Uwielbiam wypieki z dodatkiem sezonowych owoców, a już zwłaszcza w połączeniu z czekoladą. Dziś przepis na doskonałe, lekkie muffinki z malinami, zrobione z niewielkiej ilości składników i bardzo proste w przygotowaniu. W muffinkach nie mogło oczywiście zabraknąć dojrzałych bananów, które nadają słodyczy, choć razem z malinami sprawiają, że całość jest dość wilgotna. Ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej i owsianej(...)można użyć tylko jednej z nich. Maliny oprószyłam też wcześniej mąką pełnoziarnistą, żeby nie puściły zbyt dużo soku. Muffinki wyszły pyszne, słodkie od czekolady oraz lekko kwaskowate i orzeźwiające dzięki malinom. Można je przygotować z dodatkiem dowolnych owoców, ale wersję ze świeżymi malinami bardzo polecam wypróbować. Składniki (ok. 10 sztuk): 2 dojrzałe banany 1 duże jajko 3 łyżki rozopionego oleju
Healthy food explorerbardzo czekoladowego, ale przy okazji prostego i najlepiej zdrowszego i sycącego. I tak o to powstał omlet a'la brownie zrobiony z czerwonej fasoli, banana i z dodatkiem gorzkiej czekolady. Mocno czekoladowy, wilgotny, "ciężkawy" i zaspokajający apetyty na wszelkie słodkości. Omleta piekłam w piekarniku, przez co wyszło z tego nawet takie mini ciasto. Myślę, że na dobrej patelni również(...)deser. Bardzo polecam. Składniki: pół puszki czerwonej fasoli lub 1 mała puszka 3 łyżki kakao 1 banan 1 łyżka ksylitolu lub miodu (opcjonalnie) 2 jajka 40 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki. Fasolę odsączyć i bardzo dokładnie przepłukać. Oddzielić białka od żółtek. Do blendera przełożyć żółtka, kakao, fasolę i banana. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić
Healthy food explorerCiasteczka z czerwonymi porzeczkami i czekoladą to znakomity, prosty w przygotowaniu, pyszny, letni smakołyk, który można przygotować z dodatkiem swoich ulubionych sezonowych owoców najlepiej kwaskowatych. Ciasteczka są bardzo delikatne, o ciekawym słodko- kwaśnym smaku, idealne do kawy lub herbatki na podwieczorek. składniki na około 15 sztuk 100 g masła 100 g cukru kryształu 1 jajko 2 łyżki mleka(...)gorzkiej czekolady 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g czerwonych porzeczek przepis Do garnka przekładmy pokrojone masło, wsypujemy cukier i wszystko rozpuszczamy na małym ogniu często mieszając. Rozpuszczony tłuszcz z cukrem odstawiamy z ognia i dokładnie studzimy. Gorzką czekoladę siekamy na grube kawałki. Wystudzone masło z cukrem przekładamy do miski, dodajemy jajko, wlewamy mleko i całość
Smakowite Daniapszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Składniki na krem czekoladowy: 800 g śmietany kremówki 300 g gorzkiej czekolady 3 śmietanFixy lub inny utrwalacz do bitej śmietany (warto dodać je jeśli na dworze jest bardzo gorąco lub/i jeśli tort musi dość długo czekać na gości) +kawa rozpuszczalna na poncz(...)można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 30 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję) dżem do przełożenia ciasta, świeże owoce – jeżyny, borówki Jak zrobić tort czekoladowy z jeżynami? Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache
CiastkozercyCiasto na herbatnikach z kaszą manną, znane pod nazwą Kaszak. U mnie w wersji fioletowej, bo przygotowane z jagodami. Warstwa bitej śmietany z tartą czekoladą i świeżymi jagodami, wnosi nieco lekkości i świeżości. ok 200 g herbatników maślanych 4 szklanki mleka 1 szklanka kaszy manny 200 g masła 1 szklanka cukru 1 szklanka jagód leśnych (ok 160 g ) BIAŁY KREM(...)szklanki śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady białej 1/2 szklanki jagód leśnych Formę o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki, jeden przy drugim. Jagody zmiksować w blenderze na gładki mus. W garnku doprowadzić do wrzenia mleko z cukrem i masłem. Kiedy się zaczną gotować stale mieszając wsypywać po trochę kaszę mannę. Kasza powinna
https:KKuchniaMniamDomowy budyń bezglutenowy na mleku roślinnym to świetny deser, o bogatym smaku czekolady, który przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Domowy budyń bezglutenowy Jeśli marzy Ci się pyszny i aksamitny, domowy budyń bezglutenowy o głębokim czekoladowym smaku to nie szukaj dalej. Dzisiaj przedstawiam Ci łatwy przepis na delikatny deser czekoladowy, który przygotujesz z prostych, ogólnodostępnych składników. Zapomnij o gotowych mieszankach(...)bogaty, czekoladowy smak ma prawdziwy, domowy budyń. Budyń z tego przepisu jest trochę bardziej wymagający ale także też bardziej wyrafinowany niż ten przygotowany z saszetki. Ma głęboki smak czekolady i ciemną, brązową barwę. Wymaga też trochę więcej pracy ale efekt końcowy jest warty włożenia odrobiny więcej wysiłku. Przygotowanie go nie zajmie Ci jednak więcej niż 10 minut. Kilka wskazówek
