Babeczki wyszły obłędne. Nie za słodkie, nie za gorzkie, mocno czekoladowe i bardzo wilgotne. Co ważne, na drugi dzień są jeszcze lepsze! Stają się super mięciutkie, a czekolada dużo bardziej wyczuwalna. SKŁADNIKI ( 12 małych lub 6 dużych muffinek): 140 g masła 60 g gorzkiej czekolady 3 czubate łyżki kakao 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,75 szklanki maki(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 szklanki śmietany 12 - 18 % Czekoladę łamiemy w kostkę lub jeszcze drobniej. W garnuszku rozpuszczamy masło. Gdy już się całe stopi dosypujemy czekoladę i ciągle podgrzewając mieszamy do połączenia się składników. Wyłączamy, dosypujemy kakao i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy do ostudzenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni funkcja góra dół. Babeczki będziemy piec
Kuchnia od dwojgaMazurek kojarzy mi się z kruchym ciastem, karmelem i czekoladą. Tą, najbardziej znaną mi wersję mazurka zrobiłam w formie wegańskiej i bezglutenowej. Do przygotowania użyłam produktów ze sklepu BioFarma – dzięki temu mój wielkanocny mazurek składa się w pełni ze sprawdzonych składników. Zajrzyj do BioFarmy – zobaczysz, że warto Stacjonarnie we Wrocławiu oraz online pod linkiem https://biofarma.com.pl/ Do poszczególnych(...)kokosowego 80 g cukru brązowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mleka roślinnego szczypta kurkumy Karmel: 200 ml mleczka kokosowego 80% 120 g cukru brązowego 2 łyżki masła orzechowego Czekolada: 100 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70%) 40 g oleju kokosowego 2 łyżki kakao 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: płatki migdałowe Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto
Via Gustowypieki na jogurcie naturalnym, najlepiej w tym celu wybrać jogurt typu greckiego. Wypieki na jogurcie są długo świeże i nie wysychają. Babkę polecam ładnie udekorować, może to być roztopiona czekolada i kolorowe cukier, ewentualnie jakaś posypką. Po taką babkę sięgnie każdy. Aby się o tym przekonać musicie zrobić tylko jedno, a mianowicie upiec ją. Zapraszam :) Podczas świątecznej uczty często ulegamy(...)cukru 100 ml oleju 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 cukry waniliowe 5 dag mlecznej czekolady Dodatkowo: 5 dag białej czekolady 5 dag orzeszków w kolorowej cukrowej polewie bułka tarta do oprószenia formy masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier
Izabelawkuchnimoże mieć dowolny smak – np. dziś będzie bardzo prosta pascha orzechowa z masłem orzechowym, wanilią i śliwkami. Smakuje słodko – słonym masłem orzechowym, moimi ulubionymi wędzonymi śliwkami i czekoladą. Pascha potrzebuje trochę czasu, żeby odciekła i nabrała kształtu, ale za to można ją przygotować wcześniej i zamrozić. Nic się nie zmarnuje, bo jeśli coś nam zostanie po świętach(...)spokojnie może trafić znowu do zamrażalki. Najbardziej lubię uproszczoną wersję bez żółtek i śmietany. Koniecznie ze śliwkami i czekoladą ta jak w tym przepisie . Nie jest to wprawdzie danie dietetyczne, ale za to sprawi nam dużo radości na Wielkanoc i będzie zdobić nasz wielkanocny stół. Składniki na paschę orzechową kilo serka naturalnego lub wiaderko twarogu mielonego na sernik
Ugotowane pozamiatanekilka przepisów, na które natrafiłam w necie więc nie podaję konkretnego źródła, ale informuję żeby nie było że sama wymyśliłam w 100% Składniki na „skorupki’ czekoladowe: 50 g czekolady gorzkiej min 80% (lub czekolada domowa 40 g oleju kokosowego i 10 g kakao 100%, opcjonalnie słodzik ( erytrol , stewia lub ksylitol do smaku) 5-6 jajek na foremki Składniki(...)odlewu. Każde jajko należy owinąć gładko folią aluminiową i uformować podstawkę wzdłuż jajka by stabilnie stało. Następnie każde jajko owinąć folią spożywczą. Następnie rozpuścić w rondelku dobrej jakości czekoladę gorzką min 80% (patrz na skład!) lub przygotować domową rozpuszczając olej kokosowy z kakao oraz opcjonalnie słodzikiem. Każde jajko pomalować maczanym w rozpuszczonej czekoladzie pędzelkiem lub łyżeczką. Warstwa nie może być
Ola la LCHFmoich przepisów (nie tylko podczas wielkanocnego urzędowania w kuchni), to szybciutko pstryknijcie i podeślijcie zdjęcie na mój adres email lub w wiadomości prywatnej na "fejsbukowym" fp Kuchnia w czekoladzie . Składniki na tradycyjną foremkę: 400g białek 200g cukru kryształu 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 250g masła 180ml ciepłego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400g mąki pszennej Szczypta soli
Kuchnia w czekoladzieTarta czekoladowa - zdrowy przepis na dobry humor Dziś mam prezent dla czekoladoholików :D Bo kto nie lubi czasami rozpieścić swoich kubków smakowych intensywnym, otulającym smakiem czekolady? A teraz niespodzianka – przepis, którym się dzielę nie tylko zaspokoi pokusę sięgnięcia po coś słodkiego, ale przy okazji dostarczy nam cennych składników odżywczych i nie zrujnuje diet ;) Przedstawiam Wam jaglaną tartę czekoladową(...)kremie ukryte są też suszone daktyle. Wiedzieliście, że mają działanie antydepresyjne oraz są doskonałym antyoksydantem? Superfood przeciwko chorobom i starzeniu się. No i w końcu gwóźdź programu – gorzka czekolada. Ja wybrałam tą o zawartości kakao 90%, a więc źródło magnezu, potasu i żelaza. Również bogata w antyoksydanty, wpływa także pozytywnie na pracę mózgu i serca. Słodki deser, który poprawi nasz
HealthyCreationspowinny być zbyt trudne ani tym bardziej pracochłonne. Nie musimy wymyślać nowych receptur. Zwłaszcza jeśli lubimy klasyki typu ciasto bananowe. Wystarczy postawić na znane smaki jak chlebek bananowy czy czekolada, ale użyć wyjątkowego składnika, żeby zrobić wrażenie na gościach i odświeżyć przepis, który jest z nami od lat. Moimi sekretnymi składnikami, których używam często są wędzone śliwki i mieszanka przypraw(...)oleju 2 jajka 3 dojrzałe banany – obrane i pokrojone na duże kawałki łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub esencji waniliowej pół szklanki kropelek czekoladowych do pieczenia lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (zostawić garstkę do dekoracji) pół szklanki wędzonych śliwek bez pestek keksówka nasmarowana olejem i podsypana mąką Przepis na ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami Wymieszać mąkę,proszek
Ugotowane pozamiatanegustu, od razu poczułam się lepiej konfrontując kolorowe babeczki z szaro-burą pogodą za oknem. Najbardziej lubię używać barwników spożywczych w żelu do barwienia mas, ciasta, czy czekolady. Przetestowałam niejednokrotnie barwniki żelowe firmy Wilton. Wystarczy odrobinka. Drukuj Składniki 50 g białej czekolady 10 ml śmietanki 30% odrobina barwnika spożywczego w żelu Sposób przygotowania: Do rondelka dodać śmietankę i czekoladę. Podgrzewać(...)małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Nie doprowadź do wrzenia. Kiedy śmietanka połączy się z czekoladą w całość, dodać odrobinę barwnika w żelu i dokładnie wymieszać. Babeczki polewać lekko przestygniętą czekoladową polewą. Artykuł Kolorowa czekoladowa polewa do babki pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkMarii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku, ale nasączona ponczem z przepisu na babkę ponczową , również z tej książki. Babka wyszła pyszna! 6 jajek, 60 g cukru, 120 g czekolady deserowej, 250 g mąki pszennej, 30 g drożdży, 125 ml ciepłego mleka, 60 g rodzynków, wanilia lub esencja waniliowa naturalna, poncz: 125 ml wody, 60 g cukru, 60 ml rumu(...)łyżka soku cytrynowa, kawałeczek skórki cytrynowej Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na garnku z wrzącą wodą, ustawić miskę z pokruszoną czekoladą. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści). Do jajek dodać czekoladę i wanilię, dalej ubijać. Następnie wlać mleko z rozprowadzonymi drożdżami. Dalej ubijając dodać mąkę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy jajeczno
królestwo garówposiadasz formy na babkę? Mam na to rozwiązanie! Małe babeczki możesz zrobić w bardzo prosty sposób – wystarczy, że masz formę na muffinki. Kiedy odwrócisz gotowe muffinki, polejesz je czekoladą i ozdobisz rodzynkami otrzymasz… tak – wielkanocne babeczki! W ubiegłym roku pokazałam Wam przepis na bezglutenowe babeczki sezamowe, tym razem są one również wegańskie. Zapraszam Cię na wielkanocne babeczki(...)oleju (1/4 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowy 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao 100 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka oleju kokosowego rodzynki Sposób przygotowania: Do miski daj mąkę, cukier, mleko, olej, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Siemię lniane zmiel (możesz też użyć mielonego) i zalej gorącą
Via Gustomąki: ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) + 1 łyżka mąki kukurydzianej - 1 mniejsze jajko - 1/4 szklanki ksylitolu - 100g zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki) Dodatkowo: - mąka kukurydziana do podsypania blatu - czekolada do polania ciastek - cukier trzcinowy do posypania + białko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i energicznie zagnieść kruche ciasto. My dosypałyśmy dodatkowo łyżkę mąki kukurydzianej (w oryginale była(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, termoobieg do lekkiego przyrumienienia, u nas ok.16 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystudzenia. Schłodzone ciastka dekorować roztopioną na parze wodnej czekoladą. Można także ciasteczka przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozbełtanym białkiem i posypać grubym cukrem (u nas trzcinowym). Choć nie jestem fanką czekolady, to te z czekoladą były zdecydowanie smaczniejsze
Smaczne Zdrowejajka (200 g) / 4 eggs (200 g) - 370 g śmietanki min. 30% / 370 g heavy cream - 250 g masła (roztapiamy) / 250 g (2 sticks) unsalted butter, melted - 200 g czekolady (użyłam gianduja) / 200 g chocolate ( I used gianduja chocolate) - Opcjonalnie: domowy sos truskawkowy i krem czekoladowy * / Optional: homemade strawberry sauce & chocolate cream * ⃟⃟⃟ * Kremu czekoladowego użyłam do posmarowania(...)babeczek, przed nałożeniem lukru plastycznego. ( 100 g śmietanki + 100 g czekolady gianduja. Czekoladę topimy. Studzimy. Śmietankę podbijamy. Łączymy.) * I used chocolate cream to stick the sugar paste decoration onto the muffuns. ( 100 g heavy cream + 100 g gianduja chocolate. Melt the chocolate. Let it cool. Whip the heavy cream - not to taugh, should be a little bit liquid
DominikaDolciSkładniki: -200g gorzkiej czekolady -100g mlecznej czekolady -3 jaja -220g masła -170g cukru -140g mąki -szczypta soli -300g malin -cukier -lody waniliowe Przygotowanie: 1 .Masło roztopić na małym ogniu. Dodać 120g gorzkiej czekolady i 100g mlecznej. Mieszamy tak długo aż całość dokładnie się roztopi. 2. W oddzielnej misce, wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać(...)nich roztopioną czekoladę z masłem. Zmiksować na gładką masę. 3 .Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i dokładnie mieszamy. 4. Masę przekładamy do formy 21cmx28cm, wierzch posypujemy startą czekoladą. 5 .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160 stopni C, i pieczemy przez 35min. 6 .Maliny należy włożyć do garnuszka i gotujemy na małym ogniu aż się rozpadną. Dodajemy cukier do smaku
Coś z niczego