wiśniami, pyyycha :) Składniki: Ciasto: 170 g mąki 80 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g cukru 150 g masła 2 jajka Masa z białej czekolady: 125 ml śmietanki 18% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 30 g masła 200 g białej czekolady (2 tabliczki) oraz: puszka wiśni w syropie (ok 300 g) 2 rządki mlecznej czekolady Wykonanie(...)śmietanę, dodajemy łyżeczkę kawy i mieszamy składniki na małym ogniu do momentu, aż kawa całkowicie rozpuści się w śmietanie. Garnek zdejmujemy z palnika i dodajemy do niego pokruszoną białą czekoladę wraz z masłem. Dalej mieszamy do rozpuszczenia dodatków i uzyskania jednolitej masy jak na zdjęciu. Ciasto polewamy przygotowaną masą i odstawiamy do ostygnięcia i stężenia w chłodne miejsce
Taste Of My Daynich wymyślać specjalne ciasta i desery, bo ani za jabłka, ani za truskawki uchodzić nie mogą. Wymyśliłam więc sobie, że ich smak doskonale skomponuje się ze słodyczą białej czekolady. Moja wyobraźnia pogalopowała dalej, zahaczając o świeże, pyszne mango. Biszkopt był wyborem oczywistym, a galaretka na wierzchu chyba mi się przyśniła... Niemniej, wyszedł z tego całkiem zgrabny torcik, a owoce zatopione(...)granat, wszystko miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Może zdecydujecie się na taki niecodzienny wypiek? A jeśli nie na Święta - to może na najbliższe urodziny...? Tort z białą czekoladą, granatem i cydrową galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej nasączenie: sok z 1/2 limonki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRodzinny, bo pieczony na dużej blaszce. Dwukolorowy, ponieważ wypełniony jest białą i ciemną czekoladą. Ja nazywam go "pełnowymiarowym" mazurkiem wielkanocnym, który podbije świąteczny stół :) Przygotowany na niezawodnym kruchym cieście, podzielony wąskimi wałeczkami i wypełniony kremowym nadzieniem. Ciasto dobrze się przechowuje, dlatego możemy upiec go już dziś i w chłodnym miejscu trzymać do świąt. Gwarantuje, że nie straci na smaku(...)dekoracja. Ten taki właśnie jest! Ciasto : 300 g mąki pszennej 200 g masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % 100 g cukru pudru Ciemny krem: 100 g gorzkiej czekolady 40 ml śmietanki 36 % Biały krem: 100 g białej czekolady 40 ml śmietanki 36 % Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa rodzynki orzechy włoskie migdały Składniki na ciasto umieścić w misce i zarobić
Chocolate Muffin Blogmasą lub masami, ale mazurek na tym spodzie trzeba przechowywać w lodówce. Jeśli chodzi o dekorowanie ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia. Poza bakaliami, kandyzowanymi owocami, ziarnami, czekoladą, ozdobami cukierniczymi, okruchami ciastek i bezów ciekawą dekoracją są kwiaty. O kwiatach jadalnych napiszę więcej w innym poście, jednak chciałabym zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie kwiaty nadają się(...)przy użyciu bio nawozów oraz kupionych w sklepach sprzedających mikro zioła i kwiaty do celów spożywczych. Masa, tak jak dekoracja może mieć wiele twarzy. W tym przepisie biała czekolada z serkiem mascarpone. Jak ktoś lubi dużo słodyczy może spod posmarować ulubioną konfiturą i dopiero na nią wylać masę czekoladowo-serową. Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki: Spód
SzczyptaSmaQchrupiąca, pyszna i w ogóle najlepsza. Przeczytałam dziesiątki przepisów, żeby w końcu przygotować własną wariację. Kierowałam się chęcią uprzyjemnienia życia C. - ma swoje ulubione kupne musli z trzema rodzajami czekolady. I właśnie takie przygotowałam. Wbrew pozorom, wcale nie jest za słodkie. Jest za to obłędnie chrupiące i intensywnie czekoladowe. Czysta rozkosz... Z mlekiem lub jogurtem, albo wyjadana prosto ze słoiczka(...)owsianych 100 g płatków jęczmiennych 35 g kakao 100 g miodu 50 g cukru trzcinowego 50 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki wody 50 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g ciemnej czekolady (70%) Płatki wymieszać w misce. Kakao, miód, cukier, olej, ekstrakt i wodę wymieszać w garnuszku. Podgrzewać mieszając, aż całość połączy się
