czekolada - 27946 przepisów (strona:261/1864)

Ciasto Czarna porzeczka wg. Siostry Anastazji. 19394

Porzeczkę  Siostry Anastazji, bardzo lubię jej przepisy na ciasta , fakt są bardzo pracochłonne ale za to jakie pyszne i ładnie się prezentują. Do ciasta użyłam  Truskawelli w czekoladzie Eterno i pysznego dżemu z  Czarnej porzeczki Orzech   Ciasto jest bardzo mięciutkie, kremowe, ja oczywiście musiałam zaraz ukroić do kawki  i moja masa jeszcze dobrze nie zastygła(...)Zapraszam do wypróbowania :)     Składniki na ciasto kakaowe : 8 jajek 1 szklanka cukru 6 łyżek maki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka  Truskawelli w czekoladzie Eterno   2 łyżki kakao gorzkiego Składniki na ciasto jasne : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżeczka

Sama słodycz i szczypta chili
Bananowe brownie 309

uwielbiacie czekoladę, kakao i... brownie? To sposób na pyszne, megaczekoladowe i szybkie ciasto, w sam raz do kawy! Może występować w przeróżnych wersjach - od słodkiego, ciężkiego i kalorycznego (ale kto nam zabroni!) do lekkiego, zdrowego i fit ciasta ;) Dzisiejsza wersja jest idealnie po środku - a nawet troszkę bardziej po stronie FIT :)  Bananowe brownie bez cukru i masła(...)olejem kokosowym oraz bananami i z duuuuuuużą ilością czekolady i kakao! Odpowiednio słodkie i wilgotne! Zdrowo wyczaruje uśmiech na naszych twarzach :) Sami sprawdźcie! Bananowe brownie Składniki: 2 jajka 60 g kakao 50 g mąki 3-4 łyżki miodu (ja użyłam gryczanego) 1 olejek waniliowy 2 łyżki oleju kokosowego (mleka kokosowego lub wody kokosowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ciastka podwójnie czekoladowe 471

Miałam wielką ochotę na coś czekoladowego, a ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, więc powstały bardzo aromatyczne, mocno czekoladowe ciastka. Mają w sobie mnóstwo kakao i dwie tabliczki czekolady. W środku są wilgotne, a z wierzchu troszkę chrupiące. W przepisie jest dosyć sporo ciemnego cukru, dlatego ciastka są bardziej wilgotne i nie tak bardzo słodkie, jak przy tradycyjnym cukrze (białym). Ciastka(...)smaczne i poprawiają humor, jeśli oczywiście lubimy czekoladę. Bardzo polecam i zapraszam do pieczenia :). Z podanego przepisu otrzymamy około 25 sztuk ciastek.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England .     Ciastka podwójnie czekoladowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 2 szklanki mąki pszennej użyłam tortowej 3/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru 1,5 łyżeczki

Mała Cukierenka
Mocno Czekoladowe Ciasto z Serkiem 173

udało się bez wizualnego uszczerbku. Gorąco polecam. Składniki na ciasto: 275 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g kakao 250 g masła 200 g gorzkiej czekolady 350 ml mleka 300 g cukru kryształu 2 jajka Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy z czekoladą i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy żółtka, rozcieramy. Dodajemy cukier(...)ganache. Ser: 250 g serka kremowego 60 g cukru kryształu 1 żółtko Serek, cukier i żółtko mieszamy rózgą kuchenną, do połączenia. Ganache: 125 ml śmietany kremówki 125 g gorzkiej czekolady Śmietankę podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika. Wrzucamy połamana czekoladę, zostawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce, aż ganache lekko

Made By Mom And Son
Tradycyjne pączki z marmoladą 579

ponownego wyrośnięcia zlepieniem do spodu.  4. Pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor z obu stron. Odsączamy i posypujemy cukrem pudrem, możemy także polać roztopioną czekoladą

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka pieguski bezglutenowe z czekoladą. 357

Zastanawiałam się, czy jest możliwa zdrowsza wersja kultowych piegusków , ciasteczek z czekoladą?   Udało się! Bezglutenowa mąka kokosowa ( dostępna tutaj ) i świeży olej kokosowy ( ten jest tłoczony na zamówienie ) zdominowały mój przepis.   Miałam jedynie problem z czekoladą, ale z pomocą przyszła Terravita i jej nowa czeko 70% cocoa.   Długo nie mogłam zdecydować, która będzie najlepsza (z miętą(...)pomarańczowa, wiśniowa, cytrynowa, crunchy, etc.) więc wybrałam gorzką i to był strzał w dziesiątkę. Następna porcja będzie z miętą - polecam spróbować to magiczne połączenie czekolady i mięty - mi posmakowało.       Składniki:   1 szklanka mąki kokosowej 1 łyżeczka sody szczypta soli 4 jajka cukier z wanilią/laska wanilii 2 łyżki miodu 1/2 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego 3 rozgniecione

