czekolada - 27946 przepisów (strona:213/1864)

Palmiery z czekoladą i orzechami włoskimi 160

Przekąska w chwila moment! Ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego z mleczną czekoladą i drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Nie lubisz włoskich? Nie ma problemu! Możesz wykorzystać nerkowce, orzechy laskowe, a nawet i migdały. Pełna dowolność, modyfikuj przepis do woli! Polecam :). S kładniki:   1 arkusz- 275 g ciasta francuskiego * 100 g mlecznej czekolady  3 łyżki mleka(...)orzechów włoskich Przygotowanie: Czekoladę posiekać, wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej . Dobrze wymieszać i pozostawić do przestudzenia. Orzechy włoskie drobno posiekać. Ciasto francuskie odwinąć z papieru, wysmarować letnią czekoladą (czekolada będzie szybko gęstnieć!) i posypać orzechami włoskimi. Dwa krótsze boki ciasta zwinąć do środka tak, by w połowie złączyły się ze sobą- coś

Nastoletnie Wypiekanie
Babeczki brownie 136

silikonową formę w kształcie serduszek. Jest świetna! Nie potrzebujecie papilotek, zapomnijcie o smarowaniu i oprószaniu, pięknie wychodzą z formy. Przepis na 10 babeczek 80 g masła  150 g czekolady gorzkiej 100 g brązowego cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (zmielonej dodatkowo na proszek) 2 jajka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 100 g mąki pszennej 1 łyżka kakao  dodatkowo(...)posiekanej drobno czekolady  otarta skórka z 1/2 pomarańczy (opcjonalnie) Przesiejcie mąkę razem z kakao. Masło rozpuśćcie, dodajcie czekoladę i wymieszajcie, aby czekolada się rozpuściła. Lekko przestudzić.  W misce roztrzepcie widelcem jajka z cukrem, wanilią i kawą. Dodajcie przestudzoną lekko masę czekoladową. Następnie przesianą mąkę, otartą skórkę z pomarańczy i zamieszajcie, aby się wszystko połączyło. Dodajcie na koniec

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
ANANASOWA TARTA – szybki i prosty deser! 186

się stworzyć słodkości, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Myślę, że ten deser można do takich zaliczyć. Skład tarty to przede wszystkim ananas, banany, otręby oraz gorzka czekolada Zapraszam do obejrzenia video przepisu // Składniki na spód: 100 g otrąb (u mnie żytnie) ok, 120 ml gorącej wody 1 banan 50 g kokosu Składniki na mus: 500 g obranego(...)dojrzałego ananasa 1 banan 1/2 łyżeczki kurkumy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru (trzcinowy) Dodatkowo: 70 g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Otręby zalej gorącą wodą, wymieszaj i zostaw na około 15 minut. Następnie dodaj do nich kokos oraz zblendowanego banana. Całość wymieszaj i powstałą masą wylep formę do tarty. Spód piecz około

Via Gusto
CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI 88

Wtedy wyjdzie również dobra baza na torcik i będziecie mogli dodatkowo zaszaleć z nadzieniem😎 Składniki: -1,5 szklanki mąki ryżowej  -3 dojrzałe banany -50 g gorzkiej czekolady+1 łyżka oleju -1/3 szklanki oleju -2 jajka w temp pokojowej + słodzik/cukier -100 g orzechów (ja dałam włoskie) -2 łyżki miodu -1.5 łyżeczki sody  Przygotowanie: 1.Białka oddzielamy(...)żółtek. Mąkę przesiewamy. 25 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (drugie pół będzie na polewę). Orzechy rozgniatamy.Banany kroimy w plastry. 2. Banany zgniatamy widelcem lub blendujemy na gładką masę. 3. Białka ubijamy ze słodzikiem/cukrem na sztywną pianę. 4. Do białek stopniowo dodajemy żółtka, olej, miód. Następnie mąkę, sodę, orzechy (zostawcie trochę na wierzch), rozpuszczoną czekoladę i banany. Wszystko

Zdrowie i pysznie na talerzu
CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI 141

Wtedy wyjdzie również dobra baza na torcik i będziecie mogli dodatkowo zaszaleć z nadzieniem😎 Składniki: -1,5 szklanki mąki ryżowej  -3 dojrzałe banany -50 g gorzkiej czekolady+1 łyżka oleju -1/3 szklanki oleju -2 jajka w temp pokojowej + słodzik/cukier -100 g orzechów (ja dałam włoskie) -2 łyżki miodu -1.5 łyżeczki sody  Przygotowanie: 1.Białka oddzielamy(...)żółtek. Mąkę przesiewamy. 25 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (drugie pół będzie na polewę). Orzechy rozgniatamy.Banany kroimy w plastry. 2. Banany zgniatamy widelcem lub blendujemy na gładką masę. 3. Białka ubijamy ze słodzikiem/cukrem na sztywną pianę. 4. Do białek stopniowo dodajemy żółtka, olej, miód. Następnie mąkę, sodę, orzechy (zostawcie trochę na wierzch), rozpuszczoną czekoladę i banany. Wszystko

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tort śliwkowo-czekoladowy i 5 urodziny bloga 152

kakao Masa śliwkowa: 700 g śliwek 2 galaretki wiśniowe 200 ml wody  Krem czekoladowy: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 6 łyżek cukru 250 g masła 1 gorzka czekolada  Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie gorzka czekolada Biszkopt: Mąkę i kakao wymieszać ze sobą. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami wsypywać cukier(...)dolać wodę. Zagotować, zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Dokładnie całość wymieszać i odstawić do stężenia. Krem czekoladowy: Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić ją do temperatury pokojowej. Masło utrzeć i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać roztopioną czekoladę i całość wymieszać na jednolity krem

My simple kitchen
Gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym i jabłka z piernikową kruszonką 118

Toruńskie pierniki są słynne na całym świecie, a Fabryka Cukiernicza Kopernik dzielnie strzeże tradycyjnych receptur wypieku. Do dzisiejszych deserów wybrałam dwa rodzaje pierników: Katarzynki oraz Pierniki nadziewane w deserowej czekoladzie z serca fabryki. Przygotowałam lekkie desery na bazie owoców dostępnych w zasadzie przez cały rok. Jabłka i gruszki świetnie komponują się z piernikowymi aromatami i smakami. Samodzielne przygotowanie w warunkach(...)gustu i do smaku każdemu łasuchowi. Gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym 4 gruszki woda 1/2 szkl cukru laska wanilii Sos piernikowo-czekoladowy 150 ml śmietanki 30% 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 2 pierniczki katarzynki 5 pierniczków nadziewanych w deserowej czekoladzie Gruszki obrać zostawiając ogonki i wstawić je do wysokiego rondelka. Zalać wodą tak aby owoce były zakryte

Pieguskowa Kuchnia
Marchewkowo-kokosowe blondie 153

jest smaczne, i to jak! Do jego wykonania użyłam wiórek, które zostały mi po wyciskaniu soku z marchewki. To sprawiło, że ciasto pozostaje cudownie wilgotne. Mąka kokosowa i biała czekolada dominują smak ciasta. Marchewkę można pominąć dodając tyle samo dowolnej mąki. Smacznego!   Marchewkowo-kokosowe blondie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 16 Składniki 120 g marchewka(...)mąka kokosowa 2 szt jajko 2 łyżeczka proszek do pieczenia 100 g biała czekolada 100 g masło Sposób przygotowania Połowę czekolady rozpuścić razem z masłem. Suche składniki wymieszać, dodać marchewkę, jajka i masło z czekoladą. Pozostałą część czekolady pokruszyć i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy ok. 20x30 cm. Piec 30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu

Kucharzyca
Makowa Panienka 17778

Ciasto o wdzięcznej nazwie Makowa Panienka. Dwa makowo-kokosowe blaty z mielonymi migdałami. Pomiędzy blatami dżem wiśniowy lub żurawinowy i niezawodny biały krem z mascarpone, białej czekolady i kremówki. Ciasto obsypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Od jakiegoś czasu bardzo popularne i lubiane ciasto. Klasycznie robione z kremem budyniowo-maślanym. U mnie jednak w nieco lżejszej wersji. Polecam! Składniki: (na blaszkę 25x35(...)wymieszana z sokiem z cytryny i cukrem pudrem (ewentualnie można dodać odrobinę dowolnego alkoholu) Krem: 600 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady Dodatkowo: słoiczek dżemu wiśniowego lub żurawinowego 70 g wiórek kokosowych 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka masła suszona/świeża żurawina lub wiśnie do dekoracji ciasta Przygotowanie: Blaty makowo-kokosowe: Wszystkie

Nastoletnie Wypiekanie
Szyszki 197

przypomnieć ponieważ bardzo szybko je się przygotowuje i smakują naprawdę dobrze. Przepis pochodzi z książki "Pyszne na słodko" Ani Starmach. SKŁADNIKI 300 g masy kajmakowej 200 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 2 łyżki gorzkiego kakao 150 g ryżu preparowanego Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę kajmakową podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy kakao(...)dokładnie mieszamy. Rozpuszczoną czekoladę łączymy z masą korówkową. Ryż wsypujemy do dużej miski, łączymy z masą czekoladowo-kajmakową  i  dokładnie  mieszamy. W osobnej  miseczce z wodą moczymy ręce a następnie lepimy z masy małe szyszki i układamy je na talerzu. Szyszki wstawiamy do lodówki aby czekolada stężała. Smacznego

Złote przepisy
Deser Snickers 857

Kolejny deserek, który przygotowuję w cukierni, gdzie przez wakacje mam możliwość pracować. Deser Snickers to deser nowoczesny, słodki i pięknie wyglądający. Jeśli Snickers to oczywiście masa krówkowa, czekolada i orzeszki- tych składników tu nie brakuje! W kawiarni deserek cieszy się bardzo dobrą opinią i świetnie się sprzedaje. Wypróbujcie, nie pożałujecie :). Składniki: (na 4-5 porcji) 50 g białej czekolady(...)masy krówkowej 350 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej 3 batony Snickers (3x50 g) 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżeczka naturalnego kakao 30 g orzeszków ziemnych Przygotowanie: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , następnie przestudzić. Serek mascarpone zmiksować przez minutkę, po czym dodać 100 g masy krówkowej oraz wlać przestudzoną białą czekoladę, zmiksować do połączenia. W osobnej suchej misce ubić

Nastoletnie Wypiekanie
Lodowy tort z porzeczkami i polewą 188

Lody składające się z kilku warstw, dzięki czemu ten deser można nazwać tortem. Wszystko polane czekoladą i mój lodowy drip cake gotowy. Prosty w przygotowaniu, dobrze się kroi i fantastycznie smakuje :) 400 g czarnych porzeczek 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 2 szklanki śmietanki kremówki 30% POLEWA: 50 g czekolady gorzkiej 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% świeża czarna porzeczka Porzeczki przełożyć(...)kremówkę ubić wlewając pod koniec 1/4 szklanki mleka skondensowanego. Wyłożyć na zmrożoną warstwę porzeczkową i wyrównać. Wstawić ponownie do zamrażarki. Polewę czekoladową przygotować jak tort lodowy będzie całkowicie zmrożony. Czekoladę posiekać i razem z kremówką podgrzewać nad kąpielą wodną. Mieszać, aż wszystko dokładnie się połączy. Wystudzić do temperatury pokojowej. Tort lodowy wyjąć z formy, usunąć folię spożywczą. Polewę przełożyć

https:KKuchniaMniam
Ciasto tortowe z michałkami i galaretką z malinami 286

pozorom bardzo łatwe do zrobienia. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Składniki: Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2/3 szklanki i mąki tortowej 1/3 szklanki ciemnego kakao 50 g gorzkiej czekolady 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem z michałkami: 500 g śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 10 sztuk orzechowych michałków ½ szklanki cukru pudru Poncz: 150 ml dowolnej nalewki owocowej(...)porzeczkowa) 100 ml przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: 1  galaretka malinowa Dr.Oetker 30 dag świeżych malin Sposób przygotowania: Biszkopt: Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z kakao, czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier, miksować do uzyskania gęstej lśniącej piany, do masy jajecznej, wsypywać powoli przesianą mąkę z kakao, dodać startą czekoladę, delikatnie

Wanilia i Kardamon
SERNIK STRACIATELLA BEZ PIECZENIA 174

serka „wiaderkowego” jest świetną alternatywą dla tego najpopularniejszego, na bazie serków homogenizowanych. Podstawą jednak jest ser bardzo dobrej jakości. Użyjcie sprawdzonego, a się nie zawiedziecie. Im więcej czekolady dodacie, tym sernik będzie smaczniejszy. Nie przerażajcie się jej ilością wszak to sernik straciatella. Z podanych proporcji wychodzi spora blaszka sernika SERNIK STRACIATELLA / inspiracja mysweetworld.pl /blaszka 21×31 MASA(...)wiaderka (dobrej jakości, nie kwaśnego) 1,5 szkl cukru pudru 1 litr śmietanki 30% (połowę można zastąpić jogurtem naturalnym) 4 łyżki żelatyny 200 ml gorącej wody 400 g mlecznej czekolady (połowę można zastąpić gorzką czekoladą) SPÓD CIASTECZKOWY 300 g czekoladowych herbatników 150 g masła 3 łyżki nutelli Herbatniki zblendować lub włożyć do woreczka i zmiażdżyć je wałkiem do ciasta. Masło

Pieguskowa Kuchnia
Czekoladowe ciasto z malinami 173

Przepyszne ciasto czekoladowe z malinami, słodkie, a zarazem lekko kwaśne od malin i delikatnie gorzkie od czekolady. Idealne. To ciasto, „chodziło” za mną od kilku dni. Kiedy wczoraj mąż przyniósł dwie łubianki malin wiedziałam od razu co z nimi zrobię. Wybrałam prosty przepis na średnią blachę (ok. 21 x 26 cm.) Tylko 35 min w piekarniku(...)voilà.  Ciasto czekoladowe z malinami jest idealne dla wszystkich, którzy uwielbiają gorycz gorzkiej czekolady, przełamaną słodko-kwaśnym smakiem malin.  Różnie to bywa z owocami. Moje malinki akurat tym razem były średnio słodkie   Składniki: (blacha 21 cm x 26 cm ) garść malin 150 g mąki pszennej 100 g masła 2 jaja 125 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady

Rusty Fork

Proponowane wyszukiwania