czekolada - 27946 przepisów (strona:201/1864)

Brownie z malinami 132

Składniki: (blaszka o wym. 27 cm. x 22 cm.) 200 g. gorzkiej czekolady 200 g. masła lub margaryny 150 g. cukru 150 g. mąki pszennej 3 jajka 1/4 łyżeczki soli Na maliny: 300 g. malin   2 łyżki cukru   2 łyżki zimnej wody 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Maliny wymieszaj w garnuszku z cukrem, postaw na mały ogień(...)ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie i mieszaj do czasu, aż maliny zgęstnieją i zrobi się "kisiel". Zestaw z ognia i ostudź. Masło rozpuść w rondelku, dodaj połamaną na kostki czekoladę, mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstaw do przestygnięcia. Mąkę wymieszaj z solą. Jajka miksuj z cukrem tak długo, aż zrobią się puszyste, znacznie zwiększą swoją objętość i zbieleją

Delicious Place
Muffinki z czekoladą i orzechami 136

Dziś znów przepyszne i proste w wykonaniu muffinki bananowe, tym razem z dodatkiem gorzkiej czekolady i chrupiących orzechów. Do muffinek nie dałam żadnego słodzika, użyłam bardzo dojrzałych bananów, słodyczy dodaje także czekolada. Z powodu tego, że kończył mi olej kokosowy muffinki są praktycznie beztłuszczowe (dodałam  tylko 3 łyżki).  Muffinki są bardzo puszyste i lekko wilgotne, a orzechy(...)dojrzałe banany 1 duże jajko 1 i 1/3 szklanki mąki owsianej lub pełnoziarnistej 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego pół łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia ok. 40 g gorzkiej czekolady min. 70 % kakao 2 garście posiekanych orzechów (u mnie orzechy włoskie, laskowe i kilka nerkowców) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 º C . Czekoladę i orzechy drobno posiekać. Jajko roztrzepać

Healthy food explorer
Dietetyczne muffinki z malinami i czekoladą 172

Uwielbiam wypieki z dodatkiem sezonowych owoców, a już zwłaszcza w połączeniu z czekoladą. Dziś przepis na doskonałe, lekkie muffinki z malinami, zrobione z niewielkiej ilości składników i bardzo proste w przygotowaniu. W muffinkach nie mogło oczywiście zabraknąć dojrzałych bananów, które nadają słodyczy, choć razem z malinami sprawiają, że całość jest dość wilgotna. Ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej i owsianej(...)można użyć tylko jednej z nich. Maliny oprószyłam też wcześniej mąką pełnoziarnistą, żeby nie puściły zbyt dużo soku. Muffinki wyszły pyszne, słodkie od czekolady oraz lekko kwaskowate i orzeźwiające dzięki malinom. Można je przygotować z dodatkiem dowolnych owoców, ale wersję ze świeżymi malinami bardzo polecam wypróbować. Składniki (ok. 10 sztuk): 2 dojrzałe banany 1 duże jajko 3 łyżki rozopionego oleju

Healthy food explorer
Omlet brownie (bez mąki i cukru) 126

bardzo czekoladowego, ale przy okazji prostego i najlepiej zdrowszego i sycącego. I tak o to powstał omlet a'la brownie zrobiony z czerwonej fasoli, banana i z dodatkiem gorzkiej czekolady. Mocno czekoladowy, wilgotny, "ciężkawy" i zaspokajający apetyty na wszelkie słodkości.  Omleta piekłam w piekarniku, przez co wyszło z tego nawet takie mini ciasto. Myślę, że na dobrej patelni również(...)deser. Bardzo polecam. Składniki: pół puszki czerwonej fasoli lub 1 mała puszka 3 łyżki kakao 1 banan 1 łyżka ksylitolu lub miodu (opcjonalnie) 2 jajka 40 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki. Fasolę odsączyć i bardzo dokładnie przepłukać. Oddzielić białka od żółtek. Do blendera przełożyć żółtka, kakao, fasolę i banana. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić

Healthy food explorer
Ciasteczka z czerwonymi porzeczkami i czekoladą + film 153

Ciasteczka z czerwonymi porzeczkami i czekoladą to znakomity, prosty w przygotowaniu, pyszny, letni smakołyk, który można przygotować z dodatkiem swoich ulubionych sezonowych owoców najlepiej kwaskowatych. Ciasteczka są bardzo delikatne, o ciekawym słodko- kwaśnym smaku, idealne do kawy lub herbatki na podwieczorek.     składniki na około 15 sztuk 100 g masła 100 g cukru kryształu 1 jajko 2 łyżki mleka(...)gorzkiej czekolady 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g czerwonych porzeczek przepis Do garnka przekładmy pokrojone masło, wsypujemy cukier i wszystko rozpuszczamy na małym ogniu często mieszając. Rozpuszczony tłuszcz z cukrem odstawiamy z ognia i dokładnie studzimy. Gorzką czekoladę siekamy na grube kawałki. Wystudzone masło z cukrem przekładamy do miski, dodajemy jajko, wlewamy mleko i całość

Smakowite Dania
Czekoladowy tort z jeżynami 201

pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Składniki na krem czekoladowy: 800 g śmietany kremówki 300 g gorzkiej czekolady 3 śmietanFixy lub inny utrwalacz do bitej śmietany (warto dodać je jeśli na dworze jest bardzo gorąco lub/i jeśli tort musi dość długo czekać na gości) +kawa rozpuszczalna na poncz(...)można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 30 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję) dżem do przełożenia ciasta, świeże owoce – jeżyny, borówki Jak zrobić tort czekoladowy z jeżynami? Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache

Ciastkozercy
Stefania z jagodami i czekoladą 512

Ciasto na herbatnikach z kaszą manną, znane pod nazwą Kaszak. U mnie w wersji fioletowej, bo przygotowane z jagodami. Warstwa bitej śmietany z tartą czekoladą i świeżymi jagodami, wnosi nieco lekkości i świeżości. ok 200 g herbatników maślanych 4 szklanki mleka 1 szklanka kaszy manny 200 g masła 1 szklanka cukru 1 szklanka jagód leśnych (ok 160 g ) BIAŁY KREM(...)szklanki śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady białej 1/2 szklanki jagód leśnych Formę o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki, jeden przy drugim. Jagody zmiksować w blenderze na gładki mus. W garnku doprowadzić do wrzenia mleko z cukrem i masłem. Kiedy się zaczną gotować stale mieszając wsypywać po trochę kaszę mannę. Kasza powinna

https:KKuchniaMniam
Domowy budyń bezglutenowy z czekoladą 270

Domowy budyń bezglutenowy na mleku roślinnym to świetny deser, o bogatym smaku czekolady, który przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Domowy budyń bezglutenowy Jeśli marzy Ci się pyszny i aksamitny, domowy budyń bezglutenowy o głębokim czekoladowym smaku to nie szukaj dalej. Dzisiaj przedstawiam Ci łatwy przepis na delikatny deser czekoladowy, który przygotujesz z prostych, ogólnodostępnych składników. Zapomnij o gotowych mieszankach(...)bogaty, czekoladowy smak ma prawdziwy, domowy budyń. Budyń z tego przepisu jest trochę bardziej wymagający ale także też bardziej wyrafinowany niż ten przygotowany z saszetki. Ma głęboki smak czekolady i ciemną, brązową barwę. Wymaga też trochę więcej pracy ale efekt końcowy jest warty włożenia odrobiny więcej wysiłku. Przygotowanie go nie zajmie Ci jednak więcej niż 10 minut. Kilka wskazówek

Book of spells
BROWNIE Z CZEREŚNIAMI I CHILI 168

Brownie nikomu reklamować nie muszę, ale połączenie CZEKOLADY + CZEREŚNI + CHILI chyba nie każdy zna 🙈 Naszła mnie ochota na mocno czekoladowe brownie - najczęściej robię  sernikobrownie z malinami (KLIK - ukochane mojego Synka) , brownie tradycyjne lub z truskawkami, ale tym razem wybór padł na czereśnie  🍒 Postanowiłam smak słodkiej czekolady i soczystych czereśni podkręcić(...)dodam 1 łyżeczkę chili więcej, aby było jeszcze bardziej wyraziste, bo w miejscach gdzie w cieście było go więcej smakowało najlepiej! 💕💕 SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady 200 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 120 g brązowego cukru 4 duże jajka (rozmiar L) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g maki

Słodko-Słony Świat Ilony
Smak lata - migdałowy tort z owocami 159

tort musi być lekki, owocowy. Upiekłam migdałowy biszkopt, a dalej kierowałam się intuicją, która mnie nie zawiodła: połączenie smaków wyszło wprost bajeczne. Migdały, lekki krem śmietankowo-serowy z białą czekoladą, frużelina. Postanowiłam też, że rustykalna dekoracja będzie w sam raz i zrobiłam go w stylu naked cake, czyli nagiego tortu. Oczywiście owoców nie mogło zabraknąć(...)piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: 600ml jogurtu greckiego* 400ml śmietanki 30% 100g białej czekolady frużelina: 300g owoców (dałam wiśnie, czarne porzeczki, truskawki, jagody) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: likier migdałowy lub sok z cytryny

Obiad gotowy
CHERRY ICE COFFEE – MROŻONA KAWA Z WIŚNIAMI I CZEKOLADĄ 103

Uwielbiam mrożone kawy! Mam w Krakowie 2 ulubione kawiarnie – w jednej podają najlepszą na świecie gorącą czekoladę, a w drugiej najlepszą mrożoną kawę. Pani kelnerka uśmiecha się do mnie na wejściu wiedząc czego może się spodziewać w zamówieniu! Tym razem na mrożoną kawkę nie wybrałam się do ulubionej kawiarni na krakowskim kazimierzu, a przygotowałam swoją w domu. Jednak(...)taką klasyczną! Wzbogaciłam ją o genialną frużelinę z wiśni z własnego ogrodu, dojrzałego banana, który idealnie zastąpił cukier, bitą śmietanę i czekoladę. Kalorii może w tej kawie mnóstwo, ale gwarantuję Wam, że w tym dniu warto przestać o nich myśleć! Taka mrożona kawa z wiśniami i czekoladą świetnie zastąpi deser! Będziecie chcieli dokładkę! Gwarantuję! SKŁADNIKI: * kawa Inka z błonnikiem

Ostra na Słodko
Mus czekoladowy z truskawkami 210

Czekolada i truskawki. Duet doskonały. Jeśli szukacie prostego przepisu na wykorzystanie świeżych truskawek, to mus czekoladowy jest idealny. Jeśli wolicie maliny czy czereśnie – z nimi także się uda. A co z pracochłonnością? Jeśli macie malakser – zrobi za Was spód, a jeśli mikrofalę – to szybko rozpuścicie czekoladę. Pozostanie tylko trochę poubijać mikserem i pokroić truskawki. Brzmi nieźle(...)wokół rantu – w nagłych przypadkach ciasto nawet może robić za torcik. Mus jest sycący, dlatego już mały kawałek wystarczy do uzyskania błogości. Mus czekoladowy z truskawkami: 2 gorzkie czekolady min. 70% (200 g) 400 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 120 g herbatników 80 g rozpuszczonego masła 1 łyżka kakao (+ do posypania) świeże

Poezja smaku
Tarta czekoladowa z truskawkami ( bez pieczenia ) 193

TRUSKAWKAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao   Ganach czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 200 g śmietanki 30% Dodatkowo: świeże truskawki  Wykonanie:   1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Do okruszków dodać kakao i dobrze wymieszać. W rondelku rozpuścić(...)przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych. Całość dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno i boki prostokątnej formy do tarty. 2. Śmietankę przelać do rondelka i podgrzać - do zagotowania. Czekoladę drobno połamać lub pokroić nożem. Kawałki czekolady przełożyć do wysokiego naczynia ( u mnie sprawdza się plastikowy dzbanek-miarka kuchenna ) i zalać gorącą śmietanką. Odstawić na około 3 minuty, aż czekolada

kolorowotorcikowo