Jakiś czas temu Dorotka z bloga Daktyle w czekoladzie podesłała mi zdjęcie chleba... Ojej jak mi się spodobał! Wiedziałam, że jak tylko opublikuje przepis, będę jej pierwszą testerką. Choć pewnie w sieci krąży wiele takich p rzepisów, to ja jakoś się z nimi nie spotkałam. Później okazało się, że części składników w domu nie mam, a że chęć na niego
Kuchnia w czekoladziezdrowo :) Składniki: 180 g tofu puszka mleka kokosowego (część stała) 50 g wiórków kokosowych (można dać więcej) miód do smaku (w wersji wegańskiej syrop klonowy lub z agawy) czekolada gorzka 70 % około 3/4 tabliczki 1 łyżeczka oleju kokosowego 20-30 g orzechów (użyłam pecan) Przygotowanie: Tofu zmiksować ze stałą częścią z mleka kokosowego i miodem na gładką masę. Miodu(...)powodzeniem można dać dużo więcej) i wymieszać Masę schować do lodówki na kilka godzin lub na całą noc Następnie formować kulki i zamrozić (na zamrożonych czekolada będzie momentalnie zastygać) W rondelku roztopić czekoladę z łyżką oleju kokosowego i posiekanymi na drobno orzechami (ja robię to na parze, tak by czekolada się nie ugotowała) Kulki z tofu polać czekoladą (można
pyszne zdrowościmąki pszennej 1 łyżka cukru kryształ Ciasto: 100 g cukru kryształ 3 - 4 łyżek kakao 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 jajka 2 białka 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 1 wafelek Lusette o smaku czekoladowym (50g) 1/2 wafelka Lusette mleczny Przygotowanie: Rozczyn - drożdże rozkruszyć i połączyć z 1 łyżką cukru, 150 ml ciepłego mleka oraz(...)cukrem. Następnie dodać rozkłócone 2 jajka oraz szczyptę soli i wlać roztopioną margarynę. Na koniec dołożyć wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia Wafelki oraz czekoladę drobno posiekać. W jednej misce wymieszać wafelek mleczny z 2 łyżkami czekolady, zaś w drugiej misce wymieszać wafelek o smaku czekoladowym z pozostałą czekoladą. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt
Ciastka - domowe słodkościmąki pszennej 1 łyżka cukru kryształ Ciasto: 100 g cukru kryształ 3 - 4 łyżek kakao 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 jajka 2 białka 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 1 wafelek Lusette o smaku czekoladowym (50g) 1/2 wafelka Lusette mleczny Przygotowanie: Rozczyn - drożdże rozkruszyć i połączyć z 1 łyżką cukru, 150 ml ciepłego mleka oraz(...)cukrem. Następnie dodać rozkłócone 2 jajka oraz szczyptę soli i wlać roztopioną margarynę. Na koniec dołożyć wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia Wafelki oraz czekoladę drobno posiekać. W jednej misce wymieszać wafelek mleczny z 2 łyżkami czekolady, zaś w drugiej misce wymieszać wafelek o smaku czekoladowym z pozostałą czekoladą. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt
Ciastka - domowe słodkościJeszcze nie tak dawno temu, czekolada była tak droga, że nawet królowie nie zaopatrywali się w nią w sklepach. W specjalnych pomieszczeniach, wyznaczeni przez władców do tego ludzie rozcierali palone ziarna kakaowca w kamiennych naczyniach, tak długo, aż uzyskały konsystencję gęstej, lepkiej pasty. Następnie kakaową masę porcjowano, odstawiano do zastygnięcia i dopiero z takich malutkich tabliczek 100% czekolady przyrządzano napój(...)króla. Żeby czekolada, podawana w filiżance królowi, nie była zbyt gorzka, dodawano do niej przyprawy. W skład królewskiej mieszanki wchodziły ucierane w moździerzu ziarna czarnego pieprzu, kardamonu oraz anyżu. Ten wykwintny aromat zamkowych komnat unosił się dzisiaj także w mojej Kuchni. Oczywiście nie ucierałam ziaren kakaowca kamiennym wałkiem i w zamian użyłam dobrej jakości gorzkiego kakao, jednak smak był naprawdę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOstatnio mam dużo czasu żeby eksperymentować z pieczeniem różnych słodkości. Tym razem upiekłam kruche, dosyć twarde ciasteczka, które potem zanurzyłam w czekoladzie. Uwaga bardzo słodkie :-) Składniki: 200g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 100g brązowego cukru 120g masła 100g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło pokroić w kostkę i ugnieść(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 – 20 minut w temperaturze 180 º C aż ładnie się zarumienią. Poczekać aż trochę ostygną i wyłożyć na kratkę. Czekoladę rozpuścić. Ciasteczka zanurzać w czekoladzie i ułożyć z powrotem na kratce i poczekać aż czekolada stężeje
