czekolada - 27946 przepisów (strona:232/1864)

Gorąca biała czekolada waniliowa 145

nich :D Oczywiście, po takim "przytulaniu" się jest człowiekowi jeszcze zimniej (zwłaszcza gdy pora raczej wieczorowa i już mniej widna niż dotychczas). Ale mam na to radę :) Pyszna gorąca czekolada:) Na pierwszy ogień poszła ta biała :) I naprawdę polecam tę kombinację :) Zrobiony ostatnio przeze mnie sos toffi ( klik ) okazał się tutaj zwieńczeniem dzieła :) Tato pochłonął całą swoją porcję w okamgnieniu(...)już kilka innych słodkich i rozgrzewających przepisów :) I znowu zmieniłam szatę graficzną bloga. Ależ my kobiety potrafimy być niezdecydowane ;) (mówię w swoim imieniu;)) 2 porcje Składniki: 2 tabliczki białej czekolady 400 ml mleka* bita śmietana 2 łyżki syropu waniliowego (myślę, że można spokojnie użyć esencji waniliowej czy cukru waniliowego) sos toffi płatki migdałowe Płatki migdałowe wrzucamy na patelnię i prażymy

My simple kitchen
Tarta z kremem czekoladowym i czereśniami 95

Dzisiaj pada deszcz W szyby dzwoni melancholia Wolno płynie czas Cisza gryzie jak zły pies Gdzieś daleko stąd Noc oddycha kolorami... " Czekolada i wiśnie to duet idealny. Ale czekolada i czereśnia to także znakomite połączenie. W towarzystwie nalewki orzechowej i chrupiących platkow migdałowych. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ) a krem jest juz moją inwencją. Składniki: Ciasto: 250 g mąki(...)masła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany kremówki 50 g masła 3 łyżki nalewki orzechowej (lub ulubionego alkoholu) 3 łyżeczki żelatyny czereśnie płatki migdałowe Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wyłożyć ciastem formę

My simple kitchen
Sernik z malinami 223

kubek kwaśnej śmietany 18 % (pół szklanki) 200 gramów drobnego cukru 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią (do białek) 200 gramów (można więcej) mrożonych malin 2 tabliczki (200 gramów) czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Wykonanie: Twaróg, żółtka, jajka, cukier (zwykły), mąkę i śmietanę wyłożyć do misy miksera, dokładnie wymieszać do połączenia się składników(...)Masy nie należy mieszać zbyt długo - napowietrzy się zbyt mocno, a sernik najpierw mocno wyrośnie, a następnie upadnie.  W tym czasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach czekoladę.  Wyłożyć połowę masy na spód z ciasteczek. Na niej ułożyć połowę malin, posypać 1/3 czekolady.  Następnie położyć drugą warstwę masy i powtórzyć czynności (wyłożyć resztę malin i posypać

Garniec Magalie
Sernik czekoladowy na zimno z malinami 496

Jest to sernik wykwintny, mało słodki, gdyż oprócz czekolady nie dodałam ani grama cukru więcej. Jeżeli jesteś słodziakiem, to dodaj do przepisu szklankę cukru pudru, podczas ubijania żółtek i sera. - 3 jajka - 900 g sera mielonego na twaróg - 2 łyżki żelatyny - 100 g czekolady gorzkiej - 100 g czekolady mlecznej - pół szklanki mleka - szklanka malin świeżych lub mrożonych - 1 galaretka malinowa(...)wiśniowa Połowę mleka rozpuszczamy z czekoladą w garnku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy ostygnie dolewamy resztę mleka. Żółtka ucieramy na puszysto, dodajemy ser twarogowy, czekoladę i żelatynę. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli i dodajemy do czekoladowej masy . Gotową masę wylewamy do tortownicy 24-26 cm. Wstawiamy do lodówki

Pasje Jolki
Delicja, czyli biszkopt z galaretką pomarańczową i musem czekoladowym 154

elicja to ciasto proste w wykonaniu, a zarazem bardzo eleganckie . Wzorowane na słynnych biszkoptowych ciasteczkach z galaretką owocową i oblanych czekoladą, którą zastąpiłem tutaj swoim niezawodnym przepisem na mus czekoladowy. Dekadenckie i ponadczasowe połączenie pomarańczy z czekoladą robi swoje i nadaje ciastu wyjątkowego charakteru. Pomarańcze możecie jednak z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami - truskawki czy maliny będą również jak znalazł(...)następnie poukładaj równomiernie cząstki pomarańczy. Wstaw do lodówki na minimum 2h do stężenia. Rada : Biszkopt możesz również nasączyć sokiem pomarańczowym przed wylaniem galaretki. Mus czekoladowy: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 3 jajka 100 g cukru 100 g masła 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki wrzątku szczypta soli Dodatkowo: owoce miechunki peruwiańskiej ( physalis ) do dekoracji

