środka tartaletek dodałam mieszankę owoców suszonych z miechunką (złote rodzynki, rodzynki korynckie, zielone rodzynki, żurawina, suszone miechunki i jagody goi) Chwila przyjemności Składniki na masę wypełniającą: 2 tabliczki czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej z orzechami Czekoladę kroimy nożem w dość drobną kostkę, dzięki temu czekolada dużo szybciej i dużo łatwiej nam się roztopi. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekoladę
ClauditteMissCookingSyrup 1/4 filiżanki cukru 1/4 filiżanki cukru brązowego 1 łyżka brandy (można dać 2-3) 3/4 filiżanki mąki szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Dodatkowo: 1/3 gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej mielone pistacje Na dużej patelni o grubym dnie rozpuścić masło z obydwoma rodzajami cukru i melasą. Melasę można zastąpić Golden Syrup (ja miałam go za mało(...)wąskiego wałka. Zaraz po owinięciu zetnijcie nożem zaokrąglone wierzchołki z obu stron rurki. Powstanie ten sposób coś na kształt wałka do włosów. W kąpieli wodnej należy rozpuścić czekoladę, która posłuży do zrobienia dna kubeczka. Po łyżeczce stopionej czekolady nakładać na rozłożoną folię aluminiową i ustawić na niej (czekoladzie) pionowo przygotowaną rurkę. Czekolada zastygnie tworząc dno - po zastygnięciu musicie
KUCHARNIASkorupki: 150 g czekolady gorzkiej 150 g czekolady mlecznej Pędzelek Foremki do lodu (nie za duże) Ganache malinowy: 200 g czekolady białej 175 ml puree malinowego 50 ml śmietanki 30-36% Łyżka cukru (w razie potrzeby) Ganach e: Podgrzać puree malinowe ze śmietanką. Dodać czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Dokładnie schłodzić. Skorupki: Foremki zamrozić, pomalować czekoladą, schłodzić, znowu pomalować i znowu(...)schłodzić. Do skorupek nakładać ganache, uważając, żeby nie pobrudzić brzegów, bo denko się nie przyklei. Schłodzić. Na wierzch nadzienia nakładać rozpuszczoną czekoladę (chłodną), dokładnie zaklejać wszystkie dziurki. Schłodzić.....zródlo forum cincin
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/09/powidla-sliwkowe-z-czekolada-confettura.html Z przepisu na śliwkę w czekoladzie, (przepis Joanny - powidła wyszły przepyszne! Pycha! Składniki: 2,5 kg wypestkowanych śliwek węgierek, około 600 - 800 g cukru (ilość zależna od stopnia dojrzałości śliwek) ,2 opakowania cukru z wanilią lub nacięta laska wanilii ,50 - 100 g kakao Deco Morreno ,1 tabliczka 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady , dalam amaretto(...)jednych słoiczków a do drugich syrop miętowy ,bo czekolada i mięta to sama rozkosz...mniam pycha!!! Wykonanie : Śliwki zmielić w maszynce do mięsa, i smażyc z cukrem. do uzyskania pożądanej konsystencji. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości dodać kakao 80g i czekoladę.-po dodaniu czekolady i kakao powidla gęstnieja i trzeba mieszac ...Powidła gotuj przez g 2 dni po około
w mojej kuchniUwielbiam czekoladę, ale nigdy jeszcze nie piekłam tradycyjnego, amerykańskiego ciasta o nazwie brownie. Robiąc ostatnio porządki znalazłam gazetkę z biedronki, w której był przepis na to ciasto, postanowiłam więc nadrobić zaległości. Efekt nadzwyczaj zadowalający. Składniki: 100 gram czekolady gorzkiej 70 % kakao, 150 gram masła 82%, 3 jajka, 150 gram cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 100 gram mąki, szczypta soli(...)śmietanki 30%. Wykonanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka rozbijamy z cukrami. Cały czas mieszając dodajemy po łyżce rozpuszczonej czekolady, mąki i śmietanki, tak do wyczerpania składników. Pieczemy w temp. 170 st. przez 35 minut. No ostygnięciu dekorujemy polewą. Można ją przygotować w prosty sposób. Rozpuścić w kąpieli wodnej pół czekolady, dodać
