czekolada - 27946 przepisów (strona:263/1864)

Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki 861

składnikiem jest twaróg lub ser twarogowy. Serniki przygotowane według naszych sprawdzonych przepisów są bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie, puszyste i nie opadają. Mają różne smaki, są z bakaliami, owocami, z czekoladą, na kruchym spodzie, czy bez spodu. Te serniki są idealne nie tylko na Święta, ale na każdą okazję, bez okazji też są idealne Przeglądając przepisy na blogu, okazało się(...)efektownie też się prezentuje na białym obrusie. 4. Sernik nowojorski z frużeliną- Nie jest za słodki, z delikatną nutą wanilii i kardamonu, na kruchym spodzie, wykończony warstwą słodkiej śmietany, czekolady i dla kontrastu oblany frużeliną jagodową. Sernik po upieczeniu należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. Musi swoje odstać aby mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 194

bazyliowym pesto; cielęcinę w sosie tuńczykowym; k rem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy; a na deser pyszną  babeczkę z  Panettone  i gorzką czekoladą.  Do przygotowania potraw użyliśmy oliwy extra vergine Monini, ale wcześniej przeszliśmy szkolenie połączone z testowaniem oliwy dostępnej na polskim rynku. W ten sposób mogliśmy poznać walory smakowe i aromaty różnych(...)gatunków i dobrać najbardziej odpowiednie do przyrządzenia potraw.     Niżej znajdziecie wszystkie przepisy. Zachęcamy do gotowania i testowania tych niezwykłych smaków :) Babeczkę z  Panettone  i gorzką czekoladą Cielęcina w sosie tuńczykowym     Składniki:   300   g rumsztyku cielęcego   100   g tuńczyka   sok z jednej cytryny   1 anchois

SzczyptaSmaQ
Kanadyjskie z gruszkami 203

proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 120 gr miękkiego masła 6 łyżek cukru brązowego (najdrobniejszego jaki uda wam się zdobyć) 3 jajka (koniecznie w temp. pokojowej) 100 gr gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu morelowego (lub innego kwaśnego koniecznie jasnego, bez cząstek owoców (jeżeli są cząstki dżem trzeba zblendować)) Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masło umieścić w misie miksera(...)się rozpuścił, a masa zmieniła kolor na jaśniejszy, u mnie mikserem z mieszadłem do ucierania, na wysokich obrotach zajęło to ok 15 min. W tym czasie przygotować gruszki i czekoladę. Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na pół, następnie każdą połówkę na 4 części, tak aby powstały półksiężyce. Czekoladę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do utartego masła z cukrem

moj przepis na
Słodki omlet z czekoladą i truskawkami 169

Jeśli zamroziliście latem truskawki - jesteście szczęściarzami. Możecie bowiem zjeść dziś pyszny omlet z czekoladą i truskawkami. A gapy ... zjedzą jutro, jak kupią truskawki w sklepie. Tylko koniecznie mrożone, świeży o tej porze roku tylko ładnie wyglądają. Omlet to doskonała propozycja na słodkie śniadanie. I robi się go całkiem szybko. Fakt, że smaży się kilka minut, ale w tym czasie możecie(...)umalować oczy lub ułożyć fryzurę...a on "sam się zrobi". Składniki: * 2 jajka * 30 ml mleka * 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego ( można pominąć ) * 2 kostki gorzkiej czekolady * 5-6 mrożonych truskawek ( w sezonie - świeżych ) * 1 łyżeczka  miodu * 1 łyżeczka masła Wykonanie: Truskawki rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku. Następnie owoce przekroić na pół. Jajka dokładnie wymieszać z mlekiem

kolorowotorcikowo
Cranberry Noël 180

wiórkach kokosowych (głównie ze względu na kształt). Zapytacie, jak smakują? Najlepiej, jak tylko mogą :) Połączenie kwaskowatej żurawiny, z delikatnymi płatkami migdałowymi i maślanym ciastem z dekoracją z białej czekolady po prostu musi smakować i nie może się nie udać :) Prócz tego Cranberry Noël są bardzo łatwe w przygotowaniu. Chyba nie muszę Was dalej zachęcać? ;) Składniki (na ok. 50-60 sztuk(...)cukru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli 2 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki suszonej żurawiny 100 g płatków migdałowych Dekoracja: ok. 100 g białej czekolady Wykonanie: Suszoną żurawinę bardzo drobno siekamy (to ważne). Płatki migdałowe kruszymy (najlepiej robić to rękoma), ale nie na pył. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem. Dodajemy mleko, cukier waniliowy, sól