Pożeraczka, czyli raz adobrzewtedy pokroić na 3 balaty). Nie wiem kiedy minęły te 2 lata... Składniki 6 jaj 120 g mąki pszennej 40 g ciemnego kakao 150 g cukru 60 g gorzkiej czekolady drobno startej Wszystkie składniki powinny mieć jednakową pokojową temperaturę. Mąkę wymieszać i przesiać z kakao. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo zwiększając prędkość. Pod koniec ubijania(...)piany dodawać po jednym żółtka. Za każdym razem czekając aż masa całkowicie wchłonie poprzednie żółtko. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać (najlepiej łyżką z dziurką) partiami mąkę z kakao i czekoladę. Dno formy o wymiarach 26,5 x 20 cm (mierzone po dnie) wyłożyć pergaminem. Boki pozostawić czyste. Ciasto przelać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 170° C przez
Pełny talerzBabeczki fistaszkowe z czekoladą i karmelem Za oknem szaro i buro. Niebo zasnute chmurami, deszcz pada od rana. Potrzebuję słodkiego energetycznego "kopa". Potrzebuję babeczek. Z masłem orzechwym. Z czekoladowm ganache. Z fistaszkami. I jeszcze z karmelem. Już słyszę jak mój skrywany wewnętrzny łasuch klaszcze w dłonie z radości. Trochę mieszania, trochę czekania i w mojej krwi zaczynają krążyć endorfiny. Jeżeli(...)Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić mniej więcej do połowy ciastem. Piec w 180°C przez 20-22 minuty. Odstawić do ostudzenia. Masa czekoladowa (Ganache) 150 g posiekanej gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 30% Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować, zalać czekoladę i wymieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostudzenia na ok. 30 minut
Pełny talerzWalentynki cóż... dzień jak co dzień. W końcu zawsze jest przyjemnie dostawać prezenty, czy pójść do teatru, kina lub na kolację :) Dlatego dzisiejszy dzień zaczęliśmy od afrodyzjaków - kubkiem gorącej czekolady. Do wyboru wersja z wodą trochę rzadsza i lżejsza lub z mlekiem gęsta i cięższa. Jeżeli macie ochotę, możecie dodać trochę cukru. Ja wolę wersję bez. P.S. Widzieliście, że Casanova(...)podobno posilał się czekoladowym napojem przed wybraniem się na miłosne podboje? Miłego dnia :) Składniki: 250 ml mleka lub wody 200 ml śmietanki 30% 1 laska wanilii 120 g gorzkiej czekolady szczypta chili szczypta cynamonu Czekoladę drobno posiekać, lub zetrzeć na tarce. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wsadzić do garnka z mlekiem lub wodą i śmietanką. Mocno podgrzać, ale nie zagotować. Zdjąć
Pełny talerzkrótkiej przerwie wracam do Was z przepisem na jeża, czyli ciasto z czekoladowymi biszkoptami przełożonymi rewelacyjnym kremem ganache. Powyższy krem to połączenie czekolady i śmietany 30%. Co ciekawe, niektórzy uważają, że ganache to lukier, sos lub polewa. Jestem pewna, że przygotowanie kremu ganache nie będzie sprawiało Wam trudności . Składniki: 3 biszkopty czekoladowe 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)tabliczki mlecznej czekolady 360 g śmietany 30% płatki migdałowe kolorowe orzeszki do dekoracji syrop wiśniowy bądź malinowy 1. Na samym początku czekoladę drobno posiekać i przełożyć do miski. 2. Śmietanę podgrzać w małym rondelu (prawie do wrzenia!), a następnie wlać ją do miski z czekoladą. Poczekać 2-3 minuty, a po tym czasie wszystko ze sobą połączyć, aż powstanie
Ugotowaćbatoniki bounty i uwierzcie mi są rewelacyjne! Wbrew pozorom do ich przygotowania potrzebujemy tylko 4 składników oraz ewentualnie 10 minut na wymieszanie masy, wylepienie kulek i oblanie ich gorzką czekoladą. Najlepiej smakują, gdy są schłodzone. Składniki dla 2 osób: 100 g wiórek kokosowych 2-3 łyżki mleka skondensowanego słodkiego 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany 30% Wiórki wsypać(...)jest zbyt sypka - dodać kolejną łyżkę mleka skondensowanego. W międzyczasie do garnka wlać wodę i postawić na nim aluminiową miskę. Gdy woda będzie wrzeć to do miski dodać rozdrobnioną czekoladę i 2 łyżki śmietany 30%. Masa czekoladowa musi być lekko rzadka i lśniąca. Z masy kokosowej formować małe kuleczki i od razu obtaczać w ciepłej czekoladzie. Przygotowane batoniki ułożyć
UgotowaćBardzo lubię połączenie owoców z gorzką czekoladą. Tym razem mojej rodzince upiekłam tartę z brzoskwiniami i gorzką czekoladą. Ciasto nie jest aż tak słodkie, ale moja rodzince bardzo przypadła do gustu. Składniki: 200g mąki 80g cukru pudru 140g masła 1 żółtko skórka starta(...)połowy pomarańczy 3 gorzkie czekolady 6 połówek brzoskwiń w syropie 280g kremówki 2 jajka 2 żółtka 1 płaska łyżka cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiać dodać masło i posiekać widelcem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię
Amatorka kuchennaSerniki to moje ulubione ciasta. Wiele ich jadałam i nawet miałam kilka swoich ulubionych przepisów. Ten, jednak bije na głowę wszystkie. Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi to najpyszniejszy sernik, jaki kiedykolwiek jedliśmy . Polecam i Wam Składniki: 160g-180g ciasteczek wielozbożowych (digestive lub owsianych) 80g masła – roztopionego i ostudzonego 50ml Baileys 800g tłustego(...)zmielonego twarogu (gotowego do serników – z wiaderka) 6 jaj 150ml śmietany 30% lub 36% 170g cukru 1 tabliczka białej czekolady + odrobina mleka – około 0.5-1.5 łyżki 3 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych 1-2 łyżki cukru odrobina wody Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem. Ciasteczka
Moja Delicjazobaczyłam przepis na babkę ajerkoniakową z kawałkami czekolady u Emilii na Kuchennym łasuchowaniu , wiedziałam, że muszę ją zrobić. Planowałam upiec ją na Wielkanoc, ale nie wytrzymałam i zrobiłam wczoraj - i bardzo dobrze, bo dzięki temu mogę się nią podzielić z Wami:) Wyszła przepyszna - mięciutka, pulchna i pachnąca, z lekkim posmakiem adwokatu i cudownie rozpuszczającą się w ustach czekoladą. Pół rozeszło(...)łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego) 4 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 g czekolady (może być gorzka, mleczna, u mnie z orzechami bo taką akurat miałam) 150 ml adwokatu troszkę masła/margaryny do posmarowania formy bułka tarta do posypania formy cukier puder
Kto ugości moich gości?osłodzić sobie dzień? Najlepiej czekoladą, ona pocieszy w każdej sytuacji... Dzisiaj zapraszam na suflet czekoladowy, drugi w moim życiu. W związku z tym, że to mój drugi udany suflet - uwierzcie nie taki suflet - diabeł ;-) straszny jak go malują... 100 g czekolady deserowej 25 g czekolady mlecznej 90 g masła (do wysmarowania foremek) 70 g cukru pudru(...)mąki tortowej 3 jajka Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.Czekoladę z masłem roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Do ubitych jajek, dodajemy powoli mąkę ciągle mieszając. Dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Foremki smarujemy masłem i wypełniamy masą. Wkładamy do rozgrzanego do 200C piekarnika. Pieczemy 10 minut. Podajemy na ciepło. Przepis zmodyfikowałam, oryginał pochodzi z książki "Cukiernia
Humanistka w kuchnisię nie zepsuła. Niedziela popołudniu, szukać się nie chce, a składniki każdy w domu ma i tak wpadłam na pomysł, żeby upiec murzynek na maślance. Wyszedł pyszny, miękki, oblany czekoladą i posypany cukrową posypką. Wyjadany jeszcze ciepły, więc zdjęcia robione na szybko, zanim zniknął, a zniknął błyskawicznie, jak dla mnie domowe ciasto zastępuje większość słodyczy. No oczywiście czekolada, jest produktem(...)błyskawicznie, kilka machnięć łyżką, przelanie do keksówki, niecała godzinka i ciasto gotowe. Pycha Składniki (jedna mniejsza keksówka): – 1,5 szklanki mąki; – 1 szklanka maślanki; – 20 g czekolady pokrojonej na drobne kawałki; – 1/4 szklanki oleju; – 2 łyżki kakao; – 2 czubate łyżki konfitury wiśniowej; – 1 łyżeczka sody oczyszczonej; – 16 g cukru wanilinowego
dom-agi.pl