Moje brownie. Czekoladowe ciasto na smutki i smuteczki, które potrafi zdziałać cuda. Godny konkurent starego dobrego murzynka . Wiem co mówię… koniecznie spróbujcie, pokrzepi każdego, zwłaszcza miłośników czekolady. Składniki (forma 21 cm x 27 cm): 1 i 1/2 tabliczki (150 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady z jak największą zawartością kakao 3/4 szklanki (90 g) mąki 1/2 – 3/4 szklanki(...)kawałkami orzeszków lub gładkiego 1 łyżka kakao szczypta soli himalajskiej Dodatkowo: świeże owoce lub mrożone owoce, których wcześniej NIE rozmrażamy (u mnie duża garść jeżyn) Przygotowanie: 1) Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z olejem koksowym rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie przestudzić. 2) Do misy miksera dodać jajka oraz cukier trzcinowy i wymieszać. 3) Cały czas miksując
Fitsweet.meTORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko – 65 g * cukier drobny – 50 g * mleko – 450 g * czekolada 70% – 350 g CIASTO CZEKOLADOWE: * czekolada min 70% – 150 g * masło – 120 g * żółtka – 100 g * cukier drobny – 170 g * mąka pszenna – 70 g * mąka migdałowa(...)owoce SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KREM CZEKOLADOWY: Żelatynę, zalewamy wodą, odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem. Mleko gotujemy, dodajemy powoli do utartych żółtek ( cały czas mieszając ). Podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje, odstawiamy, dodajemy czekoladę i żelatynę, blendujemy, odstawmy na ok. 2 godziny do chłodzenia. Przed wyciąganiem na tort możemy ponownie blendować ( jeśli to konieczne ). CIASTO CZEKOLADOWE: Masło rozpuszczamy z czekoladą, w tym samy czasie
Ostra na SłodkoTorciki mocno truskawkowe z dużą ilością czekolady czyli tak jak większość z nas lubi. Mała przyjemność do kawy którą zaskoczymy naszą rodzinę. Torciki są fajne na wynos, zajmują niedużo miejsca i ładnie wyglądają i tak samo smakują. biszkopt czekoladowy: 3 jajka wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki cukru trzcinowego(...)łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny krem ciemny: 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% 1 szklanka musu truskawkowego 1 galaretka truskawkowa pozostałe: 20 dkg truskawek 1/2 galaretki truskawkowej 70 g czekolady gorzkiej 40 % Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Do miski wbijam białka, i ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam
wesoła kuchniaCiasto z Masłem Orzechowym, Czekoladą i Serkiem Cream Cheese – Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto z masłem orzechowym, precelkami i czekoladą. Ciasto przygotowałam będąc w odwiedzinach u mojej siostry w Bostonie, dlatego na filmie będzie inna „sceneria” :). Do ciasta użyłam również serka cream cheese, który w USA jest bardzo popularny, jest to dość specyficzny, gęsty serek. Można próbować(...)polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „bake from scratch”). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z Masłem Orzechowym, Czekoladą i Serkiem Cream Cheese Składniki: Spód: 150g precelków 60g jasnego brązowego cukru szczypta soli 110g masła – roztopionego, ostygniętego Nadzienie czekoladowe: 150g posiekanej czekolady (użyłam gorzkiej o zawartości kakao
Mała Cukierenkaszklanka cukru, 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy ½ szklanka cukru 20-25 dag wiórek kokosowych 1 kostka masła Ponadto: 1 czekolada deserowa ½ czekolady mlecznej 4 łyżki mleka Do dekoracji: 750 ml śmietanki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Dzika róża Zielony barwnik Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę(...)gotującej się masy kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Polewa : Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze. Biszkopt przekroić na 3 części. Upieczone ciasto kakaowe nasączamy czekoladą, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu i czekoladę. Całość przykryć
