Kremowy sernik pieczony z wykorzystaniem pary z wody. Dzięki temu zabiegowi jest wilgotny. Połączony z czekoladą i chałwą jest wyśmienity. Do tego mus truskawkowy! Pyszności! Sernik: 250 g ciastek biszkoptowych 75 g margaryny 1 kg twarogu zmielonego (z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 40 g budyniu waniliowego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 100 g chałwy waniliowej(...)czekolady mlecznej 0,5 szklanki śmietany 36% Mus truskawkowy: 430 g truskawek 5 łyżek wody 1,5 łyżki żelatyny 130 g cukru pudru 500 ml śmietany 36% Sernik: Ciastka biszkoptowe miksujemy na drobny pył przy użyciu blendera. Mieszamy z rozpuszczoną margaryną. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, ugniatamy. Tortownicę wstawiamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy
VioletoweKucharzenieśladowych ilościach. Czy się odchudzam? A skądże! Po prostu od kilku miesięcy przestałam potrzebować słodyczy, tak mi jest lepiej i fajniej :) No to co? Zaczynamy? Składniki: gorzka czekolady co najmniej 60% kakao domowe masło orzechowe (zamiast cukru posłodzone syropem z agawy ) 1/2 banana Sposób przygotowania: W temacie czekolady u mnie było to około 200 g, masła zrobiłam więcej, bo uwielbiam(...)wyłożyłam na folię spożywczą i uformowałam z niego wałeczek, który dokładnie owinęłam folią i włożyłam na jakiś czas do lodówki, aby ten mój wałeczek można było kroić w plastry. Czekoladę połamałam na kawałeczki i rozpuściłam na parze. Banan, wiadomo pokroiłam w plasterki. Do małych papilotek wylałam roztopioną czekoladę, w którą wciskałam plasterek banana i plasterek masła orzechowego, na koniec wylałam
Blondynka GotujeKolejne pyszne ciasteczka owsiane, tym razem z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, mnóstwem orzechów i czekolady. Bez dodatku cukru lub w wersji z cukrem trzcinowym. To najlepsze z dotychczasowych ciastek, potwierdzą to wszyscy, którzy mieli okazję ich spróbować. Mega chrupiące i pyszne w smaku. Składniki: - 2,5 szklanki* płatków owsianych (u mnie górskie) - 200g miękkiego masła - 100g mąki orkiszowej typ750 - 50g mąki(...)pomieszany ksylitol i cukier) - szczypta soli - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 1/2 płaskiej łyżeczki sody - 1 szklanka* orzechów (u mnie nerkowce, migdały i pecan) - 100g czekolady (w wersji z ksylitolem dałam czekoladę słodzoną glikozydami stewiolowymi, w wersji z cukrem trzcinowym czekoladę z jajek niespodzianek) *szklanka 250ml W misie miksera umieściłam płatki owsiane, obydwie mąki wymieszane z sodą
Smaczne Zdroweszklanki płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 1,5 łyżki miodu 1 łyżka masła 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka mleczka słodzonego o smaku karmelowym 1 tabliczka białej czekolady Przygotowanie: Do garnka rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mieszamy cały czas i delikatnie podgrzewamy. Następnie dodajemy słodzone mleko, kakao i mieszamy. Na koniec wsypujemy płatki i całość delikatnie i dokładnie mieszamy(...)mocno dociskamy z góry. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po kilku godzinach wyciągamy zastygniętą masę z blachy. Na koniec rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i zalewamy do blachy ponownie wyłożonej papierem do pieczenia, a na rozprowadzoną czekoladę wykładamy masę. Znów zawijamy papierem i dociskamy do czekolady i wstawiamy do lodówki na kilka
Gotuj z Mąkązależy od mocy piekarnika. Po upieczeniu zostawiamy go do wystudzenia. Masa: 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 40 ml gorącej wody 200 g białej czekolady 800 ml śmietany kremówki 30% lub 36% łyżka cukru pudru Mleczko kokosowe zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy(...)wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem dopiero wtedy, kiedy nasze mleczko będzie już wystudzone. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z mleczkiem. Dodatkowo: wiórki kokosowe/migdały w płatkach/wiórki białej czekolady Ciasto przekrajamy na pół. Na ciasto kładziemy 2/3 masy i przykrywamy ją drugą częścią ciasta. Na górę kładziemy resztę masy i ozdabiamy według własnego gustu wiórkami kokosowymi, migdałami lub białą
PatiGotujeKrólowa serników znów wkracza do akcji! Co tym razem? Sernik z białą czekoladą i malinami. Mistrzowskie połączenie, które sprawia, że nie sposób skończyć na jednym kawałku. Idealnie kremowy, idealnie delikatny … Słodycz sera i białej czekolady połączona z lekko kwaśnym smakiem malin komponuje się idealnie. Ten sernik to TOP 3 wśród moich ukochanych serników! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 20 cm ) SPÓD: * herbatniki(...)masło roztopione – 50 g + okrągłe biszkopty MASA SEROWA: * twaróg 3 x mielony – 400 g * śmietana 36% – 1/4 szkl * biała czekolada – 120 g * wanilia – 1 laska ( lub ekstrakt z ziaren wanilii ) * drobny cukier – ok. 120 g * jajko – 2 szt * świeże maliny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Herbatniki zmiksować z roztopionym masłem, wylepić tortownicę wyłożoną papierem, przykryć
Ostra na SłodkoSzybkie lody na patykach zrobione z kiwi i czekolady. Bardzo szybkie, bardzo proste i najlepiej smakują schłodzone wprost z lodówki. Dla kogo: dla łasuchów dla posiadających dużą ilość kiwi do wykorzystania dla chcących zrobić dzieciom niespodziankę Składniki: kiwi (ok. 3-4 sztuk) czekolada gorzka 100g łyżka masła Wykonanie: Kiwi pokroić na grube plastry. Wbić do nich patyczek(...)lodów. Jeśli są bardzo soczyste to lekko odsączyć nadmiar soku. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z łyżką masła. Oblać "lody" z jednej strony i poczekać, aż zastygną. Oblać z drugiej strony, aż całkowicie pokryją się czekoladą. Poczekać aż zastygną - można włożyć do lodówki do schłodzenia. Polecam położyć na papierze do wypieków, żeby się nie przykleiły i żeby czekolada nie odpadła
Mania WypiekaniaPrzepyszne czekoladki, które oczarują smakiem, a wbrew pozorom są bajecznie proste do zrobienia. Owinięte marcepanem i polane czekoladą smakują po prostu wyśmienicie. Składniki: 30 suszonych daktyli 30 całych migdałów ok. 150 g masy marcepanowej ok. 200 g białej czekolady barwnik różowy dowolne posypki wg uznania: rozdrobnione orzechy, małe cukierki, kuleczki, zabarwiony cukier Sposób przygotowania: Daktyle przecinamy wzdłuż i wyciągamy pestkę(...)środka daktyli wkładamy migdały. Marcepan wcześniej rozwałkowujemy i owijamy nim owoce. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy barwnik. Owoce obtaczamy w czekoladzie a następnie w przygotowanych posypkach. Pozostawiamy aż czekolada zastygnie
Podróż w kulinarialodami! Nie dość, że robi się je szybko to jeszcze szybciej znika! Z wyglądu przypomina zakalec, ale nie. Nie tym razem :). Ciasto wygląda tak, ponieważ ciasto od roztopionej czekolady jest lekko wilgotne w środku. Zapraszam ! Składniki: 100g gorzkiej czekolady 200g mlecznej czekolady 1/2 szklanki mąki 100g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżki ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Jajka wbijamy(...)miski, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier i dokładnie mieszamy szpatułką. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu. Następnie dodajemy wymieszane jajka z cukrem i ekstraktem, a także mąkę. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki z mąki. Przekładamy do formy wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy
Gotuj z MąkąLekki i puszysty tort o intensywnym smaku masła orzechowego i ciemnej czekolady. Całość przełamana kwaśnym, cytrynowym ponczem i nutą konfitury pomarańczowej. Tort jest raczej łatwy w wykonaniu, chociaż dosyć czasochłonny, jak to tort... Masa fistaszkowa i mus czekoladowy nie mogą się nie udać, o ile utrzyma się proporcje. Składniki: 3 blaty biszkoptowe - z dużej tortownicy, u mnie(...)dużej cytryny 1 płaska łyżka cukru Masa fistaszkowa: 250 g masła lub dobrej margaryny 250 g masła orzechowego solonego 150 ml cukru pudru Mus czekoladowy: 350 g czekolady gorzkiej 50% lub mieszanka 200 g gorzkiej i 150 mlecznej 3 szkl śmietanki 30% 50 g cukru pudru 2 szczypty chilli skórka otarta z 1 pomarańczy lub olejek pomarańczowy Konfitura pomarańczowa Blaty
Ze smakiem bez glutenubezglutenowe ( na bazie kaszy i mąki gryczanej), zawierają mało cukru ( ja dodałam cukier kokosowy ale można użyć trzcinowego) i mają sporo słodyczy z suszonych owoców. A do tego gorzka czekolada, jak na florentynki przystało. Florentynki z kaszą gryczaną, rodzynkami i czekoladą Drukuj Prep time 15 min Cook time 15 min Total time 30 min Zdrowe, bezglutenowe florentynki(...)żurawiny suszonej 60g suszonych moreli 2 łyżki oleju kokosowego ⅓ szklanki cukru kokosowego (albo trzcinowego) 3 łyżki mąki gryczanej 150 ml mleka (kokosowe albo inne) 1 gorzka czekolada Instructions Kaszę namoczyć w wodzie (najlepiej na noc). Następnie wodę odlać a kaszę przełożyć na suchą ściereczkę albo wyłożone kilka warstwa ręcznika papierowego. Kasza musi wyschnąć więc potrwa to pewnie z godzinę
Cooking for EmilyTorcik wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu. Biszkopt jest rewelacyjny - wilgotny, puszysty, pachnący białą czekolada i nuta kawy. Do tego aksamitny krem z batonikami Kinder oraz biała polewa. Tort dla wielbicieli słodyczy. Biszkopt Brownie (20 cm) ¼ szklanki soku jabłkowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g margaryny lub masła 100 g białej czekolady ¾ szklanki cukru (drobnego do wypieków) 2 jajka(...)łyżki jogurtu greckiego 1 szklanka mąki tortowej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody Krem Kinder: 330 ml śmietany 30% 100 g batoników Kinder Polewa: 100 g białej czekolady ¼ szklanki śmietanki od kremu Biszkopt: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Do garnka przelewamy sok jabłkowy i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki margaryny
VioletoweKucharzeniePyszne ciasteczka owsiane. Czy ktoś jest w stanie się im oprzeć? Kruche, kokosowe, z czekoladą, mmmm… Pyszności. Ja do czekolady dodałam łyżkę mleka kokosowego, przez co jest bardziej miękka. Bez czekolady, smakują równie dobrze. Jeśli nie macie mąki owsianej, możecie zmiksować płatki. Całe ciasto można wykonać w mikserze, miksując najpierw płatki, potem dodając inne składniki i miksować w trybie(...)Ciasteczka 160 g mąka owsiana 90 g wiórki kokosowe 30 g olej kokosowy 40 g miód lub syrop klonowy lub melasa 1-2 łyżeczka kakao opcjonalnie Polewa 100 g czekolada 70% kakao 1 garść płatki kokosowe mogą być wiórki Sposób przygotowania Wszystkie składniki na ciasteczka ugnieść w zwarte ciasto. Wyłożyć na papierze do pieczenia, spłaszczyć dłonią, przykryć kawałkiem papieru
Kucharzycamąki 1,5 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g miękkiego masła 100 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka gorącego mleka 3 łyżki płatków z migdałów 1 szklanka cukru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Banany rozgniatamy w miseczce i dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny(...)mleka dodajemy sok z cytryny i odstawiamy na bok. Śmietanę gotujemy ale nie dopuszczamy aby się zagotowała, dodajemy czekoladę, mieszamy do momentu aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce gorącego mleka i dodajemy do czekolady, odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy na przemian po trochu mąki i trochu mleka
Delusional Trineodmówisz takiej słodkości? Oprzesz się czekoladzie? Nie? To świetnie! W takim razie ten przepis jest dla Ciebie. Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 kostki dobrego masła 100g czekolady deserowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g posiekanych migdałów 30 posiekanych orzechów laskowych polewa 50g czekolady gorzkiej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka(...)masła 3-4 łyżki mleka Wykonanie: masło rozpuścić w rondelku razem z czekoladą, mlekiem i cukrem. Do lekko przestudzonej masy dodać żółtko i wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać mąkę z proszkiem,a na sam koniec ubitą piane z białka. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. 2/3 migdałów i orzechów posiekać, resztę zostawić do dekoracji. Ciasto przełożyć do tortownicy (22cm
Raj dla Podniebienia