czekolada - 27946 przepisów (strona:224/1864)

Tarta czekoladowa z wiśniami 177

Kruche maślane ciasto, masa z gorzkiej czekolady i wiśnie moczone w rumie to propozycja na słodki poczęstunek z okazji dnia Matki. Wyrazisty smak który z pewnością pokochacie. Zdecydowanie warto wypróbować. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany Szczypta soli Nadzienie: ½ litra kremowej śmietany 30% 2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)serka mascarpone 3 -4 łyżki cukru pudru 1 słoik  wiśni w syropie ½ szklanki rumu 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych Tarta czekolada do dekoracji Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wymieszać  z cukrem, dodać pokrojone zimne masło oraz żółtko i śmietanę , zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią i włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozwałkować

Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowa fantazja z gruszkami 143

Bardzo niepozornie wyglądające ciasto, za to niesamowite w smaku. Już w trakcie pieczenia zapachy są nieziemskie. Smak gruszek idealnie łączy się z czekoladą. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 3 gruszki 1 banan 50 g masła 1 gorzka czekolada (100 g) 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 100 g mąki orkiszowej graham typ 1850 1 łyżeczka(...)okrągłej formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Banan obrać ze skórki, gruszki również obrać, wyciąć gniazda nasienne. W garnuszku rozpuścić razem masło i czekoladę, zostawić do ostudzenia.  W jednej misce wymieszać ze sobą mąki, proszek do pieczenia i sodę. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier, gruszki i banana. Całość zmiksować na jednolitą

Passions hobbies life
Tarta z kremem czekoladowym 155

Tarta z lekkim kremem baaaardzo czekoladowym, bo do zrobienia zużyłam dwie czekolady: mleczną i gorzką. Tarta nie jest przesłodzona, wręcz przeciwnie. Gorzka czekolada nadaje jej charakteru. Krem można zrobić  z dwóch gorzkich czekolad, wtedy tarta nabierze prawie wytrawnego smaku. Przed nałożeniem kremu na tartę, można wysypać na nią ulubione, rozdrobnione (lub nie) orzechy lub kawałki owoców. Ja dla kontrastu(...)mąki 100 g masła 2 żółtka 20 g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Krem czekoladowy 180 g śmietany 30 lub 36 % 100ml mleka 2 jajka 2 czekolady (gorzka + mleczna lub 2 gorzkie przynajmniej 60%)       Sypkie składniki + masło rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka i wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę

WYSPA SZCZĘSLIWA
Czekoladowy torcik z rabarbarem 257

Torcik ten to połączenie kwaśnego, orzeźwiającego smaku rabarbaru ze słodką czekoladą. Wszystko w postaci galaretek na czekoladowym biszkopcie, co sprawia, że ciasto jest lekkie i bardzo smaczne. BISZKOPT: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia GALARETKI: 500 g rabarbaru 1/3 szklanki cukru 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wody(...)czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać suche

https:KKuchniaMniam
Ciasto pełne czekolady na 1. urodziny bloga 180

fanów. Ponadto, dziś "Międzynarodowy Dzień Bez Diety", więc możemy pozwolić sobie na mały jedzeniowy grzeszek, bez wyrzutów sumienia. Skusicie się? Składniki:   - 1 arkusz ciasta francuskiego - 1-2 tabliczki czekolady  - jajko - posiekane orzeszki ziemne/posiekane migdały/krokant Przepis możemy wykonać tak, jak prezentują na filmiku poniżej (czekolada w poprzek, część ciasta francuskiego jest odcinana) lub by zużyć cały arkusz ciasta(...)przy użyciu dwóch tabliczek czekolady, ułożonych po sobie, wzdłuż długiego boku arkusza. Osobiście wolę drugi sposób. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy. Na środku, 1 cm od krawędzi arkusza umieszczamy tabliczki czekolady, tak by krótszy bok obu czekolad był wzdłuż krótszego boku arkusza (czyli odwrotnie niż jest na filmiku poniżej). Następnie, przy pomocy zwykłego noża lub noża do pizzy wykrawamy paski

