czekolada - 27946 przepisów (strona:269/1864)

Świąteczne rogaliki działu IT 144

najlepiej typ 650 2 margaryny, najlepiej Kasia 4 duże jajka szczypta soli cukier (wedle uznania) 1 opakowanie drożdży świeżych pół szklanki mleka łyżeczka cukru nadzienie, np. powidła śliwkowe, nutella, czekolada Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z powyższych składników wyrabiamy ciasto i gdy jest porządnie napowietrzone wkładamy do bawałnianej

Kocham Czekoladę
Świąteczna babka ajerkoniakowa 316

godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić, po czym przygotować lukier: cukier puder łączymy z ajerkoniakiem, lukrem polewamy babkę i dowolnie dekorujemy. Przepis zaczerpnęłam z bloga szefowa-kuchni.blogspot.com Pokochaj Czekoladę na FB https://web.facebook.com/kochamczekoladeAK/

Kocham Czekoladę
Pizza z szynką 120

piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez 15-17 minut. Smacznego Zapraszam do polubienia Kocham Czekoladę na Facebook https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK Przepis na pizzę pochodzi z http://budujsmak.blogspot.com

Kocham Czekoladę
Sernik Michałek 142

cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 8 cukierków Michałki klasyczne 1 budyń czekoladowy   Dodatkowo do dekoracji: pozostałe 1/4 puszki masy kajmakowej kakaowej 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 kostki mlecznj czekolady 5 cukierków Michałki białe Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód

Kocham Czekoladę
Pizza z kurczakiem i szynką 149

piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez 15-17 minut. Smacznego Zapraszam do polubienia Kocham Czekoladę na Facebook https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK Przepis na ciasto pochodzi z http://budujsmak.blogspot.com

Kocham Czekoladę
TRUSKAWKOWY PRZEKŁADANIEC 144

szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3/4 szkl. wody 1 galaretka truskawkowa  Krem: 1/2 tabliczki białej czekolady 300 g śmietany kremówki 1 śmietan-fix gorzka czekolada do posypania  WYKONANIE Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem(...)stopniach. Po wystudzeniu ciasta przekrawamy na 2 placki. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy z wodą, (1/4 szkl. odlewamy) następnie zagotowujemy, do gorącego musu dodajemy galaretkę, mieszamy dokładnie, studzimy. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy ze śmietan- fixem. Dodajemy czekoladę oraz pozostawiony mus. Przełożenie ciasta: biszkopt-mus truskawkowy- biszkopt- krem- gorzka czekolada

słodki bratek
Ciasto czekoladowe z oliwkami 131

kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki sody, 2 jajka, 125 ml mleka, 60 ml oleju roślinnego, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 125 ml gorącej wody, tabliczka czekolady (u mnie biała), 85 g (puszka 200g) hiszpańskich czarnych oliwek   marynata: 500 ml wody, 200 g cukru, 150 ml czerwonego octu winnego, 200 g truskawek lub malin(...)czekolady, 100 g śmietany 36%, Marynata:wodę, cukier i ocet zagotować. Włożyć do niego maliny, lub odszypułkowane, przekrojone wzdłuż truskawki. Odstawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połączyć wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem gorącej wody. Mieszać do momentu, aż wszystko dokładnie połączy się w jednolitą masę. Następnie małym strumieniem dodać wodę. Do masy dodać pokrojone w plasterki czarne oliwki

królestwo garów
Szarlotka z bitą śmietaną 380

Letnia wersja szarlotki. Delikatne biszkoptowe ciasto z tartą czekoladą, nasączone ponczem  warstwa jabłkowa z galaretką i puszysta śmietanowa pianka.  Jest jak orzeźwiający torcik. Zawsze dobrze smakuje, szczególnie  schłodzona w lodówce. Polecam na ciepły wiosenno-letni dzień . Składniki: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki  mąki tortowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 g startej czekolady u mnie miks(...)szklanki wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1  galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru Bita śmietana: ½ litra śmietany kremówki 2  śmietan fix 2 -3 łyżki cukru pudru tarta czekolada do posypania Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i dalej miksując aż piana będzie lśniąca i gęsta, dodajemy żółtka, mieszamy, powoli wsypujemy

Wanilia i Kardamon
Tort makowy z białą czekoladą 154

Pyszny, lekki torcik, idealny dla wielbicieli maku i białej czekolady :) Szybki i nieskomplikowany. Masa smakuje wybornie, idealnie komponuje się z makiem. To jeden z moich ulubionych tortów, myślę, że i Wam zasmakuje :) Udekorowany podprażonymi wiórkami kokosowymi i świeżymi kwiatami... Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć biszkopt, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części. Krem z białej czekolady: 300 g białej czekolady 400 ml śmietany 36% + 1/2 szklanki mocnej, aromatycznej herbaty 100 g wiórków kokosowych Kremówkę podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia, dodać białą czekoladę i wymieszać

Domowa cukiernia Ewy
Tort czekoladowo - kokosowy 183

śmietankowy bez cukru 1 łyżka spirytusu 200 g masła Poncz: 1/2 szklanki wody (zimnej, przegotowanej) 2 łyżki syropu kokosowego (takiego jak do drinków) 2 łyżki spirytusu Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Dodatkowo: owoce do dekoracji Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, dodajemy cukier(...)pokojowej, a następnie miksujemy i dodajemy po łyżce zimną masę kokosową. Na koniec dolewamy spirytus.  Wodę łączymy z syropem i spirytusem. Mleko podgrzewamy i do gorącego dodajemy połamane czekolady, mieszamy do chwili aż w garnku powstanie gładka, jednolita masa. Zdejmujemy z palnika i dodajemy masło, mieszamy aż tłuszcz połączy się z czekoladą. Wystudzony biszkopt kroimy

Czary - gary w kuchni
Warsztaty w Szkole Artystycznej Wiesława Kucia 156

Tematem głównym naszego spotkania była obróbka czekolady i robienie pralinek. Sztuka ta nie jest mi obca - pralinkom poświęciłam parę wpisów na blogu min TUTAJ podaję przepis na wersję prostą bo z galaretką - jednak bardzo klasyczną i pyszną. Produkcja własnych pralinek jest czymś niesamowicie odprężającym i wdzięcznym - czy jest lepszy prezent dla bliskiej osoby jak nie własnoręcznie przygotowane słodkości? Spotkanie zaczeliśmy(...)opisu różnego rodzaju czekolad, następnie Wiesław Kucia - zaprezentował nam sposoby temperowania czekolady i opisał cały schemat tej sztuki zarówno od strony teoretycznej jaki praktycznej. Każda z nas w bardzo miłej atmosferze mogła własnoręcznie ,,bawić" się czekoladą. Kolejnym etapem spotkania był pokaz i praktyczne warsztaty produkcji czekoladek. Zaczęliśmy od wypełniania temperowaną czekoladą foremek. Następnie wypełnialiśmy je własnoręcznie przygotowanymi ganaszami - ja postawiłam

sierotka maRysia w kuchni
Seksowne czekoladki 114

siostry, która robiła przy „promocji” związanej z tą firmą. Długo zastanawiałem się co w tych fikuśnych foremkach zrobić i nagle mnie olśniło. Czego pragną dziewczyny? Dziewczyny pragną czekolady. A jeśli jest to domowej roboty biała czekolada z cukrem kokosowym, to nic więcej nie potrzeba. Żadne kwiaty, bombonierki, perfumy. Chcesz zainteresować sobą dziewczynę lub wywrzeć na niej wrażenie? Zrób(...)wiele lepiej. Która oparłaby się słodyczy płynącej z pysznie karmelowego cukru kokosowego i pięknemu aromatowi tłuszczu kokosowego? Nie znam osobiście takiej osoby. Niby nie każdy przepada za białą czekoladą, ale przez te czekoladki osoby mówiące na sklepową „fuj” zaczną mówić „I love you”. Cukier kokosowy zawsze można zastąpić cukrem trzcinowym lub ewentualnie zwykłym białym, natomiast tłuszczu

Blendman
Ciasto straciatella z truskawkami 163

Typowe wiosenno-letnie ciasto. Puszysty biszkopt z dodatkiem tartej czekolady nasączony ponczem,  masa z serków homo i mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek  i warstwa jogurtowa czyni pyszne orzeźwiające ciasto na ciepłe dni. Każdy z nas przecież wie że czekolada i truskawki to idealne połaczenie, jednym słowem jest pyszne! Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)tortowej 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 1 szklanka przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka jasnego rumu Masa straciatella: 35 dag twarożku  3 krotnie mielonego 30 dag serka homogenizowanego  waniliowego typu Danio 25 dag serka  mascarpone Mlekoma 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 szklanka pokrojonych

Wanilia i Kardamon
TRUFLOWY MARCHEWKOWIEC 125

sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, 1 płaska łyżka cynamonu, 1 szkl. startej na grubych oczkach marchewki, garść suszonej żurawiny, ½ szkl. posiekanych orzechów Masa truflowa: 300 ml śmietanki 36 %, 1 czekolada truflowa Dodatkowo: gorzka czekolada do posypania Poncz: 1/3 szkl. przegotowanej wody + 1 kieliszek wódki WYKONANIE 1. Ciasto : Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, olej oraz resztę składników, na samym(...)końcu dodajemy marchew, mieszamy łyżką, wykładamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 30-35 min w 180 stopniach. 2. Masa truflowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 5 łyżek śmietany, studzimy. Resztę śmietany ubijamy, dodajemy wystudzoną czekoladę. Ciasto nasączamy ponczem, nakładamy krem, posypujemy startą czekoladą. Schładzamy 2 godziny w lodówce

słodki bratek
Owsiane muffinki z brzoskwiniami 165

Muffinki bogato nadziane :) Składniki: 1 szklanka mąki 100 g płatków owsianych 1 szklanka maślanki 250 g brzoskwiń z puszki 25 g płatków migdałów 25 g wiórek kokosowych 50 g czekolady mlecznej 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 100 g białej czekolady 200 g brzoskwiń(...)przygotowania: 1. Płatki owsiane zalewamy maślanką i odstawiamy do napęcznienia. Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w niedużą kostkę. W jednej misce mieszamy mąkę z płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, czekolada startą na tarce o dużych oczkach, proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i mieszamy z namoczonymi w maślance płatkami owsianymi, cukrem, olejem oraz brzoskwiniami

Na Ciasteczkowych Papierach

Proponowane wyszukiwania