jako deser po niedzielnym obiedzie. Od tradycyjnych klasyków jak sernik, po bardziej eksperymentalne smaki – na pewno znajdziesz tutaj coś odpowiedniego dla każdego! Słodkie, kruche, wilgotne, z dodatkiem owoców, czekolady, czy galaretki – wybór jest bogaty i zaspokoi gusta zarówno tradycjonalistów, jak i miłośników nowych smaków. Poniżej znajdziesz przepisy m.in. na: sernik pieczony w kąpieli wodnej szybkie ciasto z mandarynkami ciasto(...)ZOBACZ PRZEPIS Pyszne ciasto przekładane z czekoladową chrupką i budyniem – PRZEPIS Przepis na pyszne ciasto przekładane! To dwukolorowy biszkopt przełożony masą budyniową oraz czekoladową chrupką, polane białą czekoladą. Ciasto pięknie się… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto z ptasim mleczkiem – ciasto z kremem, brzoskwiniami i galaretką Ciasto z ptasim mleczkiem to ciasto, które przygotujesz na bazie biszkoptu z kakao. Biszkopt
Via Gustokońcu postanowiłam je wypróbować! Składa się z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych mleczno-maślaną masą z dodatkiem mleka w proszku, na wierzchu z polewą czekoladową z gorzkiej oraz mlecznej czekolady. Masa z mlekiem w proszku jak dla mnie bardzo słodka, dlatego postanowiłam biszkopt skropić ponczem z gorzkiego kakao dla przełamania smaku. Po spróbowaniu samej masy bałam się, że ciasto wyjdzie(...)mleka (125 ml) 1/2 szklanki śmietanki 30% (125 ml) 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku (ok. 220 g) 1 łyżeczka cukru z wanilią Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 125 g śmietanki 30% wiórki czekoladowe (do ozdoby) mini cukierki Milky Way (do ozdoby) Poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody/mleka (nie gorącej!) 1 łyżka kakao gorzkiego
Kuchnia MagdaLenykońcu postanowiłam je wypróbować! Składa się z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych mleczno-maślaną masą z dodatkiem mleka w proszku, na wierzchu z polewą czekoladową z gorzkiej oraz mlecznej czekolady. Masa z mlekiem w proszku jak dla mnie bardzo słodka, dlatego postanowiłam biszkopt skropić ponczem z gorzkiego kakao dla przełamania smaku. Po spróbowaniu samej masy bałam się, że ciasto wyjdzie(...)mleka (125 ml) 1/2 szklanki śmietanki 30% (125 ml) 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku (ok. 220 g) 1 łyżeczka cukru z wanilią Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 125 g śmietanki 30% wiórki czekoladowe (do ozdoby) mini cukierki Milky Way (do ozdoby) Poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody/mleka (nie gorącej!) 1 łyżka kakao gorzkiego
Kuchnia MagdaLenybyć z wiaderka) 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g) 5 jajek 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g) Moja propozycja na wierzch ciasta: 1 czekolada deserowa 100ml słodkiej śmietanki 30-36% 2-3 duże batoniki snikers kulki – wafelki w czekoladzie (u mnie okulki z biedronki) *** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka(...)pieczemy jeszcze przez 40 minut . Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku *** *** Po całkowitym wystudzeniu ciasta, przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy delikatnie śmietankę, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie rozpuści się i połączy ze śmietanką. Taką polewą czekoladową smarujemy z wierzchu sernik (około 2 łyżki polewy możemy zostawić do polania batoników) *** *** Na połowie ciasta układamy
Blog z Apetytempół kilo mąki 250 g kefiru 50 g cukru 50 g oleju łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jogurt grecki połówka marakui na każdą porcję kostka gorzkiej czekolady starta na tarce do dekoracji Przepis na gofry z jogurtem greckim i marakują Jajka ubijamy mikserem z cukrem. Po chwili dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Z tak przygotowanego ciasta przygotowujemy(...)gofry w piekarniku lub maszynce do gofrów. Każdego gofra podajemy z czubatą łyżką jogurtu greckiego, wydrążonym miąższem z połówki marakui i wiórkami gorzkiej czekolady. Jeśli nie uda się kupić świeżej marakui, może być oczywiście pulpa z puszki. ZUPA Z MARAKUI, WANILII I BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki: puszka mleka kokosowego 2 świeże marakuje pół tabliczki białej czekolady łyżeczka esencji waniliowej
Ugotowane pozamiatanekora dębu Orzechowiec z masą budyniową i kajmakiem Migdałowiec z masą budyniową Pijany bakaliowiec Tort makowy z wiśniami i orzechami Tort orzechowo-makowo-kawowy z masą z palonej białej czekolady Seromakowiec z brzoskwiniami i bezą kokosową Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1 żółtko 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 2/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka(...)kawy rozpuszczalnej Beza orzechowa: 3 białka ok. 3/4 szklanki drobnego cukru 150 g włoskich orzechów Galaretka czekoladowo-kawowa: 600 ml wody 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 g mlecznej czekolady 2-3 łyżki cukru (lub więcej) 4 pełne łyżeczki żelatyny Dodatkowo: posypka czekoladowa 2-3 łyżki kawy zaparzonej Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy
Kuchnia MagdaLenykora dębu Orzechowiec z masą budyniową i kajmakiem Migdałowiec z masą budyniową Pijany bakaliowiec Tort makowy z wiśniami i orzechami Tort orzechowo-makowo-kawowy z masą z palonej białej czekolady Seromakowiec z brzoskwiniami i bezą kokosową Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1 żółtko 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 2/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka(...)kawy rozpuszczalnej Beza orzechowa: 3 białka ok. 3/4 szklanki drobnego cukru 150 g włoskich orzechów Galaretka czekoladowo-kawowa: 600 ml wody 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 g mlecznej czekolady 2-3 łyżki cukru (lub więcej) 4 pełne łyżeczki żelatyny Dodatkowo: posypka czekoladowa 2-3 łyżki kawy zaparzonej Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy
Kuchnia MagdaLenySzybkie ciasto Lion bez pieczenia z ryżem preperowanym w masie kajmakowej i obowiązkową warstwą delikatnego kremu śmietankowego. Całość obsypana orzechami ziemnymi i polana czekoladą, czyż samo to już nie brzmi przepysznie? Ogromną zaletą tego ciasta jest jego szybkość i prostota przygotowania. Nie potrzeba do niego piekarnika, wyłącznie mikser i lodówkę. Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy(...)masy kajmakowej (200 g) 4 szklanki ryżu preperowanego (80 g) 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru (30 g) 100 g orzeszków ziemnych pół tabliczki czekolady mlecznej (50 g) łyżka masła (10 g) Czas przygotowania: 15 minut Liczba porcji: 20 porcji (foremka o wymiarach 24 x 25 cm) Przygotowanie Herbatniki rozkładamy na spodzie foremki
WegePrzepisSkładniki na krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń 40 g 3 łyżki ksylitolu lub cukru 100 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 pomarańcza Ulubiony dżem lub krem czekoladowy, lub czekolada rozpuszczona w niewielkiej ilości śmietanki. Przygotowanie: Odlewam 1/3 szklanki mleka, dodaję proszek budyniowy i cukier i dokładnie mieszam. Resztę mleka zagotowuję, dodaję rozpuszczony w mleku budyń, dokładnie mieszam i gotuję(...)zostawiając po centymetrze wolnego brzegu z każdej strony. Na kremie rozkładam równomiernie (zróbcie to dokładniej niż ja, bo jak jakoś nie wyszło mi za równo ) dżem, inny krem lub czekoladę. Najpierw zwijam jeden pas ciasta z kremem, a następnie do końcówki pierwszego ciasta przykładam drugi pas i zwijam w jeden wielki rulon (będzie przypominać pień drzewa). Roladę zawijam w folię
Słodki sentymentSzybkie ciasto Lion bez pieczenia z ryżem preperowanym w masie kajmakowej i obowiązkową warstwą delikatnego kremu śmietankowego. Całość obsypana orzechami ziemnymi i polana czekoladą, czyż samo to już nie brzmi przepysznie? Ogromną zaletą tego ciasta jest jego szybkość i prostota przygotowania. Nie potrzeba do niego piekarnika, wyłącznie mikser i lodówkę. Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy(...)masy kajmakowej (200 g) 4 szklanki ryżu preperowanego (80 g) 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru (30 g) 100 g orzeszków ziemnych pół tabliczki czekolady mlecznej (50 g) łyżka masła (10 g) Czas przygotowania: 15 minut Liczba porcji: 20 porcji (foremka o wymiarach 24 x 25 cm) Przygotowanie Herbatniki rozkładamy na spodzie foremki
WegePrzepiscukru Nasączenie: około 100-150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny Dodatkowo: 200g powideł śliwkowych (może być dżem np. wiśniowy lub z czarnej porzeczki) Drip: 80g czekolady mlecznej 80g śmietanki 30-36% Ozdoby: kolorowe kuleczki motylki 3D (na końcu podałam link do sklepu) topper Prosty tort Drip Cake z motylkami - przygotowanie: Biszkopt. Białka ubić(...)czasie dokładnie oraz równomiernie posmarować świeżo przygotowanym kremem do obłożenia. Tort ponownie schłodzić w lodówce - minimum kilka godzin, aby móc go udekorować dripem. Drip. Kawałki czekolady rozpuścić w mocno podgrzanej śmietance. (Śmietanki nie należy gotować, bo się zważy. Jeśli polewa jest za gęsta to należy dodać odrobinkę śmietanki, a jeśli za rzadka - kostkę czekolady.) Polewę ostudzić, ponieważ gorąca rozpuści
Di gotujetakie “warzywne” ciasta, zwłaszcza jeśli chodzi o wypieki bezglutenowe. CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKÓW (przepis na formę keksówkę) Składniki: 220 g ugotowanych buraków 4 jajka 1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości (min. 60% kakao) 50 g mąki owsianej 60 g mąki ryżowej 100 g cukru trzcinowego 2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków 2 łyżki oleju (np. kokosowego(...)polewę: 50 g masła lub oleju kokosowego 2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków 3 łyżki cukru 2 łyżki mleka (może być roślinne) garść migdałów w płatkach (do posypania) Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: kruszymy na małe kawałki, przekładamy do miseczki. W rondelku zagotowujemy niewielką ilość wody. Do gotującej się wody władamy miseczkę z czekoladą (woda musi sięgać mniej więcej
Wiszniówkaciasto czekoladowe, które w zasadzie jest tak dobre, że nie potrzebuje dodatków. Do tego dzięki temu że jest dość "zbite" bardzo ładnie się kroi Ciasto: 150 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 dużych jajek 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło miksujemy z roztopioną(...)lekko ciepłą czekoladą, do gładkości. Nie przerywając miksowania kolejno i powoli wbijamy żółtka, wsypujemy cukier. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, a następni delikatnie mieszamy z czekoladową masą. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze
Cynamonowe szczęście