Mój Smak na ŻycieSkładniki: 300 g suszonych śliwek kalifornijskich BIO bez pestek Fresano , 3/4 szklanki rumu białego, 200 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki. Przygotowanie: Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia się. U mnie moczyły się 24 godziny, ale 12 godzin w zupełności powinno wystarczyć. Najlepiej zalać je na noc i przykryć talerzykiem(...)następny dzień układamy je na ręczniku papierowym. Rum, który został w miseczce przelewamy do kieliszka i można wypić- jest pyszny :) Rozpuszczamy czekoladę połamaną w kawałki w kąpieli wodnej (W jednym garnuszku gotujemy wodę, a drugi mniejszy garnek wkładamy w ten większy z wodą i tam rozpuszczamy czekoladę). Dodajemy mleko lub śmietankę i mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu czekoladę i wrzucamy
Aga w kuchniCzekolada jest dobra na wszystko:)) Kocham czekoladę w każdej postaci!! Dlatego dziś przedstawiam Wam bardzo szybki przepis na niebo w gębie:)) składniki 500ml śmietanki 30% 2 tabliczki czekolady milka koszt: ok 13 zł wyszło 6 porcji Sposób przygotowania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( czyli gotujemy w garnku wodę, stawiamy garnek z czekoladą nad gotującą się wodą). Gdy się(...)już rozpuści odstawiamy, żeby stała się lekko ciepła. Następnie ubijamy śmietanę na sztywno ( pamiętajmy o wcześniejszym jej schłodzeniu) i dodajemy stopniowo czekoladę, mieszamy. Nakładamy do pucharków i umieszczamy w lodówce lub od razu konsumujemy. :)) SMACZNEGO:)) Pozdrawiam
Cukier&Pudergórę. Składniki na masę serową: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 250 ml śmietany kremówki 36% 2 duże jajka 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, roztopionej 2 łyżki kakao, przesianego 2 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia, nie miksować zbyt(...)wsadzeniu ich do piekarnika). Piec w temperaturze 150 ºC przez około 50 minut w kąpieli wodnej. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić. Składniki na mus z białej czekolady: 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 200 g białej czekolady, posiekanej 150 ml śmietany kremówki podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić
Cukier&Puderczekolada - fantastyczne połączenie! Jeśli nie wiecie jaki deser przygotować na święta, oto moja propozycja! Nie pożałujecie :-). Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony z dodatkiem miodu o charakterystycznym smaku. Ja swój deser podkręciłam włoskim miodem kasztanowym. Kosztowaliście kiedyś? Jeśli nie, to polecam! Zachęcę Was opisem jaki znalazłam na pewnej stronie: " ...wyraziście słodko-gorzki, ostro ziołowy, lekko garbnikowy. Posiada(...)Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 2 - 3 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 1 szklanka suchych nasion maku 100 g gorzkiej czekolady 70% 2 płaskie łyżki kakao, przesiej przez sitko 250 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) miód kasztanowy lub inny o charakterystycznym smaku i aromacie (można użyć syropu z igieł młodej sosny
Szybko Szybkowarczekoladowe babeczki. Polecam zwrócić uwagę na mistrza drugiego planu na zdjęciu powyżej. Na 12 babeczek potrzebujesz: - 12 czekoladowych kuleczek z orzechami (na główki) - paluszki z makiem - biały lukier - rozpuszczona czekolada do sklejenia odnóży - posypka czekoladowa na źrenice Sposób przygotowania: Na główce malujemy oczy lukrem i przyklejamy czekoladową posypkę jak źrenice. Nie ograniczajcie się do jednej pary oczu(...)niestety wpadłam na to po fakcie ;) Palczuszki łamiemy na 3 równe części. Na talerzyku, na papierze do pieczenia tworzymy z nich nogę złożoną pod kątem prostym i łączymy ją czekoladę. I tak 48 nóg. Wkładamy talerzyk do zamrażlanika, wtedy czekolada szybciej stężeje. Główkę mocujemu na szczycie muffinki roztapiając delikatnie jej spód. Odnóża wbijamy w babeczkę tak jak na zdjęciu
