śmietanki kremówki 30% biszkopty 1 opakowanie 250 ml kawy świeżo zaparzonej kawy 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru południowo afrykański likier Amarula ½ białej czekolady ½ gorzkiej czekolady Śmietankę ubijamy dodając cukier waniliowy, cukier puder. Po chwili dodajemy mascarpone i nadal ubijamy aż otrzymamy konsystencję gęstego kremu. Deser podajemy w pucharkach lub w małych(...)szklaneczkach. Kolejność nakładania składników : - 1 łyżeczka kremu - biszkopt namoczony w kawie - 1 łyżeczka likieru amarula (polewamy biszkopt) - 2łyżeczki kremu - 1 łyżeczka gorzkiej czekolady - biszkopt namoczony w kawie - 1 łyżeczka likieru amarula - 2 łyżeczki kremu - 1 łyżeczka gorzkiej czekolady - biszkopt namoczony w kawie - 1 łyżeczka likieru amarula - 2łyżeczki kremu - na koniec posypujemy startą gorzką i białą czekoladą Powtarzamy
noteskulinarnyfigazrażać tym, że będzie wyciekać. Wycieknie odrobinę po brzegach, ale to jest chwilka, ponieważ masa szybko tężeje. Nie byłoby wykończenia bez chociażby tradycyjnego przyozdobienia polewą. Składniki: * 1 tabliczka czekolady mlecznej albo deserowej * 1 tabliczka czekolady białej * 30 ml mleka Rozgrzałam połowę porcji mleka i dodałam pokruszoną czekoladę ciemną i tak samo postąpiłam w przypadku czekolady białej. Na zmianę wylewałam(...)wierzch ciasta oba kolory czekolady. Włala! I już. Pozostało teraz tylko czekać aż ciasto porządnie stężeje. Jest czym przywitać gości. Ciasto dość ciekawe i smaczne. Moje oczy w momencie kosztowania go po raz pierwszy były chyba wielkości pięciozłotówek :D Smacznego życzę :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjąlodówki, najlepiej na całą noc Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc. Następnego dnia, lub po kilku godzinach chłodzenia, dekorujemy górę ciasta, możemy zetrzeć kawałki czekolady, białej, mlecznej lub gorzkiej i udekorować ciasteczkami. Ja wylałam polewę zrobioną ze śmietany 36% i rozpuszczonej czekolady gorzkiej, którą później schłodziłam w lodówce 30 minut. Polewa czekoladowa 100 g czekolady(...)gorzkiej( tabliczka wedla) 100 ml śmietany kremówki 36%(pół opakowania) W garnuszku podgrzewamy śmietanę, wrzucamy kawałki czekolady, mieszamy i zdejmujemy z palnika, mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Po 3 minutach rozprowadzamy polewę na cieście i wkładamy do lodówki. Smacznego
Kurnikowopodgrzewamy, aż mus zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem do przełożenia biszkoptów: 300 ml śmietanki kremówki 400 g serka mascarpone 80-100 g białej czekolady wykonanie: Ok. 200 ml śmietanki ubijamy i dodajemy do rozmiksowanego serka mascarpone. W osobnym naczyniu rozpuszczamy na parze wodnej czekoladę. Do czekolady wlewamy pozostałą kremówkę, mieszamy do połączenia się(...)czekoladą. Do serka ze śmietaną wlewamy przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy w miarę sztywny krem. składniki na masę maślaną do obłożenia tortu: 250 g serka mascarpone 200 g masła, miękkiego 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: dekoracje cukrowe, które można kupić gotowe kwiatki – gipsówka wykonanie
Domowy Smak JedzeniaZapach świąt Bożego Narodzenia… Czekoladowo korzenne muffinki oblane białą czekoladą z pewnością podbiją wasze serca Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 120 g margaryny pół tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżeczki cynamonu łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pół szklanki śmietany 12% Przygotowanie(...)samym początku rozpuścić margarynę na wolnym ogniu. Dodać rozdrobnioną czekoladę oraz kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej masy – wtedy pozostawić do przestudzenia. Jajka (całe) ubić z cukrem przy pomocy miksera na gładką masę. Dodać margarynę z czekoladą nadal ubijając. Sypkie składniki (mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia) połączyć i dodawać do masy na przemian ze śmietaną. Mieszać szpatułką
Za drzwiami kuchniKolejny ekspresowy keto deser bez pieczenia. Tym razem coś dla miłośników czekolady i malin. Aksamitny mus, w którym znakomicie komponują się przełamując ze sobą słodkie i lekko kwaskowate smaki. Składniki na mus malinowy: 125 g świeżych malin 5 g żelatyny 25 ml wody opcjonalnie słodzik Składniki na mus czekoladowy: 250 ml schłodzonej śmietany 30% 2 żółtka 100 g gorzkiej czekolady(...)mnie 81%) opcjonalnie słodzik Maliny zmiksować dodając opcjonalnie słodzik. Żelatynę rozpuścić w ciepłej ale nie gorącej wodzie a następnie dodać do malin i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka nad garnkiem z gotującą się wodą). Rozpuszczoną czekoladę lekko przestudzić ale nadal powinna być płynna. Schłodzoną śmietanę ubić. W drugim naczyniu ubić na puszystą masę żółtka. Opcjonalnie podczas ubijania
Ola la LCHFmasło orzechowe z bitą śmietaną…Tak, tak dogadzam sobie jak mogę! Ciastka z masłem orzechowym są pyszne, chrupiące, na wierchu lekko popękane. Takie ciastka piekę najczęściej z dodatkiem czekolady lub suszonych owoców. Dzisiaj postawiłam na gorzką czekoladę, której nie pożałowałam. Ciastka z masłem orzechowym Składniki: 180 g pszennej mąki ¼ łyżeczki soli 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła(...)orzechowego 100 g masła, miękkiego 150 g cukru 1 jajko 100 g gorzkiej czekolady, grubo pokrojonej Nastaw piekarnik na 180ºC. Masło orzechowe, miękkie masło, sól i cukier zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem i grubo pokrojoną czekoladą. Dodaj do suche składniki do masy i wymieszaj dokładnie łyżką lub mikserem
codojedzeniaMój numer jeden wśród kruchych babeczek. Babeczki są idealnie wypieczone i delikatne. Krem to po prostu petarda i eksplozja smaków. Dla kogoś kto wielbi białą czekoladę tak jak ja smak będzie strzałem w dziesiątkę. Biała czekolad w połączeniu z serkiem mascarpone i śmietanką stanowi idealną kompozycję. Babeczki (16 szt): 1 ¾ szklanki mąki pszennej 150 g masła lub margaryny maślanej(...)żółtka 5 łyżek cukru pudru (z czubkiem) 16 g cukru waniliowego Krem: 100 g białej czekolady 0,5 szklanki śmietanki 30% (można użyć 36%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz cukier puder. Wsypujemy również cukier waniliowy. Dodajemy kawałki masła oraz żółtka jajek. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Z masy formujemy kulę, owijamy
VioletoweKucharzenieCzekoladowe powidła śliwkowe Uwielbiam powidła śliwkowe, a szczególnie te z dodatkiem czekolady. Ich smak przypomina mi galaretkę w czekoladzie. Używam ich jako dodatku do naleśników lub gofrów, do tostów i kanapek albo po prostu wyjadam łyżeczką ze słoika ;) Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje stosunkowo niewiele czasu. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania czekoladowych powideł śliwkowych(...)około 7 słoiczków po dżemie): 4 kg śliwek, 2 czekolady gorzkie, 2 czekolady mleczne, 0,75kg cukru. Sposób przygotowania czekoladowych powideł śliwkowych. Śliwki płuczę i pozbawiam pestek. Śliwki na powidła Wypestkowane śliwki mielę w maszynce (sitko z oczkami o średniej wielkości). Zmielone śliwki delikatnie doprowadzam do wrzenia często mieszając i gotuję przez około 1,5 godziny żeby
Gotuj Się Kto Możebabkę trzymamy w formie ok 10 minut po wyjęciu z piekarnika, po czym ostrożnie przekładamy na kratkę do studzenia. Ozdabiamy np. polewą przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady
Kuchnia w czekoladzieKruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem z nutą amaretto , posypane chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów to świetna propozycja słodkiego deseru dla fanów czekolady. Składniki: Kruche ciasto: 180g mąki pszennej 100g masła ekstra 30g cukru pudru 3 żółtka szczypta soli masło do wysmarowania formy Krem czekoladowy: 300ml śmietanki 30% 200g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 30ml likieru amaretto 50g masła extra(...)średnicy 23 cm wysmarowanej masłem. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Krem czekoladowy: Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie śmietanę miksować z czekoladą, dodać masło i na końcu wlać amaretto. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. 3. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni
Szalona Kuchnia Eweliny24cm) 20 ciasteczek oreo ok. 50 g masła (4 łyżki) Składniki na krem 500g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% wanilia (aromat, cukier waniliowy) 10 ciasteczek oreo 200g białej czekolady 1 opakowanie śmietan fixu Składniki na polewę czekoladową 100ml mleka 100g czekolady mlecznej 1 łyżka kakao Dekoracja 6 ciasteczek oreo Przepis na spód Ciasteczka Oreo rozdrabniamy przy pomocy blendera(...)masłem i wykładamy na spodzie od tortownicy. Przepis na krem mascarpone Śmietanę miksujemy przez 1 minutę, dodajemy śmietan fix i miksujemy aż będzie gęsta. Dodajemy mascarpone, wanilię i mieszamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i jak delikatnie ostygnie mieszamy z masą serową. Ciasteczka kroimy w ćwiartki, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy masę na spód sernika. Ciasto
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś czekoladowo. Mocno czekoladowo! Intensywne, pożywne i wilgotne brownie w połączeniu z delikatnie przebijającą się nutą kokosa oraz Czekodżemem Wiśnia z belgijską czekoladą od Łowicza, to prawdziwa gratka dla koneserów szukających niebanalnych połączeń smakowych! Czekodżem dostępny jest w czterech smacznych kombinacjach belgijskiej, mlecznej czekolady z Truskawką, Śliwką, Brzoskwinią oraz Wiśnią- każda z nich warta spróbowania, nie tylko jako dodatek(...)naleśników czy pieczywa, ale także do wyjadania prosto ze słoiczka! Blaszka 20x20 cm: * 1 słoik Czekodżemu Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą + 3 łyżki do posmarowania ciasta * 120 g olej kokosowego nierafinowanego * 50 g cukru kokosowego * 50 g mąki kokosowej * 3 jajka * 1/3 szklanki kakao * szczypta soli Kakao z olejem kokosowym umieść w garnuszku, podgrzej i mieszaj do całkowitego roztopienia
Kraina Miodem PłynącaJeśli brać się w garść to tylko w dobrym towarzystwie (mowa oczywiście o Maćku, no i czekoladzie ;)). Brownie to pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe. To wszyscy wiemy. Doskonale sprawdza się w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości. Jeśli tylko mamy w zapasie kostkę masła i dwie tabliczki czekolady to w czterdzieści minut możemy wyczarować znakomity deser. Nawet bez orzechów. A jeśli chodzi(...)wiosnę to zapraszam ją do mojej kuchni, do mojej codzienności. Niech w końcu będzie radośnie! :) Składniki: 200 g masła 200 g czekolady deserowej 4 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 100 g solonych orzeszków ziemnych Wykonanie: Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Jajka i cukier umieścić w misce i miksować do uzyskania puszystej, gęstej masy
zadanie-gotowanieMarzenia sportowca mogą się spełnić 😎 💪 Takie rzeczy tylko u nas ale nie udałoby się to bez proteinowych dodatków firmy Sport Definition . Warto też dodać, że to bananowe ciasto z czekoladą i karmelem najlepiej smakuje popijane szklanką ciepłego mleczka 😍 Składniki (śr: 22 cm): Proteinowe ciasto bananowe -230g mąki owsianej (bezglutenowej lub zwykłej(...)laktozy) -3 łyżki oleju kokosowego -1 łyżeczka cynamonu -1/2 łyżeczki imbiru mielonego -1/2 łyżeczki kardamonu -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -tabliczka gorzkiej czekolady (u nas bez cukru) Karmel kokosowo-orzechowy -250ml mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej powstałej z puszki mleka kokosowego -cukier kokosowy - masło orzechowe crunchy Sport Definition (dowolna ilość) Dodatkowo - Poduszki proteinowe
Candy Pandas