Składniki 4 suche wafle 300 g białej czekolady 50 g masła 4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego 2 "duże" łyżki miodu 100 g migdałów bez skórki polewa: 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka skondensowanego 50 g uprażonych płatków migdałowych Przygotowanie Migdały posiekajcie dosyć drobno, możecie zmiksować (byle nie na mąkę). W rondlu roztopcie czekoladę razem z mlekiem, masłem i miodem(...)migdały. Ciepłą masę rozsmarujcie na waflach. Przygniećcie czymś ciężkim (deską do krojenia?), wstawcie do lodówki lub w inne chłodne pomieszczenie, aby masa stężała i skleiła wafle. Zróbcie polewę. Czekoladę roztopcie z mlekiem skondensowanym, dokładnie wymieszajcie. Na sklejonych już waflach rozsmarujcie polewę z białej czekolady, posypcie uprażonymi płatkami migdałów. Poczekajcie aż polewa stężeje. Pokrójcie wafle na mniejsze, dowolne fragmenty
OliveandThymeKruche ciasteczka z bezą lub czekoladą Pamiętacie mój poprzedni wpis na łatwy jabłecznik przekładany ciastem kruchym? Bardzo spodobała mi się konsystencja tego ciasta, a w związku z tym, że odrobinę mi go zostało dorobiłam jeszcze trochę i postanowiłam wykorzystać na ciasteczka. Jakoś nigdy nie miałam ręki do ciastek, nie mam też żadnego urządzenia z którego mogłabym powycinać jakieś fajne kształty(...)masła – 100 g mąki pszennej – 3 łyżki cukru – 1 żółtko – szczypta proszku do pieczenia Dodatkowo: – 1 białko – szczypta soli – 3 łyżki cukru – 4 kostki gorzkiej czekolady Zaczynamy od ciasta kruchego. Łączymy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło i zagniatamy pomiędzy palcami, aż nie będziemy czuć kawałków masła, tylko składniki się dobrze połączą
RelaxtimePrzepis na te ciasteczka znalazłam na blogu słodkie atelier . Są pyszne, z moim ulubionym kokosem i czekoladą, takie a'la bounty. Kruche, łatwe w przygotowaniu i szybkie. U mnie wyszło około 40 sztuk, zamiast pokrojonej czekolady dałam kropelki czekoladowe, ale jak najbardziej czekolada mleczna lub gorzka może być. Udanego weekendu Wam życzę :-) Składniki: 240 g masła w temp. pokojowej(...)duże jajka szczypta soli 2 i 1/2 szklanki maki pszennej 200 g wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki aromatu waniliowego (ja nie dałam) 200 g posiekanej czekolady lub kropelki czekoladowe Masło ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę, dodajemy sól i wbijamy jajka. Miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i aromat. Miksujemy
kruche babeczkisię opiniami w komentarzach:) Dziękuję za masę nowych polubień na FB , i za każde udostępnienie postów z bloga :) Więc do dzieła:) Na początek na słodko, muffiny z czekoladą, powstały z nagłej chęci na coś słodkiego. W szafce leżała zapomniana czekolada, i tak powstały muffiny z gorzką czekoladą ze skórka pomarańczową. 250 ml mleka 125 ml oleju(...)jajka (L) 25 dag mąki pszennej 3-4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady ( u mnie gorzka ze skórką pomarańczy) Mleko, olej i dwa jajka, mieszam dokładnie w misce. Do drugiej miski przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, łączę z cukrem. Mokre składniki mieszam ze suchymi, dodaje posiekaną czekoladę i mieszam całość
Takie tam pichcenieSkładniki na formę 30 cmx11 cm: 180 g kaszy gryczanej (około 600 g kaszy po ugotowaniu) 5 jajek 150 g cukru trzcinowego 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 50 g suszonej żurawiny, pokrojonej na mniejsze kawałki 25 g solonych orzeszków ziemnych, posiekanych 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 150 g masła Kaszę ugotować(...)miękkości. Odcedzić, odstawić do wystudzenia. Zmiksować blenderem lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. W rondelku rozpuścić masło, dodać oba rodzaje czekolad. Mieszać, aż rozpuści się czekolada. Odstawić. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszysta masę. Powoli dodać rozpuszczana czekoladę oraz zmiksowaną kaszę gryczaną. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać żurawinę
Moja Galeria SmakuChałka czekoladowa – właściwie nie wiem, jak mam ją Wam polecić. Jest tak obłędnie czekoladowa, mięciutka i wilgotna, że nie da się tego opisać! Delikatne drożdżowe ciasto, pyszna czekolada (nie żadne kremy czekoladowe), przypieczona, lekko chrupiąca skórka. Nasza chałka czekoladowa po prostu rozpływa się w ustach. Jedna z naszych znajomych stwierdziła ostatnio, że smakuje jak najlepsza chałka, którą jadła(...)izrealskiej cukierni w Nowym Jorku. Czy może być lepsza rekomendacja? :) Składniki: 85 g czekolady mlecznej 85g czekolady deserowel 375g mąki pszennej 120 ml mleka letniego 1 opakowanie drożdży instant (7g) 5 żółtek 40g cukru brązowego plus 75g 1 cukier z wanilią skórka otarta z 1 pomarańczy 115g masła plus 30 g 1/2 łyżeczki cynamonu cukier gruboziarnisty szczypta soli Wykonanie
Pociąg Do KuchniSłodziutkie czekoladowe babeczki z żelkami i kawałkami orzechów oraz czekolady. Ciepłe smakują najlepiej:) Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka Dodatkowo: 40 g żelek 20 szt. droży(...)białej czekolady ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Za pomocą miksera połączyć ze sobą mokre składniki (mleko, olej, jajka). W drugim naczyniu mieszać suche produkty (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy). Przesypać suche produkty do mokrych i wymieszać za pomocą łyżki. Dodać posiekaną czekoladę, orzechy, pokrojone na małe kawałeczki żelki
KuchniaWeDwoje.plowsianych 2 duże jabłka 1 duży dojrzały banan 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła (¼ kostki) 1 jajko 1 ½ łyżki miodu 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Płatki owsiane zmielić, wymieszać z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i wgnieść do nich banana. Całość wymieszać(...)Czekoladę posiekać. Masło rozpuścić w niewielkim garnku. W dużej misce roztrzepać jajko i wlać roztopione masło. Dodać wymieszane jabłka z bananem i miód – wszystko dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia z suchymi produktami i dodać czekoladą – delikatnie połączyć. Ciasteczka wyłożyć za pomocą łyżki na papier do pieczenia
KuchniaWeDwoje.plMiękkie, wilgotne muffiny z kawałkami czekolady w środku i chrupiącą skórką na zewnątrz. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, kiedy kawałki czekolady w środku są roztopione i podczas jedzenia rozpływają się w ustach. Jak każde muffiny, także i te nie lubią blendowania, miksowania i długiego mieszania. Masa powinna pozostać grudkowata, ale bez widocznej surowej mąki. Przygotowanie ich zajmuje tyle, ile rozgrzewa(...)masła 250 g mąki 3 łyżki kakao 2 jajka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 170 ml mleka 100-200 g czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej) DO PODANIA: Advocat; cukier puder; powidła śliwkowe WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Masło
cool and mintyPrzepis autorski (mój). Chciałam wykorzystać resztki kleiku ryżowego oraz zachciało mi się ciasteczek owsianych z czekoladą. Postanowiłam więc połączyć wszystkie te składniki i właśnie tak powstały jedne z najlepszych i super chrupiących ciastek. Są naprawdę rewelacyjne i praktycznie rozpływają się w ustach. Daleko im do twardości, nie kruszą się, a jednocześnie zachwycają swą chrupkością. Jeśli wolicie słodkie rzeczy - możecie dodać(...)więcej cukru lub czekolady. Ciasteczka idealnie nadają się do dłuższego przechowywania, więc swobodnie możecie przygotować ich większą ilość - choć z pewnością i tak znikną w ekspresowym tempie. (około 12 sztuk) 100g masła/margaryny 50g cukru (używam ksylitolu) 1 jajko 100g płatków owsianych (u mnie pełnoziarniste ) 60g kleiku ryżowego (bez dodatków) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo
Di gotujekremowy ser i karmelizowany rabarbar - dadzą radę w ten weekend. Składniki na formę 37/20 Czas przygotowania: 45 min + 1 h pieczenie Spód brownie 300 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki kakao 1 1/2 szklanki cukru 5 jaj Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego(...)mascarpone 120 g białej czekolady 5 jaj 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 125 ml śmietany 30% Rabarbar 6 łodyg rabarbaru ok 6 łyżek brązowego cukru 1 laska wanilii ok 1/4 szklanki wody 2 kapsułki kardamonu Przygotowanie: 1. Formę do ciasta natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 175 stopni 2. Spód brownie - czekoladę łamiemy
Słodki Kompromisjakie ciasto mam upiec z tej okazji . W tym roku wybór ponownie padł na sernik ,jednakże niezwykły i w wyborowym towarzystwie. Jak już kilka razy pisałam jestem fanem gorzkiej czekolady. Sernik czekoladowy to jeden z moich ulubionych, więc tak w ramach prezentu urodzinowego postawiłam na ten wariant ciasta. Nie przepadam za klasycznymi tortami z litrami mdłej masy śmietanowej lub jeszcze(...)gorzej maślanej, chodź nie mówię że są w 100 % złe. Sernik ponownie pieczony w kąpieli wodnej z relatywnie małą ilością cukru w stosunku do ilości kakao i gorzkiej czekolady. Obłędnie kremowy, zwarty i równy jak stół. Zwieńczeniem jest galaretka z likieru jajecznego (adwokatu). Ciasto nazwałam adwokat diabła bo sernik ma diabelnie czekoladowy smak a adwokat dopełnia intensywne doznania podczas degustacji
vaniliowoczekoladowaWysoki, czekoladowy jak żaden inny przekładaniec o intrygującej nazwie. Przepis znalazłam na tej stronie . Ja polewę zrobiłam z mlecznej czekolady, a nie z Nutelli i jak zwykle pospieszyłam się z krojeniem i moja polewa nie zastygła odpowiednio ;). Tak to jest, jak człowiek wszędzie się goni... Ciacho trochę pracochłonne, w szczególności rozwałkowywanie tych 12 kawałków ciasta, ale warto! Serdecznie polecam wypróbować(...)sody 1/2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli 1 łyżka kakao Masa: 4 żółtka 65 g wody 380 g skondensowanego mleka słodzonego (ok. 3/4 puszki) 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 400 g śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru (lub więcej) 1 łyżka likieru (pominęłam) Polewa: (u mnie z mlecznej czekolady) 1 łyżka masła 100 g Nutelli (ok.2
Nastoletnie Wypiekanie