W kuchni wieczoremJeśli ktoś lubi czekoladę, trufle czekoladowe są zdecydowanie dla niego. Wymagają trochę zachodu, ale własnoręcznie zrobiony smakołyk można dowolnie przyozdobić i komuś sprezentować. Zamiast całej tabliczki czekolady, rozpływająca się w ustach jedno mała kulka pełna kakao. Można chwycić ją w każdej chwili, dyskretnie, tak by nikt nie widział, bo przecież zgodnie z noworocznymi postanowieniami ograniczamy słodycze ;) Składniki: 250g gorzkiej(...)czekolady 70g masła 120g śmietany kremówki 50g cukru 2 łyżki octu balsamicznego cukier puder, brązowy cukier lub kolorawa posypka do obtoczenia Sposób przygotowania: Czekoladę drobno ścieramy. Masło kroimy w drobną kostkę i mieszamy z posiakaną czekoladą. Na tym etapie masło jest tylko oblepione czekoladą. Śmietanę i cukier, ciągle mieszając, doprowadzamy do delikatnego wrzenia na małym ogniu i zdejmujemy z ognia
W kuchni wieczoremnieco, bez kremu, ale mimo wszystko słodkie jak tort, bo to w końcu urodziny! Wyszły mi takie oto babeczki. Bardzo smaczne, chrupiący wierzch, mięciutki środek. No i gorzka czekolada <3 Polecam, jeżeli macie mało czasu, a chcecie komuś bliskiemu wręczyć jakieś małe słodkości :) " Składniki: (10 małych 5 dużych babeczek) 80g masła 2 jajka(...)łyżki śmietany 80ml mleka 70g cukru 3 łyżki cukru waniliowego 70g gorzkiej czekolady 300g mąki Łyżeczka proszku do pieczenia tabliczka białej czekolady kolorowa posypka Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i dalej ubijamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia – przesiewamy
Słodkie Przyjemnościsamo w sobie jest wystarczająco słodkie i bez tej warstwy. Nie wiem, czy w związku z tym, nie powinnam nazwać tego ciasta po prostu kruchym plackiem z karmelem i czekoladą. Ale wydaje mi się, że pozostanie przy nazwie Ciasto milionera czy też millionaires' shortbread będzie OK. Gdzieś wyczytałam, że jest to tradycyjne szkockie ciasto. Podobno najlepiej kroić je ciepłym(...)Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki 150 g masła 50 g cukru Składniki na karmel : 200 g cukru 80 g masła 80 g śmietanki 30% Dodatkowo: 250 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Parę minut przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, masło wyjmujemy z lodówki, aby odtajało. Do dużej miski wysypujemy cukier i mąkę, a następnie dodajemy miękkie masło i ugniatamy
Słodkie PrzyjemnościDziś przygotowałam dla Was idealne ciasto do popołudniowej herbaty. Konkretne, proste i bardzo smaczne, z chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem, z kawałkami czekolady. Całość wieńczy pudrowa posypka. Nazwałabym je ciastem prababci, bo kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa, ale pozostanę przy nazwie Waniliowe ciasto z białą czekoladą. Przygotowanie trwa kilka minut, więc może się skusicie?" Składniki: 45 g białej czekolady(...)szklanki mleka 30 g cukru 3 jajka 4 łyżki cukru z prawdziwa wanilia 2 szklanki mąki łyżka ekstraktu waniliowego łyżeczka proszku o pieczenia 45 g białej pokruszonej czekolady Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy 30 g cukru i 45 g białej czekolady połamanej na kawałki. Gotujemy do rozpuszczenia się składników i odstawiamy do przestudzenia. Do wysokiej miski wbijamy
Słodkie Przyjemnościsprawdzone? Całe życie gotowałam na gazowej, będzie mi ciężko przestawić się na indukcyjną. Ale już się nie mogę doczekać! Będę w końcu mogła w spokoju robić ciasto parzone, rozpuszczać czekoladę czy gotować mleko. Oj będzie, będzie się działo! :) Choć w sumie teraz również się dzieje. Dziś przygotowałam dla Was ciasto, ale nie takie zwykłe, bo czekoladowe, po brzegi wypełnione bakaliami(...)jedno spotkanie rodzinne. Szczególnie zimą i wczesną wiosną, kiedy apetyt nam dopisuje. Skosztujcie... Składniki : 160 g masła 100 g cukru 5 jaj 255 g mąki pszennej 150 g czekolady (75 g mlecznej i 75 g gorzkiej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g żurawiny 30 g rodzynek 65 g orzechów arachidowych łyżeczka ekstraktu pomarańczowego Sposób przygotowania: Masło i cukier
Słodkie Przyjemności