będzie deser!:) Czekoladowa roladka, uderzająco podobna do salami, nafaszerowana jest samymi pysznościami – mamy tutaj: orzechy, migdały, herbatniki i ciasteczka amaretti, do tego wyraźnie wyczuwalny jest smak gorzkiej czekolady i likieru amaretto. Ciekawy i smaczny deser, który zachwyca wyglądem. Dodatkowo każdy plasterek jest wyjątkowy, bo każdy jest inny:) W zależności od tego, jak bakalie i ciasteczka wmieszały się w masę(...)taki też będzie przekrój poszczególnych plasterków. Skusicie się?:) 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70%) 100 g ciasteczek amaretti 150 g herbatników 120 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 3 duże jajka 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki kakao w proszku 80-100 g słupków migdałowych garść orzechów laskowych garść pistacji cukier puder do oprószenia Czekoladę łamiemy
Smaki Na Talerzuszklanki cukru trzcinowego 1/3 szklanki (80 ml) oleju kokosowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli himalajskiej Dodatkowo: 1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej 2 łyżki śmietanki 30% garść orzechów laskowych Przygotowanie: 1) Obrane banany rozgnieść widelcem na puree. 2) Do bananów dodać olej kokosowy, cukier trzcinowy, jajko i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną(...)Piec ok. 25 min (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Orzechy laskowe delikatnie podprażyć na suchej patelni i posiekać na mniejsze kawałki. 7) Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, w tym celu połamaną na kawałki czekoladę wraz ze śmietanką umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary
Fitsweet.meChipsy z boczku z czekoladą będą idealną przekąską na różnego rodzaju spotkania nie tylko przy piwie. 12 w miarę cienkich plasterków boczku wędzonego surowego, 5 - 6 kostek czekolady deserowej, przyprawy do wyboru: płatki soli, chili suszone mielone, ostra papryka suszona mielona Plasterki boczku ułożyć na suchej, ciepłej patelni i na średnim ogniu smażyć aż się zrumienią. Odwrócić na drugą stronę(...)smażyć do zrumienienia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (pokruszoną czekoladę włożyć do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą). Usmażony boczek przełożyć na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Ciepły jeszcze boczek posmarować czekoladą. Można posypać płatkami soli, chili lub papryką. Odstawić do ostygnięcia
królestwo garówostygną :) Jednak wierzcie Mi warte są tego by poczekać na nie kilka minut. Czas przygotowania 10 minut + 10 minut pieczenia Ilość porcji: 25 ciasteczek Składniki: 170g gorzkiej czekolady + 50g gorzkiej/deserowej czekolady 150g cukru 60g masła 50g mąki 2 jajka 2 ½ łyżki kakao ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 50g orzechów włoskich W małym garnuszku umieszczamy masło i zaczynamy podgrzewać. Kiedy większość(...)się stopi dorzucamy 170g czekolady i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy na bok. W misce miksera umieszczamy jajka i cukier, ubijamy przez kilka minut. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę, mąkę oraz kakao z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką albo mikserem na niskich obrotach. Czekoladę i orzechy siekamy na malutki kawałeczki, dorzucamy do ciasta i mieszamy szpatułką
Kolizje SmakówSkładniki: - 4 zamrożone banany - 3 łyżki masła orzechowego (nie słodzone, nie solone) - 3 łyżki śmietanki kokosowej (kilka dni wcześniej wkładamy do lodówki puszkę mleka kokosowego) Polewa czekoladowa: - 100 g czekolady (85% zaw. kakao) - 40 g masła Dodatkowo: - foremki silikonowe w kształcie różyczek - orzechy pistacjowe i listki mięty do dekoracji Banany zawsze zamrażam pokrojone na kawałki 2 – 3 cm. Zamrożone banany(...)wody kokosowej) – miksujemy na gładką masę, dodając kolejne porcje. Natychmiast przekładamy do foremek silikonowych, przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki, najlepiej na całą noc. Gotowe lody wyjmujemy z foremek, polewamy czekoladą i podajemy. Na polewę czekoladową – masło rozpuszczamy w rondelku. Gdy masło się rozpuści garnek odstawiamy z kuchenki, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy na 2 – 3 minuty. Następnie mieszamy
mojewypiekiinietylkoMiękkie pierniczki z powidłami śliwkowymi, które nie tylko wypełniają wnętrze pierniczków, ale są też składnikiem ciasta. Oblane miękką czekoladą są przepyszne i trudno się im oprzeć. 1/2 szklanki miodu prawdziwego płynnego 1/2 szklanki cukru brązowego 100 g masła 1/4 szklanki powideł śliwkowych 1/4 szklanki śmietany 18% 1 jajko 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika(...)łyżka kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia powidła śliwkowe do nadzienia POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g czekolady gorzkiej 70% 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Miód, cukier, masło i powidła śliwkowe przełożyć do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści. Jeżeli w powidłach śliwkowych są duże kawałki owoców, należy je zmiksować blenderem. Masę przestudzić i do jeszcze
https:KKuchniaMniamBrownie to ekstremalnie czekoladowe ciasto dla wszystkich czekoladoholików. To najbardziej czekoladowy smakołyk jaki znajdziecie na tym blogu. Do przyrządzenia ciasta zużywamy aż 3 tabliczki czekolady. Klasyczne brownie powinno być mokre, „gliniaste” w środku i chrupiące na górze. Brownie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika jest bardzo delikatne dlatego, żeby nie zepsuć tej cudownej chrupkiej skórki, zanim pokroimy(...)baking tips” znajdziecie przelicznik , który pomoże Wam przetłumaczyć amerykańskie przepisy na „nasze” ;) Klasyczne czekoladowe brownie Drukuj Składniki 300 g masła 200 g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 15 g kakao 200 g cukru 4 całe jaja rozmiar L 150 g mąki pszennej szczypta soli Sposób przygotowania: Masło i czekolady rozpuszczamy razem w rondlu, mieszając
Rusty ForkWafle ryżowe to dosyć popularna przekąska. Ktoś może powiedzieć, że bardziej zdrowa niż smaczna Ale jeśli dodamy do nich czekoladę, to trudno się im oprzeć, a z pewnością są dużo zdrowsze niż te kupowane w sklepie. W każdym razie w moim domu do ich jedzenia nie trzeba nikogo zachęcać! Polecam Składniki: 14 wafli ryżowych (1 opakowanie) 1/2 porcji aksamitnej polewy(...)przygotowujemy polewę czekoladową według tego przepisu. Połowa porcji wystarcza na około 14 sztuk wafli. Gdy polewa przestygnie i zgęstnieje, to delikatnie chwytamy pojedynczy wafel w palce, maczamy go w czekoladzie, po czym łyżką wyrównujemy czekoladową powierzchnię Posmarowane wafle układamy na kratce do studzenia, żeby nadmiar czekolady mógł sobie spokojnie ścieknąć. Można posypać je sezamem lub nasionami konopii. Jeśli nie zjecie
Lamarida.plwykończenie zabrakło mi czasu więc jest jak jest. Za to doznania smakowe nie rozczarują. To bardzo fajne połączenie ciasta makowego z sernikiem. Te wiśnie i cieniutkie warstwy czekolady dopełniają całości. Żałuje tylko, że ciasto tak szybko się rozeszło, ale święta rządzą się swoimi prawami. Tort makowo-serowy z wiśniami składniki na ciasto: 4 jajka 100 g ksylitolu 100 g mielonych(...)stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiamy do wystygnięcia. Dokładny opis pieczenia w kąpieli wodnej znajdziecie na blogu Moje Wypieki tu. Pozostałe składniki: 100 g gorzkiej czekolady 70% 5 łyżek śmietany 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka ksylitolu 150 g drylowanych wiśni sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody przyprawa do grzanego wina Składanie
Przysmaki Karolkiustach i przyznam, że je bardzo, ale to baaardzo lubię! Jest takie kremowe w smaku, a jednocześnie zwarte i idealne do krojenia. Swój sernik wzbogaciłam o rodzynki w czekoladzie i nutę aromatycznej kawy. Takie połączenie niezwykle kusi! (U mnie forma 28 x 28 cm) Masa: 1 kg zmielonego twarogu 2 jajka 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml) 250g masła/margaryny 2 budynie waniliowe 2 łyżki cukru waniliowego (polecam domowy - klik) 100g rodzynek w czekoladzie Polewa: 150g czekolady mlecznej 2 łyżki świeżo zaparzonej kawy (*) 1 łyżka masła Dodatkowo: około 380g herbatników na wyłożenie spodu i wierzchu Opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania Masło/margarynę należy rozpuścić i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Jajka utrzeć z cukrami, a następnie połączyć
Di gotujetegoroczne święta to polecam wam fajną alternatywę do klasycznego sernika. Mianowicie, sernik orzechowy bez spodu. Wersja którą upiekłam wychodzi niezbyt słodka (osobiście dodałabym więcej cukru) i mocno orzechowa, a czekolada dodatkowo podkreśla ten smak. Możecie również zrezygnować z czekolady, wtedy będzie bardziej “fit” U mnie to ciasto było skazane na niepowodzenie, ponieważ mój ser był już troszkę(...)mielonych orzechów) – 5 jajek – 200g cukru pudru – 1 i 1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej – 1 płaska łyżka mąki pszennej Dodatkowo : – 80 g gorzkiej czekolady – 80 ml śmietanki kremówki 30% Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (chociaż jak widać i bez tego jest szansa że się uda ). Wszystkie składniki wrzucić do miski i krótko
Relaxtimekreatywnie zapakować prezenty to polecam przejrzeć Pinterest – znajdziecie tam mnóstwo ciekawych przykładów W tym roku do głównych prezentów planuję dołożyć także słodki drobiazg. Jednym z nich będzie Czekolada orzechowa z karmelizowanymi migdałami z dzisiejszego przepisu. Gwarantuję Wam, że przypadnie do gustu wszystkim łasuchom i miłośnikom migdałów Czekolada orzechowa z karmelizowanymi migdałami Masa migdałowa: 100 g migdałów 50 ml wody(...)przełóż do silikonowej keksówki, a następnie wlej do niej masę orzechową. Rozprowadź ją delikatnie po całej powierzchni migdałowej tafli i odstaw do zamrażalki na ok. 1h. Po tym czasie czekolada jest gotowa do spożycia Niezjedzoną czekoladę najlepiej przechowywać w lodówce Smacznego Artykuł Czekolada orzechowa z karmelizowanymi migdałami pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchni