tortownicy o średnicy 18 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150 -180 stopni około 25 - 30 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt kroję na dwa równe blaty. Krem z białej czekolady: 250 ml śmietanki kremówki 36% 70 g białej czekolady Kremówkę ubijamy na sztywno. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, lekko ją studzimy, po czym delikatnie mieszamy z ubitą kremówką. DODATKI(...)truskawek 100 g cukierków kolorowych typu M&M 2 - 3 łyżki białej czekolady startej na tarce 1 opakowanie rurek deserowych Pierwszy blat biszkopta cienko smarujemy musem truskawkowym, który i tak wsiąknie w biszkopt. Następnie smarujemy kremem z białej czekolady, przykrywamy drugim blatem. Złożony tort obsmarowujemy kremem. Boki obkładamy rurkami deserowymi, które przekrawamy na połowę. Na wierzch tortu wysypujemy kolorowe
Blondynka Gotujeczekoladę zawsze jest czas i ochota :) Dzisiaj propozycja na deser czekoladowo-rumowy. Składniki: dla 4 osób 500 g śmietany kremówki 50 g mlecznej czekolady 1 i 1/2 łyżki cujru pudru 20 g rodzynek 50 ml rumu 6 małych bez 10 g startej czekolady deserowej Rondelek do połowy napełniamy wodą. Czekamy do momentu kiedy woda zacznie wrzec, po czym zmmniejszamy(...)ogień i w metalowym naczyniu rozpuszczamy mleczną czekoladę ( kąpiel wodna) cały czas mieszamy. Rodzynki zalewamy rumem . Radzę zrobic to znacznie wczesniej , żeby rodzynki miały czas złapac zapach rumu :) Gdy napęcznieją, osączamy je z nadmiaru alkoholu. Smietanę dobrze schładzamy a następnie ubijamy . 1/3 masy odkładamy do drugiej miski ( będzie nam potrzebna do dekoracji deseru). Do pozostałej bitej śmietany dodajemy roztopiona
Słodkości i nie tylkoBardzo namawiam do upieczenia tego ciasta. Wrażenia nie do opisania. W składnikach powinna się znaleźć czekolada o smaku kawowym, takiej nie miałam i bardzo żałuje bo efekt byłby z pewnością jeszcze lepszy. Ciasto jest bardzo pulchne i czekoladowe , lekką słodycz kremu przełamują wiśnie. Ciasto wygląda na skomplikowane a wcale takie nie jest :) Jest to mój ostatni wpis w tym roku(...)dużo radości . Wymiary blaszki : 36 x 25 cm Czas pieczenia : 15 - 17 minut Temp. pieczenia : 195 C źródło- inspiracje : "Życie na gorąco" Składniki: 450 ml mleka 100 g czekolady o smaku kawowym ( wzięłam gorzką czekoladę i dodałam 2 łyżki kawy rozpuszczonej ) 125 g cukru 125 mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 słoik
Słodkości i nie tylkoMój pomysł na walentynki to podwójna porcja czekolady. Rozpływająca się w ustach czekoladowa muffinka, z której po ugryzieniu wypływa nadzienie z białej czekolady. Jeśli nadzienie zastygnie, muffinke wkładamy na pół minutki do mikrofalówki i nadzienie znowu ma konsystencję płynną :) Składniki: - 250 g mąki - 100 g cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 2 łyżki kakao(...)kefiru - 1 jajko - 1 tabliczka czekolady deserowej - 100 g masła - 1 tabliczka białej czekolady Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę oraz kakao. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: kefir, jajko oraz wcześniej roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę z masłem. Suche składniki wsypujemy
Zainspirowana w kuchnidziennym menu i jeśli zauważyliście u siebie wzdęcia, bóle brzucha czy jelit po niektórych takich produktach to postarajcie się ograniczyć ilość maltitolu w Waszej diecie. gluten - bez certyfikatu Nazwa: Czekolada mleczna, biała, deserowa bez dodatku cukrów z całymi orzechami laskowymi Firma: Magnetic Biedronka (wyprodukowano prze Millano) Skład: Mleczna – całe orzechy laskowe 20%, substancja słodząca: maltitole, tłuszcz kakaowy, mleko pełne(...)arachidowe, inne orzechy, jaja, soję i zboża zawierające gluten. Zawiera substancje słodzące, spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Sklep: Biedronka Cena: 4,49 zł Nasza opinia Smak: Czekolady wyglądają i pachną jak rasowe tabliczki z orzechami. Najlepsza według nas okazała się deserowa , ponieważ poziom jej słodkości jest wprost idealny pod nasz gust i według nas praktycznie niczym
Candy PandasWielkanoc już za tydzień, więc żeby Was świątecznie nastroić zrecenzowałyśmy nowinkę na wegańskim rynku 😄 Zając z wegańskiej czekolady dostępny w markecie to zdecydowanie coś co warto uwiecznić. Dodatkowo opatrzony jest wyraźnym napisem „VEGAN LOVE” co pozytywnie nastraja i pokazuje jak bardzo poważnie producenci traktują wegańskich klientów. Świetna sprawa ale sprawdźmy teraz czy warto wydać na tego zajączka blisko(...)Nazwa: Czekolada couverture z 15% syropem ryżowym Firma: Lidl (Favorina) Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, syrop ryżowy, miazga kakaowa, pasta z orzechów laskowych, emulgator: lecytyny; naturalny aromat waniliowy. Masa kakaowa min. 35%. Masa netto: 110g Wartości odżywcze: 100g/ 566 kcal, tłuszcz – 35,2g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 21g, węglowodany – 59,3g w tym cukry – 48,9g, białko – 1,8g, sól