Food Square
Tort czekoladowo-miętowy 230

Mięta i czekolada... czego chcieć więcej? Już od jakiegoś czasu chodziło za mną to połączenie, aż w końcu gdzieś w głowie powstał pomysł i pewna wizja tortu. Bardzo często ciasta, które robię są zaczerpnięte z różnych stron, książek, zeszytów mamy lub są zlepkiem kilku różnych przepisów. Jednak ten tort zaliczam do ciast, które od samego początku do samego końca były(...)masła to na pewno dobry pomysł, czy nie będzie za ciężki, jednak to połączenie tutaj jest naprawdę świetne. Ciemna i jasna warstwa kremu razem tworzą idealny duet (tak jak czekolada i mięta ;) Ważnym elementem w tym torcie jest mięta. Najlepiej taka ogródkowa, mocna, intensywna. Ostatnio kupiłam doniczkę mięty w jednym z marketów, oraz dodatkowo pęczek mięty na ryneczku. Uwierzcie... różnica

Jedzeniomania
Czekoladowe Ciasto z Avocado 142

Ciasto obok którego nie można przejść obojętnie. Czekolada, avocado, krem… Dla czekoholikow i nie tylko… Dwa wilgotne ciemne blaty z dodatkiem avocado, krem na bazie czekolady i avocado… Jednym słowem avocado rządzi, ale nie dominuje. Całość idealnie ze sobą współgra. Ciasto za kawałek którego daje się pokroić takie „kawiarniane”, takie, na którego widok już ślinka(...)około 25 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone, patyczek powinien być suchy. Ciasta odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 85 g obranego, bez pestki avocado 85 g masła 200 g czekolady ciemnej 70% kakao 25 g kakao 125 ml niesłodzonego mleka sojowego 200 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Mleko

Made By Mom And Son
Czekoladowa tarta soczewicowa z kremem jaglano-śliwkowym | zdrowe | dietetyczne | 172

pyszna.." ~ Mama. A jak Ona się tak zachwyca.. to musiała być naprawdę pyszna! Sama zjadłam dwa kawałki i się rozpłynęłam.. Połączenie gorzkiej czekolady i śliwek to jedno z najlepszych - klasyczne i nieprzekombinowane. Tarta zdrowa, na spodzie z czerwonej soczewicy, z kremem z bardzo zdrowej kaszy jaglanej, a słodzona stewią. Z dodatkiem czekolady Goplana nabrała charakteru, bo bez niej(...)gotowanej na parze z puszki 1 jajko 1 łyżeczka kakao 4 łyżeczki stewii Krem: 60g kaszy jaglanej 4 łyżeczki stewii  150 ml mleka bez laktozy lub roślinnego 100g Czekolady gorzkiej Goplana 100g suszonych śliwek Przygotowanie: Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Blenderujemy z jajkiem, kakao i stewią. Przekładamy masę do sylikonowej formy na tartę (najlepiej małej), dokładnie rozprowadzamy

Czarnawisienka
Bicerin – Napój Czekoladowo – Kawowy 156

Bicerin to tradycyjny ciepły napój pochodzący z Turynu składający się z kawy espresso, czekolady i śmietanki. Składniki nakładane warstwowo począwszy od espresso na dnie, kończąc na śmietance na wierzchu powinny zostać niewymieszane. Napój jest przepyszny. Mała odskocznia od tradycyjnego espresso, latte, mocha… Bardzo Wam polecam. Składniki: kubek gorącej czekolady do picia mocne espresso cukier do smaku śmietanka kremówka Gorącą(...)czekoladę przygotowujemy według przepisu. Przygotowujemy espresso. Przygotowujemy dwie szklanki, pucharki itp. 1/3 szklanki napełniamy espresso, słodzimy, mieszamy. Kolejną 1/3 szklanki napełniamy gorącą czekoladą. Ubijamy śmietanę i wykładamy na wierzch napoju kawowo-czekoladowego. Posypujemy odrobiną czekolady w proszku i gotowe. The post Bicerin – Napój Czekoladowo – Kawowy appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasto od Gordona R. 149

kremówki i 50 g masła. Zmniejszyłam jej porcję i podaję swoje zmiany. Jest pięknie błyszcząca! 200 ml śmietany kremówki, 2 łyżki golden syropu (użyłam  miodu), 100 g gorzkiej czekolady, 30 g masła Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy syrop bądź miód i całość mieszamy trzepaczką. Czekoladę należy z grubsza posiekać i włożyć do miseczki, dodając od razu miękkie masło. Zagotowaną(...)śmietankę wlewamy do miski z czekoladą i masłem, całość bardzo dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady.  Ciasto przecinamy delikatnie na pół. Na dół nakładamy równo śmietankę imbirową, delikatnie nakładamy górę, lekko całość dociskając. Ciasto polewamy czekoladą, rozprowadzając łyżką, bądź małą chochelką.  Smacznego

Plate of Joy
Czekoladowe cupcakes z owocami 156

Czekolada i  owoce, absolutnie przepyszne połączenie! Babeczki najlepiej podać z kremem, owoce w osobnym naczyniu, aby każdy mógł sobie sam nałożyć odpowiednią ilość. Świetne w smaku, delikatne ciasto, do tego ładnie wyglądający deser.  Inspiracja - Vanilla Cupcakes, Williams-Sonoma z książki "Kids parties". Składniki: (10 sztuk) 115 g mąki pszennej, 3 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta(...)soli, 62 g miękkiego masła, 125 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 jajka rozm. M, w temp. pokojowej, 90 ml mleka w temp. pokojowej, 6 kostek czekolady W misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce zmiksować ze sobą masło, cukier i ekstrakt z wanilii przy pomocy miksera, na średniej prędkości, do czasu

Plate of Joy
Ostatnia wielkanocna babka 142

część jedynej gry, w którą potrafię i lubię grać ja ; i wbrew pozorom, to nie był podarunek ode mnie), wielkie zakupy, podczas których mam zamiar uzupełnić nadszarpnięte zapasy czekolady, orzechów i innych smakołyków, być może jakiś miły spacer z Ptysią, o ile pogoda pozwoli. I jakieś dobre jedzenie - a co! W końcu urodziny. Koniec kwietnia zmotywował mnie również(...)dawna, zabrałam się do pracy. Tak naprawdę nie ma jej tutaj dużo. Ot - zwykła baka, niezwykle śmietankowa dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, lekko kwaskowata od malin, słodka od białej czekolady i bardzo efektowna dzięki dekoracji z liofilizowanych owoców. Tutaj mała dygresja - nie wiem, jak to wygląda w Polsce, ale tutaj liofilizowane owoce robią prawdziwą furorę. Można je kupić wszędzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe ciągutki 152

jeśli ktoś lubi miękkie ciastka albo krówki to z pewnością zasmakują :) Są mocno czekoladowe ale nie są za słodkie - będą smakowały i miłośnikom gorzkie jak i zwykłej mlecznej czekolady.  Zaliczam je do tego rodzaju smakołyków, które jak raz się spróbuje to chce się więcej i więcej i więcej.... Ciasteczka pochodzą z książeczki ze słodkościami dla dzieci "Kubuś Puchatek zaprasza(...)jedną brązowego i jedną zwykłego) 2 jajka 2 łyżeczki esensji waniliowej 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ze dwie szczypty soli Gorzka czekolada (najlepiej tyle kosteczek ile chcemy mieć ciasteczek. Fajnie jest jak na każdym ciasteczku jest kawałek czekolady. Nie jest to konieczne i można robić nawet bez niej) Masło ucieramy dokładnie

Jedzeniomania
Skórki pomarańczowe w czekoladzie 56

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} skórka z 6 pomarańczy, szklanka cukru, szklanka wody, 2 -3   tabliczki czekolady Pomarańcze przed obraniem oczywiście dokładnie umyć. Skórki układać białą częścią (albedo) do góry i ostrym nożem ścinać ją. Kolorową część skórki pokroić wzdłuż w cienkie paski, włożyć je do garnka(...)czym odcedzić je. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i zagotować syrop, do którego włożyć skórki, gotować około 15 minut. Wyjąć, położyć do ostygnięcia. Do miski włożyć pokruszoną czekoladę ( czekolada może być gorzka lub mleczna – to zależy od tego co lubimy), miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą. Rozpuścić czekoladę. Maczać skórki w czekoladzie i odkładać do zastygnięcia. zastawa

królestwo garów
Rolada czekoladowa z musem kawowym wg Pawła Małeckiego 154

minut ( w tym 60 minut chłodzenia) Składniki: Na biszkopt: 6 jajek 80g cukru 50g mąki pszennej 30g kakao 10g mąki ziemniaczanej Na krem:* 400g ubitej kremówki 200g czekolady deserowej 40ml naparu kawowego (20g na 100ml wody) 30g cukru 10g żelatyny 5 żółtek Polewa: 50g czekolady deserowej 30g śmietany kremówki ½ łyżeczki płynnego masła  * Kremu wyszło nam więcej niż potrzeba(...)odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie kremu: Zaparzamy kawę według podanych proporcji. Odstawiamy na bok. Żelatynę namaczamy w minimalnej ilości wody. W kąpieli wodnej, czyli misce ustawionej nad parującą wodą rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy na bok. Nową miskę umieszczamy nad parującą wodą, wrzucamy żółtka wraz z cukrem. Ubijemy trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Wówczas ciągle ubijając dolewamy kawy. Kiedy powstanie nam puszysta masa

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania