czekolada - 27946 przepisów (strona:220/1864)

Tarta Bounty kokosowo-czekoladowa 172

wymaga pieczenia- przygotujemy go zaledwie w 15 minut + czas na chłodzenie :) Jako nadzienie wykorzystałam mleko kokosowe ubite jak śmietanka kremówka - na sztywną pianę. Masa jest stabilna dzięki białej czekoladzie. Spód to kruche wafelki śmietankowe i odrobiną roztopionej czekolady... zakochacie się :) Spód : 100 g wafelków śmietankowych 50 g herbatników w czekoladzie mlecznej 30 g miękkiego masła   Ciasteczka umieszczamy w misie(...)wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę ciasteczkową i równomiernie rozkładamy. Dociskamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki do stwardnienia. Nadzienie: 200 g twardej śmietanki kokosowej* 100 g białej czekolady  1 łyżeczka cukru pudru   Śmietankę ubić na sztywno (nie będzie tak sztywna jak kremówka, ponieważ ma mniej tłuszczu). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gdy lekko

Chocolate Muffin Blog
Słodkie środy - Sernik z brzoskwiniami i czekoladą 183

Klasyka wśród serników. Wszystkim z pewnością bardzo dobrze znany i przez większość z nas uwielbiany - klasyczny sernik z brzoskwinią pod chmurką w dzisiejszej odsłonie z nutą czekolady. Tej pozycji nie może zabraknąć również u nas. Ciasto idealne na rodzinne spotkanie, a także jako słodkość do popołudniowej kawy.  Sernik z brzoskwiniami i czekoladą SKŁADNIKI : ciasto: 3 szklanki mąki(...)cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstrakt wanilii 200 g masła pianka: 5 białek szczypta soli 3-4 łyżki cukru pudru dodatkowo mała puszka brzoskwiń polewa 80 g czekolady gorzkiej 70 g czekolady mlecznej 150 ml śmietany 30% PRZYGOTOWANIE : Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz posiekane masło i śmietanę. Zagniatamy szybko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort bezowy z orzechami i czekoladą 175

możecie użyć dżemu porzeczkowego. Składniki: (blaty 20cm) 6 białek 300g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 2 łyżki octu 200g śmietany kremówki 36% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50g orzechów włoskich 2 łyżki kremu czekoladowego (krem typu nutella lub opcjonalnie może być dżem porzeczkowy) Białka ubijamy na prawie sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy do połączenia(...)Pieczemy bezy 60 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż bezy się wystudzą.  Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Z tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie.   Na paterze układamy pierwszy blat bezowy (użyłam jasnego) i rozsmarowujemy

Gotowanie i blogowanie
Czekoladowe babeczki z kremem z nutelli i mascarpone 348

Baaardzo czekoladowo dziś u mnie, a to wszystko za sprawą Walentynek :) Babeczki, które dziś proponuje, to jedne z najlepszych jakie jadłam.  Cudownie pachną czekolada i tak samo pysznie smakują. Na drugi dzień są nadal wilgotne i puszyste, idealne. Jeśli użyjecie mlecznej czekolady, będą bardziej śmietankowe, jeśli gorzkiej, wyraźniejsze w smaku. Całość wieńczy prosty, a jednak powalający krem z nutelli(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 165 g cukru cukier waniliowy mały 140 g masła lub dobrej margaryny 2 jajka 170 ml mleka 150 g mlecznej czekolady( u mnie 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 250 g serka mascarpone 250 g nutelli Wszystkie składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki 1h przed przystąpieniem do pieczenia. W małym garnuszku

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowy ‚Lava cake’ z płynnym środkiem (Low carb) 309

Pyszny, no i zgodny z dietą! Aż mi ślinka cieknie, chociaż jeden przed chwilą zjadłam :D Najlepiej smakują podane z lodami waniliowymi. Rozpływają się w ustach, a połączenie gorącej czekolady z zimnymi lodami… coś wspaniałego! Z podanych składników, w zależności od wielkości kokilek wyjdą 2-3 porcje.   Składniki: 110g gorzkiej czekolady – 70% kakao lub więcej szczypta soli(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego *można samemu zrobić mąkę kokosową z wiórków kokosowych. Wystarczy krótko je zmielić i przetrzeć przez sitko. Pozostałości znowu krótko zmielić, i tak w kółko ;)   Przygotowanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Odstawiamy do wystygnięcia, bądź jeśli zależy nam na czasie – wstawiamy miskę z czekoladą do miseczki z wodą

Jak gotować i nie zwariować
Słonecznikowiec 380

smaczny i sam się naprasza, aby go zrobiliście. Wszystkie przepisy na ciasta z kremem TUTAJ . Słonecznikowiec - przepis: Składniki: Ciasto: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 200 g mąki 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła Pieczony słonecznik: 1,5 szklanki łuskanego słonecznika 40 g masła 6 łyżek cukru trzcinowego Krem(...)białek nie trafił ani gram żółtka. Białka ubijamy z połową cukru na puszystą pianę. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puszysty krem. Potem, na kąpieli wodnej topimy czekoladę. Do ubitych żółtek dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę, i dokładnie mieszamy.  Uwaga: roztopiona czekolada podczas dodania nie może być gorąca, może być tylko lekko ciepła. Jeżeli będzie gorąca jest prawdopodobieństwo

Kuchnia Łukasza
Gorąca czekolada do picia z dodatkiem waniliowej bitej śmietany 124

życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź.” [Nigella Lawson] Dzisiaj bez zbędnych słów. Po prostu czekolada.  Składniki na 4 porcje: 750 ml mleka 200 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36% 3 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego  100 g dobrej gorzkiej (ewentualnie deserowej) czekolady Mleko wraz z połową słodkiej śmietanki mocno podgrzać, prawie do zagotowania(...)lecz nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i brązowy cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Najłatwiej trzepaczką rózgową.  Resztę śmietanki ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Gorącą czekoladę wlać do kubków lub szklanek, ozdobić bitą śmietaną. Podawać od razu po przygotowaniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nie tylko od święta 176

Miało być świątecznie i pysznie; i wydaje mi się, że ten torcik spełnia oba te warunki.  Delikatny biszkopt przełożony lekko kwaśnym dżemem i kremem z białej czekolady. Wierzch obłożyłam kremem maślanym i marcepanem, bo nie tylko chciałam spróbować przygotować świąteczną dekorację, ale taka jest dużo bezpieczniejsza przy podróżach na dalekie dystanse. Oczywiście, dekoracja jest opcjonalna; doskonale zdaję sobie sprawę(...)bombką Składniki: (na formę o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cynamonu krem z białej czekolady: 350 ml śmietany kremówki (38%) 130 g białej czekolady 2 listki żelatyny dodatkowo: 250 g dżemu rabarbarowo-pomarańczowego krem maślany na bezie: 165 g miękkiego masła 2 białka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik korzenno-miodowy z daktylami i czekoladą. 212

konkretne ciacho. A ten sernik właśnie taki jest. Solidna warstwa korzennego spodu , do tego kremowa masa serowa z porcją słodkich lepkich daktyli  , a to wszystko przełamane odrobiną gorzkiej czekolady. Składniki: Spód : 200g czekoladowych ciastek (biszkopty, herbatniki, maślane ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg sera zmielonego ( u mnie wiaderkowy ) 4 łyżki miodu(...)łyżki cukru 4 jajka 1 op. budyniu śmietankowego (proszek -40g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 ml śmietany 22% lub 30% Dodatkowo: 200g daktyli 70 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasteczka rozkruszyć na drobny proszek , dodać przyprawę piernikową. Wlać masło i wymieszać. Uzyskamy wilgotną sypką masą , którą wysypujemy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepiamy spód i schładzamy ok pół

Malinowa Kawiarenka
Jaglany krem czekoladowy z granatem 201

Zdrowsza wersja deseru na bazie kaszy jaglanej. Jest lekki pomimo dodatku czekolady i zaskakująco smaczny. Kasza jaglana w takiej postaci jest delikatna, kremowa, po prostu pyszna. Ciekawym elementem są fistaszki, które były już w czekoladzie, ale można użyć zwykłej, mlecznej i dosypać uprażone orzeszki. Uzupełnieniem całości są soczyste ziarenka granatu, które wnoszą nieco owocowej świeżości. Polecam! 1/2 szklanki kaszy jaglanej(...)szklanka mleka 1/2 szklanki wody 100g czekolady mlecznej z fistaszkami ziarenka granatu Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w lekko osolonym mleku z wodą przez około 15min na minimalnym ogniu, aż będzie bardzo miękka. Ciepłą zmiksować blenderem na gładką masę. Postawić ponownie na ogień i dodać

https:KKuchniaMniam
Kakaowe tartaletki z czekoladowym budyniem i bananem 153

więc tym razem postanowiłam je zrobić. Do tradycyjnego przepisu na ciasto kruche ( zawsze się udaje!) dodałam dwie łyżki kakao, a ugotowany wcześniej i przestudzony budyń zmiksowałam z tabliczką gorzkiej czekolady. Budyniu spokojnie wystarczyłoby na 2x, a nawet 3x więcej tartaletek... ale dobrze się sprawdził również jako samodzielny deser. W sumie upiekłam 10 naprawdę dobrych babeczek. Wszyscy miłośnicy czekolady muszą koniecznie(...)mąki. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. czekoladowy budyń 2 szklanki mleka 2% opakowanie budyniu śmietankowego łyżka cukru tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej powyżej 64% kakao) + banan, jedna sztuka Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, następnie odstawić do wystudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (ja zazwyczaj dodaję odrobinę mleka). Ostudzony

Kuchnia Ellie
Cake pops z masłem orzechowym 183

pokruszonego piernika.    Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone 80 g masła orzechowego 2 łyżki płynnego miodu 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju wiórki kokosowe patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone mieszamy z masłem orzechowym i miodem. Można dodać(...)lodów  i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej folią spożywczą lub pergaminem (by nie przykleiły się do blachy) i schładzamy w zamrażalce przez kolejne 15 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy 1 łyżkę oleju. Przygotowujemy patyki. Kulki wyjmujemy z zamrażalki. Końcówkę patyka zanurzamy w czekoladzie i natychmiast wkładamy w środek kulki. Lizaki układamy na blaszce patyczkami

Smakowity Blog Kulinarny
Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute 182

nagrzanego na 180⁰C piekarnika, na środkową półkę i pieczemy 45 minut. Studzimy w formie i po 20 minutach odwracamy ją, ciasto wyjmując na paterę. DEKORACJA Białą czekoladę łamiemy lub kroimy na małe kawałki, wkładamy do metalowej miski i powoli rozpuszczamy w kąpieli wodnej – czyli stawiamy sobie miskę na naczynie z gotującą się wodą. Pilnujcie, żeby dno miski nie stykało(...)się bezpośrednio z wrzątkiem w garnuszku. Do całkowicie rozpuszczonej czekolady wlewamy mleko, całość jeszcze w kąpieli wodnej mieszamy trzepaczką balonową do dokładnego połączenia. Ściągamy miskę z rondelka i do masy dodajemy masło orzechowe. Ponownie mieszamy masę do dokładnego połączenia. Szybko rozlewamy polewę po cieście, bo naprawdę migiem gęstnieje i robi się ciągliwa. Dekorujemy, wciskając w szczyt przecięte czekoladki i owoce

Karo in the Kitchen
Serowe kuleczki bankietowe 254

Serowe kuleczki, co tu dużo pisać, kuleczki na słodko, elegancko i naturalnie a to za sprawą gorzkiej czekolady, sezamu i orzechów ale czy tylko ? Składniki na ok 30 kuleczek: opakowanie serka mascarpone (250gr) 200 gr twarożku półtłustego lub chudego 4-5 kostek gorzkiej czekolady 5-6 łyżek sezamu naturalnego 7-8 orzechów włoskich opakowanie 50 gr anchois ( anszua(...)sztuk moreli kilka plasterków polędwicy łososiowej wieprzowej sól do smaku Przygotowanie : Oba sery dobrze zmieszaj ze sobą dopraw odrobiną soli do smaku i odstaw do lodówki. Gorzką czekoladę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, orzechy wyłuskaj i drobno posiekaj nożem, sezam upraż na patelni - jakiejś starej patelni każdy chyba ma taką :) Fileciki anchois ( czyt. anszu'a ) zwiń w oczko i przekłuj

Mechanik w kuchni
Ciasto Kasztanek 159

proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka kurkumy szczypta soli Wierz: 1/2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance wody 600 ml kremówki 30 % 2 czekolady wedla "złoty kasztanek" 1/2 czekolady do dekoracji (zwykła mleczna bądź łaciata) 1/2 startej skorki z cytryny 1 łyżka cukru pudru Wykonanie:  Jajka ubijamy z szczyptą soli na puszystą masę(...)wszystko razem łączymy na koniec dodając również olejek cytrynowy. Wylewamy masę na prostokątną blaszkę wyłożona papierem do pieczenia Ciasto pieczemy w temp. 190*C przez około 20-30 minut Czekoladę kasztanek rozdrabniamy w malakserze bądź drobno siekamy. Rozpuszczamy żelatynę. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej wystudzoną roztopioną wcześniej w wrzącej wodzie żelatynę. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej

W Moim Magicznym Domu