czekolada - 27946 przepisów (strona:214/1864)

Chałka czekoladowa 283

Chałka czekoladowa – właściwie nie wiem, jak mam ją Wam polecić. Jest tak obłędnie czekoladowa, mięciutka i wilgotna, że nie da się tego opisać! Delikatne drożdżowe ciasto, pyszna czekolada (nie żadne kremy czekoladowe), przypieczona, lekko chrupiąca skórka. Nasza chałka czekoladowa po prostu rozpływa się w ustach. Jedna z naszych znajomych stwierdziła ostatnio, że smakuje jak najlepsza chałka, którą jadła(...)izrealskiej cukierni w Nowym Jorku. Czy może być lepsza rekomendacja? :) Składniki: 85 g czekolady mlecznej 85g czekolady deserowel 375g mąki pszennej 120 ml mleka letniego 1 opakowanie drożdży instant (7g) 5 żółtek 40g cukru brązowego plus 75g 1 cukier z wanilią skórka otarta z 1 pomarańczy 115g masła plus 30 g 1/2 łyżeczki cynamonu cukier gruboziarnisty szczypta soli Wykonanie

Pociąg Do Kuchni
Babeczki z żelkami 164

Słodziutkie czekoladowe babeczki z żelkami i kawałkami orzechów oraz czekolady. Ciepłe smakują najlepiej:) Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka Dodatkowo: 40 g żelek 20 szt. droży(...)białej czekolady ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Za pomocą miksera połączyć ze sobą mokre składniki (mleko, olej, jajka). W drugim naczyniu mieszać suche produkty (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy). Przesypać suche produkty do mokrych i wymieszać za pomocą łyżki. Dodać posiekaną czekoladę, orzechy, pokrojone na małe kawałeczki żelki

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasteczka owsiane z bananem 115

owsianych 2 duże jabłka 1 duży dojrzały banan 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła (¼ kostki) 1 jajko 1 ½ łyżki miodu 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Płatki owsiane zmielić, wymieszać z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i wgnieść do nich banana. Całość wymieszać(...)Czekoladę posiekać. Masło rozpuścić w niewielkim garnku. W dużej misce roztrzepać jajko i wlać roztopione masło. Dodać wymieszane jabłka z bananem i miód – wszystko dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia z suchymi produktami i dodać czekoladą – delikatnie połączyć. Ciasteczka wyłożyć za pomocą łyżki na papier do pieczenia

KuchniaWeDwoje.pl
KAKAOWE MUFFINKI Z CZEKOLADĄ 167

Miękkie, wilgotne muffiny z kawałkami czekolady w środku i chrupiącą skórką na zewnątrz. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, kiedy kawałki czekolady w środku są roztopione i podczas jedzenia rozpływają się w ustach. Jak każde muffiny, także i te nie lubią blendowania, miksowania i długiego mieszania. Masa powinna pozostać grudkowata, ale bez widocznej surowej mąki. Przygotowanie ich zajmuje tyle, ile rozgrzewa(...)masła 250 g mąki  3 łyżki kakao 2 jajka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 170 ml mleka 100-200 g czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej) DO PODANIA: Advocat; cukier puder; powidła śliwkowe WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Masło

cool and minty
Super chrupiące ciastka owsiano-ryżowe z czekoladą 144

Przepis autorski (mój). Chciałam wykorzystać resztki kleiku ryżowego oraz zachciało mi się ciasteczek owsianych z czekoladą. Postanowiłam więc połączyć wszystkie te składniki i właśnie tak powstały jedne z najlepszych i super chrupiących ciastek. Są naprawdę rewelacyjne i praktycznie rozpływają się w ustach. Daleko im do twardości, nie kruszą się, a jednocześnie zachwycają swą chrupkością. Jeśli wolicie słodkie rzeczy - możecie dodać(...)więcej cukru lub czekolady. Ciasteczka idealnie nadają się do dłuższego przechowywania, więc swobodnie możecie przygotować ich większą ilość - choć z pewnością i tak znikną w ekspresowym tempie.   (około 12 sztuk) 100g masła/margaryny 50g cukru (używam ksylitolu) 1 jajko   100g płatków owsianych (u mnie pełnoziarniste ) 60g kleiku ryżowego (bez dodatków)   3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo

Di gotuje
Serniko-brownie z karmelizowanym rabarbarem 177

kremowy ser i karmelizowany rabarbar - dadzą radę w ten weekend.   Składniki na formę 37/20 Czas przygotowania: 45 min + 1 h pieczenie     Spód brownie 300 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki kakao 1 1/2 szklanki cukru 5 jaj  Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego(...)mascarpone 120 g białej czekolady 5 jaj 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 125 ml śmietany 30% Rabarbar 6 łodyg rabarbaru ok 6 łyżek brązowego cukru 1 laska wanilii ok 1/4 szklanki wody 2 kapsułki kardamonu Przygotowanie: 1. Formę do ciasta natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 175 stopni 2. Spód brownie - czekoladę łamiemy

Słodki Kompromis
Adwokat Diabła- czyli tort sernikowy z adwokatem 294

jakie ciasto mam upiec z tej okazji . W tym roku wybór ponownie padł na sernik ,jednakże niezwykły i w wyborowym towarzystwie. Jak już kilka razy pisałam jestem fanem gorzkiej czekolady. Sernik czekoladowy to jeden z moich ulubionych, więc tak w ramach prezentu urodzinowego postawiłam na ten wariant ciasta. Nie przepadam za klasycznymi tortami z litrami mdłej masy śmietanowej lub jeszcze(...)gorzej maślanej, chodź nie mówię że są w 100 % złe. Sernik ponownie pieczony w kąpieli wodnej z relatywnie małą ilością cukru w stosunku do ilości kakao i gorzkiej czekolady. Obłędnie kremowy, zwarty i równy jak stół. Zwieńczeniem jest galaretka z likieru jajecznego (adwokatu). Ciasto nazwałam adwokat diabła bo sernik ma diabelnie czekoladowy smak a adwokat dopełnia intensywne doznania podczas degustacji

vaniliowoczekoladowa
Panpepato. 192

przekładamy doń bakaliowe ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 165°C około 30 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Studzimy. GLAZURA: (z powodzeniem zastąpimy ją polewą z 100 g czekolady gorzkiej i łyżki masła) 20 g masła 80 g gorzkiej czekolady 30 ml wody 30 g przesianego cukru pudru dodatkowo 1 łyżka dżemu morelowego      Czekoladę z masłem(...)topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Cukier puder mieszamy z wodą i zagotowujemy, dodajemy czekoladę i znów doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy grzanie i ubijamy trzepaczką do wystudzenia (jest to mozolna praca, ale jeśli się nie przyłożymy glazura może się zważyć)      Chłodne ciasto smarujemy dżemem, oblewamy czekoladą i dekorujemy. Gotowe!      Gotowe ciasto można przechowywać około dwóch

Rozpustne gotowanie
KAWA CZEKOLADOWA Z LODAMI, SOLONYM KARMELEM I PRAŻONYMI ORZECHAMI ARACHIDOWYMI 162

Czekolada , karmel , lody , kawa, orzechy … ajj już od samego czytania cieknie ślinka! A gdyby tak połączyć wszystko w jedną całość? Jestem ZA! Dziś mam dla Was przepis na pyszną kawę, która łączy w sobie wszystkie moje ulubione smaki! Jest cudownym pomysłem na deser po pysznym niedzielnym obiedzie. Gwarantuję, że nawet ci, którzy za kawą nie przepadają będą oblizywać się(...)smakiem! Spróbujcie! SKŁADNIKI : * kawa zbożowa INKA Bio klasyczna – 3 łyżeczki http://inka.pl/rodzina-inki/inka-bio/inka-bio/ * mleko 2% – 125 ml * mascarpone – 6 łyżek * gorzka czekolada – 50 g * biała czekolada – 50 g * lody waniliowe – 1 gałka + solony karmel ( cukier , masło , śmietana 30% ) + orzechy arachidowe prażone – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni roztapiamy czubatą łyżkę cukru, do roztopionego

Ostra na Słodko
Gorąca czekolada karmelowo-kawowa z cynamonową śmietanką 180

rozpustę... I bombę kaloryczną :) Dlatego polecam ten boski napój po dłuuugim spacerze na mrozie :) I najlepiej na spółkę z mężem lub przyjaciółką - wtedy wyrzuty sumienia będą mniejsze hehe :) Karmelowa czekolada idealnie komponuje się z kawową i cynamonową nutą. I wygląda jak duuuuży kielich alkoholu haha :D Składniki: 250 ml śmietany kremówki 150 ml mleka  70 g czekolady karmelowej(...)łyżeczki kawy zbożowej Inka klasyczna 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru pudru 150 ml śmietany kremówki i mleko wlać do garnka. Czekoladę połamać na kawałki i dodać do mleka. Podgrzewać na ogniu (nie gotować!) aż czekolada się rozpuści. Następnie dodać kawę Inkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W międzyczasie ubić 100 ml śmietany kremówki. Pod koniec ubijania dodać

