Cukierence z dużą ilością orzechów i kremem czekoladowym, coś na wyjątkowe okazje. Przygotowałam go przy współpracy z marką Bakalland . Tort jest bardzo smaczny, aromatyczny, wilgotny, dla łasuchów, którzy uwielbiają czekoladę. Wygląda wspaniale, apetycznie. Tort nie jest trudny w przygotowaniu, proszę dokładnie przeczytać przepis i obejrzeć film. Biszkopt nasączyłam alkoholem, jeśli chcemy go pominąć, możemy go zastąpić lekko posłodzoną wodą(...)łyżeczki cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 700ml mleka 2 budynie czekoladowe bez cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 200g czekoladowo – orzechowego kremu do pieczywa Do nasączenia: około
Mała CukierenkaSkładniki - 200 g (2 woreczki) kaszy gryczanej - 120 g mąki owsianej (bezglutenowej) - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - 5 jajek 40 g czekolady gorzkiej - 50 g cukru/słodzika - 80 g oleju kokosowego - 2 łyżki kakao - 3 łyżeczki przyprawy korzennej - pół małego słoiczka powideł śliwkowych Polewa - 50 g czekolady gorzkiej - 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki wiórek kokosowych do posypania(...)Wykonanie Kaszę gotujemy według przepisu a następnie pozostawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu blendujemy kaszę na jednolitą masę. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Całe jajka ubijamy na pianę dodając powoli cukier/ słodzik. Następnie dodajemy powoli zbelndowaną kaszę oraz rozpuszczony olej z czekoladą. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao, przyprawę oraz sodę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki i pieczemy
Health-Fit-Lifekremem z kawałkami orzechów. Wpadłam na pomysł i zrobiłam mini wersję czyli muffinki a’la brownie z kremem orzechowym. W tych małych muffinkach mamy wszystko co najlepsze czyli smak czekolady w muffinkach oraz nieco słony krem orzechowy na bazie słodkiej śmietanki. Przepis na muffinki a’la brownie z kremem orzechowym nie należy do dietetycznych, ale raz na jakiś czas każdy(...)może pozwolić sobie na małe co nieco. Składniki: ciasto 300 g mąki(2 niepełne szklanki) 100 g masła(1/2 kostki) 100 g czekolady 100 g cukru 30 ml wody 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) 20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki) 2 jajko krem 200 ml śmietany 30% 150 g masła orzechowego solonego 80 g cukru pudru(1/2 szklanki
Ciasta z tradycjamiuczulam, to należy trzymać je w lodówce – wówczas smakują najlepiej. Krem jasny: 250 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku 200 g białej czekolady 125 g mascarpone 2 łyżki rumu Krem ciemny: 250 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku 200 g mlecznej czekolady 125 g mascarpone 2 łyżki rumu Dodatkowo : 7 suchych wafli/andrut(...)Kremówkę umieszczamy w niedużym rondelku i podgrzewamy do momentu wrzenia (nie gotujemy). Zdejmujemy z palnika i stopniowo przesiewamy do niej mleko w proszku, mieszamy. Dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Gdyby w masie zostały grudki z mleka w proszku, przelewamy ją przez sito. Na koniec dodajemy rum. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną masę przelewamy do mniejszego
Smaki Na TalerzuPiernikowe brownie. Przepisy Thermomix. Składniki: 200 g czekolady mlecznej 200 g masła 5 jajek 100 g cukru 100 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika cukier puder do opruszenia brownie Przepisy Thermomix. Piernikowe brownie. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawę do piernika. Mąkę z przyprawą przesypujemy do miski. Do naczynia Thermomix wsypujemy cukier – przesypujemy do innej miski(...)naczynia Thermomix wlewamy szklankę wody. Doprowadzamy wodę do wrzenia czas 1 min/Varoma/obr.1 . Do szklanego naczynia, które zmieści się na dolnej przystawce Varoma dajemy połamaną czekoladę i pokrojone miękkie masło. Na pokrywę Thermomix zakładamy dolną przystawkę Varoma, w niej umieszczamy miske z czekoladą i masłem. Przykrywamy i rozpuszczamy czekoladę czas 4 min/Varoma/obr.1. Zdejmujemy pokrywę z Varomy, mieszamy masę i ponownie przyrywamy
Themo przepisyupieczeniu ciasto wyjąc z piekarnika, studzić w formie. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, przekroić na 3 blaty. krem: 300ml śmietanki 30% 200g mascarpone 100g białej czekolady Czekoladę połamać, zalać szklanką śmietanki, podgrzewać, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Schłodzić w lodówce. Pozostałą śmietankę również mocno schłodzić. Obie śmietanki i mascarpone połączyć, ubić mikserem na puszysty krem. Dżem(...)małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje (ok godziny). Polewa: 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 3 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: czekoladowe kulki wiórki czekolady kandyzowana skórka lub plastry pomarańczy Żelatynę zalać 1 łyżką mleka, odstawić do napęcznienia. W tym czasie wymieszać cukier i kakao, dodać pozostałe mleko, gotować ciągle mieszając kilka minut, aż polewa
Obiad gotowybył super pomysł😎i BEZ DODATKU JAJEK. Tutaj nie dawałam konkretnego źródła tłuszczu do masy, żeby dać wybór konsumentom. Sposobem na podbicie tłuszczu będzie np.posypanie startą gorzką czekoladą po upieczeniu😊i mamy kolejny pełnowartościowy deser.💪😇 Ja dodatkowo posypałam cukrem pudrem na wierzchu, ale zapomniałam, że to mokre ciasto i wszystko w minutę wsiąkło😁😁,stąd te białe plamki na zdjęciu.😅 Składniki(...)formę 20 cm: -150 g kaszy jaglanej -2 dojrzałe banany -3 szt. kiwi -100 g twarogu chudego (lub 200 g białka jaj) +2 kostki startej gorzkiej czekolady do posypania Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy. Polecam swoje wskazówki . 2. Ostudzoną kaszę wrzucamy do blendera/melaksera, dodajemy pokrojone w plastry banany, jedno kiwi, twaróg/białka jaj (możecie wedle uznania dosłodzić
Zdrowie i pysznie na talerzuZapraszam na rozgrzewającą gorącą czekoladę. Super smakuje w chłodny jesienny lub zimowy wieczór. Polecam #cukiertrzcinowy #syrpotrzcinowy #diamant Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 1 szkl mleka 1 szkl śmietanki 30% 5 łyżek cukru trzcinowego Dry Demerara Przygotowanie: Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki. Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę oraz cukier trzcinowy. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodajemy połamaną czekoladę. Gotujemy(...)małym ogniu cały czas mieszając. Gdy czekolada zrobi się lekko gęsta, zdejmujemy z ognia. Przelewamy do filiżanek i dekorujemy bitą śmietaną i odrobiną cukru trzcinowego
słodkie i nie tylko historie kulinarnePierniczki na smalcu Pierniczki z ciasta długo leżakującego, aczkolwiek w nieco innym wydaniu. Pierniczki po upieczeniu szybko miękną i są znacznie bardziej aromatyczne. A dodatek czekolady sprawia, że ciężko oprzeć się pokusie ich podjadania. Dobre na co dzień i od święta. Składniki: Na ciasto: 125 g miodu 90 g cukru 50 g smalcu 5 łyżek mleka 250 g mąki(...)łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków (przyprawy można zastąpić 3,5 - 4 łyżeczkami gotowej przyprawy do piernika) Na polewę: 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżki masła Przygotowanie: Ciasto: Na 4-6 tygodni wcześniej: Miód, smalec i cukier gotować do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Dodać szczyptę soli oraz przyprawy
My sweet a lifeDzisiaj po kilku latach (3-4) nieobecności, powraca na nasz stół. Polecam to ciasto wszystkich czekoladoholikom, jest bardzo czekoladowe (jak dla mnie nawet za... ale ja nie przepadam za czekoladą...), moi domownicy są zachwyceni tym ciastem, nieprzerwanie od lat. Jest puszyste, wilgotne i baaardzo czekoladowe. Można pokombinować i dodać do ciasta np. odsączone wiśnie drążone (to ulubiona wersja mojego małżonka(...)można pozostać również przy wersji podstawowej. Ja i tak już trochę zmieniłam także w wersji podstawowej, bowiem dodaję do masy czekoladę, tego w oryginale nie było. Przepis na mniejszą blaszkę. W większej blaszce będzie niższy, ja piekąc w większej przygotowywałam zwykle z 1,5 porcji. Moja blaszka ma wymiary: 27x22,5cm Składniki: - 250g masła - 2 szklanki* mąki (dałam orkiszową typ700
Smaczne Zdrowemuffiny: 3 jajka 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1,5 szkl mąki 3/4 szkl cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej krem: 120 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone Przygotowanie: muffiny: Składniki suche: mąkę,cukier, proszek do pieczenia, kakao mieszamy(...)misce.W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka, mleko i olej, a następnie wlewamy do składników suchych i mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę kandyzowaną oraz posiekaną czekoladę. (inspirowałam się tym przepisem, chociaż polecam dodać mniej czekolady, ponieważ muffinki, mimo że są przepyszne to po ostygnięciu robią się szybko twarde) Masą wypełniamy do połowy papilotki włożone do formy na muffiny
Bon appetit mon amiePełne czekolady łatwe w zrobieniu, efektywnie wyglądające ciasteczka. SKŁADNIKI ¼ kostki masła, 100 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady 1 łyżka kakao, 1/4 szkl. cukru pudru, ¾ szkl. mąki, 2 jajka, szczypta soli, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder do obtoczenia WYKONANIE Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem, studzimy(...)Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz rozpuszczoną czekoladę. Na końcu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy folią, wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Ze schłodzonego ciasta robimy wałek, tniemy na jednakowe kawałki. Z każdego kawałka robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy
słodki brateksoli himalajskiej Składniki na krem straciatella w wersji bez laktozy: 5 żółtek 100 g miąższu kokosowego 300 g letniej wody opcjonalnie słodzik lub ksylitol szczypta wanilii 25 g gorzkiej czekolady min 80% (u mnie 81%) Składniki na krem straciatella w wersji z nabiałem: 200 ml śmietany 36% 200 g sera mascarpone opcjonalnie słodzik lub ksylitol szczypta wanilii 25 g gorzkiej(...)czekolady min 80% (u mnie 81%) Dodatki: owoce jagodowe: maliny, jagody, borówki, truskawki listki świeżej bazylii Kilka uwag: 1. Beza z ksylitolu jest lekko złota/beżowa i nie uzyskamy białej czystej barwy. Po upieczeniu jest lepka i miękka, dlatego należy ją przygotować dzień wcześniej ponieważ musi się wysuszyć i stwardnieć. 2. Jajka muszą być zimne prosto z lodówki
Ola la LCHFjaja 4 czubate łyżki gorzkiego kakao szczypta soli 10 g cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 1 szklanka wiórek kokosowych 50 g czekolady gorzkiej 70% drobno posiekanej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 150 g mrożonych malin (bez rozmrażania) Składniki na polewę: 100 g czekolady gorzkiej 55 g słodkiej śmietanki 18% 3 łyżki dżemu truskawkowego(...)wymiarach 24 cm x 28 cm lub okrągła blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wbić jaja, wlać olej, mleko wymieszane z octem. Wsypać cukier, czekoladę i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką, tylko do połączenia składników. Do mokrych składników przesiać mąkę z sodą, solą i kakao i krótko wymieszać – nie trzeba mieszać dokładnie. Ciastem
Zasmakuj Kuchnidesery bez pieczenia. Gotową pralinę wykorzystałam na spód sernika i do masy serowej. Aby było jeszcze bardziej słodko ugotowałam porcję karmelu i czekoladowej polewy. Mam słabość do serników z czekoladą . Tort lodowy cheesecake z czekoladowymi dodatkami w pełni zadowolił moje czekoladowe oczekiwania. Polecam, przepis poniżej. Tort lodowy cheesecake Składniki: forma ze ściąganym brzegiem o średnicy 18 cm Pralina orzechowo czekoladowa(...)orzechów pekan 150 g czekolady 100 ml golden syropu 1 łyżka rozpuszczonego masła Składniki na pralinę grubo pokrój. Rozpuść masło z golden syropem i wymieszaj z orzechami i czekoladą. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie pralinę. Wstaw do piekarnika nastawionego na 100ºC i piecz pralinę przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i przemieszaj. Przechowuj pralinę w metalowym
codojedzenia