czekolada - 27946 przepisów (strona:262/1864)

Sernik śmietankowo-maślany 246

dzień najlepiej zrobić taki aby wszystkim przypadł do gustu. Tradycyjny bez wydziwień, pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach taki jest właśnie ten sernik. Dodatkowo smak podkręca biała czekolada, która łączy się tutaj znakomicie. Zapraszam... Stopień trudności prosty, serniki często opadają i pękają mimo starania mój również popękał jednak w smaku nic to nie ujmuje:)  Skala smaku 10/10(...)jajek  1/2 litra śmietany kremówki 30% lub 36% 2  szklanki cukru pudru 2 budynie waniliowe 2 łyżeczki cukru waniliowego kilka kropel olejku waniliowego Polewa 100g.białej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki 30% Spód ciasteczkowy Herbatniki pokruszyć lub zmiksować w blenderze i zmieszać z roztopionym masłem tak by powstał mokry piasek. Wbić w blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (36x26

Kubki smaku
Sernik kawowy 148

wszystko się zgadza. Zapraszam... Przepis "Moje wypieki" Skala smaku 8/10  stopień trudności prosty do sernika dodałam czekolade mleczną uważam, że był to dobry wybór, na wierzch polałam również czekoladę mleczną. Zrobiłam na blaszce z podwójnej porcji. Składniki na spód: 180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive 60 g masła, roztopionego Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą(...)godziny w lodówce. Składniki: 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 250 g serka mascarpone 4 jajka 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 200 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (w postaci proszku) 1 łyżka likieru kawowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Kubki smaku
Babka czekoladowa 151

ogół szybko i z niewielkiej ilości składników. Dziś babka czekoladowa i to tak na 100%,gdyż czuć ją w każdym kęsie. Delikatna, wilgotna, smaczna.Zapraszam... Składniki: 120 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 3,2% 150 g masła śmietankowego lub margaryny 150 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao - przesiać, odłożyć. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą wodą najlepiej w metalowej miseczce i lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty i jasny krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać przestudzoną czekoladę i zmiksować. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i dodać

Kubki smaku
Brownies z kremem orzechowym 150

muszę zjeść coś z nutą słodyczy takie przyzwyczajenie ale nie pociagają mnie cukierki czy batoniki tylko ciasto swojego wypieku.W związku z tym, że dzięki moim córką;) mam trochę zapasów czekolady i ulubionego kremu czekoladowego nie pozostało mi nic innego jak połączyć te dwa smaki. Placek jest bardzo smaczy i oczywiście mega czekoladowy dla mnie bomba. Zapraszam... Skala smaku 10/10 krem(...)orzechowy trudno się rozprowadzał dlatego wrzucałam kawałkami na ciasto. Źródło "Moje wypieki" Składniki: 180 g masła 150 g gorzkiej czekolady 250 g cukru pudru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 140 g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia 35 g kakao 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej-ja dałam mleczną 95 g masła orzechowego (typu 'crunchy' - z kawałkami orzeszków)- użyłam kremu

Kubki smaku
Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym 407

tyle ciekawe, że używa sie do niego mleka skondensowanego niesłodzonego. Sernik jest na pewno lekki, kremowy, i orzeźwiający. Zapraszam... Skala smaku  10/10 - zamiast delicji można użyć zwykłych biszkoptów, czekolada też może być odstępstwem jednak ja z niej nigdy nie rezygnuje -mój brat nie uznaje sernika na zimno bez kawałków czekolady:) Składniki 1 łyżka żelatyny  2 galaretki brzoskwiniowe(...)szklanki wody  100 g czekolady mlecznej ok. 2 opakowania delicji brzoskwiniowej 500 g serka kremowego (typu Ostrowia, Philadelphia, Delfiko)  250 g serka mascarpone 3/4 szklanki  cukru  250 g mocno schłodzonego w zamrażarce niesłodzonego mleka skondensowanego  Do dekoracji: brzoskwinie mogą być z puszki lub inne sezonowe owoce  Sposób przygotowania Przygotowujemy tortownicę o średnicy

Kubki smaku
Obłędne ciasteczka cynamonowe 157

zimnego 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 1 płaska łyżka cynamonu 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej Dodatkowo: około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto(...)Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną). Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g czekolady). Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia

Kubki smaku
Czekoladowe Muffinki według Nigelli 129

jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 1 szklanka czekoladowych groszków - ja niestety ich nie miałam i pokroiłam w kawałki orzechową czekoladę + trochę mlecznej - około 1 tabliczka czekolady orzechowej i pół tabliczki mlecznej czekolady 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru ekstrakt waniliowy - nie miałam go i dodałam 2 cukry(...)wanilinowe Wykonanie : Wyjmujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie suche składniki czyli dodajemy do siebie: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy,cukier puder,kakao,  3/4 czekolady ( posiekana wcześniej na mniejsze kawałeczki). W drugiej misce mieszamy ze sobą mleko z jakiem i olejem. Następnie mokrą masę łączymy z suchą, dokładnie mieszamy i wylewamy do foremek zakrywając 3/4 ich powierzchni

W Moim Magicznym Domu
Ciasto czekoladowo-orzechowe 218

Bardzo proste, mocno czekoladowe, lekko wiglotne i chrupiące od orzechów takie właśne jest to ciasto. To ciasto w sam raz dla miłośników czekolady i dla osób, które nie przepadają za ciastami z kremem. Kilka akcentów świątecznej dekoracji i mamy  fajne ciasto na świąteczny stół. Inspiracje na to ciasto zaczerpnęłam ze strony MojeCiasto.pl. składniki: 4 jajka 100 g cukru(...)mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 200 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 200 g orzechów włoskich dekoracja: polewa deserowa Helio dekoracja cukrowa-perełki i śnieżynki Czekoladę mleczną i gorzką połamać i przełożyć do miski. Dodać masło i wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Orzechy włoskie posiekać i odłożyć. Jajka zmiksować z cukrem. Następnie dodać wystudzoną

Monia miesza i gotuje
Ciasto makowo-kokosowe 640

przychodzę Wam z pomocą i proponuję bardzo smaczne ciasto makowo-kokosowe :) Ciasto z dużą ilością maku przełożone jest masą budyniowo-maślaną z dodatkiem wiórków kokosowych, polane roztopioną białą czekoladą i udekorowane (a jakże!) wiórkami kokosowymi. Aby całość nie była zbyt mdła (a blaty suche) ciasto warto nasączyć likierem Malibu (w wersji dla dorosłych), który jeszcze podkreśli kokosową nutę kremu(...)żółtka 1 szklanka cukru pudru Poncz: ok. 1/3 szklanki likieru Malibu lub 1/3 szklanki letniej wody wymieszanej z łyżeczką cukru i łyżeczką soku z cytryny Dodatkowo: 100 g białej czekolady 1 łyżka masła wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Ciasto makowe: Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie, łyżka po łyżce, dodajemy cukier miksując na mniejszych

MyCookBook.pl
Ale piernik! (druga część przepisu) 243

przełożenia. Od razu po upieczeniu może być trochę suchy, jednak obiecuję, że po kilku dniach stanie się mięciutki i pyszny. Należy też pamiętać, że lukrujemy go lub polewamy czekoladą najwcześniej dopiero na dzień przed podaniem. Jest to więc ciasto, które przygotowujemy etapami, ale zapewniam, że za każdym razem nie potrzebuje bardzo dużo naszej uwagi. A w sumie(...)najlepiej jasnych i miękkich) 500 g marcepanu 600 g powideł śliwkowych Do polewy i dekotacji : (taka ilość polewy wystarczy na grube pokrycie 4 dużych pierników) 200 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 200 g słodkiej śmietanki 30% 120 g dobrej jakości masła 82% bakalie, np. siekane migdały Pieczenie: Rodzynki i migdały siekamy, ale nie za drobno. Surowe

Ratunku obiad
Rogaliki z makiem i białą czekoladą 138

nagrzanym piekarniki do 190 C przez 20-25 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i zostawić, aż ostygną. Polewa – na garnuszku z parującą wodą położyć miseczkę z połamaną czekoladą, dodać dwie łyżki mleka. Zmniejszyć gaz do minimum i podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Jeśli czekolada będzie po rozpuszczeniu za sucha dodać jeszcze jedną łyżkę mleka i dokładnie wymieszać(...)Roztopioną czekoladą polać rogaliki i obsypać lekko suchymi ziarenkami maku. Zostawić rogaliki, aż czekolada ostygnie i zgęstnieje. Rogaliki są pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Mocno czekoladowy sernik 128

waniliowy i dokładnie wymieszać. Wlać mleko skondensowane i znowu wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając mieszania. Na garnku z parującą wodą postawić miskę i włożyć połamane, pokruszone czekolady. Zmniejszyć gaz i podgrzewać czekolady, cały czas mieszając. Wlać trochę masy serowej, żeby czekolada się lepiej roztopiła. Letnią rozpuszczoną czekoladę dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. wylać masę na pokruszone

Kuchnia Pokoleń
Ciasto Rafaello bez pieczenia + film 1149

Miłośnicy białej czekolady i kokosu na pewno zachwycą się smakiem tego ciasta. Pyszne rafaello z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną na krakersach to niezwykły deser dla każdego łasucha słodkości a także znakomita propozycja na świąteczny stół. składniki na formę formę 22 na 28 cm śmietana kremówka 30 % ( 2 razy po 500 ml ) 2 białe czekolady ( każda(...)wiórków kokosowych 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan- fix przepis Biszkopty ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlewamy 500 ml śmietany kremówki, dodajemy połamaną czekoladę i całość zagotowujemy często mieszając. Do rozpuszczonej w śmietanie czekolady wsypujemy 100 g wiórków kokosowych oraz starte biszkopty, wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Gotową masę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy

Smakowite Dania
Ciasteczka mocno czekoladowe 166

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z blogu: Poezja smaku. Zmieniłam proporcje, rodzaj czekolady i sposób przygotowania.  Po prostu ciasteczka upiekłam po swojemu. Choć w planach miałam inne - w yszły niesamowicie przepyszne - mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ich intensywnie czekoladowy smak - kusi i kusi!   (18-20 sztuk) 130-135g czekolady (użyłam mlecznej(...)masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru kilka kropel aromatu waniliowego 1 szczypta cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): cukier puder do obtaczania   Czekoladę z masłem - rozpuścić w kąpieli wodnej.  (Miskę z połamaną czekoladą i masłem - ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.) Jajka ubić z cukrem. Cały

Di gotuje
ciasteczka maślane z czekoladą i płatkami jęczmiennymi 141

sobie wyobrazić lepszy deser?. składniki 1/2 kostki masła 1 szklanka mąki 1 szklanka płatków ( u mnie jęczmiennych) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 1/2 tabliczki czekolady ( ja użyłem gorzkiej) duża garść rodzynek szczypta soli sposób wykonania Do  misy wsypujemy mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, rodzynki, sól i mieszamy składniki ze sobą. Teraz dodajemy stopione(...)masło,oraz jajko, całość dokładnie wyrabiamy w rękach, następnie formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie na desce kładziemy połowę tabliczki czekolady i siekamy ją nożem na drobne kawałki. Z lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy je na kawałki, formując z każdej części kulkę wielkości śliwki. Każdy z kawałków ciasta układamy na czekoladzie, przyciskając je dłonią

Miód i pieprz