Candy PandasBrownie z orzechami i malinami Brownie z orzechami i malinami to pyszne, wilgotne , amerykańskie ciasto dla miłośników czekolady. Jest intensywnie w smaku, zupełnie wyjątkowe i uzależniające - to naprawdę najlepszy, oryginalny przepis na brownie. Zobaczcie przygotowanie brownie z malinami krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Aby nasze ciasto brownie z malinami udało(...)się idealnie, pamiętajcie, by dodać do niego gorzką czekoladę bardzo dobrej jakości. Masa czekoladowa powinna być lekko wystudzona, ale wciąż płynna przed dodaniem do jajek. Brownie charakteryzuje się delikatnie chrupiącą i popękaną skórką - to efekt długiego ubijania jajek z cukrem, więc nie warto przyspieszać tego etapu. Aby uzyskać mokre brownie, wilgotne, trochę zakalcowate i charakterystycznie ,,gliniaste", pamiętajcie, by nie piec
Lekcje w kuchnimieszanka jest gwarancją puszystych gofrów z chrupiącymi brzegami i pysznego smaku ♥ Przyrządziłam gofry według instrukcji na opakowaniu, a potem obtoczyłam w mieszance cukru z cynamonem. Następnie, niesiona miłością do czekolady, szybko ukręciłam pyszny, aksamitny czekoladowy sos i tak powstały gofrowe churros, inspirowane pyszną, hiszpańską słodkością ♥ Puszyste, gofrowe słupki obsypane chrzęszczącą między zębami, cynamonową posypką, maczane w aksamitnym, gęstym sosie czekoladowym(...)opakowanie mieszanki na gofry Polskie Młyny 2 jajka 400ml mleka 80ml oleju Do tego: 50g cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki roztopionego masła Sos czekoladowy 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g) 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: 1. Oddziel biała od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. 2. W misce połącz mleko, żółtka jaj, olej
Kuchnia w Słońcu Skąpanapotem rozkoszować się chrupiącymi, kruchymi ciasteczkami. Dziś przyszła pora na przepyszne ciasto czekoladowe z ukrytym w środku czerwonym sercem. Kod: SYLWIA2020 rabat na zakupy w https://www.sweetdecor.pl/ ! Ciemną czekoladę Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao już doskonale znacie! Jest to produkt, bez którego teraz już nie wyobrażam sobie czekoladowych wypieków. Kto raz spróbuje profesjonalnych czekolad, ten nigdy więcej prawdopodobnie(...)będzie już chciał sięgnąć po te sklepowe przy przygotowywaniu swoich wypieków. Idealne jako składnik ciast i deserów, jak również do robienia dekoracji z temperowanej czekolady. Na % w sklepie! Pastę cukierniczą waniliową , którą użyłam do przepisu również – to dodatek, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni! Równe serca różnej wielkości wycięłam za pomocą pokazywanych już wielokrotnie tych metalowych wykrawaczek
Ostra na Słodkowiększości z Was). Smażenie pączków jest bardzo czasochłonne, a ja lubię jeść domowo, dlatego postawiłam na coś znacznie szybszego i pysznego – hiszpańskie churros maczane w gorzkiej czekoladzie. Robi się je z ciasta parzonego (takiego jak na karpatkę, eklerki czy gniazdka wiedeńskie), dlatego nie wymagają drożdży – składniki prawdopodobnie macie nawet w domu. W środku są delikatne, puszyste i miękkie(...)zaś na zewnątrz – chrupiące. Oryginalnie podaje się je… na śniadanie. Ja takiego śniadania bym nie odmówiła. Szczególnie, że mogą być z czekoladą. Jednak, aby dania smażone w głębokim tłuszczu nam nie szkodziły, trzeba umieć robić je z głową. Podczas smażenia część tłuszczu przechodzi do potrawy, dlatego warto zadbać o jego najlepszą jakość. Przede wszystkim musimy użyć tłuszczu, który
Poezja smakuzapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser Serce SKŁADNIKI: Krem: śmietanka kremówka 35% (400 ml.) mascarpone (400 g ) biała czekolada (200 g) Dodatkowo: galaretka czerwona lub różowa ( 2 op. = 150 g) woda gorąca (600 ml.) Potrzebne gadżety: wykrawaczka w kształcie serca 4 wysokie szklanki do wina szpatułka mikser rondel (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); WYKONANIE: 1.) Przygotowanie czekolady. Do rondelka wlewamy kremówkę i mocno podgrzewamy (ale nie gotujemy). Wsypujemy posiekaną białą czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny (ja zostawiłam na noc w lodówce). 2.) Galaretka. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, rozlewamy do pojemników mniej więcej po równo
RITA food channel