Be Fit Be Strong
Likier Monte 700

wszystkiego, najlepiej wspominała „ Likier Monte „. Pyszny, orzechowy i przyjemnie słodki. Ja zrobiłem go delikatnie inaczej, ponieważ dla mnie fajną opcją do dodania było masło orzechowe i gorzka czekolada, żeby słodycz pochodząca z mleka skondensowanego nie była zbyt duża. Jeśli jednak lubisz bardzo słodkie likiery dodaj czekoladę deserową albo gorzką, ale dosyp troszkę cukru. Likier Monte(...)wyjmij wcześniej. Możesz też dodać więcej mleka, żeby było bardziej płynne. Dla większej mocy likieru dodaj spirytusu. Składniki: Kajmak – cała porcja z przepisu na wegański kajmak Gorzka czekolada – 1 tabliczka Kakao – 1 łyżka Masło orzechowe – 1 łyżka (spora) ( przepis na masło orzechowe ) Mleko kokosowe – 250ml (najlepiej z 300g wiórków na litr) ( przepis na mleko kokosowe

Blendman
Mocno czekoladowy budyń domowy 138

Uwielbiam budyń i czekoladę. A połączenie tych smaków jest radością na wszelkie smutki. Mocno czekoladowy budyń domowy, to smak, który przenosi mnie na chwilę do dziecinnych lat. Z każdą łyżeczką wszelkie troski odchodzą gdzieś w kąt. Zwłaszcza, że mogę zjeść taki mocno czekoladowy deser w naczyniach z duszą od pracowni rzeźbiarskiej „Graciarnia” . Spróbujcie. Jestem pewna, że po zrobieniu(...)lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2-3 małe porcje) 1 szklanka mleka (najlepiej tłustego) 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 g gorzkiej czekolady 30 g mlecznej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 35 g dobrego kakao 2 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 żółtka jaj klasy

Słodkie okruszki
Sernik z jabłkami pod czekoladową kruszonką 232

Sernik pomiędzy dwiema warstwami kruszonki z dodatkiem płatków owsianych i czekolady. Kruszonka pod sernikiem przypomina bardziej klasyczny spód przez to, że łapie wilgoć od sernika. Natomiast ta na górze jest chrupiąca i idealnie pasuje do jabłek. KRUSZONKA: 200 g masła 50 g czekolady gorzkiej 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych 3/4 szklanki cukru brązowego 1 łyżka kakao(...)twarogu 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy JABŁKA: 500 g jabłek miękkich słodkich 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta zmielonych goździków Masło rozpuścić i do gorącego wrzucić połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem. Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, kakao i zmielone płatki owsiane (użyłam do tego rozdrabniacza). Suche składniki wymieszać i wlać do nich

https:KKuchniaMniam
Czkoladowa pychotka 189

lubi czekolady? A jeszcze w ciepłym deserze? Ja uwielbiam! A płynny środek, oklejający łyżeczkę! Wszystkim smakoszom czekolady i tym, którzy po prostu lubią słodycze ;) Albo chcą kogoś zaskoczyć ciekawym deserem... Czekoladowa pychotka   Składniki: 60 g masła 60 g gorzkiej czekolady max. 60 % 60 g cukru 2 jajka 25 g mąki pszennej  Przygotowanie: W kąpieli wodnej trzeba roztopić masło(...)czekoladą i podgrzać, aż nasza masa stanie się jednolita. Jajka ubijamy z cukrem, aż się lekko spienią ;) Ciągle mieszając dodaję masę czekoladową i na samym końcu wsypuję przesianą mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę. Przygotowujemy dwie kokilki, mocno je natłuszczając. Do tak przygotowanych foremek wlewamy masę czekoladową. Zostawiamy ok. 5 mm od góry (by mogło nam wyrosnąć ciasto ;)  Pieczemy

Lawendowe Niebo
Batony energetyczne. 132

Dzisiaj prosty sposób na to jak z gorzkiej czekolady wyczarować pyszną, słodką, nieco zdrowszą przekąskę. Dodam jeszcze, że bajecznie prostą w przygotowaniu :)  Składniki na batony energetyczne: 100 g gorzkiej czekolady 1 szklanka bakalii (u mnie: podprażony słonecznik, sezam, orzechy laskowe, pistacje, żurawina, jagody goi, rodzynki, płatki migdałów)      Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej(...)sekund- włączamy na 20 sekund, wyłączamy czekamy kolejne 20 sekund, wyjmujemy, mieszamy i znów wkładamy do mikrofali na 20 sekund, czekamy kolejne 20, mieszamy i tak do roztopienia czekolady). Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy czekoladą, dokładnie mieszamy, całość przekładamy do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do zastygnięcia (nie do lodówki!). Zastygniętą masę dzielimy na niewielkie porcje