My simple kitchen
Pralinki/trufle mocno czekoladowe z płatków śniadaniowych 157

moim domu okazały się wielkim hitem i częstą, słodką przekąską. Zmieniam tylko dodatki! Wersja z wiórkami i pomarańczą to moja ulubiona - spróbujcie sami! (około 30-35 sztuk) 150g gorzkiej czekolady 80g czekoladowych płatków śniadaniowych (u mnie Mlekołaki - Choco Muszelki z Lubelli ) Dodatkowo: 3 łyżki wiórek kokosowych (u mnie Helio ) 2 łyżki skórki pomarańczowej (u mnie Helio ) Czekoladę roztopić w rondelku(...)pomocą pary wodnej (*). W większej misce wymieszać lekko pokruszone płatki, wiórki i skórkę pomarańczową. Całość dokładnie połączyć z czekoladą, a następnie za pomocą łyżki - przełożyć do malutkich papilotek na pralinki. Gotowe pralinki/trufelki schłodzić w lodówce do momentu - aż czekolada ponownie stężeje. (U mnie to trwało około 15-20 minut.) Słodkości przechowywać w temperaturze pokojowej. (Inaczej będą zbyt twarde.)  (*) Kawałki

Di gotuje
Czekoladowe muffiny świąteczne 151

Macie ochotę na kolejne czekoladowe wypieki ? Polecam przepis na czekoladowe muffiny świąteczne. Muffiny mocno czekoladowe posypane orzechami. W środku z rozpływającą się czekoladą. Po prostu pychotka! Piekłam muffiny w foremce do muffinów bez papierowych papilotek. Muffiny są bardzo wilgotne ale swobodnie można je wyjąć z foremki. Czekoladowe muffiny z kawałkami rozpływającej się czekolady są cudowne. A do tego jeszcze smak(...)laskowych 180 g cukru muscovado 1 łyżka waniliowej pasty lub ekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła 100 ml kwaśnej śmietany szczypta soli 200 g czekolady, 70% kakao 80 g orzechów laskowych, prażonych Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC lub wedle piekarnika). Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, zmielone orzechy i 100 gram grubo

codojedzenia
Piernikowy domek z #Decoradą 170

królewskiego, barwniki i moja ulubiona posypka od Delecty Karmelowa:). Na całe szczęście moja córeczka bardzo zaangażowała przy dekorowaniu domku. Przepis na same ciasto piernikowe jest proste a dodatek białej czekolady sprawił że świetnie się z nim pracowało. Zatem jeśli macie trochę czasu i chęci, szczyptę entuzjazmu i cierpliwości to zapraszam do przedświątecznej zabawy z dekorowaniem Piernikowego Domku :). A oto efekt(...)końcowy : Składniki :  150 g miodu lub golden syrupu 110 g masła  60 g białej czekolady  50 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 50 g przyprawy do piernika  1/4 łyżeczki soli  1 jajko (L) 50 g lukru królewskiego całe opakowanie #Decorady o smaku Karmelu inne dodatkowe dekoracje Wykonanie:  1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki

vaniliowoczekoladowa
Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem i polewą z białej czekolady 173

łyżka skórki pomarańczowej (świeżej lub suszonej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 szczypta soli 1 jajko 110 ml soku z pomarańczy   100 ml oleju Polewa: 40g białej czekolady 1 łyżka mleka lub masła W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, mak, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia i szczyptę soli, w drugiej - jajko, sok oraz olej. Suche składniki połączyć(...)rozgrzanym piekarniku) około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Przygotować polewę. Rozpuścić masło lub podgrzać mleko (*). Dodać czekoladę i całość rozpuszczać w kąpieli wodnej (**). (W razie potrzeby konsystencję polewy można uregulować dodatkową ilością czekolady, mlekiem lub masłem.) Muffiny posmarować (***) polewą i udekorować wg uznania. (*) Jeśli dodamy mleko

Di gotuje