się, że wiele restauracji korzysta z gotowej mieszanki, którą wystarczy ubić i schłodzić. Bynajmniej nie jest to zdrowe jedzenie, ale przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku. Bita śmietana, masło i czekolada – czego chcieć więcej? Róży! Róża to mój ulubiony zapach w perfumach typu Portrait of a Lady czy Rose 31. Ale też ulubiony dodatek do deserów jako konfitura różana(...)się nie dzieje. Mają też otworek z gry, więc deser nie traci kształtu przy wyjmowaniu. Uzbrojona w nowe zabawki postanowiłam zrobić nie zwykły nudny mus z czekolady, tylko czekoladowy deser w stylu semifreddo, ale prostszy. Kto ma czas, żeby ubijać jajka w kąpieli wodnej? Przed świętami nikt! Jeśli potrzebujecie dietetycznej wersji, to źle trafiliście, ale mam dla was fit wersje
Ugotowane pozamiatanefont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki (około 12 szt.): 300g wiórków kokosowych 300g mleka skondensowanego słodkiego ( użyłam mleko w tubce 2szt) 50g miękkiego masła 300g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej Wykonanie: do miski dodajemy kokos, mleko skondensowane słodkie oraz masło, wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, gotową masę dajemy na 1 godzinę do lodówki ze schłodzonej masy(...)formujemy batoniki, które następnie zanurzamy w roztopionej czekoladzie ( oba rodzaje czekolady rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej), gotowe odstawiamy na papier do pieczenia, aż do zastygnięcia czekolady. Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=6oB3Kq4WzgA
Słodkie zapomnienielatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( +/- 25 szt.): 200g pokruszonych herbatników 1 łyżka cukru waniliowego 100g roztopionej czekolady (użyłam gorzkiej) 80-100g serka mascarpone Dodatkowo: 200g czekolady ( użyłam gorzkiej) 1 łyżka oleju roślinnego ozdobna posypka Wykonanie: herbatniki kruszymy ( ja użyłam malaksera), dodajemy do nich cukier waniliowy, roztopioną(...)czekoladę oraz serek mascarpone, wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i zagniatamy jak ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na jakieś 20-30 minut ze schłodzonej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie zanurzamy w roztopionej czekoladzie wymieszanej z olejem, trufle odkładamy na paper do pieczenia , następnie dekorujemy ozdobną posypką i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny
Słodkie zapomnienieszklanka wody 150g oleju kokosowego 2 łyżki ciemnego kakao lub karob garść dowolnych orzechów Wykonanie: daktyle namoczyłam w szklance wody około godziny wcześniej nim zabrałam się za przygotowanie czekolady, natomiast autorka przepisu sugeruje aby daktyle zalać wodą i gotować do chwili, aż większa część płynu wyparuje. Chodzi o to żeby daktyle były miękkie bo wtedy bez problemu(...)postaci dodać do masy ) ,ciemne kakao lub karob oraz posiekane orzechy całość mieszamy formę do keksówki 20x10cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę, powierzchnię wyrównujemy czekoladę wkładamy do lodówki na 2 godziny, ja zostawiłam na całą noc , następnego dnia pokroiłam ją na małe kwadraty.* · * rada: warto sprawdzić czekoladę
Słodkie zapomnieniełyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 80ml oleju np. rzepakowego ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka ½ łyżeczki aromatu waniliowego ( pominęłam) 1 szklanka cukru ⅔ szklanki puree z dyni 100g posiekanej gorzkiej czekolady (pominęłam) Dodatkowo na polewę: 200ml śmietanki kremówki 200g gorzkiej czekolady Do rondla wlewamy śmietankę, podgrzewamy , gdy jest gorąca ściągamy z gazu i wkładamy posiekaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się(...)olej, jogurt, jajka oraz cukier, miksujemy tylko do połączenia składników następnie dodajemy puree z dyni mieszamy do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy, na końcu jeżeli chcecie można dodać posiekaną czekoladę ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( użyłam tortownicy 21cm lub tak jak autorka przepisu można użyć keksówki 12x25cm) ciasto pieczemy 60minut w piekarniku nagrzanym do170
Słodkie zapomnienieRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki na spód ciasta( forma20x20cm lub tortownica 21cm): 200g herbatników 120g masła orzechowego 70g rozpuszczonego masła Warstwa czekoladowa ciemna: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki (30g) masła orzechowego Warstwa z czekolady białej: 50g białej czekolady 30g masła orzechowego Wykonanie: do malakera/blendera wkładamy herbatniki i kruszymy je na konsystencję piasku, następnie dodajemy(...)składniki się ze sobą połączą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ją rozprowadzamy i ugniatamy najwygodniej dużą łyżką, odstawiamy w kąpieli wodnej rozpuszczamy posiekaną czekoladę oraz masło orzechowe, masę przekładamy na przygotowany ciasteczkowy spód, odstawiamy w drugim naczyniu rozpuszczamy posiekaną białą czekoladę oraz masło orzechowe, jasną masę punktowo wykładamy na ciemną masę
Słodkie zapomnienieKorzenne mocno czekoladowe ciasto browny z masą orzechową! Mięciutkie i aromatyczne ciasto. Składniki: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 50-100 g mlecznej czekolady 3 jajka 200 g cukru Diamant - cukier biały 135 g mąki pszennej tortowej żurawina i białe płatki czekolady do dekoracji firmy Helio 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 puszka gotowej masy orzechowej firmy Helio Wykonanie(...)Piekarnik nastawić na 160 *C i wyłożyć papierem blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać gorzką czekoladę połamaną na mniejsze części, rozpuścić i połączyć razem z masłem. Odstawić z ognia. Jajka zmiksować wraz z cukrem, dodać porcjami na mniejszych obrotach rozpuszczoną czekoladę z masłem, na koniec dodać mąkę wymieszaną z przyprawą korzenną
W Moim Magicznym Domuszklanka (150 g) mąki 0,5 kostki (100 g) masła 2 jajka 0,5 szklanki (125 ml) mleka 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 tabliczki (50 g) czekolady gorzkiej 0,5 tabliczki (50 g) czekolady mlecznej 2 łyżki (20 g) kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 0,5 tabliczki (50 g) czekolady mlecznej 2 łyżki mleka Dodatkowo(...)szklanki (100 g) czerwonej porzeczki Przygotowanie: 1) W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, czekoladę gorzką i mleczną, kakao i mleko. Odstawić aby przestygło. 2) Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę. 3) Miksując na wolnych obrotach, do masy z jajek i cukru powoli dolewać masę czekoladowo-kakaową, a następnie partiami dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Fitsweet.mePyszne, lekkie ciasto inspirowane popularnym indyjskim napojem mango lassi… Połączenie słodkiego, aromatycznego mango, lekko kwaskowatego jogurtu i balsamicznego kardamonu. Całość zwieńczona cudowną polewą z białej czekolady i musu z mango… obłęd. Warunek jest jeden, dojrzałe, pełne smaku owoce i chociaż wydawać by się to mogło całkiem oczywiste, to wcale nie tak łatwo kupić dobre mango, a wybór odpowiedniego(...)jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kardamonu 1 dobrze dojrzałe mango Polewa: 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 2 łyżki (30 ml) śmietanki 30% 1 dobrze dojrzałe mango Dodatkowo: 1 garść prażonych pistacji Przygotowanie: 1) Mango do ciasta obrać i pokroić w kostkę, jeżeli jest bardzo soczyste można kawałki
Fitsweet.meSłodkie warstwy kaszy jaglanej z czekoladą, dynią i ekstra truskawkową konfiturą truskawkową. Pyszny i kolorowy deser, który sprytnie przemyca kaszę jaglaną do diety. 1/2 kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki puree z pieczonej dyni hokkaido 1 łyżeczka cukru z wanilii 1 słoiczek ekstra konfitury Łowicz Kaszę jaglaną parę razy wypłukać(...)będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min. Wlać mleko i zmiksować blenderem na gładką masę. Podzielić na dwie równe części i do jednej, jeszcze gorącej dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy się z kaszą. Do drugiej części dodać puree z dyni i osłodzić cukrem waniliowym. Żeby masy łatwo było przełożyć do szklaneczek, najlepiej przełożyć
https:KKuchniaMniamnietypową świąteczną potrawę na słodko...pierogi z masą makową w dwóch wersjach. Pierwsza to drożdżowe pierożki orkiszowe pieczone w piekarniku, smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno, polane białą czekoladą oraz druga wersja to tradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą. Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami polecam odłożyć(...)szklanki oleju drożdże w proszku (instant) szczypta soli Pierogi gotowane -ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Dodatkowo: 100 g białej czekolady 1 łyżeczka masła Wykonanie: Farsz: Mak mielimy w maszynce do maku ( u mnie: maszynka ręczna Tescoma ), przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby cały mak znalazł się
Kuchnia MagdaLenyCiasteczka biszkoptowe można przygotować z wieloma różnymi dodatkami. U mnie jest to Kinder czekolada, ale równie dobrze można dodać zwykłej czekolady mlecznej lub kolorowe draże. Jedyne co Was ogranicza, to Wasza wyobraźnia. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 80 g czekolady mlecznej WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być(...)temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do ubitych jajek przesiać przez sitko składniki sypkie i wymieszać delikatnie
Passions hobbies lifeKolejna tarta w mojej kolekcji... Spód jest z mąki jaglanej, masa z mascarpone i czekolady, wiśnie doskonale przełamują słodki smak czekolady a całość idealnie się komponuje i smakuje wyśmienicie. Składniki na foremkę 26cm Ciasto: - 200g mąki jaglanej (może być dowolna pszenna) - 80g masła - 50g cukru pudru - 1 żółtko (białko używamy do masy serowej) - duża łyżka(...)śmietany 18% - kilka kropel olejku waniliowego Masa serowa: - 250g serka mascarpone - 100g czekolady mlecznej - 200g śmietanki 30% - 1 duża łyżka budyniu waniliowego - 1 jajko i białko z jajka do ciasta - 300g wiśni Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy szybko, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, rozgrzewamy
Wypieki Rene