Rozpustne gotowanie
Rafaello z mleczkiem kokosowym 165

się niesamowicie pyszne i jest zdecydowanie w pierwszej piątce naszych ulubionych ciast:) Lekki, kokosowy biszkopt na samych białkach pokryty jest kremem śmietanowo-czekoladowo- kokosowym. Wierzch wieńczy polewa z białej czekolady. Jak dla nas rewelacja! Na kalorie nie zwracam uwagi i Wam też to radzę:) foremka 24x24cm Ciasto:  3 białka,  70g wiórków kokosowych,  70g cukru,  czubata łyżeczka(...)minut w temp. 180st. Ostudzić i odkleić papier. Ciasto wyłożyć z powrotem na blaszkę. Masa:   500ml śmietanki 30%,  duża puszka mleczka kokosowego,  200g białej czekolady,  60ml wrzątku,  3 czubate łyżki żelatyny. Śmietankę podgrzać, dać połamane czekolady, wymieszać. Ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić

Z miłości do słodkości
Maślane bułeczki (Panini al burro) 146

Przepyszne maślane bułeczki, w sam raz na niedzielne śniadanie. Cudownie mi ę kkie, puszyste, pachnące masłem. Polecam podawać je jeszcze ciep ł e z kremem z ricotty i czekolady.  SKŁADNIKI Ciasto na 10  bułeczek 250 gr mąki pszennej 65 gr masła (wcześniej wyjętego z lodówki, żeby było miękkie) 40 gr cukru 125 ml mleka 3 żółtka(...)świeżych drożdży  sól Krem 200 gr ricotty 100 gr czekolady gorzkiej PRZYGOTOWANIE Bułeczki  Pieczenie bułeczek zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. W małej miseczce należy pokruszyć drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki letniego mleka. Mieszamy szybko do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 10 minut. Do miski wsypać mąkę

La grande e la piccola cuoca
Ciasto mocno czekoladowe z kaszą gryczaną 100

Ciasto o niezwykle ciekawym smaku, które jest wynikiem połączenia specyficznej kaszy gryczanej, dużej ilości słodkiej czekolady, wilgotnych rodzynek i żurawiny oraz ... słonych orzeszków ziemnych ;-) Kiedy pierwszy raz robiłam to ciasto, zastanawiałam się, czy będzie smakować moim dzieciom. Kaszę gryczaną nie często dodaję do wypieków i trochę obawiałam się, czy trafi ono w kubki smakowe moich maluchów. Jak się okazało, martwiłam(...)Następnego dnia ciasta już nie było, co głównie było ich zasługą ;-) Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: - 2 woreczki kaszy gryczanej - ok. 100 gram masła - 1/2 szklanki oleju - 1,5 tabliczki czekolady (dowolnego rodzaju- ja użyłam czekolady z orzeszkami i wafelkami) - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier wanilinowy - 100 gram mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ok. 1/3 szkl. suszonej żurawiny

Wielopokoleniowo
Czekoladowy krem z mascarpone 132

całkiem rozładowały moje akumulatory. Inspiracji na nowe posty – zero, wolne dni spędziłam na książce lub przed serialem. W końcu udało się przełamać i tak powstał ten deser, gdzie czekolada musiała się pojawić :)   Składniki na 2 porcje 250g serka mascarpone 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady 100g kruchych ciasteczek borówka amerykańska Sposób przygotowania Serek mascarpone przełożyć do miseczki. W wodnej(...)kąpieli rozpuścić czekoladę, ostudzić lekko i wymieszać z serkiem (niecałe 2 łyżki rozpuszczonej czekolady zostawić, by później polać deser z góry). Ciasteczka pokruszyć i na przemian układać w szklanych naczyniach z kremem czekoladowym. Posypać z góry borówką amerykańską i polać rozpuszczoną czekoladą

Pink Envelope
Czekoladki z kremem pistacjowym 149

Czekolada, ona nigdy nie pyta, ona zawsze rozumie.  Idealne, cudne, rozpływające się w ustach ...  Przygotowane na bazie włoskiej mlecznej czekolady z dodatkiem pasty pistacjowej. Gotowe, przepyszne, z ciemnej czekolady foremki ułatwiają pracę i smakują wybornie.  Całość to porostu petarda.  Składniki:  150 g czekolady mlecznej Master Martini  150 g śmietany kremówki(...)pasty pistacjowej  prażone siekane pistacje gotowe foremki czekoladowe kieliszek a la carte.   Wykonanie: Śmietanę kremówkę doprowadzamy prawie do wrzenia i zalewamy nią czekoladę z pastą pistacjową. Mieszamy do momentu, aż masa stanie błyszcząca i jednolita. Odstawiamy do wystudzenia, kiedy jest zimna wstawiamy do lodówki na min 3 godz. Po tym czasie całość ubijamy mikserem na puszystą masę

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania