czekolada - 27946 przepisów (strona:202/1864)

Carmel Tower Brownie II 209

Jest to moja druga próba odtworzenia przepysznego brownie z Coffee Heaven. Tym razem bardziej przyjrzałam się składowi i postanowiłam pokombinować z   białą czekoladą, która   zgodnie z opisem jest składnikiem kremu. Tym razem uważam, że ciasto wyszło zdecydowanie bardziej bliskie oryginałowi. Jeśli o mnie chodzi uwielbiam je, jest to moja ukochana wersja Brownie. Idealne ciasto na poprawę humoru, kiedy(...)mamy ochotę na coś mega pysznego, czekoladowego i kalorycznego. Polecam. Przepis specjalnie na konkurs  www.comfortfood.pl   Carmel Tower Brownie II   Składniki: Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka ¾ szklanki cukru pudru trzcinowego 120 g mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem karmelowy: 1/3  kostki masła ½ szklanki wody ½ szklanki cukru pudru 1/5 szklanki mleka

Mania Gotowania
Czarno-białe ciasto czekoladowe z kremem z Nutelli 169

Ciasto dla miłośników czekolady, zarówno białej jak i gorzkiej. Niezwykle efektowne, choć dość pracochłonne. Przepis podpatrzyłam na stronie Moje Wypieki. Ciasto zmodyfikowałam dodając krem na bazie Nutelli. Wyszło pięknie i pysznie.   Czarno-białe ciasto czekoladowe z kremem z Nutelli     Składniki: Ciasto ciemne: 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g cukru brązowego 2 jajka(...)mąki 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jasne: 50 g białej czekolady 50 g masła 50 g cukru brązowego 2 jajka 50 g mąki 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy z nutellą: 50 g miękkiego   masła 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek Nutelli 250 g serka mascarpone Przygotowanie:   Masło

Mania Gotowania
Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty 215

Czekolada i kokos to jedno z moich ulubionych połączeń. Batonik Bounty zawsze należał do moich ukochanych, dlatego postanowiłam jego smak przenieść do ciasta. Tak powstał ten tort J Jest intensywnie czekoladowy, ciasto nie przypomina tradycyjnego biszkoptu, jest wilgotne i mięsiste. Lekkości dodaje mu masa kokosowa z bitej śmietany i serka mascarpone. Całość dopełnia chrupiąca polewa czekoladowa. Zachęcam wszystkich do spróbowania(...)naprawdę warto. Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty Składniki: Ciasto:  200 g gorzkiej czekolady  200 g masła  1 łyżka kawy rozpuszczalnej 170 g mąki tortowej 25 g kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g cukru dark muscovado   lub trzcinowego 80 ml maślanki   3 jajka 120 ml zimnej wody 1 kieliszek

Mania Gotowania
Babka czekoladowa z orzechami 246

Bardzo szybka w przygotowaniu babka, o wyraźnym smaku gorzkiej czekolady, puszysta i delikatna, żaden tam "zapychacz" jakim często babki bywają;) Przepis od Dorotus76 , wprowadziłam drobne zmiany. Ciasto: * 100 g gorzkiej czekolady * 4 jajka * 90 g fruktozy * 150 g mąki pełnoziarnistej * 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia * 100 g zmielonych orzechów laskowych i włoskich * 1 łyżeczka kakao * 100 g masła Polewa(...)gorzkiej czekolady - można oczywiście dać więcej * kilka łyżek mleka albo masła * 2-3 łyżki posiekanych orzechów Masło stopiłam w garnuszku, odstawiłam do wystygnięcia. Zmieliłam czekoladę i orzechy. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając po trochę fruktozę i żółtka. W drugiej misce wymieszałam mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, czekoladę, kakao. Dodałam do tego ubitą masę jajeczną, delikatnie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Mrożone kulki czekoladowe 194

kulek z serem i malinami poszłam za ciosem i zrobiłam kulki czekoladowe z bananami! Składniki na 6 porcji: * 250 g sera na sernik * 250 ml śmietanki 30% * 100 g czekolady gorzkiej * 2 łyżki fruktozy * kilka bez * 100 g ciasteczek zbożowych * 50 g masła * 2 banany Ciasteczka po zmiksowaniu połączyłam z roztopionym masłem i wymieszałam do konsystencji mokrego piasku. Zmiksowałam banany(...)skropiłam je cytryną. Czekoladę stopiłam, odstawiłam do przestygnięcia. Ser wymieszałam z fruktozą, dodałam czekoladę. Ponieważ ser był prosto z lodówki, a czekolada jeszcze ciepła, więc prawdopodobnie dlatego powstały czekoladowe grudki. Położyłam więc miskę na garnku z wodą i podgrzałam, aż masa serowo-czekoladowa nabrała jednolitej gładkości. Dodałam ubitą na sztywno śmietankę połączoną z kruszonymi bezami. Wymieszałam, spróbowałam i się zachwyciłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brownies muffiny 152

Czeko-czeko-czekolada... Uwielbiam ! Propozycja na czekoladową pychotkę - muffiny brownies. Muffiny brownies - przepis Składniki: - 2 gorzkie czekolady - 80 g masła lub margaryny - 2/3 szkl. cukru - 2 łyżki mąki - 4 jaja - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Odłóż 12 kostek czekolady. Resztę roztop razem z masłem w kąpieli wodnej. Jaja ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia(...)rozpuszczoną czekoladę. Foremki lub papilotki do muffinek wypełnij do połowy masą, połóż kostkę czekolady i uzupełnij porcją ciasta. Piecz 10 minut w 240 stopniach C. Moja propozycja - jeśli nie przepadasz za smakiem gorzkiej czekolady - zamień jedną gorzką na mleczną. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tarta serowa z truskawkami 228

istnieje lepsze połączenie niż truskawki i czekolada ? Istnieje ! I jest to ser - truskawki - czekolada. A wszystko to w jednej tarcie. Tarta serowa z truskawkami prezentuje się niezwykle efektownie, a nie wymaga wielkiego nakładu pracy. A to chyba lubicie, prawda ? Szybko i smacznie - to moja blogowa dewiza ! Kruchy kakaowy spód: * 120 g masła * 3 łyżki cukru * 1 1/4 szklanki mąki pszennej(...)dokładnie połączyć. Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód.  Piec w 175 stopniach C przez 30 minut. Dodatkowo: * 70 g czekolady deserowej * 1/4 szklanki kremówki * 300 g truskawek * cukier puder Śmietankę zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę - mieszać, aż czekolada się rozpuści. Truskawki umyć, osuszyć. Na jeszcze nie do końca

kolorowotorcikowo
Ciasto bardzo czekoladowe 175

równowagi warto dołożyć do niego kilka malin podczas podawania. Upiekła je moja siostra, ale jest tak piękne, że musiałam je pokazać :) [przepis stąd .] Składniki: ciasto: 125g masła 250g gorzkiej czekolady 6 jajek 250g cukru 60g mąki Wykonanie: 1. Masło roztopić razem z gorzką czekoladą i odstawić do ostudzenia. 2. Żółtka utrzeć z cukrem. 3. Białka ubić na sztywno. 4. Masę(...)żółtek dodawać po łyżce do czekolady z masłem i dokładnie połączyć. 5. Następnie dodać mąkę, potem białka i delikatnie wymieszać. 6. Gotową masę przelać do tortownicy. Piec w 165 st.C przez 45 min. polewa: 50g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady Wykonanie: Stopić czekoladę na polewę i polać nią ciasto

Pasja Smaku
SERNIK DEKADENCKI Z DOMOWĄ POLEWĄ TOFFEE 451

mnie poezją smaku. Mój serniczek nie był aż tak bardzo słodki jak oryginał , bowiem porobiłam małe zmiany (mleko skondensowane słodzone zamieniłam na niesłodzone i dosłodziłam trochę ksylitolem), białą czekoladę zamieniłam na kremówkę z ksylitolem. Był idealny, nie za słodki (bo lubimy słodkie niezbyt słodkie), baaardzo wciągający, choć za dużo się go nie zje, jest bowiem baaardzo syty. Jeden kawałeczek(...)poświęconemu mu czasowi. Ja piekłam w tortownicy 25cm. Wydłużyłam troszkę czas pieczenia, myślę, że kolejne 5-10 minut byłyby jeszcze wskazane (chyba to różnice piekarników, lub po prostu zamiana czekolady na kremówkę, która jest jednak rzadsza, ale po mocnym schłodzeniu serniczek uzyskał odpowiednią konsystecję). Składniki: Spód: - 250g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą - 175g masła orzechowego - 1-2 łyżki

Smaczne Zdrowe
Czekoladki z wiśnią 154

czekoladkami robionymi w domu jest  fajna zabawa . Smak nadzienia  możemy zrobić według własnego smaku.Ja zrobiłam z wiśnią ,są smaczne. Składniki: czekolada gorzka 200 g wiśnie z nalewki 15 szt foremki silikonowe w kształcie serduszek Przygotowanie:   Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Rozpuścić w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka wysmarować cienko foremki. Odłożyć foremki do stwardnienia czekolady. Ponownie(...)podgrzać czekoladę aż będzie płynna i drugi raz wysmarować foremki znowu odłożyć do stwardnienia. Tą samą czynność powtarzamy trzeci raz. Gdy czekolada w foremkach będzie twarda. dodać do każdej czekoladki wypestkowaną wiśnię z nalewki i za pomocą pędzelka rozsmarować płynną czekoladę tak, żeby wiśnia była dobrze zakryta. Ponownie odkładamy ,najlepiej na kilka godzin.  Propozycja na walentynki

Ala piecze i gotuje
Czekoladki z nadzieniem mleczno malinowy 111

Jeśli nie mamy w domu czekoladek a mamy ochotę warto zrobić je domowym sposobem. Są bardzo łatwe w produkcji jedyny minus to taki że trochę czasu potrzeba żeby czekolada zastygła. Ja zapraszam na jesienne czekoladki z pysznym nadzieniem mleczno malinowym. Składniki: 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki soku malinowego 5 łyżek mleka słodzonego w tubce Przygotowanie:   Czekoladę rozpuścić(...)kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka cienko wysmarować silikonową foremkę i odłożyć żeby czekolada stężała. Tę czynność powtórzyć trzy razy. Mleko z tubki połączyć z sokiem malinowym. Napełnić czekoladki kremem ponownie odłożyć na około 1 godziną. Na koniec rozsmarować na górze rozpuszczoną czekoladę i odłożyć do stężenia czekolady. Najlepiej na całą

Ala piecze i gotuje
Babka kokosowa z białek 726

wymiarach 200x110x75 lub 260x110x75, ja upiekłam ją w małej foremce z połowy składników. Zamiast polewy czekoladowej możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem, dla wzmocnienia smaku kokosu możemy też posypać rozsmarowaną czekoladę wiórkami kokosowymi (ważne, by zrobić to od razu, zanim czekolada zastygnie). Babka kokosowa z białek Składniki: 6 białek szczypta soli 100g cukru pudru 100g wiórków kokosowych 100g mąki pszennej 100g(...)masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa 100-150g czekolady mlecznej 4-6 łyżek mleka Wykonanie: - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - masło rozpuścić i ostudzić - białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać - do piany z białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać łyżką - do masy dodawać stopniowo mąkę przesianą

Smakołyki Bereniki
Niepoprawna rozkosz. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki. 477

Niepoprawna rozkosz? Oj, tak. Ciasto niby niewinne, po prostu kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym i wiśniami, pokryte warstwą bitej śmietany w stylu straciatella, bo z potartą gorzką czekoladą. Ale nieee, nie, to nie tak! Jest zbyt czekoladowe, zbyt słodkie, zbyt kuszące. Każdy kęs.. i wołasz o jeszcze jeden, kolejny. Niepohamowana rozpusta. CIASTO "CZARNY LAS" wg  Karmel-itki biszkopt(...)/blaszka 28x24 cm / 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao masa: 4 szklanki mleka 4 opakowania "śnieżki" 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny odrobina gorącej wody szklanka wiśni bez pestek (z syropu najlepiej) śmietana: 1/2 startej tabliczki czekolady  (lub 1/2 szklanki wiórków czekoladowych) 2 kremówki 30% (po 375ml jedna

W kuchni Karmel-itki
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 158

spożywam mięsa od jakiegoś czasu), pozycja 1. z menu. fot.: Karmel-itka. / krem buraczany fot.: Karmel-itka. / barwena fot.: Karmel-itka . / amouse bouche fot.: Karmel-itka . / mus z białej czekolady Menu kolacji: - polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane(...)cieście filo z czarnym sezamem - mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową  I tym oto miłym akcentem, zakończył się dzień pierwszy. sobota, 15.03.2014 Zmagania blogerów zaczęły się tuż po śniadaniu, od oficjalnego powitania i wylosowania członków swoich drużyn. Zasady nie zmieniły się od ostatniego półfinału - każdy jest raz szefem kuchni, gdzie gotowane

W kuchni Karmel-itki
Tort Wiśniowy 182

dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) – bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii Dekoracja: tarta gorzka czekolada na boki własnoręcznie zrobione dekoracje z gorzkiej czekolady użyłam również kilka  wiśni z konfitury Przygotowanie: Biszkopt:  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około(...)resztą konfitury wiśniowej i wyłożyć 1/3 masy z wanilią. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić do resztą wiśniówki. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy. Boki tortu obłożyć dłonią tartą czekoladą. Wierzch udekorować masą, wiśniami i dekoracjami z czekolady. Wstawić do lodówki do czasu podania. Można od razu podawać po przełożeniu lub po 2-3 godzinach schładzania. * wórki mozna zetrzeć

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania