Wszyscy mają ostatnio chęć na czekoladę, więc zużywam jej w kuchni zatrważające ilości, np. do takich babeczek - kakaowych z gorzką czekoladą, budyniowym, śmietankowym kremem i dodatkową kostką czekolady na wierzchu. Kremu może Wam trochę zostać, ja jego pozostałości zrobiłam przekładany deser z bananem i korzennymi ciasteczkami. Składniki (ok. 15-18 babeczek) 150 g margaryny niepełna szklanka cukru 3 jajka(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli 2 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka kefiru 150 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, po jednym, ciągle ucierając. Dodać ekstrakt, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao na zmianę z kefirem. Dokładnie zmiksować, dodać czekoladę i wymieszać. Nakładać
Słodkie inspiracjePrzekonuję się ostatnimi czasy do słodkości pozbawionych produktów zwierzęcych. Dzisiejszy tort to prawdziwe zaskoczenie - ciasto jest niewyobrażalnie wilgotne. Mocno czekoladowe (można dorzucić kawałki gorzkiej czekolady do środka), z kremem czekoladowym na bazie awokado i mrożonymi owocami. Świetne byłoby też przełożone dżemem, np. z truskawek. Ilość kremu można zwiększyć. Składniki Ciasto 5 łyżek oleju roślinnego (75 ml) 1 2/3 szklanki mąki(...)suchy). Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia na 5 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia i udekorować kremem. Krem 2 dojrzałe awokado 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki gorzkiego kakao dowolne owoce, czekolada do dekoracji Gorzką czekoladę rozpuścić i ostudzić, awokado dokładnie zblendować i dokładnie wymieszać z czekoladą i kakao. Ciasto udekorować z boków
Słodkie inspiracjeMoja Mama w okolicy Bożego Narodzenia oglądała telewizję śniadaniową, gdzie przygotowywany był sernik z białą czekoladą i smażoną konfiturą z pomarańczy. Nie mogłam znaleźć tego przepisu w internecie, więc postanowiłam sama odtworzyć takie ciasto. Przyjechałam niedawno do domu na weekend, miałam trochę czasu i poeksperymentowałam... Wyszedł jeden z najlepszych serników, jaki jadłam! Cudownie kremowy i delikatny, lekko słodki, rozpływający się(...)planach mam różne wersje z innymi dodatkami, będę się dzielić pomysłami. Miłej niedzieli! Składniki (tortownica o śr. 26 cm) wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 300 g białej czekolady 5 jajek 1 kg tłustego, białego sera, zmielonego Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić (czekolada ma być płynna, ale chłodna). Całe jajka ubić przy pomocy miksera
Słodkie inspiracjefolią aluminiową, by się za bardzo nie przyrumieniło. Upieczone pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku najlepiej całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem bądź roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą z 3 łyżkami mleka
Kuchnia w czekoladziemeritum, czyli granoli. Miałam kilka bananów, na które nikt już nie miał chęci, bo pociemniały. Znalazłam więc trzy przepisy na bananowe granole: oto pierwszy z nich. Banany i czekolada - to nie mogło się nie udać. Przepis znalazłam u Pauliny , i trochę go zmieniłam, żeby nie był aż tak zdrowy. Moja granola wyszła lekko słodka, z wyraźnym posmakiem bananów i obłędnie(...)pysznymi kawałki ciemnej czekolady. Z samego rana wywołuje uśmiech i dodaje energii na ładnych kilka godzin, więc zadanie zostało spełnione. Spróbujcie, zanim banany odejdą w zapomnienie na długie, letnie miesiące... Bananowa granola z czekoladą Składniki: (na słój o pojemności 2 l) 350 g płatków owsianych 100 g płatków ryżowych 70 g pestek dyni 30 g sezamu 75 g orzechów włoskich
Pożeraczka, czyli raz adobrzeochota na coś pysznego, słodkiego i koniecznie czekoladowego. Na coś, co zachwyciłoby nie tylko podniebienie, ale też zmysł wzroku. Coś takiego w wersji na bogato-z bitą śmietaną i czekoladą. Ale jednak zdrowego i nie naładowanego mnóstwem cukru i chemii ;) Zakasałam więc rękawy i stworzyłam swoją wersję czekoladowego shake'a na bogato. Wyszło zdrowo, pysznie i...legalnie ;) Nie znajdziecie(...)spożywać bardziej popularnych produktów oraz przez własne przekonania. Jeśli nie dokuczają Wam alergie czy nietolerancje, możecie zastąpić syrop z agawy i daktylowy np. miodem. Do dekoracji możecie użyć roztopionej czekolady, wiórków kokosowych, tartej czekolady, ulubionych orzechów, migdałów i innych rzeczy, na które będziecie mieć ochotę :) Składniki na 2 duże porcje (lub 4 mniejsze): 150 g silken tofu (ostatecznie możecie użyć
Zawsze głodna!domu! Co więcej, bez sztucznych dodatków i ogromnej ilości cukru. Tylko kilka składników wystarczy, żeby stworzyć coś pysznego :) Kilka uwag praktycznych: masa najpierw będzie zamrażana, potem oblewamy ją czekoladą. Środek delikatnie zmięknie, a czekolada pozostanie chrupiąca! Składniki : 200 g serka homogenizowanego 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki płatków kukurydzianych 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych 1/2 ekspandowanego zboża (pszenica, gryka, amarantus(...)odżywką. Dodać suche składniki, a na koniec roztopiony olej. Gotową masę przełożyć do prostokątnej keksówki, umieścić w zamrażarce na ok 6 godzin. Całkowicie stwardniały blok pokroić na batoniki. Polać czekoladą. Przepis poniżej. Polewa : 5 kostek gorzkie czekolady 1 łyżka oleju kokosowego Czekoladę roztopić z olejem, wymieszać. Polać batoniki. Odstawić do stężenia. Smacznego
Chocolate Muffin Blogidealnym deserem dla gości. Smak kawy fajnie się przełamuje z czekoladowym kremem. A sam krem z kolei, mam wrażenie, że wyszedł taki delikatnie straciatella, ponieważ wlewając lekko ciepłą jeszcze czekoladę do kremu, niektóre jej kawałki prawdopodobnie od razu zastygały. Tak jak widzicie na zdjęciach składników starczyło mi dość na małą foremkę ceramiczną oraz dwa pucharki Deser naprawdę pyszny… Składniki(...)foremkę 12×10 cm oraz dwa pucharki: Krem: – 250 g mascarpone – 300 ml śmietanki kremówki 36% – 1 łyżeczka cukru pudru – 100 g czekolady gorzkiej 65% kakao Dodatkowo: – około 200 g podłużnych biszkoptów – szklanka zaparzonej i ostudzonej kawy – około 350 g wiśni z kompotu – opcjonalnie kakao do posypania Foremkę wykładamy folia spożywczą
Relaxtimesię przepisem na pyszny deser czekoladowy, deser jest przygotowany bez jajek więc nie musimy obawiać się o salmonellę. Deser jest mocno czekoladowy i będzie smakował każdemu łasuchowi który uwielbia czekoladę. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania deseru będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 1 litr deseru 500 ml mleka około 70 g gorzkiej czekolady 50 g cukru (około 3 łyżek(...)śmietany 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 mały śmietan fix Link do filmu z przepisem : Deser czekoladowy Przygotowanie: Najpierw przygotuję budyń Czekoladę kroję nożem na mniejsze kawałki. Następnie połowę mleka wlewam do garnka, do pozostałego mleka dodaję kakao, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, cukier i dokładnie mieszam, tak żeby nie było gródek. Garnek z mlekiem
Uwaga Babcia Gotujepokarmową. Używana jest do przygotowywania między innymi deserów, puddingów, bubble tea, sałatek itd. Kuleczki tapioki nie mają smaku, dlatego też ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dzisiejszy pudding zrobiłam z czekoladą i malinami. Jest prosty do zrobienia, a konsystencją przypomina budyń. Tapiokę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Czasami bywa też w hipermarketach, ja kupiłam w Auchan. Składniki(...)szklanki mleka 1/2 szklanki tapioki 2 łyżeczki cukru 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej maliny wiórki czekoladowe Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy tapiokę. Odstawiamy na około 30 minut. Następnie gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste. Należy pamiętać o częstym mieszaniu, aby nie przywarł do dna. Pod koniec gotowania
Oryginalny smak250g) – 2 jajka – 2 łyżki syropu klonowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 4 łyżki mąki kokosowej (40g) – 2 łyżki kakao – 100g gorzkiej czekolady – 30g orzechów włoskich Polewa: – 50g gorzkiej czekolady – 1 łyżka mleka kokosowego Sposób przygotowania: 1. Bataty obrać i ugotować. 2. W blenderze umieścić jajka, syrop klonowy i przestudzone bataty(...)następnie zblendować. 3. W misce wymieszać mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy i czekoladę. 4. Przelać mokre składniki do mieszanki. 5. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie umieścić masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowych foremkach (ja wykorzystałam foremki do jajek w kształcie serca do nadania kształtu. Masa jest gęsta i dobrze się formuje). 6. Ciasteczka
Podwójnaporcjarozmrażać). Masę rozłożyć do 6-7 silikonowych foremek na muffinki. Piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni, termoobieg, ok 30 minut. Bezglutenowe brownie z solonym karmelem Składniki: Ciasto: 150 g czekolady gorzkiej 70% kakao 200 g masła 6 jajek 150 g ksylitolu 100 g mąki owsianej bezglutenowej Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Jajka i ksylitol(...)być mniejsza). Piec w 175 stopniach, termoobieg 20-25 minut. Im krócej tym ciasto bardziej wilgotne. P.S. Oczywiście kochani ksylitol możecie zastąpić innym cukrem, mąkę bezglutenową na mąkę owsianą, czekoladę proponuję zostawić min 65% kakao. Śmietankę kokosową w polewie można zastąpić zwykłą śmietanką. Solony karmel: 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody śmietanka kokosowa z 400 gramowej puszki mleczka kokosowego (powinno
Mój pomysł naNiesamowicie czekoladowe ciasto, bardzo podobne do brownie, które dzięki dodaniu masła orzechowego, staje się po prostu czystą, czekoladową przyjemnością. Połączenie czekolady i masła orzechowego to ostatnio moje ukochane połączenie Ale te ciasto to też zestawienie rozpływającego się w ustach brownie z elementem słonym, które sprawia, że to ciasto się po prostu zapamiętuje ze względu na niebanalny smak. Dobra wiadomość jest(...)dosłownie chwilę i w piekarniku też nie spędza dużo czasu. Zła wiadomość jest taka, że ta czysta, czekoladowa przyjemność ma trochę kalorii Ale jak grzeszyć to tylko z czekoladą ;p Wykonanie W niedużym rondelku i na bardzo małym ogniu rozpuść masło razem z czekoladą. Uważaj, żeby nie „zagotować” składników. Zdejmij z ognia i lekko przestudź. W dużej misce
Eat me! Fit me!Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek mąki 1/2 szkl. cukru szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 g śmietany 36% 250 g mascarpone 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/3 szkl. cukru Warstwa truskawkowa: 200 g mrożonych truskawek (*mogą być też świeże) 200 g śmietany 36% 1 galaretka truskawkowa 400 ml wrzątku Poncz: kubek zaparzonej herbaty(...)cukrem na sztywno, dodajemy mascarpone i krótko miksujemy. Do osobnej miski odkładamy 5-6 łyżek kremu (do dekoracji), a do reszty dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej i przestudzone czekolady. Miksujemy tylko do połączenia składników w jednolitą całość. Warstwa truskawkowa: Truskawki rozmrażamy na sicie. Kroimy na połówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną
Kolorowy PrzepisownikOrzechowe scones z białą czekoladą i rodzynkami Miały być z migdałami, miały być z żurawiną, ale koniec końców zawartość szafki zweryfikowała przepis Piekliście kiedyś scones??? Ja już od dawna o nich słyszałam, ale jeszcze nigdy ich nie szykowałam. Do dzisiaj. Nie wiem dokładnie jak je określić, ponieważ to takie trochę ciastka, a gdyby nie cukier mogłyby być bułeczkami i ponoć(...)miękkiego masła – 2 jajka – 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (można zastąpić innymi) – 2 łyżki cukru – szczypta soli – 100 g drobno posiekanej białej czekolady – pół szklanki rodzynek (lub żurawiny lub owoców granatu) Najważniejsze co musicie wiedzieć: masło musi być miękkie więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Czekoladę siekamy nożem dość drobno. Piekarnik nastawiamy
Relaxtime