Przepyszne ciasto orzechowe polane czekoladą, idealne dla wielbicieli czekolady i orzechów włoskich. Ciasto jest rewelacyjne, przygotowanie ciasta jest łatwe, każdemu powinno się udać. Jest to idealny pomysł na zbliżający się cudowny Dzień Matki. Składniki Ciasto: 1/5 kostki margaryny 2 jajka 80 g. cukru 5 łyżek mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 380 g. mąki Masa: 120 g. orzechów włoskich(...)cukru 5 łyżek dżemu ( morelowego) Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady mlecznej 2 szklanki wody Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy jajka, cukier, mleko i proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę wykładamy na stolnicę połowę ciasta i rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia. Jeśli
Smaczne PotrawyKolejna prosta letnia przekąska, która nie wymaga pieczenia, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut to banany z masłem orzechowym oblane gorzką czekoladą :) Całość wystarczy jeszcze tylko udekorować cukrowymi cukiereczkami lub drobno pokrojonymi orzeszkami, włożyć na 15 minut do zamrażarki – i gotowe! Potrzebne będą: banany gorzka czekolada olej kokosowy masło orzechowe cukrowe cukiereczki lub drobno pokrojone orzeszki do dekoracji(...)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli po rozpuszczeniu wydaje się być zbyt gęstą można dodać do niej łyżeczkę oleju kokosowego i dokładnie wymieszać. Banany kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm. Między dwa bananowe krążki nakładamy cienką warstwę masła orzechowego. Zanurzamy w czekoladzie i odkładamy na kawałek papieru do pieczenia. Kiedy czekolada jest jeszcze mokra, dekorujemy kolorowymi cukiereczkami. Gotowe
Ciastkozercyskładniki na ciasto: 250 g herbatników czekoladowych 80 g masła 70 g czekolady gorzkiej wykonanie: Ciasteczka kruszymy przy pomocy blendera lub wkładamy do woreczka i rozmiażdżamy wałkiem, przekładamy do miski. Masło z czekoladą roztapiamy, wlewamy do pokruszonych herbatników i mieszamy. Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Przekładamy równomiernie herbatniki, dociskamy spód i boki. Podpiekamy przez(...)następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 500 g serka mascarpone ok. 180 – 200 g białej czekolady dodatkowo: ok. 300 – 400 g owoców: borówki, maliny, jerzyny wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę białą rozpuszczamy w małej temperaturze), a następnie stopniowo dodajemy do rozmiksowanego serka. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przekładamy na wystudzony spód. Na wierzchu
Domowy Smak Jedzeniaalbo nawet 2 żółtka zamiast 2 całych jajek). Do tego ciepłe kakao i możecie mnie nie szukać (siedzę na parapecie, pod kocem, z książką w ręku). KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ, ORZECHAMI LASKOWYMI I RODZYNKAMI Składniki: - 325 gram mąki - 150 gram masła - 120 gram cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka (opcjonalnie 1 jajko + 1 żółtko albo(...)żółtka) - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 50 gram rodzynek - 50 gram orzechów laskowych - 50 gram czekolady mlecznej - 50 gram czekolady gorzkiej Przygotowanie: Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Czekolady i orzechy grubo siekamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, a następnie przelewamy do miski. Dodajemy do niego cukry. Następnie wbijamy oba jajka, mieszamy do połączenia składników. Partiami łączymy całość z mąką i proszkiem do pieczenia
Życie zamknięte w smakuObok brownie muffin z kawałkami czekolady i orzechami laskowymi są to drugie, niezwykle przepyszne, ale i nieszczególnie dietetyczne muffiny. Nie próbujcie jednak z nimi walczyć, bo to walka z góry przegrana. Wystarczy wyobrazić sobie unoszący się podczas pieczenia zapach białej czekolady, wanilii, masła i orzechów. A potem pierwszy kęs, jeszcze ciepłej muffiny - kęs chrupki, ale delikatny jednocześnie. Podtrzymuję(...)swoją opinię - pójdę do piekła. BLONDIE MUFFINY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, MIGDAŁAMI I ORZECHAMI NERKOWCA Składniki: - 200 gram mąki - 150 gram masła - 4 jajka - 2 tabliczki białej czekolady - 80 gram migdałów - 75 gram nerkowców - 150 gram cukru brązowego - 200 gram białego cukru - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
Życie zamknięte w smakuszwajcarskimi serami, świeżym pieczywem i... no właśnie: parę kroków dalej oczom ukazuje się stoisko z tureckimi słodkościami, czyli istny raj dla łakomczuchów. Przemili panowie częstują przechodniów orzeszkami w czekoladzie, kawałkami baklavy i nerkowcami w miodzie. Dzisiejszy przepis to próba odtworzenia smaku orzeszków laskowych w chrupiącej skorupce i cynamonie, których spróbowałam właśnie tam. Próbujcie, smakujcie i piszcie w komentarzach opinie :) Zdjęcie(...)przysmaków ze stoiska :) Składniki : 200 g orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki ciemnego kakao 2 łyżeczki cynamonu Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Orzechy wsypać do płynnej czekolady i wymieszać tak, aby dokładnie się nią pokryły. Na talerz lub do płaskiej miski wsypać kakao i cynamon. Wymieszać. Orzeszki wyjmować dwoma widelcami z czekolady, umieszczać w posypce
Chocolate Muffin BlogMocno jagodowe lody z białą czekoladą, ale nie w postaci drobinek, tylko rozpuszczona w masie lodowej. Lody są z kawałkami owoców, które są bardzo miękkie i nie są wyczuwalne kryształki lodu. SKŁADNIKI: 1 szklanka jagód 1 łyżka cukru 100 g czekolady białej 1 szklanka kremówki 30% Jagody wsypać do garnuszka i na małym ogniu podgrzewać razem z cukrem. Kiedy puszczą(...)dużo soku zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Nie należy zbyt długo mieszać, żeby nie rozgnieść owoców. Pół szklanki kremówki zagotować i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać delikatnie, aż czekolada się rozpuści. Do czekoladowej mieszanki dodać jagody i delikatnie wymieszać. Pół szklanki kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w wystudzoną mieszankę jagodową. Taką masę przełożyć do foremek
https:KKuchniaMniampieczenia 1 płaska ły ż eczka przyprawy do piernika Czekoladowy krem: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 16 g cukru waniliowego 35 dag masła 82 % 15 dag deserowej czekolady 50 ml czystej wódki Przygotowanie: CIASTO: Ugotowane obrane i zimne buraki ś cieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem na gładk ą puszyst ą mas ę , wlewamy(...)ubijamy z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym nad par ą a ż masa b ę dzie biała i l ś ni ą ca, odstawi ć do wystudzenia. Czekolad ę łamiemy na małe kawałki rozpuszczamy w małej miseczce w k ą pieli wodnej. Mi ę kkie masło- o temp pokojowej ubi ć do biało ś ci, doda
Wanilia i Kardamonmoże cierpliwości trochę za mało ;). Tak czy siak, deser jest pyszny! Składniki (4 duże szklanki): - 170 g ciasteczek owsianych (lub innych ulubionych) - 200 g serka homogenizowanego waniliowego - 100 g czekolady gorzkiej, 100 g czekolady mlecznej - 250 g borówek amerykańskich - 200 g śmietany 12% Borówki umyć, ciasteczka pokruszyć (np. w woreczku foliowym, uderzając nim o blat lub podłogę). Śmietanę podgrzać(...)garnku, gaz wyłączyć, dodać czekolady w kostkach. Mieszać, tak długo, aż się czekolady się rozpuszczą. Składniki układać warstwami w szklance np. serek, ciasteczka, borówki, czekolada. Najlepiej smakuje, jeśli schłodzimy go chociaż 3 godziny w lodówce
Corner With RecipesDzisiaj coś dla wielbicieli czekolady :) Tarta z musem czekoladowym znaleziona u Kasi ( klik ) Składniki: Ciasto: 200 g mąki 40 g kakao 35 g cukru pudru 130 g miękiego masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Z podanych skladników zagnieśc ciasto. Formę na tartę (średnica 24 cm) natłuścić. Rozłożyć ciasto i na nie położyć folię aluminiową i nałożyć obciążenie typu(...)makaron. Piec w 180 stopniach przez 15 minut. W tym czasie zacząć przygotowywać mus czekoladowy. Ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie. Mus czekoladowy: 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 3 jajka 80 g cukru pudru 3 łyżki mąki ok. 200 g malin Obie czekolady rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka z cukrem cukrem
Moja Galeria SmakuSernik na kakaowych biszkoptach z 2 warstwami masy serowej. Jedna to masa serowa z czekoladą, drugą warstwę tworzy biała masa serowa. Wszystko przykryte warstwą konfitury, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Składniki na tortownicę o średnicy 21cm: z przepisu ze strony Kwestia Smaku Spód: 200 g ciasteczek kakaowych z dziurką 1 łyżka kakao 50 g masła 50 g gorzkiej czekolady Ciasteczka(...)pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło roztopić z czekoladą. Wlać do ciasteczek, dokładnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasteczkami, dokładnie je dociskając. Włożyć to lodówki na 30 minut. Masa serowa: 500 g sera 1/2 szklanki cukru 1 białko 150 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ser wymieszać z cukrem i białkiem. Odłożyć 1/4 masy
Moja Galeria Smakubitej śmietany... Mmm... Jeśli istnieje gdzieś czekoladowe niebo to ten deser jest furtką do niego. Polecam!!! Składniki na deser czekoladowy 0,5 l mleka 1 budyń czekoladowy 80 g czekolady gorzkiej 100 ml schłodzonej śmietany 30% 1 łyżeczka słodzonego kakao czekolada lub sos czekoladowy do dekoracji Budyń gotujemy na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyłączamy grzanie(...)dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Dokładnie mieszamy, a gdy czekolada się rozpuści rozlewamy budyń do salaterek, chłodzimy. Śmietanę ubijamy, dodajemy kakao, mieszamy i dekorujemy zimny budyń, posypujemy wiórkami czekolady. Gotowe
Rozpustne gotowanietwarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń czekoladowy 2 łyżki gorzkiego kakao 100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady lub 4-5 łyżek kremu czekoladowego (typu nutella lub inny tańszy zamiennik) Zmielony twaróg przekładamy do miski, dodajemy kolejno wszystkie składniki i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy(...)następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby stężało. POLEWA CZEKOLADOWA: 4 łyżki przegotowanego, letniego mleka lub wody 1 łyżka gorzkiego kakao 100 g czekolady mlecznej Do niewielkiej, szklanej miseczki wlewamy mleko bądź wodę i rozprowadzamy w nim kakao, dokładnie mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Następnie dodajemy połamaną w kostki czekoladę i wkładamy
Rozpustne gotowaniezrobić, żeby deser smakował obłędnie? Dodać do niego czekoladę! Jeśli też tak uważacie mam dla Was wspaniały przepis na sos czekoladowy, idealny do lodów, owoców, naleśników, budyniów, jogurtów, bitej śmietany i całej reszty. Intensywny smak kakao, subtelnie podkreślony słodyczą sosu idealnie komponuje się z deserami. Bardzo polecam! A tu z lodami karmelowymi, na które przepis znajdziecie(...)tutaj Składniki na sos czekoladowy do deserów: 125 ml wody 100 g brązowego cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego szczypta soli 50 g gorzkiego kakao 50 g czekolady (u mnie gorzka z dużą zawartością kakao) Do wody dodajemy oba cukry oraz sól i stawiamy na średnim ogniu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gdy syrop jest gotowy stopniowo dodajemy
Rozpustne gotowanieźle. Taki słodki akcent ma swoje plusy, szczególnie gdy niektórzy muszą iść do pracy. Niech więc im osłodzi ten pracowity dzień. Zapewne znacie już nie jeden sernik z białą czekoladą i malinami. Ja sama proponowałam takie połączenie już kilka razy. Tym razem na spód sernika użyłam ciasteczek amaretti, które są przyjemnie słodkie i dają bardzo fany efekt smakowy. Masa serowa(...)jest zbyt słodka, ale rekompensują to grudni białej czekolady wyczuwalne w serniku. Całości dopełniają maliny, które są lekko kwaskowe. Co tu będę więcej się rozpisywać, chcecie wiedzieć jak smakuje to po prostu go upieczcie. Sernik z malinami i białą czekoladą składniki 200 g ciasteczek amaretti 60 g masła 500 g twarogu półtłustego 200 g serka homogenizowanego 4 jajka
Przysmaki Karolki