czekolada - 27946 przepisów (strona:195/1864)

Petit fours 239

wody 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 opakowanie surowego marcepanu (250g) 1 duży kieliszek wiśniówki szklanka dżemu truskawkowego 3 mleczne czekolady biała czekolada do dekoracji Petitit fours - to nic innego jak przepyszna krajanka z dodatkiem marcepanu i dżemu owocowego, oblana mleczną czekoladą. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z białek(...)pokroić w niewielkie prostokąciki o wymiarze około 4 x 2,5 cm. Przykryć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.   Czekolady mleczne roztopić w kąpieli wodnej, a następnie obtaczać dokładnie każdą kostkę przygotowanych wcześniej petit fours. Odkładać delikatnie na kratkę do zastygnięcia czekolady. Ozdobić wg uznania. Ja udekorowałam swoje pralinki roztopioną

Świat Ciasta
Serduszka Bounty 147

Składniki na około 24 pralinki: 200 g czekolady mlecznej 70 g wiórków kokosowych 40 ml śmietany kremówki 25 g cukru pudru 25 g masła kilka kropli aromatu rumowego Tym razem pralinki w smaku przypominające batoniki Bounty. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować silikonowe małe foremki na pralinki w kształcie serduszek. Małym pędzelkiem pokrywać boki foremek (fot.1). Czynność należy powtórzyć(...)razy, aż do momentu kiedy grubość naniesionej czekolady wyniesie około 1,5 - 2 mm. Po każdorazowym naniesieniu czekolady, foremkę umieścić na 1 godzinę w lodówce, tak aby każda z warstw dobrze stężała. W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym rondelku podgrzać kremówkę i masło,do momentu aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromat, wymieszać

Świat Ciasta
Babeczki "Brownies" z Orzechami 144

dużo pisać, babeczki są po prostu genialne. Popularne ciasto kuchni amerykańskiej w postaci zgrabnych muffinków to propozycja dla każdego fana czekolady i... oczywiście brownies. Polecam. Babeczki "Brownies" z Orzechami -  Składniki: 80 g masła 75 g mlecznej czekolady 75 g gorzkiej czekolady 100 g brązowego cukru 2 jajka  cukier waniliowy łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g mąki pszennej łyżka(...)kakao 50 g gorzkiej czekolady 60 g orzechów: włoskie, laskowe, fistaszki, pekan, migdały Babeczki "Brownies" z Orzechami -  Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z czekoladą i cukrem. Następnie ściągając z ognia dodajemy rozbełtane jajka, ekstrakt, cukier waniliowy, przesianą mąkę oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałą czekoladę (50 g) siekamy na kawałki i dodajemy do całości. Foremki smarujemy

Słodka Strona
Słodkie Kości na Halloween 334

Jadalne kości... Takie smakołyki mogą przypaść do gustu jedynie w Halloweenowy wieczór ;) Kostki to nic innego jak popularne paluszki i pianki marshmallow oblane białą czekoladą.  Słodkie Kostki to łakocie, które mogą zdobić (lub straszyć) na Halloweenowym stole z przekąskami. Słodkie Kości na Halloween - Składniki: ok. 70 g pianek marshmallow opakowanie paluchów beskidzkich (lub zwykłych paluszków - najlepiej niesłonych) 2 tabliczki(...)białej czekolady (po 100 g) odrobina śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie) Słodkie Kości na Halloween - Sposób przygotowania: Każdą piankę przecinamy na 4 części (najlepiej do tego celu użyć nożyczek). Każdego palucha (lub paluszka) przełamujemy na pół. Następnie kawałki marshmallow nabijamy na końce paluchów. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę (gdyby masa okazała się zbyt gęsta możemy połączyć z odrobiną kremówki). Przygotowane

Słodka Strona
Kokosowe bałwanki 295

trochę słodyczy na kiermasz świąteczny w podstawówce, jeden z pomysłów, który na pewno tam trafi to dzisiejsze kokosowe bałwanki. Do ich wykonania wystarczy pudełko Raffaello (lub innych kokosowych pralinek), czekolada, kolorowe koraliki, długie żelki na szaliki (ja znalazłam żelki spaghetti w Lidlu) i ciasteczka Oreo :) Pralinki wyciągamy z papierków, ciasteczka Oreo przepoławiamy tak, żeby na jednej stronie zostało(...)najwięcej białego kremu. Rozpuszczamy czekoladę i przekładamy ją do woreczka strunowego. Możemy też nakładać ją łyżeczką, ale przez woreczek łatwiej wycisnąć z czekolady małe elementy jak guziczki czy oczy bałwanków. Dobrze jest namalować guziczki przed przyczepieniem tułowia do ciasteczka (przećwiczone na własnych błędach ;)). Na połowie pralinek malujemy oczy, uśmiech i przyczepiamy czerwone koraliki na nos. Nakładamy sporą porcję czekolady

Ciastkozercy
Budyń waniliowy z konfiturą agrestową 208

coś co rozpieści podniebienie i pozwoli na chwilę zapomnieć, ze już za chwilę, już za momencik nadejdą mroźne dni. Budynie na ciepło, z konfiturami i czekoladą to desery, które dość często u mnie goszczą. Zmieniają się tylko smaki dodatków. Czasem zjadamy je zanim ostygną, a czasami kiedy postoją chwilę w lodówce. Ale wtedy(...)owocowej nalewki ;) Składniki na 4 porcje: pół litra mleka , ,  2 łyżki mąki pszennej , 2 łyżki mąki ziemniaczanej , 3 czubate łyżki cukru waniliowego , 1 łyżka masła , 12 kostek gorzkiej czekolady , 4 łyżki konfitury - polecam  "Agrest z Imbirem" , 4 herbatniki . Odlać pół szklanki mleka, wsypać do niej obie mąki i wymieszać. Pozostałe mleko wraz z cukrem waniliowym  zagotować. Wlać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Idealnie czekoladowe muffinki 155

serii piekę w weekend. Idealne połączenie gorzkiej czekolady i kokosu. Kilka razy koleżanka wracając z pracy w kawiarence przynosiła ze sobą muffinki, a raczej ze względu na wielkość powinnam napisać muffiny. Były tak czekoladowe i rozpływające się w ustach, że postanowiłam je odtworzyć, a ten przepis to wynik moich poszukiwań, które dalej trwają :). Na blogu jest już przepis na najprostsze(...)ręką gdy goście w drodze. Tutaj jest trochę więcej zabawy z przesiewaniem mąki no i mleczko kokosowe nie zawsze mamy pod ręką, ale smak, wygląd, zapach no i czekolada... Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 1 gorzka czekolada (ja miałam dropsy czekoladowe) 1 puszka

NA MOIM TALERZU
Czapeczki Mikołaja 187

śliczna słodka przekąska na Mikołaja, która na pewno spodoba się wszystkim dzieciom. Malutkie czekoladowe lizaki w kształcie czapeczek Mikołaja z cukiereczkami w środku i piankami na zewnątrz :) Potrzebne będą: czekolada do stopienia lub kuwertura czekoladowa drobne cukiereczki np. M&Msy lub Lentilki (zamiast cukierków można użyć ulubionych bakalii) patyczki do lizaków lub szaszłyków pianki w dwóch rozmiarach: duże(...)mini białe cukrowe cukiereczki lub kokos papier do pieczenia woda cukier puder   Z papieru do pieczenia zwijamy małe stożki, brzegi sklejamy taśmą klejącą. Czekoladę rozpuszczamy i nakładamy do stożków. Można ustawić je sobie do tego w małych kieliszkach. Do ciepłej czekolady wkładamy cukierki lub bakalie i popychamy patyczkiem, żeby były w całości zanurzone. Kiedy czekolada zrobi się nieco twardsza

Ciastkozercy
Semifreddo czekoladowe z kawą 175

Bardzo smaczny deser lodowy z czekoladą i odrobiną kawy. Lekki, odświerzający, jakby puszysty, jak dla mnie lepszy od lodów. Do tego szybki w przygotowaniu i można go zrobić z dużym wyprzedzeniem. U mnie semifreddo zagości na stałe, na pewno w różnych kombinacjach (przepis z gazetki „Apetyt”).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .     Składniki(...)łyżeczka granulowanej kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kawowego likieru 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 300ml śmietanki kremówki 36% 100g drobno poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% ( lub zmielonej w blenderze) wiórki białej czekolady do posypania paluszki z białej czekolady do ozdoby   1. Keksówkę o wymiarach 21x12cm wyłożyć folią spożywczą, ale tak, żeby jej brzegi wystawały

Mała Cukierenka
Czekolada nie pyta, czekolada rozumie. Mocno czekoladowe cuda 336

mojej kuchni” był wyrocznią kuchenną, a jego przegrana świadczy o spisku satanistów i żydokomuny. Dobrze, że Piechocińskiego na papieża wybrali, bo naród już by całkiem zidiociał. Stres koi czekolada, dużo czekolady i jeszcze więcej czekolady. Dziś muffiny bardzo czekoladowe, niesłodkie i z karmelem. Proste jak aparycja przeciętnego hipstera z Krakowa. Dwie miski, jedna rózga, blacha do muffinów i piekarnik gwarantują(...)doskonały środek uspokajający.   Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni grzanie góra – dół. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami i przygotowujemy ciasto. Potrzebujemy: łyżkę masła ¾ szklanki mleka tabliczkę dobrej czekolady 3 łyżki dobrego kakao (ja użyłam surowego) dwa jajka pół szklanki brązowego cukru 300 ml kefiru (tak, dobrze czytacie) – najlepsze Zsiadłe Mleko z Krasnego Stawu ½ szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku

ladykitchen
Tarta Oreo z malinami 379

perfekcyjnie prezentuje się w formie różyczek i ozdób wyciśniętych szprycą. Jest też świetną bazą do wypełnienia tarty. Dzisiejszą tartę musiałam zrobić dwa razy. Pierwsza wersja (z dwiema tabliczkami czekolady) wyszła ekstremalnie słodko i nawet najtrwalsi zawodnicy nie dali rady zjeść więcej niż jeden kawałek. Przepis trzeba było nieco zmodyfikować i voila: przetestowany, wypróbowany i dziecinnie prosty! :) Składniki: 200 g Oreo(...)mnie także zwykłe herbatniki) 3 łyżki masła 500 g serka mascarpone 1 tabliczka białej czekolady maliny do dekoracji Ciasteczka Oreo i/lub herbatniki kruszymy w blenderze. Dodajemy masło i miksujemy lub wyrabiamy rękami. Przekładamy do formy na tartę i ugniatamy tak, żeby powstał spód i mały rancik. Wkładamy do lodówki na 30 minut lub na około 10 minut do zamrażarki. Czekoladę

Ciastkozercy
Jesienne babeczki z jeżami 269

Ostatnio robiąc porządki w jednej z szafek znalazłam nieodpakowaną paczkę marcepanu - z niego właśnie powstały dzisiejsze jeże. Dekorację przy odrobinie dobrych chęci można zrobić także z czekolady plastycznej ( tu przepis ) lub z masy cukrowej ( np. tej domowej ). Moje jeże posadziłam na prostych czekoladowych babeczkach z dodatkiem kremu z twarożku, świetnie nadadzą się jednak także na dekorację jesiennego tortu czy ciasta(...)Składniki na babeczki Składniki na krem +zielony barwnik spożywczy Do dekoracji: marcepan czekolada czekoladowa posypka Babeczki przygotowujemy według przepisu . Ważne, żeby całkiem ostygły przed nałożeniem kremu. Z marcepanu kulamy różnej wielkości kulki - na mniejsze i większe jeże. Spłaszczamy je nieco w dłoniach z jednej strony, tak żeby uzyskać kształt łezki. Czubek łezki lekko wyginamy do góry. Tak przygotowane korpusy jeży

Ciastkozercy
Czekoladowe pająki 295

Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis, jak samemu zrobić czekoladę plastyczną - czyli taką cukierniczą wersję plasteliny. Dziś pokażę Wam jak prosto i korzystając z narzędzi, które każdy ma w kuchni, zrobić czekoladowe pająki, które świetnie spełnią rolę dekoracji babeczek czy tortu. Składniki na czekoladę plastyczną Składniki na domową masę cukrową Czekoladę wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby trochę zmiękła(...)mniejszą od pająka, jakiego chcemy zrobić. Nie musi być specjalnie równa i tak przyczepimy na nią czekoladową sierść. Kulkę odkładamy na kawałek pergaminu lub papieru do pieczenia. Wkładamy kulkę czekolady do wyciskacza do czosnku. Wyciskamy czekoladowe włoski o długości około 0,5 cm. i odcinamy nożykiem. Kępki włosków przyklejamy do czekoladowej kulki. Z czekolady formujemy długie wałeczki na nogi. Jeśli

Ciastkozercy
CZEKOLADKI Z GALARETKĄ 164

czekoladki widziałam już na kilku blogach, i chociaż nie jestem wielką miłośniczką czekolady, zaintrygowały mnie tak, że musiałam wypróbować. Wyszły bardzo fajnie.  Szkoda tylko, że moje silikonowe mini foremki do muffinek nie były jeszcze mniejsze, bo czekoladki wyszły dość spore. Co potrzebujemy: 1,5 tabliczki mlecznej czekolady 1 galaretka smak dowolny, ja użyłam wiśniowej Wykonanie: 1. Czekoladę rozpuszczamy(...)kąpieli wodnej. Wnętrze naszych foremek lub papilotek smarujemy czekoladą używając pędzelka . Wkładamy formę na kilka minut do lodówki lub zamrażarki. Możemy wykonać tę czynność dwa razy, aby warstwa była grubsza i nie pękała. 2. Galaretke rozpuszczamy w 200ml wody (miałam taką na 500ml), aby była gęsta. Gdy przestygnie, wlewamy do foremek z czekoladą, nie do końca, tak do 3/4 wysokości

Walijskie Pichcenie
CZEKOLADOWY MUS Z WIŚNIAMI 187

Lekki, nie mocno słodki mimo zawartości czekolady, z orzeźwiającym dodatkiem wiśni-  mus czekoladowy.  Z powodzeniem można go zrobić w formie deseru np. w pucharkach, wylać na spód biszkoptowy albo ciasteczkowy - jak u mnie.  Super sprawdza się szczególnie latem, kiedy nawet jak nie ma upału za oknem nie tęsknimy to ciężkich, kremowych ciast i tortów.  Polecam gorąco(...)ciastek wlewamy roztopione i lekko przestudzone masło, łączmy całość i wyklejamy spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia pianki. Czekoladowa pianka: 400 g jogurtu greckiego  150 g czekolady (dowolnie gorzkiej lub mlecznej-najlepiej pół na pół) 300 ml śmietany 30% 6 łyżek cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody  + ok. 50 g startej czekolady

Walijskie Pichcenie