Słodki Zakątekodsłona sernika pod przepyszną postacią. Ciasto wymaga troszkę pracy, ale smak na pewno wynagradza trudy w kuchni. :-) Ciasto idealnie nadaje się do popołudniowej kawy i do poczęstowanie gości. Połączenie czekolady, orzechów i sera jest naprawdę dobrym pomysłem. Przed Wami kolejna słodkość: SERNIK Z ORZECHAMI PEKAN! 😋 Składniki: masło – 200g mąka kokosowa – 100g twaróg na sernik – 500g słodzik - stewia (ilość wg uznania(...)jaja – 6 szt.sól – szczyptaproszek do pieczenia – ½ łyżeczki kawałki czekolady – 40g orzechy pekan – 60ggorzka czekolada 90% - 100g Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 stopnii. Rozpuścić masłoUtrzyj żółtka ze słodzikiem.Stopniowo dodawaj mąkę migdałową z proszkiem i ser.Ubij białka z solą.Rozdrobnij orzechy na drobne kawałki.Ubite białko dodaj do całej masy.100g ciasta wymieszaj z orzechami i wyłóż dno formy do pieczenia.Do
Keto Przepisyniedzielny deser propozycja prosta do zrobienia, którą możecie wykonać wspólnie z dziećmi. Podczas takiej kuchennej zabawy rodzą się najpiękniejsze wspomnienia. Zróbcie słodkie, kruche babeczki z karmelem, chrupiącymi orzechami i czekoladą. BABECZKI KARMELOWO-ORZECHOWE z CZEKOLADĄ Składniki: babeczki: 300 g mąki 150 g margaryny Palma Bielmar 90 g cukru 3 żółtka 1 łyżeczka kakao 1 szczypta soli wypełnienie: 1 puszka(...)mleka słodzonego skondensowanego 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 1/2 szkl orzechów Przygotowanie: babeczki: Mąkę,cukier,żółtka, kakao oraz posiekaną zimną margarynę Palma i szczyptę soli zagniatamy szybko na ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy wycinamy kółka i wyklejamy nimi foremki do babeczek wysmarowane margaryną i posypane bułka tartą. Ciasto przykrywamy kawałkami papieru
Bon appetit mon amiemoje ulubione babeczki, to właśnie od nich zaczęła się moja miłość do wciskania ciasta w malutkie papierowe papilotki. Szybkie w wykonaniu, puszyste, wilgotne, leciutkie babeczki ozdobione kremem z białej czekolady i serka białego. Polecam spróbować!! SKŁADNIKI NA BABECZKI: 2 szklanki tartej marchewki ( na drobnych oczkach) 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki oleju(...)duże jaja 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią tabliczka czekolady 1/2 szklanki rodzynek PRZYGOTOWANIE: nagrzewam piekarnik na 180 stopni C. mieszam trzepaczką olej, cukier, jajka, dodaję marchewkę mieszam mąkę z sodą dosypuję mąkę do ciasta dosypuję pokrojoną czekoladę i rodzynki piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni C. SKŁADNIKI NA KREM: dwie tabliczki białej czekolady serek twarogowy
Upiecz sobie babeczkękrajanka z dodatkiem ryżu preparowanego. Pewnie każdy z Was z dzieciństwa pamięta szyszki z ryżem preparowanym, a ja przypominając sobie ich smak przygotowałam coś podobnego. W szafce zalegały mi czekolady, więc postanowiłam je wykorzystać. 10 minut pracy, godzinka chłodzenia w lodówce i pyszne batoniki gotowe :) Składniki na blaszkę 20/20 cm: Masa ciemna: * 150 g mlecznej czekolady * 1 łyżka masła(...)ryżu preparowanego (użyłam Radix-bis ) Masa jasna: * 150 g białej czekolady * 1 łyżka masła * 35 g ryżu preparowanego (użyłam Radix-bis ) Wykonanie: Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać wszystko by masło się rozpuściło. Na końcu dodać ryż preparowany, wymieszać. Foremkę wyłożyć folią, wyłożyć równomiernie masę czekoladową, docisnąć by się wszystko dobrze połączyło
Zrób to smacznieśmietanki kremówki 30% biszkopty 1 opakowanie 250 ml kawy świeżo zaparzonej kawy 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru południowo afrykański likier Amarula ½ białej czekolady ½ gorzkiej czekolady Śmietankę ubijamy dodając cukier waniliowy, cukier puder. Po chwili dodajemy mascarpone i nadal ubijamy aż otrzymamy konsystencję gęstego kremu. Deser podajemy w pucharkach lub w małych(...)szklaneczkach. Kolejność nakładania składników : - 1 łyżeczka kremu - biszkopt namoczony w kawie - 1 łyżeczka likieru amarula (polewamy biszkopt) - 2łyżeczki kremu - 1 łyżeczka gorzkiej czekolady - biszkopt namoczony w kawie - 1 łyżeczka likieru amarula - 2 łyżeczki kremu - 1 łyżeczka gorzkiej czekolady - biszkopt namoczony w kawie - 1 łyżeczka likieru amarula - 2łyżeczki kremu - na koniec posypujemy startą gorzką i białą czekoladą Powtarzamy
noteskulinarnyfigazrażać tym, że będzie wyciekać. Wycieknie odrobinę po brzegach, ale to jest chwilka, ponieważ masa szybko tężeje. Nie byłoby wykończenia bez chociażby tradycyjnego przyozdobienia polewą. Składniki: * 1 tabliczka czekolady mlecznej albo deserowej * 1 tabliczka czekolady białej * 30 ml mleka Rozgrzałam połowę porcji mleka i dodałam pokruszoną czekoladę ciemną i tak samo postąpiłam w przypadku czekolady białej. Na zmianę wylewałam(...)wierzch ciasta oba kolory czekolady. Włala! I już. Pozostało teraz tylko czekać aż ciasto porządnie stężeje. Jest czym przywitać gości. Ciasto dość ciekawe i smaczne. Moje oczy w momencie kosztowania go po raz pierwszy były chyba wielkości pięciozłotówek :D Smacznego życzę :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjąlodówki, najlepiej na całą noc Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc. Następnego dnia, lub po kilku godzinach chłodzenia, dekorujemy górę ciasta, możemy zetrzeć kawałki czekolady, białej, mlecznej lub gorzkiej i udekorować ciasteczkami. Ja wylałam polewę zrobioną ze śmietany 36% i rozpuszczonej czekolady gorzkiej, którą później schłodziłam w lodówce 30 minut. Polewa czekoladowa 100 g czekolady(...)gorzkiej( tabliczka wedla) 100 ml śmietany kremówki 36%(pół opakowania) W garnuszku podgrzewamy śmietanę, wrzucamy kawałki czekolady, mieszamy i zdejmujemy z palnika, mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Po 3 minutach rozprowadzamy polewę na cieście i wkładamy do lodówki. Smacznego
Kurnikowopodgrzewamy, aż mus zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem do przełożenia biszkoptów: 300 ml śmietanki kremówki 400 g serka mascarpone 80-100 g białej czekolady wykonanie: Ok. 200 ml śmietanki ubijamy i dodajemy do rozmiksowanego serka mascarpone. W osobnym naczyniu rozpuszczamy na parze wodnej czekoladę. Do czekolady wlewamy pozostałą kremówkę, mieszamy do połączenia się(...)czekoladą. Do serka ze śmietaną wlewamy przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy w miarę sztywny krem. składniki na masę maślaną do obłożenia tortu: 250 g serka mascarpone 200 g masła, miękkiego 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: dekoracje cukrowe, które można kupić gotowe kwiatki – gipsówka wykonanie
Domowy Smak JedzeniaZapach świąt Bożego Narodzenia… Czekoladowo korzenne muffinki oblane białą czekoladą z pewnością podbiją wasze serca Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 120 g margaryny pół tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżeczki cynamonu łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pół szklanki śmietany 12% Przygotowanie(...)samym początku rozpuścić margarynę na wolnym ogniu. Dodać rozdrobnioną czekoladę oraz kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej masy – wtedy pozostawić do przestudzenia. Jajka (całe) ubić z cukrem przy pomocy miksera na gładką masę. Dodać margarynę z czekoladą nadal ubijając. Sypkie składniki (mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia) połączyć i dodawać do masy na przemian ze śmietaną. Mieszać szpatułką
Za drzwiami kuchniKolejny ekspresowy keto deser bez pieczenia. Tym razem coś dla miłośników czekolady i malin. Aksamitny mus, w którym znakomicie komponują się przełamując ze sobą słodkie i lekko kwaskowate smaki. Składniki na mus malinowy: 125 g świeżych malin 5 g żelatyny 25 ml wody opcjonalnie słodzik Składniki na mus czekoladowy: 250 ml schłodzonej śmietany 30% 2 żółtka 100 g gorzkiej czekolady(...)mnie 81%) opcjonalnie słodzik Maliny zmiksować dodając opcjonalnie słodzik. Żelatynę rozpuścić w ciepłej ale nie gorącej wodzie a następnie dodać do malin i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka nad garnkiem z gotującą się wodą). Rozpuszczoną czekoladę lekko przestudzić ale nadal powinna być płynna. Schłodzoną śmietanę ubić. W drugim naczyniu ubić na puszystą masę żółtka. Opcjonalnie podczas ubijania
Ola la LCHF