wysmienityBardzo lubię połączenie czekolady oraz masła orzechowego. Prawdopodobnie dlatego, że masło orzechowe jest słone a jak wiadomo sól wzmacnia smak czekolady. Składniki na babeczki (12 sztuk): 180g masła 180g cukru brązowego 180g mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego Składniki na krem czekoladowo-orzechowy: 150g masła 220g cukru pudru 120g czekolady gorzkiej łyżka masła orzechowego Składniki(...)upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Krem czekoladowy przygotowujemy miksując masło z masłem orzechowym oraz cukrem pudrem. Krem powinien być bardzo puszysty dlatego musimy dosyć długo miksować. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Granola: Masło z miodem podgrzewamy w garnku i łączymy z pozostałymi składnikami. Wykładamy do foremki do pieczenia wysmarowanej masłem i pieczemy w 160 ºC przez
wysmienitywpis! http://lusette.pl/ Czekoladowy tort CIASTO: - 250 ml oleju rzepakowego - 4 jajka rozmiar L - 1 białko - 350 g mąki tortowej - 2 łyżki kakao - 100 g gorzkiej czekolady - 4 łyżki mleka - 1 płaska łyżeczka sody - 150 g cukru pudru WYKONANIE: Żółtka oddziel od białek. Mąkę zmieszaj z sodą i kakao. Żółtka umieść w misce i ucieraj na puszystą(...)masę z cukrem pudrem. Masa powinna być dużo jaśniejsza niż na początku ubijania, małymi porcjami dodawaj mleko i olej i dalej ucieraj. Czekoladę rozpuść w mikrofali i dodaj do masy. Następnie małymi porcjami dodawaj wymieszaną mąkę. Białka ubij na sztywno w osobnej misce i połącz z pozostałymi składnikami. Ciasto przelewamy do małej i wysokiej tortownicy. Pieczemy godzinę w temp
SMYKWKUCHNIplan usmażyć kolejne pyszności! Zaczniemy od pączków, bo wiecie... z nimi, to jednak najdłużej ;) Jeśli chcesz przejść bezpośrednio do przepisu, kliknij na zdjęcie ;) Dwukolorowe pączki pieczone Pączki z czekoladą i rodzynkami Pączki ziemniaczane Tradycyjne pączki z marmoladą Pączki z nutą pomarańczy Serowe oponki Karnawałowe precle serowe Róże karnawałowe Faworki- kruche i delikatne Chrust
Kuchnia w czekoladzieagaru 6 łyżek cukru bądź ksylitolu/erytrolu Na Polewę bez mleka: 6 łyżek oleju kokosowego 4 łyżki miodu 3-4 łyżki ciemnego kakao. Lub na prawie tradycyjną polewę: 400 gr czekolady deserowej/gorzkiej 4 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka lub oleju kokosowego 1. Mleko przekładamy z puszek do garnka, dodajemy cukier bądź słodzik i doprowadzamy je do wrzenia. 2. Żelatynę wsypujemy(...)gdyż polewa na tym etapie jest dość rzadka. Następnie kroimy ptasie na małe prostokąciki, rozstawiamy je tak aby żadne nie stykało się z sobą i każdy albo zanurzamy w czekoladzie albo smarujemy czekoladą. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Polewa z gorzką czekoladą: 6. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki, dodajemy olej kokosowy bądź mleko bądź śmietankę i rozpuszczamy całość albo
Gotowanie...to proste !Czwartek. Może z powodzeniem zastąpić faworki lub pączki :) Składniki : 25 dag zmielonych orzechów włoskich 6 jajek 2 tabliczki czekolady 12 dag drobnego cukru 2 łyżki kawy instant 20 dag bakalii : figi, rodzynki, morele Przygotowanie : Bakalie : figi i morele pokroić na drobne kawałki, rodzynki namoczyć w wodzie Czekoladę rozpuścić(...)łaźni wodnej, ostudzić Orzechy zmielić Żółtka utrzeć z cukrem na puch Do żółtek dodać przestudzoną czekoladę i wsypać kawę - dokładnie połączyć Wsypywać partiami zmielone orzechy, ucierać, dołożyć osączone rodzynki i resztę bakalii - i w tym momencie ucierałam masę łyżką drewnianą, bo masa jest dość ciężka Ubić białka na sztywną pianę i dodać ją ostrożnie do całości, wrabiać łyżką drewnianą
