czekolada - 27946 przepisów (strona:234/1864)

Letnie przyjemnosci 320

malinach. Te ostatnie kupuje tym chętniej, ze mogę z nich wyczarować cudowne desery, małe słodkości, które poprawiają humor. Ich jedzenie to prawdziwa rozkosz. W połączeniu z moja ulubiona gorzka czekolada są prawdziwym rarytasem. Nikt nie potrafi się im oprzeć. Mam nadzieje, ze i Wam zasmakuje mój dzisiejszy deser. Zapraszam. Mus czekoladowy z malinami składniki na 6 porcji: 300g gorzkiej czekolady(...)400ml śmietany kremówki 50g masła 2 opakowania malin (po 250g jedno) mogą być mrożone 175g ciastek owsianych wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem i 100ml śmietanki wkładamy do miski. Wszystko roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Resztę śmietany (300ml) ubijamy mikserem.Następnie partiami łączymy bita śmietanę z czekolada dodając śmietanę do czekolady nie odwrotnie. Ciasteczka kruszymy

Przysmaki Karolki
Babka marmurkowa 274

świadczyć o tym, że naprawdę były dobre. Każda inna, o innym smaku i wilgotności. Trudno będzie się zdecydować, którą wybrać na Wielkanocny stół. Babka marmurkowa składniki: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 250 g mąki 125 g masła 3 jajka 120 g cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki śmietany 0,5 opakowania proszku do pieczenia(...)dużego) lub 1 opakowanie małego szczypta soli Lukier: cukier puder sok z połowy pomarańczy wiórki czekolady do ozdobienia wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem i solą za pomocą miksera. Dodajemy po jednym jajku, nadal ubijamy cisto mikserem. Robimy to na najwyższych obrotach. Odkładamy 1 łyżkę mąki na później. Resztę przesianej mąki

Przysmaki Karolki
Rzecz o babeczkach 170

cukrem walczą tak jak ja i dla tych co w ogóle nie zwracają na niego uwagi, czekoladowe babeczki z serową niespodzianką. Babeczki czekoladowo-serowe składniki: 125 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady 75 g mąki + 1 łyżeczka 120 g cukru + 1 łyżka 2 łyżki Amaretto - opcjonalnie 4 jajka 60 g serka ricotta 25 g twarogu śmietankowego 2 łyżki śmietany(...)masła szczypta soli wykonanie: Oba serki łączymy z 1 jajkiem, śmietaną, 1 łyżką cukru, 1 łyżeczką mąki. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną białą czekoladę. Odstawiamy. Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i Amaretto.  Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i szczyptę soli. Mieszamy. Gotową masą

Przysmaki Karolki
Deser pomarańczowo-czekoladowy 286

idą w parze z wypijanym tego szczególnego wieczoru alkoholem. Deser pomarańczowo-czekoladowy Składniki: warstwa czekoladowa 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki zimnej wody + 1 łyżka gorącej wody 3 dag czekolady deserowej 1 jajko 3 łyżki wody 1 łyżeczka cukru pudru 125 ml śmietanki 30% warstwa pomarańczowa 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki gorącej wody 2 pomarańcze 200g jogurtu(...)naturalnego 1 łyżka cukru pudru dekoracja plasterki pomarańczy czekolada deserowa Wykonanie: przygotowujemy warstwę czekoladową : - żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy po kilku minutach napęcznieje, zalać gorąca wodą i wymieszać, pozostawić do wystygnięcia - czekoladę rozpuścić podgrzewając, dodać do niej roztrzepane jajko, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać, nie doprowadzając do zagotowania (mogą nam się wtedy porobić grudki) - krem czekoladowy zostawić do wystygnięcia

Smakołyki Bereniki
Piegusek z białek 587

szczypta soli 80g cukru pudru 80g suchego maku 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy lub cytryny polewa 100g białej czekolady 2 łyżki mleka Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić i ostudzić - białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać - dodać mak oraz przesianą mąkę(...)formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wyrównać i piec przez 40-45 minut w 180-190 stopniach do "suchego patyczka" - ostudzone ciasto wyjąć z formy i udekorować - białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i energicznie wymieszać, aż czekolada będzie gładka - rozpuszczoną czekoladę dość szybko rozsmarować na piegusku, wygładzić i pozostawić do zastygnięcia, najlepiej schłodzić w lodówce Piegusek

Smakołyki Bereniki
Sernik marmurkowy (migdałowo-czekoladowy) 392

Testowanie przepisów na serniki ciąg dalszy.... Tym razem na tapecie sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i czekolady (by uzyskać efekt marmurka). Dodatkowo wzbogaciłam część jasną - likierem Amaretto, a część czekoladową- rumem. Polecam.   Sernik marmurkowy (migdałowo-czekoladowy) PRZEPIS { tortownica: 23 cm } Temperatura pieczenia: 150ºC | Czas pieczenia:  1h 30 min. Spód 120 g ciasteczek (użyłam ciasteczka San holenderskie półsłodkie(...)sera zmielonego (Garwolin w kiełbasce) 200 g sera półtłustego, w kostce 3 jaja 1 łyżka mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki rumu Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 50 g masła płatki migdałów (opcj.) Przygotowanie Spód. Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy uprzednio

coolinarnastrefa.blogspot.com
Makowiec królewski 58

białka) 80g kaszy manny 50g rodzynek 50g żurawiny 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g mieszanki orzechów 7 jabłek Polewa: 2 szklanki cukru pudru ok 1/4 szklanki słodkiej śmietanki pół gorzkiej czekolady Dodatkowo: ok 20 sztuk herbatników kilka łyżek mleka       *** Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy warstwę herbatników ( moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm ) *** *** Herbatniki(...)pieczemy przez 1 godzinę *** *** Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przygotowujemy polewę. W miseczce mieszamy cukier puder ze śmietanką, aż uzyskamy gęsty lukier. Do drugiej miseczki przekładamy połamaną na kawałki czekoladę i roztapiamy ją w mikrofali lub w kąpieli wodnej *** *** Ciasto polewamy równomiernie lukrem. Roztopioną czekoladę przekładamy do woreczka, odcinamy końcówkę. Z czekolady robimy poprzeczne paseczki na cieście. Całą operacje musimy wykonać

Blog z Apetytem
Najlepsza wuzetka – przepis na wuzetkę z porzeczkami 127

śmietany 18% (kwaśnej) 250 g porzeczek (czerwonych) 180 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki agaru lub 2 łyżki żelatyny   Składniki na polewę z czekolady: 150 g czekolady mlecznej 100 g śmietanki 30% lub 36% przygotowanie Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza(...)dekorację na wierzchu ciasta. Na wyrównany krem połóż górny blat ciasta i delikatnie dociśnij. Całość włóż do lodówki.   Jak zrobić polewę na wuzetkę? Teraz możesz przygotować polewę – czekoladę i śmietankę umieść w miseczce i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do lekkiego wystudzenia. Letnią, jeszcze dość płynną polewę wylej na wierzch ciasta. Wyrównaj i włóż

Via Gusto
Tort borówkowy z kremem tiramisu 65

łyżeczki ) + 2 łyżki zimnej wody lub mleka Nasączenie : 100 ml wody ( część wody można zastąpić np.likierem kokosowym ) 50 ml soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Drip z białej czekolady : 60 g białej czekolady 60 ml śmietanki kremówki  Ponadto : dodatkowe borówki do dekoracji Wykonanie : Biszkopt : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem(...)blat biszkoptu i nasączyć pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć ostatnią najmniejszą część kremu, wyrównać. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Drip z białej czekolady : W miseczce umieścić połamaną czekoladę. Śmietankę kremówkę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia ( zdejmujemy z ognia gdy tylko przy brzegach pojawią się pierwsze bąbelki ). Gorącą śmietanką zalać czekoladę w miseczce

Opowieści z piekarnika
Szybkie ciasto na niedzielę do kawy – 20 PRZEPISÓW 95

jako deser po niedzielnym obiedzie. Od tradycyjnych klasyków jak sernik, po bardziej eksperymentalne smaki – na pewno znajdziesz tutaj coś odpowiedniego dla każdego! Słodkie, kruche, wilgotne, z dodatkiem owoców, czekolady, czy galaretki – wybór jest bogaty i zaspokoi gusta zarówno tradycjonalistów, jak i miłośników nowych smaków. Poniżej znajdziesz przepisy m.in. na: sernik pieczony w kąpieli wodnej szybkie ciasto z mandarynkami ciasto(...)ZOBACZ PRZEPIS Pyszne ciasto przekładane z czekoladową chrupką i budyniem – PRZEPIS Przepis na pyszne ciasto przekładane! To dwukolorowy biszkopt przełożony masą budyniową oraz czekoladową chrupką, polane białą czekoladą. Ciasto pięknie się… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto z ptasim mleczkiem – ciasto z kremem, brzoskwiniami i galaretką Ciasto z ptasim mleczkiem to ciasto, które przygotujesz na bazie biszkoptu z kakao. Biszkopt

Via Gusto
Ciasto Milky Way 119

końcu postanowiłam je wypróbować! Składa się z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych mleczno-maślaną masą z dodatkiem mleka w proszku, na wierzchu z polewą czekoladową z gorzkiej oraz mlecznej czekolady. Masa z mlekiem w proszku jak dla mnie bardzo słodka, dlatego postanowiłam biszkopt skropić ponczem z gorzkiego kakao dla przełamania smaku. Po spróbowaniu samej masy bałam się, że ciasto wyjdzie(...)mleka (125 ml) 1/2 szklanki śmietanki 30% (125 ml) 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku (ok. 220 g) 1 łyżeczka cukru z wanilią Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 125 g śmietanki 30% wiórki czekoladowe (do ozdoby) mini cukierki Milky Way (do ozdoby) Poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody/mleka (nie gorącej!) 1 łyżka kakao gorzkiego

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Milky Way 119

końcu postanowiłam je wypróbować! Składa się z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych mleczno-maślaną masą z dodatkiem mleka w proszku, na wierzchu z polewą czekoladową z gorzkiej oraz mlecznej czekolady. Masa z mlekiem w proszku jak dla mnie bardzo słodka, dlatego postanowiłam biszkopt skropić ponczem z gorzkiego kakao dla przełamania smaku. Po spróbowaniu samej masy bałam się, że ciasto wyjdzie(...)mleka (125 ml) 1/2 szklanki śmietanki 30% (125 ml) 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku (ok. 220 g) 1 łyżeczka cukru z wanilią Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 125 g śmietanki 30% wiórki czekoladowe (do ozdoby) mini cukierki Milky Way (do ozdoby) Poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody/mleka (nie gorącej!) 1 łyżka kakao gorzkiego

Kuchnia MagdaLeny
Pyszny sernik z mlekiem skondensowanym 415

być z wiaderka) 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g) 5 jajek 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g) Moja propozycja na wierzch ciasta: 1 czekolada deserowa 100ml słodkiej śmietanki 30-36% 2-3 duże batoniki snikers kulki – wafelki w czekoladzie (u mnie okulki z biedronki)       *** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka(...)pieczemy jeszcze przez 40 minut . Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku *** *** Po całkowitym wystudzeniu ciasta, przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy delikatnie śmietankę, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie rozpuści się i połączy ze śmietanką. Taką polewą czekoladową smarujemy z wierzchu sernik (około 2 łyżki polewy możemy zostawić do polania batoników) *** *** Na połowie ciasta układamy

Blog z Apetytem