MyCookBook.pl
Czekoladowe babeczki z drobinkami białej czekolady 155

Prosty i sprawdzony przepis na mocno czekoladowe babeczki. Coś pysznego dla tych- którzy lubią nie tylko mleczną ale również białą czekoladę. SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE (12 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 100 g. czekoladowych, białych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki białej czekolady 2 łyżeczki(...)waniliowy, cukier brązowy i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą- miksujemy do momentu, aż nie bedzie żadnych grudek. Dodajemy kropelki z białej czekolady i delikatnie- ręcznie mieszamy. Otrzymaną masę przelewamy do foremek [ do wysokości 3/4 foremki ] i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 do 25 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra

Domowe Torty
babeczki kawowe z czekoladą i granatem 164

Babeczki kawowe z granatem – wykonane przez Domowe Torty Delikatne kawowe babeczki pod lukrowo- kremową kołderką, opruszone czekoladą i udekorowane nasionami granata- będą zarówno pysznym jak i eleganckim dodatkiem do Waszej ulubionej kawy. SKŁADNIKI NA BABECZKI KAWOWE (20 sztuk ) : 225 g. masła lub margaryny do pieczenia 225 g. drobnego cukru 220 g. mąki pszennej 4 jajka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej(...)łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA POLEWĘ LUKROWĄ : 100 g. serka naturalnego np. philadelphia 50 g. masła (nie solonego) 300 g. cukru pudru DODATKOWO: pół tabliczki gorzkiej czekolady 40 sztuk listków czekoladowych lub innych czekoladowych dekoracji 1 owoc granatu Przepis : BABECZKI KAWOWE: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia

Domowe Torty
Biszkopt czekoladowy 168

Biszkopt czekoladowy Pięknie wyrastający, pachnący czekoladą, domowy biszkopt. Będzie pyszną podstawą tortu. Możecie go przekroić na 3 – 4 blaty, przełożyć swoim ulubinym kremem lub bitą śmietaną, owocami i galaretką. Jeżeli chcecie nadać mu delikatny aromat alkoholowy- wystarczy urozmaicić przepis o zapach rumowy bądź arakowy (dodajemy do naczynia z żółtkami oraz cukrem i ucieramy razem). Miłego pieczenia i Smacznego ! SKŁADNIKI(...)BISZKOPT CZEKOLADOWY : 6 jajek szklanka mąki pszennej 150 g. masła do wypieków 150 g. ciemnej czekolady szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Przepis: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski nie dotykało wody). Gdy masło i czekolada ładnie się

Domowe Torty
Czekoladowy krem ala Ferrero Rocher 164

wyszukany deser, lecz również świetnie nadający się do przekładania tortów. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 500 ml.śmietany kremówki 100 g. ciemnej czekolady 1o0 g. mlecznej czekolady 3 łyżki nutelli 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych- delikatnie podprażonych na patelni Przepis: W garnuszku podgrzewamy śmietanę razem z ciemną i mleczną czekoladą (podgrzewamy(...)zagotowujemy ). Mieszamy, aż czekolada dokładnie się rozpuści i połączy ze śmietaną, następnie zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy folią i odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Do wyjętej z lodówki masy z czekolady i śmietany, dodajemy nutellę, następnie miksujemy na niskich obrotach, aż całość zgęstnieje. -jeżeli zamierzamy zrobić deser : dla uzyskania ładnego efektu- nakładamy krem do pucharków

Domowe Torty
Kokosowa Kasza Jaglana na Ganache z Mlecznej Czekolady 138

wiele lat, a ja już jestem z niej zadowolona. Składniki: 100 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki) 125 ml mleka kokosowego 250 ml mleka krowiego 2 łyżki cukru 125 g czekolady mlecznej 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru czekoladowego 25 g masła w temperaturze pokojowej chipsy kokosowe plastry pomarańczy w gorzkiej czekoladzie (użyłam(...)łyżki cukru pudru. W czasie, w którym kasza się gotowała zajęłam się ganache. Do rondelka wlałam kremówkę, doprowadziłam do wrzenia, zestawiłam z ognia, włożyłam do niej połamaną na kosteczki czekoladę, odstawiłam na kilka minut po czym wymieszałam, aby dokładnie się rozpuściła w śmietance. Dosypałam cukier puder i wlałam likier czekoladowy. Ponownie wymieszałam. Na końcu dołołyłam masło pokrojone na małe kosteczki

Blondynka Gotuje
KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 147

Składniki: 1 łyżka maki pszennej 1,5 łyżki ziemniaczanej 3 dag czekolady gorzkiej 45 g margaryny 3 łyżki cukru kryształ 1 żółtko 5 dag mielonych migdałów Przygotowanie: Czekoladę gorzką połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz cukrem.  Do produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy(...)sztuk. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: w przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej można użyć innej czekolady np. mlecznej (wtedy ciasteczka będą słodsze) w przypadku użycia białej czekolady ciasteczka mogą zmienić kształty, troszeczkę mogą się rozlać pod czas pieczenia  jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy

Ciastka - domowe słodkości
Piernik z galaretkami 251

jajka 1 szkl cukru 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 600ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa 300g galaretek w czekoladzie (np.z bombonierki) Poncz: 1/3 szkl herbaty 2 łyżki rumu Polewa: 1 czekolada gorzka 1/2 czekolady mlecznej 4 łyżki śmietanki 30% Agawa Gold Piernik: masło, miód, przyprawę i kakao, rozpuścić na małym(...)folią aluminiową. Naponczować. Górną część pokruszyć. Masa: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, ostudzić. Zimną śmietankę ubić na puch z cukrem pudrem, wymieszać z tężejącą galaretką. Galaretki w czekoladzie pokroić w większą kostkę i wymieszać ze śmietanką. Polewa: Śmietankę i czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Na spód ciasta wylać śmietankę z galaretkami, posypać pokruszonym piernikiem i polać polewą. Odstawić

Smakołyki Asi
czekoladowe ciasteczka ze słonecznikiem 147

składniki: 200 g czekolady gorzkiej 50 g ziaren słonecznika 40 g cukru brązowego 110 g mąki 10 g kakao 100 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli wykonanie: 150 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięci, pozostałą część czekolady siekamy. W osobnym naczyniu miksujemy miękkie masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy roztopioną czekoladę(...)oraz jajko, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i solą. Delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik oraz posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasteczka (ok. 4 cm średnicy) na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 170 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Tort świąteczny – czekoladowo – korzenno – jabłkowy 126

ciasto: 150 g miękkiego masła, 150 g cukru, 4 jajka, 150 g migdałów, 150 g czekolady, 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 80 g mąki, nadzienie: 1,5 kg jabłek, sok z cytryny do smaku, 200 ml miodu pitnego (trójniak), żelatyna (około 20 g)*, polewa: 200 g czekolady**, 30 g masła, Goździki zemleć. Migdały (ze skórką), czekoladę, mąkę, goździki(...)cynamon zmiksować. Masło utrzeć na pulchną masę z żółtkami i cukrem. Następnie dodać mieszaninę mąki z przyprawami, czekoladą i migdałami. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą. Masę podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowe blaty ciasta. Ja upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około

królestwo garów
Kokosowa Pana Cotta z mleczkiem kokosowym 132

Panna Cottę z mleczka kokosowego przygotowałam, do której prażony kokos z migdałami i cukrem dodałam. Po schłodzeniu    gorzką czekoladą polałam i smaczny, nie za słodki deser gotowy    już miałam.    Nie trzeba tu żadnych kulinarnych umiejętności by słodko ugościć swoich gości.  Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml, 200 ml śmietanki 30%, 3 łyżki(...)żelatyny, 2 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 2 łyżki płatków migdałowych, 50 g kokosu wiórki, 2 łyżki cukru trzcinowego, ponadto: 6 kostek gorzkiej czekolady, płatki migdałowe. Przygotowanie: Na suchej patelni prażymy kokos z migdałami, pod koniec dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. W rondelku podgrzewamy śmietankę z cukrem

Moniki Smakołyki