czekolada - 27946 przepisów (strona:247/1864)

Tarta pana cotta, dwu kolorow,a mocno piernikowa 145

dodałam, pomieszałam, pozagniatałam i do formy dałam. Po pieczeniu, dwie masy zrobiłam, białą i czekoladową  pana cotę,  tak sobie wymyśliłam. Na jedną i drugą, kawałeczki pierników w czekoladzie z nadzieniem owocowym powkładałam i dla przełamania smaków, świeże maliny dodałam.  Tarta, dla tych co za słodyczami nie przepadają, ale ochotę na małe co nie co mają. Lekko gorzka(...)dzięki czekoladzie, ale mając pierniki w swoim składzie, to słodycz jest wyczuwalna, a tarta inna niż wszystkie, czyli – niebanalna.   Składniki   na okrągła formę o średnicy ok. 30 cm: ciasto: 1 opakowanie Pierników Toruńskich „Flisaczki”, 100 g wiórek kokosowych, 50 g masła, 1 małe jajko, biała pana cotta: 500 ml mleka 2% tłuszczu, 100 ml słodkiej śmietanki

Moniki Smakołyki
Katarzynki mazurkowe, mocno bakaliowe 166

jednej linii się poukładały i bakalie do siebie pozapraszały. Suszone śliwki, daktyle, żurawina, migdały, ze sobą się pomieszały, miejsce wśród pierników pozajmowały i na masę czekoladową czekały. Gorzka czekolada w kąpieli wodnej się roztopiła, i dzięki śmietance w delikatniejszą się zmieniła. Pierniki z bakaliami okryła i w jedną całość połączyła. Katarzynki w towarzystwie bakalii i czekolady w lodówce się chłodziły(...)zastygnięciu, w mazurek się zamieniły.  Składniki na podłużną formę ok. 35/10 cm: 100 g  Toruńskich Pierników „Katarzynki” (6 szt. – 1 opakowanie pierników), 200 g gorzkiej czekolady 70% cacao, 150 g słodkiej śmietanki 30%, 20 g masła, garść suszonych daktyli, garść suszonych śliwek, garść suszonej żurawiny, garść migdałów, płatki, w kostce, ponadto: 1 piernik  "Serca Toruńskie", kakao rozpuszczalne

Moniki Smakołyki
Piernikowe tiramisu 196

same plusy;) Pierniki oczywiście musiały być oryginalne, czyli toruńskie. W tym celu przyszło mi odwiedzić ich sklep firmowy na Starym Mieście. Od progu już uderza zapach pierników przeplatany zapachem czekolady i nadzienia. Pierników całe mnóstwo i ciężko zakupy zakończyć na jednym produkcie. Mój wzrok jednak padł, na z pozoru jedynie, niepozorne Katarzynki Bez polewy, bez nadzienia i bez…tłuszczu(...)kubka mocnej kawy\r","4 \u0142y\u017cki prawdziwego amaretto\r","6 \u0142y\u017cek cukru pudru\r","4 \u017c\u00f3\u0142tka\r","200 ml \u015bmietany krem\u00f3wki\r","2 kostki czekolady \r","kakao do posypywania"],"name":"Piernikowe tiramisu","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Kaw\u0119 \u0142\u0105czymy z amaretto i odstawiamy do ostygni\u0119cia.\r","Krem\u00f3wk\u0119 ubijamy

Mieszam w Garnku
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 244

dużych jajek 130 g mąki pszennej 40 g kakao 180 g cukru Krem czekoladowy : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie : Wiśnie w alkoholu : Wiśnie ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ) przełożyć do słoika i zasypać cukrem. Odstawić na 1 godzinę(...)góry aby wierzch się wyrównał ( biszkopty kakaowe zawsze rosną z minimalną górką ). Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej; ja tak robię, wówczas lepiej się przekrawa na blaty. Krem czekoladowy : Czekoladę posiekać. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka. Postawić na palnik i podgrzewać. Podgrzewać do momentu aż będzie bardzo gorąca, prawie wrząca, ale nie dopuścić do zagotowania. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić

Opowieści z piekarnika
Tort czekoladowo - śmietankowy z jagodami 287

drugi i kolejny dzień, kiedy całość się "przegryzie" :). Bardzo polecam :). Biszkopt: 150 g mąki pszennej tortowej 150 g masła 6 jajek 220 g cukru ( 1 szklanka ) 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej 10 g kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem z nutellą: 200 g nutelli 100 g serka mascarpone 50 g mlecznej czekolady Krem śmietankowy: 500 ml śmietany(...)spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło roztopić wraz z czekoladą w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając 2 łyżki cukru. Żółtka ubić z  resztą cukru

Opowieści z piekarnika
Sernik czekoladowy na zimno 176

skład, ławo się go robi i świetnie smakuje.   Składniki: (forma 33 cm x 23 cm x 5 cm) 1 kg mielonego sera twarogowego 200 g masła 300 g czekolady deserowej z minimum 50% kakao 1 szklanka cukru pudru 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa 150 g herbatników kakaowych Frużelina z truskawek: 500 g truskawek 6 łyżek cukru  1 łyżka(...)używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić sernik czekoladowy z frużeliną na zimno? Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku i wystudzić. Rozdrobnione masło i czekolady rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą, aby powstała jednolita konsystencja. Można to zrobić również w mikrofalówce, ustawiając ją na rozmrażanie, aby masło się rozpuściło, a czekolada zmiękła (zbyt

Kuchcik gotuje
Szybkie ciasto z orzeszkami 222

składniki (na dużą keksówkę) 200g mąki puszka masy kajmakowej 100 orzeszków niesolonych łyżeczka cukry waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 120 g masła do pieczenia 50g cukru 2 mleczne czekolady 1 gorzka czekolada 100 ml śmietany 30% Szybkie ciasto z orzeszkami – przepis W rondelku rozpuszczamy masło. Po rozpuszczeniu odstawiamy na około 5 minut aby przestygło. Do miski przesiewamy mąkę, cukier(...)się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na parę minut do ostygnięcia. Wierzch smarujemy masą kajmakową, którą następnie posypujemy orzeszkami. Do rondelka z grubym dnem roztapiamy pokruszoną czekoladę i śmietanę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, aż czekolada się rozpuści połączy ze śmietaną. Czekoladą polewamy wierzch ciasta. Po przestudzeniu wkładamy ciasto na ok. 2-3 godziny do lodówki. Smacznego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mega czekoladowe ciasto z cukinią 121

jogurtu naturalnego  1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach 60 g posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć. Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej(...)dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z kwaśną śmietaną, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na końcu dodać startą cukinię i gorzka czekoladę, delikatnie wymieszać. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut do tzw. suchego

Słodka Strefa
Ciasto Bounty 275

dodać zimną masę kokosową w 3 turach, i zmiksować po każdym dodaniu. Na koniec dodać zapach, wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Polewa czekoladowa: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 50 g masła Czekolady połamać. Masło rozpuścić, zdjąć z palnika, do ciepłego dodać czekolady, wymieszać do ich roztopienia. Przestudzoną czekoladą polać ciasto z wierzchu

kulinarnyswiatdomi
Sernik na zimno " Stracciatella " 198

kremówki 30 % 250 g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (dodałam 6 łyżeczek , jeśli ktoś lubi masę bardziej zwartą to proponuje 7, 8 łyżeczek) cukier wanilinowy ( 16 g ) 1 gorzka czekolady 1/2 szkl. wody Biszkopt : 6 jaj 1 szkl. cukru 2 budynie czekoladowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa : 125 ml śmietanki(...)czekolady mlecznej Sposób przygotowania : Biszkopt : Całe jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. W oddzielnej miseczce mieszamy budynie, 3 łyżki mąki pszennej , kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy . Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok.20- 30 minut . Masa serowo - śmietankowa : Ubijamy zimną śmietankę . Ser mieszamy z cukrem i cukrem

Różne smaki w kuchni
Wegańskie lody śliwkowe z czekoladą i różaną nutą 164

Uwielbiam połączenie gorzkiej wytrawnej czekolady ze śliwką, ale jakoś mi się już przejadło, i wykombinowałam sobie zamienić proporcje, czyli czekolada w śliwkach. Te lody są bardziej orzeźwiające, niż klasyczne czekoladowe, ale nadal jest zachowany ten wytrawny smak, więc jeżeli lubicie niebanalne smaki to gorąco zachęcam to przygotowania tych lodów. Dotarły do nas afrykańskie upały, więc zapas lodów przyda się idealnie(...)kokosowego (gęsta część, czyli około 600 g) 2 zmrożone banany 100 g cukru łyżeczka cynamonu 3 łyżki wody różanej *możecie spokojnie pominąć, lody będą równie smaczne 100 g gorzkiej czekolady 10 śliwek suszonych Przygotowanie: Śliwki przekrój na pół, pozbądź się pestek, umieść na blaszce, posyp cynamonem i podpiecz przez 30-40 minut w piekarniku w temp. 180 C. Dzięki temu

greenscarf
Ciasteczka spękane czekoladowo-kawowe. 159

Mamy piąteczek to oczywiście wspólne wypiekanie i gotowanie u Małgosi.Dzisiaj zapraszam na przepyszne ciasteczka z czekoladą i kawą, obtaczane  w cukrze pudrze i pieczone. Dzięki temu na ciastkach tworzy się ażurek. Przepis dodaję do akcji  Błyskawiczny Piątek.   Zapraszam do wypróbowania :)  200 g czekolady Milka 4 łyżki masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 szklanki(...)mąki typ 550 4 jajka 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru do obtaczania Czekoladę rozpuszczamy z masłem i kawą w kąpieli wodnej ( do garnka wlewamy gorącą wodę i stawiamy na nim miseczkę z czekoladą ). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie wlewamy zimną czekoladę, mieszamy, następnie przesiewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Bakaliowe przekąski od BAKEO 143

sezam, ksylitol, cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, woda. Silnia!: orzechy nerkowca, migdały, arachidy, syrop glukozowy, sezam, fruktoza, miód, emulgator lecytyna rzepakowa. Niezłe ciacho: orzechy laskowe w czekoladzie [orzechy laskowe, czekolada (cukier, miazga kakaowa; tł. kakaowy; tł. roślinny (palmowy, shea), kakao w proszku o obniżonej zawartości tł.,; emulgatory: lecytyna sojowa i E476; aromat), subst. glazurująca (E414, E904), oleje(...)syrop glukozowy :/) a poziom słodyczy nie był najwyższy i na szczęście dla nas smak miodu nie był wyczuwalny. Niezłe ciacho: Ta mieszanka zawierała w sobie 5 orzechów w czekoladzie, 4 orzechy makadamia oraz garść suszonej morwy. Orzechy makadamia chrupiące i bardzo smaczne, tak samo jest z morwą, która jest chrupiąca oraz gumowa zarazem co sprawia, że świetnie zastępuje żelki. Orzechy

Candy Pandas
Zajączki z ciasta czekoladowego (bez glutenu) 138

18cm): Ciasto czekoladowe z powidłami -80g oleju kokosowego w formie stałej ale w temp. pokojowej lub 100g masła w temp. pokojowej  -100g ksylitolu -100g czekolady (u nas 75% kakao) -100g mąki gryczanej -2 jajka -2 łyżki gładkich powideł -2 łyżki mleka lub napoju roślinnego -1½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym Polewa jogurtowa(...)jogurtu greckiego -ksylitol -2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki mleka + łyżka jogurtu greckiego Dodatkowo -marcepan (najlepiej domowy!) + mąka ryżowa -trochę świeżego soku z buraka -patyki od lodów -kostka gorzkiej czekolady CIASTO CZEKOLADOWE Z POWIDŁAMI Czekoladę rozpuścić nad parą wodną i zostawić do wystudzenia. Masło/olej kokosowy zmiksować z ksylitolem do uzyskania napuszonej konsystencji. Dodać jajko, miksować, dodać drugie jajko i znów

Candy Pandas
Kakaowo-kokosowy tort Walentynkowy (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 130

żelatyny) + ¼ szkl. wody Orzechowe serduszka w malinowej posypce -100g orzechów ziemnych -90g daktyli - ¾ szkl. liofilizowanych malin (lub 2 batoniki Frupp) -wykałaczki Czekoladowe pandy (opcjonalnie) -kilka kostek gorzkiej czekolady (najlepiej wysokoprocentowej) -kilka kostek białej czekolady   KAKAOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol(...)kostek lodu w tym kształcie, lub ręcznie. Maliny zmielić na pył w młynku do kawy i obtoczyć w nich serduszka, następnie nabić je na wykałaczki. CZEKOLADOWE PANDY Każdy rodzaj czekolady rozpuścić w miseczkach nad parą wodną, wlać je do foliowych strunowych woreczków i minimalnie odciąć rogi. Takimi „pisakami” można wykonać na folii dowolne kształty, mogą być to pandy lub serduszka

Candy Pandas