Proste PotrawyOpis: Ciasto francuskie a zwłaszcza ciasteczka z ciasta francuskiego należą do moich ulubionych wypieków. Ciastka francuskie z czekoladą są łatwe do przygotowania. Ciasto możemy kupić gotowe lub zrobić samemu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem an ciasto francuskie również na mojej stronie. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 tabliczka gorzkiej czekolady (może być mleczna) 1 łyżka masła 1 łyżka cukru(...)brązowego 20 ml mleka Opis przygotowania: Na początku w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do tego masło i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Odstawiamy do ostudzenia. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąciki. Każdy prostokącik smarujemy masą z czekolady. Ciasto zwijamy i sklejamy brzegi, podobnie jak przy robieniu pierogów. Wierzch ciastek smarujemy masłem i posypujemy delikatnie brązowym cukrem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury
Ciastka i ciastatego są zdrowe, tanie i łatwo dostępne. Co najbardziej pasuje do płatków owsianych ? ja nie wyobrażam sobie owsianki, czy ciastek bez dodatku wanilii, idealnie pasuje do nich także gorzka czekolada, miód czy owoce. To ciasto robi się bardzo prosto i szybko, wystarczy stopić olej lub masło, wymieszać z cukrem kokosowym lub innym używanym przez was słodem, dodać wanilię, płatki(...)owsiane i zagotować 5 minut, wyłożyć na blaszkę, polać stopioną czekoladą wymieszaną z masłem, przykryć resztą płatków, schłodzić i gotowe, czy to nie najprostszy przepis świata ? Idealny gdy mamy ochotę na coś słodkiego a nie chce nam się nic robić :) Składniki na małą kwadratową blaszkę : 1/2 szklanki oleju kokosowego lub masła 1/4-1/2 szklanki cukru kokosowego
zdrowa vege kuchniapierwsze trufle i na pewno nie ostatnie. Są idealne również na prezent. Składniki: - 4 wafle Lusette czekoladowe - 4 wafle Lusette mleczne - 250 g serka mascarpone - 1 biała czekolada - 1 mleczna czekolada - dodatki ( kokos, kakao, mleko w proszku, posypki) Przygotowanie: Miksujemy dokładnie wafelki czekoladowe, dodajemy do nich 125 g serka mascarpone i miksujemy lub dokładnie mieszamy łyżką. To samo(...)robimy z wafelkami mlecznymi. Z przygotowanych mas formujemy kulki i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Rozpuszczamy mleczna czekoladę i zanurzamy część kulek z mlecznych wafelków. W białej czekoladzie zanurzamy z czekoladowych wafelków. Posypujemy posypkami. Pozostałe kulki obtaczamy w kakao, kokosie i mleku w proszku. Odstawiamy do lodówki do stwardnienie czekolady. Trufle przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku
Kulinarne życieLizaki serca Składniki : 1 wafelek mleczny Lusette 350 g suchego ciasta biszkoptowego masło - 60 g powidła śliwkowe - 2 łyżki 60 g biała czekolada barwnik spożywczy cukrowa posypka śmietana 36 % - 1,5 łyżki Przygotowanie : Biszkopt i wafelka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodać powidła śliwkowe i masło, dobrze wyrobić, zagnieść masę. Ciasto rozwałkować, foremką wykrawać serca. Białą(...)czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Patyczki do lizaków, zanurzać w czekoladzie i delikatnie wkręcić w serca, odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin. Do rozpuszczonej białej czekolady dodać barwnik, wymieszać. Smarować serca z jednej strony czekoladą , posypać posypką czerwoną. Odstawić w chłodne miejsce . (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusi