Czym się różni amerykańskie brownie od polskiego murzynka? praktycznie rzecz biorąc tylko nazwą.... Robiąc oba ciasta potrzebujemy masy czekoladowej.. Do brownie topimy tabliczkę czekolady, zaś do murzynka sami ją gotujemy. To wyjątkowe ciasto, które smakuje zarówno czekoladoholikom jak i amatorom delikatnych serników. Dodatek śliwek sprawia, że mocny smak spodu wspaniale komponuje się z delikatną sernikową górą. blacha(...)składników. Sernikowy wierzch: - 0,5 kg sera trzykrotnie mielonego - 0,5 szklanki cukru - 3 jajka - łyżka mąki pszennej + łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: - 0,7 kg śliwek węgierek - tabliczka gorzkiej czekolady Śliwki dzielimy na połówki. Czekoladę siekamy. Jak szybo wykonać to ciasto? Obok rondelka z masą czekoladową stawiamy miskę, w której umieszczamy wszystkie składniki na masę serową. Do przestudzonej czekolady dodajemy
kawawszklanceTort czekoladowo-wiśniowy, tort szwarcwaldzki czy też black forest cake to klasyka smaków. Czekolada wspaniale komponuje się z wiśniami a dodatek puszystego śmietankowego kremu idealnie dopełnia smak. Tort powstał dość spontanicznie - z okazji urodzin mojego bloga. Pomyślałam, że pierwsze urodziny zasługują na wyjątkową oprawę bo zdarzają się przecież tylko raz :-) A ciasto... znikło w ekspresowym tempie przy akompaniamencie pomrukiwań mmmm(...)niskosłodzonego, gęstego dżemu wiśniowego 100 ml likieru wiśniowego lub soku z wiśni w wersji dla dzieci Dekoracja: 100 g kandyzowanych wiśni koktajlowych 100 g gorzkiej czekolady czekoladowe gwiazdki Wykonanie czekoladowych płatków: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do metalowej miseczki. Miseczkę postawić nad rondlem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę wylać
maniapieczeniawielkości. Przed zrobieniem tego przepisu warto rozejrzeć się po sklepowych półkach ze słodyczami, im więcej kolorowych cukierków znajdziecie, tym lepiej :) Składniki na brownie Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki + kolorowe cukiereczki do dekoracji, Oreo Brownie przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, śmietankę kremówkę podgrzewamy (można w mikrofalówce) i zalewamy(...)nią pokrojoną czekoladę. Całość przykrywamy i odstawiamy na 10 – 15 minut. Cukierki segregujemy kolorami. Przestudzone ciasto kroimy na kostki (nie muszą być równe) i układamy na papierze do pieczenia. Brzegi można lekko ugnieść palcami, żeby były mniej kanciate. Mieszamy czekoladę ze śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładamy na ciasto pierwszą warstwę polewy czekoladowej, wyrównujemy nożem lub szpatułką. Wkładamy
CiastkozercyDzisiaj mamy dla Was obiecany przepis z książki „Green Kitchen. Zielono & zdrowo” a jest nim dekadenckie ciasto z buraków i czekolady. Ciasto smaczne i czekoladowe, a za sprawą buraków bardzo wilgotne. Składniki: - 150 ml oliwy - 120 ml miodu - 3 jajka - 250g buraków - 50 g gorzkiej czekolady 75% - 200 g mąki orkiszowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta soli morskiej Dodatkowo trochę oliwy oraz wiórków kokosowych. Forma do babki z kominem. Do rondelka wlewamy oliwę oraz miód, mieszamy i podgrzewamy. Do tego dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu kiedy się rozpuści. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mieszanki czekoladowej. Jajka ubijamy chwilę i dodajemy do reszty. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia
Kuchenne WariacjeLubicie śliwki w czekoladzie ? Jeśli tak, to te zrobione w domu polubicie jeszcze bardziej :) Można je przygotować dosłownie w pół godziny (plus czas zastygania czekolady), a efekt wyśmienity. Gwarantuję, że i Wy i Wasi goście będziecie zachwyceni. Składniki 500 g śliwek suszonych wg tego przepisu - klik po przepis lub śliwek kalifornijskich (nie wędzonych !) 250 ml rumu (najlepiej ciemnego(...)brandy lub porto 400 gramów czekolady deserowej 15 gramów masła 4-5 kilka łyżek mleka Przygotowanie Śliwki zalać alkoholem i pozostawić na 24 godziny, żeby napęczniały i nabrały aromatu. Następnego dnia przełożyć na sito i pozostawić na 30 minut do odsączenia. Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i mleko i mieszać do całkowitego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejny pomysł na słodki prezent na Dzień Chłopaka to kruche ciasteczka z czekoladowym logiem Batmana. Logo malujemy kuwerturą czekoladową lub gotową polewą czekoladową (zwykła czekolada mogłaby zacząć się rozpuszczać, więc nie można by było ładnie zapakować ciasteczek). Przed rozpoczęciem pracy dobrze jest przygotować sobie szablon loga – można go wydrukować lub przerysować. Ja zdecydowałam się na logo sprzed kilku(...)pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego + kuwertura czekoladowa lub gotowa polewa czekoladowa do dekoracji Zanim zaczniemy robić ciasto warto przygotować sobie dekoracje, ponieważ będą potrzebowały trochę czasu, żeby zastygnąć. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i kiedy nie jest już gorąca przekładamy ją do woreczka strunowego. Szablon kładziemy pod foliową koszulkę, wyciskamy czekoladę z woreczka starając się nie wyjeżdżać
CiastkozercyDziś taka moja wariacja na bazie czekolady. Wszyscy znają brownie - pyszne mocno czekoladowe wilgotne ciasto z dużą ilością gorzkiej czekolady. Blondi to odpowiednik tego ciasta zrobiony z białej czekolady. Ja posunęłam się nieco dalej nadając nieco karmelowego smaku. Ciasto bardzo wilgotne , aromatyczne, słodkie z lekką kwaśną owocową nutą. Składniki : 3/4 szklanki cukru (160g) 200 g masła(...)białej czekolady 3 jajka 3/4 szklanki mąki (130g) pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli (karmel kocha sól ) 300 g malin Wykonanie : Do garnka (lub na patelnię) wsypujemy cukier , dodajemy 1/4 część masła , podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zacznie nabierać lekko karmelowego koloru i zapachu (trwa to dosłowne 2-3 min. Następnie zmniejszamy gaz do minimum
Malinowa Kawiarenkalandrynek i gotujemy cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń, do uzyskania kremowej gładkiej masy. Rozsmarowujemy ją na biszkopcie. Warstwa śmietanowa: tabliczka czekolady mlecznej śmietana 30% 330 ml 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: herbatniki czekolada gorzka 2-3 łyżki mleka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podobnie postępujemy z żelatyną. Śmietanę ubijamy na sztywno(...)łączymy z ostudzoną czekoladą i żelatyną.Masę wykładamy na warstwę miętową, a na niej układamy herbatniki, które następnie polewamy czekoladą rozpuszczoną z mlekiem. Całość wstawiamy do lodówki na 2-3 h by się schłodziło
Cynamonowe szczęścieKulki z preparowanego (dmuchanego) ryżu z dodatkiem roztopionej czekolady i uprażonych orzechów włoskich. Wyjątkowo prosta, słodka przekąska, którą bardzo szybko przygotujemy. Składniki: 80 g ryżu preparowanego 0,5 szklanki orzechów włoskich 200 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 60 g masła 2 łyżki śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. W kąpieli wodnej(...)roztopić masło z czekoladą i śmietanką. Dodać uprażone orzechy i dmuchany ryż. Wymieszać i wilgotnymi dłońmi formować kulki. Żeby ładniej się prezentowały na talerzu można polać roztopioną czekoladą. Schłodzić. Smacznego
Oryginalny smakprzed złamaniami kości, ponadto mleko bogate jest w nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowych, które są niezbędne do pracy mózgu. Poza tym w takim budyniu oprócz mleka mamy fasolę, miód, czekoladę z wysoką zawartością kakao, kakao, orzechy. Wszystkie składniki są pyszne i zdrowe! Składniki (2 spore porcje): 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli; 1 3/4 szklanki mleka; 1 łyżka kakao; 9 kostek(...)czekolady o wysokiej zawartości kakao; 1 łyżka miodu; 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej; posiekane migdały Wykonanie: Fasole przepłukać, wsypać do blendera, dolać 1,5 szklanki mleka, dokładnie zblendować. Przelać do garnka, dodać 6 kostek czekolady, kakao i miód. Pozostałe 3 kostki czekolady drobno posiekać, pozostałe mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną. Składniki w garnku podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, gdy zawrze
dom-agi.plDzisiaj Dzień Czekolady więc nasza propozycja będzie idealna dla wielbicieli tej słodkiej przyjemności Dodatkowo jest to ciasto bez mąki więc również osoby na diecie bezglutenowej będą mogły osłodzić sobie życie Dużo czekolady, pomarańcza i orzechy – pyszne połączenie Składniki: - 30ml mleka - 200g gorzkiej czekolady 70% - 180g cukru trzcinowego - 30g kakao - 60ml gorącej wody - 160g masła - 80g orzechów laskowych - 50g orzechów(...)Zaczynamy od pomarańczy, którą musimy sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Z wyciśniętego soku odlewamy 30 ml, który później wlejemy do ciasta – resztę możemy wypić Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a kakao wsypujemy do gorącej wody i dokładnie mieszamy. Kiedy czekolada się rozpuści wlewamy do niej mleko, kakao i wszystko razem łączymy. W międzyczasie topimy
Kuchenne Wariacjezrobić ze śliwkami ze spirytusu z pysznej naleweczki? Wykorzystać dalej. Śliwka, czekolada, alkohol...mniam. Przepis banalnie prosty: 200 g śliwek ze spirytusu bez pestek 150 g czekolady gorzkiej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Włożyć śliwki, obtoczyć w czekoladzie. Pozostawić na kratce do zastygnięcia czekolady. Wcinać
Humanistka w kuchniPrzepyszne ciasto orzechowe polane czekoladą, idealne dla wielbicieli czekolady i orzechów włoskich. Ciasto jest rewelacyjne, przygotowanie ciasta jest łatwe, każdemu powinno się udać. Jest to idealny pomysł na zbliżający się cudowny Dzień Matki. Składniki Ciasto: 1/5 kostki margaryny 2 jajka 80 g. cukru 5 łyżek mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 380 g. mąki Masa: 120 g. orzechów włoskich(...)cukru 5 łyżek dżemu ( morelowego) Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady mlecznej 2 szklanki wody Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy jajka, cukier, mleko i proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę wykładamy na stolnicę połowę ciasta i rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia. Jeśli
Smaczne PotrawyKolejna prosta letnia przekąska, która nie wymaga pieczenia, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut to banany z masłem orzechowym oblane gorzką czekoladą :) Całość wystarczy jeszcze tylko udekorować cukrowymi cukiereczkami lub drobno pokrojonymi orzeszkami, włożyć na 15 minut do zamrażarki – i gotowe! Potrzebne będą: banany gorzka czekolada olej kokosowy masło orzechowe cukrowe cukiereczki lub drobno pokrojone orzeszki do dekoracji(...)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli po rozpuszczeniu wydaje się być zbyt gęstą można dodać do niej łyżeczkę oleju kokosowego i dokładnie wymieszać. Banany kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm. Między dwa bananowe krążki nakładamy cienką warstwę masła orzechowego. Zanurzamy w czekoladzie i odkładamy na kawałek papieru do pieczenia. Kiedy czekolada jest jeszcze mokra, dekorujemy kolorowymi cukiereczkami. Gotowe
Ciastkozercyskładniki na ciasto: 250 g herbatników czekoladowych 80 g masła 70 g czekolady gorzkiej wykonanie: Ciasteczka kruszymy przy pomocy blendera lub wkładamy do woreczka i rozmiażdżamy wałkiem, przekładamy do miski. Masło z czekoladą roztapiamy, wlewamy do pokruszonych herbatników i mieszamy. Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Przekładamy równomiernie herbatniki, dociskamy spód i boki. Podpiekamy przez(...)następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 500 g serka mascarpone ok. 180 – 200 g białej czekolady dodatkowo: ok. 300 – 400 g owoców: borówki, maliny, jerzyny wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę białą rozpuszczamy w małej temperaturze), a następnie stopniowo dodajemy do rozmiksowanego serka. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przekładamy na wystudzony spód. Na wierzchu
Domowy Smak Jedzenia