Book of spellsBrownie nikomu reklamować nie muszę, ale połączenie CZEKOLADY + CZEREŚNI + CHILI chyba nie każdy zna 🙈 Naszła mnie ochota na mocno czekoladowe brownie - najczęściej robię sernikobrownie z malinami (KLIK - ukochane mojego Synka) , brownie tradycyjne lub z truskawkami, ale tym razem wybór padł na czereśnie 🍒 Postanowiłam smak słodkiej czekolady i soczystych czereśni podkręcić(...)dodam 1 łyżeczkę chili więcej, aby było jeszcze bardziej wyraziste, bo w miejscach gdzie w cieście było go więcej smakowało najlepiej! 💕💕 SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady 200 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 120 g brązowego cukru 4 duże jajka (rozmiar L) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g maki
Słodko-Słony Świat Ilonytort musi być lekki, owocowy. Upiekłam migdałowy biszkopt, a dalej kierowałam się intuicją, która mnie nie zawiodła: połączenie smaków wyszło wprost bajeczne. Migdały, lekki krem śmietankowo-serowy z białą czekoladą, frużelina. Postanowiłam też, że rustykalna dekoracja będzie w sam raz i zrobiłam go w stylu naked cake, czyli nagiego tortu. Oczywiście owoców nie mogło zabraknąć(...)piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: 600ml jogurtu greckiego* 400ml śmietanki 30% 100g białej czekolady frużelina: 300g owoców (dałam wiśnie, czarne porzeczki, truskawki, jagody) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: likier migdałowy lub sok z cytryny
Obiad gotowyUwielbiam mrożone kawy! Mam w Krakowie 2 ulubione kawiarnie – w jednej podają najlepszą na świecie gorącą czekoladę, a w drugiej najlepszą mrożoną kawę. Pani kelnerka uśmiecha się do mnie na wejściu wiedząc czego może się spodziewać w zamówieniu! Tym razem na mrożoną kawkę nie wybrałam się do ulubionej kawiarni na krakowskim kazimierzu, a przygotowałam swoją w domu. Jednak(...)taką klasyczną! Wzbogaciłam ją o genialną frużelinę z wiśni z własnego ogrodu, dojrzałego banana, który idealnie zastąpił cukier, bitą śmietanę i czekoladę. Kalorii może w tej kawie mnóstwo, ale gwarantuję Wam, że w tym dniu warto przestać o nich myśleć! Taka mrożona kawa z wiśniami i czekoladą świetnie zastąpi deser! Będziecie chcieli dokładkę! Gwarantuję! SKŁADNIKI: * kawa Inka z błonnikiem
Ostra na SłodkoCzekolada i truskawki. Duet doskonały. Jeśli szukacie prostego przepisu na wykorzystanie świeżych truskawek, to mus czekoladowy jest idealny. Jeśli wolicie maliny czy czereśnie – z nimi także się uda. A co z pracochłonnością? Jeśli macie malakser – zrobi za Was spód, a jeśli mikrofalę – to szybko rozpuścicie czekoladę. Pozostanie tylko trochę poubijać mikserem i pokroić truskawki. Brzmi nieźle(...)wokół rantu – w nagłych przypadkach ciasto nawet może robić za torcik. Mus jest sycący, dlatego już mały kawałek wystarczy do uzyskania błogości. Mus czekoladowy z truskawkami: 2 gorzkie czekolady min. 70% (200 g) 400 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 120 g herbatników 80 g rozpuszczonego masła 1 łyżka kakao (+ do posypania) świeże
Poezja smakuTRUSKAWKAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Ganach czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 200 g śmietanki 30% Dodatkowo: świeże truskawki Wykonanie: 1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Do okruszków dodać kakao i dobrze wymieszać. W rondelku rozpuścić(...)przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych. Całość dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno i boki prostokątnej formy do tarty. 2. Śmietankę przelać do rondelka i podgrzać - do zagotowania. Czekoladę drobno połamać lub pokroić nożem. Kawałki czekolady przełożyć do wysokiego naczynia ( u mnie sprawdza się plastikowy dzbanek-miarka kuchenna ) i zalać gorącą śmietanką. Odstawić na około 3 minuty, aż czekolada
kolorowotorcikowoCiasto czekoladowe brownie kojarzy mi się z fabryką czekolady, z rozpustą, beztroskim dzieciństwem. Brownie mocno czekoladowe obok bloku czekoladowego zajmują niezmienne pozycje w kategorii ciast znacząco poprawiających nastrój. I choć humor jak zawsze mi dopisuje dziś powstało brownie. Bo tak. Bo jest piękna pogoda, dziecko uśmiechnięte, przed nami weekend, czekolada czeka w kuchni a niedawno obchodziłam urodziny(...)zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe. Parzcie kawy, brownie czeka! Składniki: Składniki na blaszkę 25 na 25 lub tortownicę 26 cm, na 28 cm też się uda. 200 g czekolady deserowej 200 g czekolady gorzkiej 70% 6 jajek 2 szklanki przesianej mąki pszennej 4 łyżki kakao 200 ml śmietany 36% 200 g masła 83% niecałe 3/4 szklanki cukru szczypta soli Przygotowanie
Zasmakuj KuchniPodczas upałów schładzam się owocowymi koktajlami, lody średnio mnie kręcą z wyjątkiem dwóch smaków. Jeden z nich to właśnie miętowe lody z czekoladą, ale uwaga że świeżej mięty! Ich rześkość jest nie do opisania, dla podkręcenia ich orzeźwiającego smaku podkręciłam ich kolor szpinakiem. Jestem szczęściarą i świeży szpinak oraz pole mięty mam w swoim ogrodzie, jeżeli pominiecie szpinak(...)dojrzałych bananów, czyli około 1,5 kg 100-200 g szpinaku pęczek świeżej mięty puszka 400 ml mleka kokosowego *tylko gęsta część, czyli około 300 g tabliczka gorzkiej czekolady 50 ml wegańskiego „miodu”, czylu syropu ryżowego, z tapioki, agawy Przygotowanie: bardzo dokładnie wszystko (z wyjątkiem czekolady) zblenduj Blender ręczny może sobie nie poradzić z ujednoliceniem koloru
greenscarf