IzaGotuje
Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze 157

Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny deser. Puszyste ślimaczki drożdżowe z pyszną żurawiną z sokiem z granatu z Bakallandu , z nadzieniem cynamonowym z orzechami i kawałkami białej czekolady i w glazurze z galaretki . Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, a efekt zachwycający! Polecam na pyszny deser lub zwyczajnie do kawy. Scroll down for recipe in English Ślimaczki z żurawiną(...)białą czekoladą z glazurą z galaretki (16 ślimaczków) Składniki na ciasto: 2 opakowania (7 g każde) drożdży instant 2 szklanki ciepłej wody 1 szklanka roztopionego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 5 do 6 szklanek mąki Składniki na nadzienie: 3-4 łyżki rozpuszczonego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 300 g posiekanej białej czekolady 1 szklanka

karmelowy
Keks razowy 124

łyżki suszonej żurawiny (ok. 48 g), - 10  suszonych moreli (ok. 100g), - ½ szklanki  wiórków kokosowych (ok. 45g), - ½  szklanki  orzechów włoskich (ok. 50g), - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g), -   2 łyżki miodu (ok. 48g), - ½  łyżeczki zmielonego cynamonu, - łyżka kakao (ok. 10g). Do namoczenia bakalii : - ¼ szklanki soku porzeczkowego (ok. 50 ml). Polewa: - 3 kostki gorzkiej czekolady(...)Sposób przygotowania 1.  Moczymy bakalie w soku porzeczkowym. 2 . W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, kakao, suszoną żurawinę, suszone morele, wiórki kokosowe, orzechy, czekoladę, cynamon i ziarenka wanilii. 3. Jajka miksujemy z olejem. 4. Łączymy składniki mokre z suchymi. Do masy dodajemy namoczone bakalie. 5. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gryczane ciasto czekoladowe 157

porcji) - 5 jaj (ok. 300g), - ¼ szklanki cukru (ok. 50g), - 2 woreczki kaszy gryczanej (ok. 200g), - szklanka mąki pszennej Graham (ok. 130g), - 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50ml), - tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100g), - łyżeczka kakao (ok. 5g), - 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 24g), - łyżka prażonych płatków migdałów (ok. 10g), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1-2 łyżki mleka. Sposób przygotowania(...)Kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu blendujemy na gładką masę. 2. Rozpuszczamy ½ tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. 3. Jajka ubijamy z cukrem. 4. Do jajek dodajemy wystudzoną czekoladę, zmiksowaną kaszę gryczaną i olej. 5. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy. 6. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte” 996

szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Środek: 650ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g poszatkowanej mlecznej czekolady 200g poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% około 7 bananów sok z 1/2 cytryny Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru(...)100g masła 5 łyżek dobrego kakao bez cukru Dodatkowo: poszatkowane orzechy     Środek: 1. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą ( patrz FILM

Mała Cukierenka
Sernik z białą czekoladą na spodzie z granoli 190

szklanka gotowej granoli 50 gram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru 150 gram białej czekolady 150 ml śmietany 36% na polewę: 50 gram białej czekolady, 4 łyżki mleka skondensowanego, 3 łyżki śmietany 36% Granolę miksujemy w malakserze na jednolitą masę z dodatkiem masła. Gotową masę wykładamy na spód formy(...)lekko ugniatamy i rozprowadzamy na całej powierzchni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Twaróg miksujemy z jajkami, mąką, cukrem, śmietaną i schłodzoną czekoladą na jednolitą masę. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 75 minut, po tym czasie sernik studzimy

Mango Papaja
Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem 911

Ciasto Pijak” – Pyszne ciasto z makiem, kokosem, brzoskwiniami i kremem. Biszkopty nasączone są alkoholem i polane czekoladą, pycha! Spód ciasta nie jest typowym biszkoptem. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Przez noc musi postać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Przepis przysłała mi jedna z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., za który bardzo dziękuję :), troszkę go zmodyfikowałam(...)łyżki mąki ziemniaczanej 230g masła w temperaturze pokojowej Do nasączenia: 1/4 szklanki wody sok z jednej cytryny około 120-140ml rumu Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% (można też użyć mlecznej) około 1/2 szklanki mleka około 180-200g biszkoptów   Spód: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół

Mała Cukierenka
Pieczone donuty z czekoladą 226

Małe, urocze i jeszcze do zjedzenia! Czego tu nie lubić? Pyszne, wilgotne i aromatyczne, a na koniec zatopione w czekoladzie! Palce lizać! Dosłownie! Najcudowniejsze w nich jest to, że jak schowacie je do pojemnika na żywność następnego dnia będą smakować jak pyszne, wilgotne pierniki w czekoladzie! Koniecznie spróbujcie - jesteśmy ciekawi jak Wam zasmakują! Składniki: 255 g mąki pszennej(...)muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonego anyżu, 1/5 łyżeczki mielonych goździków, 190 ml mleka, 2 duże jajka, 50 g roztopionego masła skórka starta z dużej pomarańczy, 50 g groszków czekoladowych dodatkowo : czekolada - u nas gorzka i starta skórka z pomarańczy W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier, sól oraz przyprawy. W drugiej misce

Plate of Joy
Piernik śliwkowy 192

SKŁADNIKI Na dwie średnie keksówki 250 g mąki pszennej  200 g suszonych śliwek 150 g cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka 80 g białej czekolady 4 jajka przyprawa do pierników otarta skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego pół słoika powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa(...)czekolady deserowej 3-4 łyżki mleka wiórki kokosowe WYKONANIE Z łyżki cukru i 2 łyżek wody przygotowujemy karmel - podgrzewamy. W garnku rozgrzewamy miód, masło i mleko  do rozpuszczenia się składników Dodajemy karmel i przyprawę korzenną- mieszamy. Gorącą mieszankę zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę, mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt

W kuchennym oknie Ewy
tarta z mascarpone, czekoladą i bitą śmietaną 183

tarta z mascarpone i czekoladą Kruche, delikatne ciasto wypełnione puszystą masą czekoladowo serową i bitą śmietaną. To idealna propozycja deseru na te mroźne dni. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru  2 łyżki kakao  ponadto na wierzch tarty 250 g serka mascarpone 350 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany(...)płaskie łyżeczki żelatyny 50 ml wody 4 łyżki cukru pudru tabliczka czekolady ( ja użyłem gorzkiej) sposób przygotowania  Masło ( o temperaturze pokojowej), mąkę, kakao, jajko, oraz jedną łyżkę cukru wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto.  Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki

Miód i pieprz