muszkatołowej , 400 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, świeżo starta skórka z dużej pomarańczy, 100 g suszonych daktyli, 6 łyżek startych orzechów laskowych, polewa: 150 g czekolady gorzkiej, 1 łyżka masła, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, ponadto: masło do wysmarowania formy, 1 łyżka kakao do podsypania, czekolada biała, perełki ozdobne. Przygotowanie: Ciasto: Masło roztapiamy i studzimy. Suche składniki(...)wierzch mam się nie spiekł, pod koniec pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia. Ciasto pozostawiamy do przestudzenia. Polewa: Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy, dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie łączymy ją ze śmietanką, do uzyskania kremowej konsystencji. Polewę od razu przekładamy na wierzch ciasta i ją rozsmarowujemy. Ozdoby czekoladowe należy przygotować wcześniej. Ciasto można
Moniki SmakołykiMoja mama piekła taki na naprawdę wyjątkowe okazje. Tym razem przygotowałam zupełnie inną, ale nawiązującą do tamtych smaków, serową wersję tortu: ciemny biszkopt przełożony kremem cytrusowym i czekoladowym, polany czekoladą z bakaliami. Bardzo wykwintnie i elegancko! Serowa wersja torcika jest równie pyszna i dużo lżejsza niż tradycyjna, maślana. Zainspirowałam się tutaj , ale zrobiłam po swojemu. Spodobał mi się(...)szkl cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g masła ponadto: sok z całej cytryny skórka otarta z jednej pomarańczy łyżka kakao 1/2 kieliszka spirytusu 75 g posiekanej czekolady polewa: 100 g ciemnej, gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka garść posiekanych bakalii Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać
6nieboWielbiciele popularnych, kokosowych batoników w czekoladzie będą usatysfakcjonowani smakiem tych pralinek :) Smakują niemal tak samo - pyszny, wilgotny kokos i mleczna czekolada... Bajeczne połączenie! Polecam :) Ps. Jeśli ktoś z Was lubi koszulki ze śmiesznymi napisami, ma ochotę zrobić sobie lub komuś poświąteczny prezent, niech koniecznie zajrzy na stronę http://koszulkomat.eu/ :) Korzystając z okazji, życzę Wam Kochani zdrowych, radosnych i smacznych(...)komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 200 g wiórków kokosowych 80 ml kremówki 50 g cukru 50 g masła 200 g mlecznej czekolady Masło rozpuścić w rondelku, dodać kremówkę, połączyć i zdjąć z ognia. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, wlać do nich rozpuszczone masło ze śmietanką, dokładnie połączyć. Z masy kokosowej formować kulki
Domowa cukiernia Ewyszklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii* DEKORACJA: 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 100 g śmietanki 4 duże jajka 5 łyżek cukru pudru 200 g (2 tabliczki) białej czekolady 1 łyżka przyprawy korzennej 100 g śmietanki 30% lub 36% 1 łyżeczka żelatyny kamyczki czekoladowe Decorada Delecta * można użyć ziarenek z 1 laski wanilii lub 1/2 opakowania cukru wanilionowego Przygotowujemy foremki(...)muffinek i do każdej wkładamy papilotkę. Na samym początku wstawiamy czekoladę do kąpieli wodnej, aby się powoli rozpuszczała. Mieszamy od czasu do czasu, aby proces zachodził równomiernie. Ciasteczka kruszymy (można zemleć za pomocą blendera) i łączymy z masłem. Najlepiej zrobić to ręką. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżeczce ciasteczkowej masy, rozkładamy na dnie i wstawiamy
Kuchnia od dwojgałyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli * budyń: - 500 ml mleka - 5 żółtek - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 2-3 łyżki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 200g białej czekolady * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka - dodatkowo 2-3 łyżki powideł śliwkowych Ciasto: Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Gotować(...)cały czas mieszając. Postawić na ogniu i mieszając podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Cały czas podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Dodać startą na grubych oczkach białą czekoladę i rozpuścić ją w budyniu. Na koniec zagotować. Podczas podgrzewania, budyń cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Odstawić z ognia i przykryć folią spożywczą. Ostudzić. Czekoladę posiekać i zalać
CookYourselfdziurką czyli doughnuts. Czemu akurat ten wypiek, kojarzy mi się ze Świętami i często pojawia się w tym okresie na moim stole? Piękne kolorowe, oblane dużą ilością lukru, czekolady, z kolorowymi posypkami pączki przez długi czas, moich młodych lat, mogłam podziwiać jedynie przez szklaną szybę od telewizora, oglądając w Święta amerykańskie filmy, w których to pokazywano olbrzymie, wysokie choinki(...)tworzyć unikatowe wzory. Donaty nie tylko rewelacyjnie wyglądają ale i smakują, mają tą też zaletę, że nawet po dwóch dniach są nadal przepyszne, a to dzięki temu, że oblane czekoladą nie tracą wilgoci. Serdecznie zachęcam Was do tego wypieku, myślę, że dzieciaki byłyby szczęśliwe móc zdobić takie wypieki. SKŁADNIKI: CIASTO : - 500 g mąki pszennej typ 480 - 1 paczka
SMYKWKUCHNIWspaniały,aromatyczny napój rozgrzewający dzięki cudownej przyprawie jaką jest chili.Tak zrobiona czekolada do picia była magicznym napojem Majów.Oni jako pierwsi uprawiali drzewa kakaowca w Środkowej Ameryce z której potem wyrabiano czekoladę a Majowie wierzyli że drzewa kakaowca są od bogów i darem dla ludzi.Delektowali się nim królowie i arystokraci oraz używano do celów religijnych.Przelewano je z naczynia do naczynia(...)utworzyła się pyszna pianka, i przyprawiano je różnie , najczęściej ostrą chili.Sama uważam , że po wypiciu takiej czekolady na gorąco można się poczuć jak " młody bóg".Jest to mój ulubiony napój na zimowe wieczory,doprawiony szczyptą skórki startej pomarańczy i cytryny. 1 szkl.mleka 3.2% 100 ml.kremówki 30% 200 g.gorzkiej 70% ciemnej czekolady Szczypta( spora) przyprawy chili Do dekoracji i smaku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizrobiłam w tej wersji dla Rodziny:) Spód: 200 g herbatników kakaowych 80 g stopionego masła 1/2 łyżeczki cynamonu Sernik: 1 kg sera twarogowego (z wiaderka) 100 g białej czekolady 200 ml mleka kokosowego 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g posiekanej czekolady (u mnie mleczna, jakieś 70-80g;) ) 3-4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 pomarańcze(...)lekko przestudzonym masłem oraz cynamonem. Dno tortownicy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy herbatnikami dno oraz boki, lekko dociskając. Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej wody. Odkładamy do napęcznienia. Czekoladę drobno siekamy. Do misy miksera przekładamy ser, cukier puder, ekstrakt z wanilii, mleko kokosowe oraz roztopioną na parze, przestudzoną białą czekoladę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Żelatynę krótko podgrzewamy
Smaki Na Talerzuciasto: 4 jajka 0,5 kostki masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady 0,5 kubka miodu 1 op przyprawy do piernika 1 kubek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kubka cukru trzcinowego 1 laska wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody, przesianej Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki śmietanki(...)rozpuszczona w 40 ml wody) 0,5 kubka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Piekarnik ustawiamy na termoobieg temperaturę na 160"C Masło, czekoladę i miód przekładamy do rondelka. Podgrzewany co jakiś czas mieszając, dodajemy przyprawę do piernika. Kiedy masa będzie jednolitą odstawiamy do osiągnięcia Jajka kolejno wbijamy do dużej miski i ucieramy
Luźna Kuchniadyni 200 g cukru 3 szt. jajek 1 szt. pomarańczy (otarta skórka i sok) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) Polewa 100 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie) Sposób przygotowania Spód Roztopić masło. Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Masę ciasteczkową wyłożyć(...)zmiksować na jednolitą masę. Masę serową przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnik. Piec około 60 minut. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić. Polewa czekoladowa Białą czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać jogurt i wymieszać na jednolitą masę. Polać sernik. Opcjonalnie rozpuścić mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i zrobić wzorki w polewie
Wypieki i RumieńceBiszkopt: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa: 500 ml śmietanki 30-36% 200g białej czekolady 170g wiórek kokosowych (u mnie Helio ) 2 "Śnieżki" (na sucho) Wierzch: 100g wiórek kokosowych 1-2 łyżki masła 1/4 szklanki cukru Upiec biszkopt. Jajka utrzeć z cukrami(...)przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 25 minut w 180 stopniach . Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części. Przygotować krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (*). Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć ze "Śnieżkami", wiórkami oraz ostudzoną (ale płynną) czekoladą. Masę podzielić na 2 porcje. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować część
Di gotujeDzisiejszy pomysł na żywioł! Złapałam w sklepie gruszki, czekoladę, lody waniliowe i pomyślałam "będzie z tego niezły deser" ;) Składniki na gruszki w czekoladzie z lodami waniliowymi (3 porcje): 3 twarde gruszki lody waniliowe tabliczka czekolady deserowej aromat waniliowy 0,5 l wody 0,5 l mleka 7 łyżek cukru 6 listków mięty Gruszki umyć, obrać i wyciąć gniazda nasienne. Podgrzać(...)waniliowego. W tak przyrządzonym syropie gotować owoce przez 12 minut. Wyłowić i ostudzić. W osobnym garnku zagrzać wodę, mleko i łyżkę cukru. Rozpuścić w tym płynie prawie całą tabliczkę czekolady. Ułożyć gruszki na talerzu z gałką lodów waniliowych, oblać jeszcze ciepłą czekoladą i posypać wiórkami. Udekorować listkami mięty
Karola gotujeCena truskawek poszła w dół, więc czas na przetwory. Dziś wypróbowałam niedawno znaleziony przepis na dżem truskawkowy z białą czekoladą i wanilią. Zastanawiam się jeszcze nad dżemem truskawkowym lub dżemem truskawkowym z rabarbarem... Składniki na dżem truskawkowy z białą czekoladą i wanilią (2,5 - 3 słoiczki): 1,5 kg truskawek biała czekolada 150 g 1/2 laski wanilii cukier biały(...)cytryny cukier żelujący 80 g Truskawki umyć i usunąć szypułki, a następnie pokroić na ćwiartki. Zasypać białym cukrem i odstawić na godzinę. Zagotować truskawki. Dodać pokruszone kostki białej czekolady, sok z cytryny i ziarna z laski wanilii oraz cukier żelujący. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Gotować przez 1,5 - 2 godzin. Wlewać wrzący dżem do słoiczków i od razu mocno
Karola gotujeodmiany coś słodkiego na każdą okazję... Składniki na deser (2 porcje): mała śmietana 30% łyżeczka cukru czekolada mleczna pomarańcz skórka pomarańczy biszkopty sok pomarańczowy i opcjonalnie likier pomarańczowy cynamon Zmiksować śmietanę tak, aby powstała bita śmietana i dodać do niej cukier. Rozpuścić czekoladę (z wyjątkiem dwóch kostek). Skórkę pomarańczy po uprzednim wyparzeniu zetrzeć, a następnie obrać resztę. Owoc pokroić(...)kawałki. Biszkopty maczać w soku i likierze, ale tak aby lekko nasiąkły i nie zrobiła się z nich papka. Układać warstwami biszkopty, bitą śmietanę, jeszcze raz biszkopty, czekoladę, owoce. Wierzch polać czekoladą, doprawić szczyptą cynamonu i posypać skórką pomarańczy. Udekorować kostką czekolady
Karola gotujewypieki zwiększają się w okresie jesiennym po zbiorach pachnących jabłek. Przedstawiałam Wam kiedyś jabłka prażone do słoików, dzisiaj je wykorzystamy. Aby urozmaicić nas jabłecznik dodamy do niego tabliczkę gorzkiej czekolady. Więc do dzieła. Składniki: 5 jajek 1 kostka margaryny 350 gram mąki pszennej ( tortowe j) 5 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 gram cukru pudru lub drobnego(...)tabliczka gorzkiej czekolady Cukier wanilinowy Jabłka prażone – słoik ok. 1 l Bułka tarta Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy i na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto dzielimy na połowę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( do garnka wlewamy wodę, wstawiamy
Smaki Ewy