babka, mega czekoladowa. Mi bardzo smakowała. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu, zapraszam na Czekoladową babkę piaskową . Pssst... babka idealnie nada się na jutrzejsze święto czekolady! Składniki : 200 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 6 białek 225 g masła 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego 50 g czekolady gorzkiej(...)czekolady mlecznej 100 g cukru pudru +50 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Obie mąki wsypujemy do miski, przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. W drugiej misce ucieramy miękkie masło razem z żółtkami. Następnie do masy dodajemy ekstrakt pomarańczowy. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na koniec
Słodkie Przyjemnościpołączyć go z wiśniami tak jak w oryginale ale nadając deserowi formę tortu. Tort wyszedł pyszny! Krem jest wyśmienity - coś dla wielbicieli czekolady z nutką kawy! Mniam! Przepis: Biszkopt 5 jaj 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl kakao Krem 80g żółtek (ok 2szt) 40g cukru 20ml espresso 200g czekolady mlecznej(...)żelatyny 15ml wody 400g śmietanki 30% Wiśnie 1 litr kompotu z wiśni (sok i owoce - najlepiej wydrylowane) 1/2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Do dekoracji: 1 czekolada biała 1 czekolada mleczna Do nasączenia biszkoptu 1 szkl zaparzonej herbaty czarnej z 1 łyżką cukru i plasterkiem cytryny Wiśnie odcedzamy z kompotu. Odlewamy 1/3 szklanki kompotu
happycreatiff.blogspot.comsłodki i tak wyśmienity w smaku że na jednym kawałku się nie skończy- całe szczęście, że zrobiłam go w średniej formie! :))) Biszkopt maślany: * mąka pszenna- 150 g * czekolada gorzka- 150 g * cukier trzcinowy- 180 g * masło- 85 g * jajka- 6 szt. * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki Masa czekoladowo-maślana: * czekolada mleczna- 200 g * masło- 150 g * kremówka(...)kakao- 2 łyżki Dodatkowo: * maliny- 400 g Biszkopt: Piekarnik nastawić na 170 stopni. W małym rondelku roztopić czekoladę wraz z masłem i lekko przestudzić. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą, białą masę. Do masy żółtkowej przelać roztopioną z masłem czekoladę, wymieszać. Do masy przesiać mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać
Kraina Miodem PłynącaPrzysmaki z dzieciństwa – wafle, andruty. Kto ich nie jadł, kto ich nie pamięta. Jadane na wiele sposobów, przekładane przeróżnymi masami, powidłami, dżemem, kajmakiem, nutellą, z czekoladą – czy bez, chrupane na sucho… Pewnie wielu takich się znajdzie. Aby wyjść im naprzeciw, warto przypomnieć jeden z wielu przepisów, np. na andruty z pianką. Składniki: - 2 andruty (duże kwadratowe(...)galaretki (np. cytrynowa, wiśniowa i z owoców leśnych) - mleko zagęszczone niesłodzone ( puszka ok.400g) - 4 łyżki cukru pudru - ok. 150g białej czekolady - 2 – 3 łyżki słodkiej śmietanki Formę wykładamy folią aluminiową. Przygotowujemy 2 andruty, w razie potrzeby docinamy do wielkości formy. Rozpuszczamy białą czekoladę, dodając około 2-3 łyżek słodkiej śmietanki, studzimy. Przestudzoną płynną czekoladą smarujemy dokładnie oba andruty. Pozostawiamy
mojewypiekiinietylkopomaga trawić białka w organiźmie. Deser w sam raz jako rekompensata po ciężkim dniu :] Czas przygotowania: 30 minut Dla 2 osób Składniki: 1 papaja ok. 50 g czekolady białej ok. 50 g czekolady gorzkiej 5 łyżek mleka 4 łyżki bitej śmietany pół łyżeczki oleju kokosowego wiórki kokosowe, listek bazylii, ksylitol Przygotowanie: 1/ Obieramy papaję, wykrawamy pestki i resztę kroimy(...)kostkę, zagotowujemy na małym gazie mleko i dodajemy czekoladę gorzką i mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Ściągamy z kuchenki i dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. 2/ W małym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy papaję dusząc ją na malutkim ogniu aż do uzyskania musu z kawałkami owocu (czerwona część papai zamieni się w mus a żółta
Kuchnia PROzdrowotnapowiedziecie na delikatne, maślane ciasteczka z dodatkiem karmelu i delikatnie uprażonych wiórków kokosowych - oblane przepyszną czekoladą? :) Hmmm... ciekawe - czy tak samo jak ja zarazicie się tym przepisem, znalezionym na blogu justataste.com :) Składniki na ciasteczka: 1 szklanka masła (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli(...)łyżki mleka 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 3 szklanki wiórków kokosowych 1 puszka gotowej masy krówkowej (510 g) 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) W jednej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawać mąkę do utartego masła. W momencie, kiedy ciasto zacznie
Świat Ciastaromantyczny wieczór?! :) Jeżeli nie macie naczynia do fondue, to można użyć metalowej podstawki do herbaty/naczynia + świeca typu podgrzewacz i garnuszek, a jak tego też nie posiadacie, to wystarczy czekoladę z kremówką roztopić w garnku na kuchence, a w razie zastygania czekolady- ponownie podgrzać- proste, prawda?! Jeżeli chodzi o dodatki, to mogą być dowolne: owoce, bakalie, ciastka, żelki- co tylko lubicie(...)można nadziać na metalowe szpikulce (które można zastąpić wykałaczkami). Można dać odrobinę wanilii, cynamonu, rumu lub ulubionego likieru, niech fantazja Was poniesie :) Gorąco polecam! :) * czekolada mleczna- 200 g * kremówka- 200 ml * skórka z pomarańczy- łyżeczka * likier pomarańczowy- 1 łyżka * dodatki- u mnie banan, pomarańcza i pianki Do naczynia wkładamy pokruszoną czekoladę, wlewamy kremówkę i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie
Kraina Miodem PłynącaIdąc piernikowym smakiem dziś przedstawiam niemożliwie pyszną, wręcz uzależniającą wersja klasycznego lava cake z czekoladą. Pachnące świętami delikatne ciastko z płynnym wnętrzem z białej czekolady i korzennych przypraw, zachwyci wszystkich świątecznych gości. Przepyszne i łatwe do wykonania! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie(...)przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem (8 ciastek) czas przygotowania 40 min Składniki: 170 g białej czekolady , posiekanej 110 g margaryny Palma, pokrojonej w kostkę 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta startej skórki cytrynowej 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki mąki
karmelowyświętach, ale czy doleżą? SKŁADNIKI 20 dag margaryny 2 jajka 100 g cukru pudru\ 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 200 g maki pszennej 100 g czekolady 2 łyżki śmietany 50 g wiórek kokosowych WYKONANIE Ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i orzechy laskowe . Dobrze mieszamy (najlepiej szybko wyrobić ręką) odstawiamy do lodówki(...)godziny. z ciasta formujemy ręka kształt małych rogalików, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 15 min. temperaturze 200 stopni. Ciasteczka ostudzamy. w tym czasie czekoladę wrzucamy do garnuszka, dodajemy 2 łyżki śmietany. Czekamy od czasu, do czasu mieszając, aż wszystko się połączy i czekolada rozpuści. Końcówki rogalików maczamy w czekoladzie, obsypujemy wiórkami kokosowymi. . Czekoladę rozpuścić w kąpieli
W kuchennym oknie Ewymalenka lyzeczka napelnic kolejny "dolek" na czekoladke daje niesamowie odprezenie,a koncowy efekt prawdziwa satysfakcje. Moja pierwsza pralinkowa przygoda byla bardzo smakowita.Zanim poczynie nastepne pralinki poczytam o temperowniu czekolady,przygotuje sie do czekoladowego misterium.Dzis przedstawiam moje pierwsze czekoladki.Jedne sa alkoholizowane z krokantem z orzechow laskowych,a drugie wypelnilam ulubionym musem malinowym. Najprostsze czekoladki orzechowe o smaku amaretto-pyszne Skladniki: 200g(...)czekolady ( najlepiej gorzkiej 70%) 2 lyzki amaretto 1 lyzka masla lub oleju kokosowego 2 lyzki krokantu z orzechow laskowych Wykonanie: W kapieli wodnej na malym ogniu,bardzo powoli rozpuscic czekolade. Dodac maslo i amaretto,caly czas mieszajac.Gdy calosc polaczy sie w jednolita mase dodac krokant orzechowy.Wymieszac i wypelnic silikonowa foremka.Wstawic na 2 godziny do lodowki.Delikatnie uwolnic czekoladki z foremki.Przechowywac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tych,którzy nie przepadają za pieczeniem ciasteczek,a myślą by w okresie Adwentu zadośćuczynić starym zwyczajom i przygotować na ten czas coś słodkiego. Zapraszam na marcepanowe kulki oblane białą czekoladą,a w środku każdej kulki czeka mała niespodzianka w postaci laskowego orzeszka.Użyłam gotowego marcepanu z Lubeki (miasto Lübeck to niemiecka stolica marcepanu),a trzeba wiedzieć,że lubecki marcepan(...)sztuk: 28 orzechów laskowych 10 g masła 150 g cukru pudru 300 g masy marcepanowej 40 g posiekanych migdałów 3 łyżki soku z pomrańczy Do dekoracji: 120 g białej czekolady 50 g ciemnej czekolady 10 g tłuszczu z kokosa Wykonanie: orzechy laskowe z odrobiną masła podprażyć na rozgrzanej patelni .Wyłożyć na papierowy ręcznik ,odsączyć i pozbawić orzechy skórki puder
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ostygnięcia. Ostygnięty wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. Sernik można polać ganaszem czekoladowym. GANASZ CZEKOLADOWY: * 50 g śmietanki 30% * 50 g czekolady gorzkiej * 35 g czekolady mlecznej * 3 g masła W garnuszku/rondelku zagotować śmietankę. Czekoladę połamać i drobno pokroić. Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odstawić na 1 minutę. Po tym czasie(...)zmiksować czekoladę blenderem na gładką masę. Podczas miksowania nie wyjmować ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki. Ganaszem polać sernik. Smacznego
kolorowotorcikowoDziś zapraszam na ciasteczka podwójnie czekoladowe. :-) W kremie znajdziemy białą czekoladę a całość polana jest czekoladą gorzką. Dzięki temu ciasteczka są w sam raz - słodkie, ale nie przesadnie. Na zdjęciach wyglądają jak duże muffinki, w rzeczywistości są małe - wycinałam kółka o średnicy mniejszej niż szklanka. Ciasteczka: 1 szklanka mąki 2 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1 łyżka cukru(...)pudru 1 łyżka kakao Krem: tabliczka białej czekolady 30g masła 200ml śmietanki 30% lub 36% Polewa: 3 łyżki masła 1/2 gorzkiej czekolady 1. Ciasto: Do miski przekładamy: 2 żółtka, 1 szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 100g masła i łyżkę cukry pudru. Zagniatamy na gładkie ciasto, z całości ciasta, szklanką wykrawamy kółka takiej samej wielkości. Pieczemy w temperaturze 185 stopni
Szefowa kuchniwody 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 opakowanie surowego marcepanu (250g) 1 duży kieliszek wiśniówki szklanka dżemu truskawkowego 3 mleczne czekolady biała czekolada do dekoracji Petitit fours - to nic innego jak przepyszna krajanka z dodatkiem marcepanu i dżemu owocowego, oblana mleczną czekoladą. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z białek(...)pokroić w niewielkie prostokąciki o wymiarze około 4 x 2,5 cm. Przykryć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Czekolady mleczne roztopić w kąpieli wodnej, a następnie obtaczać dokładnie każdą kostkę przygotowanych wcześniej petit fours. Odkładać delikatnie na kratkę do zastygnięcia czekolady. Ozdobić wg uznania. Ja udekorowałam swoje pralinki roztopioną
Świat CiastaSkładniki na około 24 pralinki: 200 g czekolady mlecznej 70 g wiórków kokosowych 40 ml śmietany kremówki 25 g cukru pudru 25 g masła kilka kropli aromatu rumowego Tym razem pralinki w smaku przypominające batoniki Bounty. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować silikonowe małe foremki na pralinki w kształcie serduszek. Małym pędzelkiem pokrywać boki foremek (fot.1). Czynność należy powtórzyć(...)razy, aż do momentu kiedy grubość naniesionej czekolady wyniesie około 1,5 - 2 mm. Po każdorazowym naniesieniu czekolady, foremkę umieścić na 1 godzinę w lodówce, tak aby każda z warstw dobrze stężała. W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym rondelku podgrzać kremówkę i masło,do momentu aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromat, wymieszać
Świat Ciasta