Monte Santi , o harmonijnym owocowym aromacie. Podczas imprezy karnawałowej nie może go zabraknąć !!! SKŁADNIKI 250 g śmietany 30%, 200 g serka z wiaderka, 150 g białej czekolady, 75 g mlecznej czekolady, 1,5 szkl. płatków Mlekołaki miodo kółka Lubella, herbatniki WYKONANIE 1. Prostokątną formę wykładamy folią, układamy 6 herbatników. 2. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy(...)śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy serek, mieszamy delikatnie, na końcu dodajemy płatki, mieszamy. Masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. 4.Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną mleczną czekoladę. Rozsmarowujemy na jasnej masie. 5. Na wierzchu układamy herbatniki, lekko dociskamy. 6. Całość chłodzimy kilka godzin w lodówce
słodki bratekbudyń na mleku z cukrem i przestudzić Masło utrzeć i dodawać do niego po łyżce przestudzonego budyniu, wmieszać dokładnie Składniki do masy czekoladowej z żurawiną na wierzch ciasta: 1 czekolada mleczna i 1 czekolada gorzka 125 g masła żurawina Przygotowanie masy czekoladowej : Masło ogrzać w rondelku i rozpuścić w nim obie czekolady, uważać by nie zagotować! Dodać do tego osączoną(...)smarujemy ją dżemem Wykładamy na niego część masy budyniowej- rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu, ciasto nasączamy pozostałym alkoholem Rozsmarowujemy na nim resztę masy budyniowej Na wierzch wykładamy rozpuszczoną czekoladę z żurawiną i wyrównujemy ciasto. Przepis z "103 ciasta siostry Anastazji", zmodyfikowałam go w ten sposób, że użyłam żurawinę, a nie rodzynki :) Moje uwagi: Jeśli ciasto nasączymy lekko posłodzoną wodą
Proste Potrawywłaściwie już weekend, a weekendy rządzą się swoimi prawami i nawet noworoczne diety im nie straszne, mam dla Was przepis na tort. W zasadzie taki trochę zwykły, bo tylko czekolada, wanilia, jeszcze trochę czekolady… ;) Blaty tego tortu to grubiutkie, intensywnie waniliowe ciasto ucierane z kawałkami czekolady, które pachnie, jak nasze ulubione ciasteczka z… Continue reading Tort waniliowy(...)czekoladą
brunetkawkuchniwarto Czas wykonania: 1 h 20 min (3 – 4 h studzenia i 8 h oczekiwania) Ilość porcji: 16 dużych kwadratów / 32 mniejsze trójkąty Składniki: 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki masła 250 ml słodkiej śmietanki 30 % ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie wafli (150 g) Przygotowanie: Czekolady połamać, włożyć do niewielkiego garnka, rozpuścić(...)pokroić w ulubione figury geometryczne. Gotowe wafle najlepiej przechowywać w strzelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Rada: Aby masa czekoladowa była mniej słodka, można użyć 2 tabliczek czekolady deserowej. Krok po kroku: 1. Połączyć wszystkie składniki na masę 2. Rozpuścić i dokładnie wymieszać masę czekoladową 3. Wysmarować andruty 4. Zawinąć w folię
KuchniaWeDwoje.plUwielbiam kaszę manną. Dziś zapraszam Was na jej pyszną zapiekaną wersję. Zapiekana kasza manna z białą czekoladą i jagodami, to wspaniały i nietypowy deser, który nie tylko cieszy smakiem, ale również syci. Tak przygotowaną kaszę możecie również podać np. w formie wczesnej kolacji. Spróbujcie, bo przygotowanie jest naprawdę proste. Jeśli nie macie jagód do swojej wersji zapiekanej kaszy manny możecie(...)użyć np. borówek lub spróbować dodać inne małe owoce. Składniki: 3 łyżki jagód 6 łyżek kaszy manny 1 3/4 szklanki mleka 4 kostki białej czekolady (około 17 g) 1 jajko 1 łyżeczka masła (czubata) cukier puder do posypania po wierzchu Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko. Dodajemy białą czekoladę. Mieszamy co jakiś czas, aż do rozpuszczenia czekolady. Następnie
Słodkie okruszkiokruchów z ciast, herbatniki 25 dkg bakalii: pokrojone drobno orzechy, rodzynki, śliwki, wiórki kokosowe 3/4 szkl. mleka 3-4 łyżki mleka w proszku 10 dkg czekolady rozpuszczonej [ nie dałam] 3-4 łyżki kakao mały słoiczek (ok 20 dkg) powideł śliwkowych 15 dkg masła ok.100 ml rumu/wódki kilka kropel aromatu rumowego(...)ewentualnie: 1/3-1/2 szkl. cukru,gdyby ciasta były mało słodkie Dodatkowo: herbatniki/biszkopty do wyłożenia formy 50g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki kremówki Ciasto i ciastka pokruszyć.Masło,czekoladę, kakao, mleko, (ewentualny cukier) rozpuścić w garnuszku.Ostudzić i wlać do okruchów ciasta.Wymieszać , dodając również powidła, bakalie, alkohol. W razie potrzeby zwiększyć ilość bakalii/ciastek
Moje domowe kucharzenieAksamitny mus czekoladowy z dodatkiem bitej śmietany. Aby wzbogacić smak można dodać łyżeczkę brandy. Prosty do wykonania. Wymaga schłodzenia w lodówce minimum kilka godzin. 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka 400 g śmietany 36% 3 czubate łyżeczki cukru pudru szczypta soli kilka kostek białej i ciemnej czekolady do ozdoby Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (moc około(...)dodawać powoli 1 łyżeczkę cukru pudru oraz żółtka. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżeczkami cukru pudru. Podzielić na dwie równe części. Masę jajeczną wymieszać delikatnie z ostudzoną czekoladą oraz jedną częścią ubitej śmietany. Rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki wraz z pozostałą częścią śmietany w oddzielnej miseczce. Po około godzinie pucharki wyjąć i udekorować bitą śmietaną. Posypać utartymi wiórkami
Bullioproszku do pieczenia, szczyptę soli, 4-5 łyżeczek kakao, słoik dżemu porzeczkowego, 0,5 – 1 litr kremówki, cukier puder do smaku, 2 tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej), „chlust” śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu, tłuszcz do wysmarowania blachy, ewentualnie zagęstniki do śmietany. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Jajka sparz(...)porzeczkowy (możesz wykorzystać dżem z czarnej porzeczki lub mieszany – czerwonej i czarnej porzeczki). Na dżem wyłóż bitą śmietanę. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym. Ciasto odstaw na chwilę. Przygotuj polewę. Czekoladę połam Do garnka wlej „chlust” (lub dwa „chlusty”) śmietany i dodaj połamaną czekoladę. Całość postaw na ogniu i podgrzewaj na małym ogniu do mementu rozpuszczenia się czekoladą. Rozpuszczoną czekoladą polej
blog.moje-pasje.infomleko zacznie wrzeć łączymy je razem i doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. 2. Masło ucieramy na puch i etapami dodajemy wystudzony budyń, miksujemy na gładką masę. Polewa: - 10 dag czekolady - 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 1. Śmietankę podgrzewamy w rondlu, dodajemy pokruszoną czekoladę, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać garnek ściągamy z ognia i mieszamy do zupełnego połączenia czekolady ze śmietanką. Ciepłą(...)polewamy wierzch ciasta. Jak złożyć ciasto: 1 Na spód jedna część ciemnego ciasta, następnie tężejąca masa jabłkowa, na jabłka biała masa, następnie druga część ciemnego biszkoptu i wierzch polewamy czekoladą. Po nałożeniu jabłek warto odłożyć ciasto na godzinę w chłodne miejsce aby się ścięło, a dopiero potem nakładać białą masę. Przyprawy oraz dodatki znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkatortownicy, wyrównać. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Ciasto studzimy w formie, potem przekładamy i kroimy na 3 blaty. Krem śmietanowy z czekoladą mleczną: 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady mlecznej Czekoladę ścieramy na tarce na małych oczkach. Do miski miksera dajemy śmietanę i serek(...)mascarpone, ubijamy do momentu powstania gęstego kremu (musimy uważać, żeby nie ubijać za długo, bo krem może się zważyć), dodajemy cukier puder i startą czekoladę, mieszamy. Nasączenie: 150 ml likieru kawowego (możemy zastąpić go naparem kawy) 50 ml wody Wymieszać. Dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce na dużych oczkach Odkładamy około 5 łyżek kremu
kruche babeczkiGofry z grilla z czekoladą…Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam Jamie Oliver i często korzystam z jego przepisów…ba, mam nawet jedną z jego książek, z której już prawie wszystko wypróbowałam. Oglądam jego program, a następnego dnia biorę się do dzieła. Dzisiaj zapraszam na pyszne gofry z grilla z gorącą czekoladą. Gofry z grilla, które(...)grillową lub gofrownicę i smaż gofry po obu stronach, na grillowej patelni po 6 minut z każdej strony (u mnie kuchnia indukcyjna na poziomie 6). W między czasie ugotuj czekoladę. Wymieszaj wszystkie suche składniki z połową mleka. Resztę ,leka zagotuj, a następnie dodaj zimną czekoladową mieszankę. Mieszaj do zagotowania. Zdejmij z kuchni i rozlej do kubków. Pokrój lub rozerwij
codojedzeniaSernik pomarańczowy z ganache… Święta i po świętach. Dzisiaj zjedliśmy ostatnie resztki sernika. Czekolada i pomarańcza świetnie ze sobą pasują zwłaszcza w serniku. Uwielbiam sernik . Wilgotny i aromatyczny sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie brownie, polany pomarańczowym curdem. Ten sernik jest bardzo pomarańczowy i czekoladowy, bo dodałam kandyzowaną skórkę z pomarańczy, a całość posmarowałam ganache. Sernik jest bardzo syty. Jeden(...)kawałeczek w pełni zaspokoi ochotę na słodkie. Sernik pomarańczowy Składniki: prostokątna forma 20 cm x 30 cm Brownie 125 g masła 100 g czekolady, 70% kakao 225 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty 2 jajka 120 g mąki Nastaw piekarnik na 180ºC. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Wlej letnią
codojedzeniałyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 0,5 kg białego sera dwukrotnie zmielonego pół kostki masła dwa jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 50 gram białej czekolady 100 gram gorzkiej czekolady dodatkowo: drobne owoce sezonowe dwie galaretki dopasowane smakiem do owoców Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Na wolnych obrotach miksera dodać przesianą(...)jajka i cukier podgrzewać w rondelku. Gdy wszystkie składniki się połączą zagotować. Masę rozdzielić do dwóch rondelków i oba nadal trzymać na wolnym ogniu. Do jednej masy dodać czekoladę białą, a do drugiej czekoladę gorzką. Mieszać aż czekolady się rozpuszczą i dobrze połączą. Budyń rozmieszać w połowie szklanki mleka i dodać po połowie do każdej masy. Mieszać
Pysznie & PięknieSmak ciasta urozmaicają słodziutkie gruszki a to wszystko polane jest polew ą czekoladow ą . Do ciasta nie dodaje się cukru, ponieważ jest wystarczająco słodkie dzięki marcepanowi, gruszkom i czekoladzie. Składniki: m ą ka pszenna 1 szklanka, jajka 5 szt, marcepan 200 g, skorka z cytryny 1,5 łyżeczki, olejek migdałowy 1 łyżeczka, masło 200 g, proszek(...)pieczenia 2 łyżeczki, gruszki 3 szt, polewa: czekolada mleczna pół tabliczki, śmietanka 30% 3 łyżki, dodatkowo: bułka tarta 2 łyżki, olej 1 łyżka, Sposób przygotowania: Masło ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy marcepan i po jednej sztuce jajka. Gdy masa będzie już gładka to dodajemy skórkę z cytryny, olejek migdałowy
kulinarne odsłony patiłyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Krem: 150 g masła, 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki nutelli, 45 g wafli orzechowych , 2 łyżki likieru czekoladowego Dodatkowo: rozdrobnione orzechy do dekoracji, czekolada do dekoracji, czekoladowe kuleczki ¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody, tłuszcz w sprayu(...)nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 krążki, nasączamy wódką wymieszaną z wodą. Krem: Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy czekoladę, nutellę oraz likier. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone wafelki. Biszkopt przekładamy kremem z pokruszonym wafelkiem, wierzch
słodki bratek