Pyszna i lekka tarta na orkiszowym spodzie z kremem z ricotty i mlecznej czekolady oraz duużą ilością borówek i dodatkową porcją polewy czekoladowej. Niepowtarzalnego smaku całości nadaje dodatek... oleju z orzechów włoskich, który powoduje iż polewa ma smak czekoladowo-orzechowy i jest przepyszna. Niebo w gębie. Składniki (na formę o średnicy 16 cm): Kruchy spód: 110 gram mąki orkiszowej(...)gram zimnego masła! 1 żółtko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru Krem: 200 gram ricotty 50 gram rozpuszczonej mlecznej czekolady Dodatkowo: 150 gram borówek amerykańskich 50 gram mlecznej czekolady 3 łyżki oleju z orzechów włoskich Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy, tworzymy kulę i umieszczamy w lodówce na minimum pół godziny. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy i umieszczamy
Mango Papajakawałkami bananów. Idealne na śniadanie, słodki obiad czy deser, a nawet (tak jak w moim przypadku) kolację. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na około 10 sztuk) 1 szklanka mąki 6 kostek czekolady białej karmelowej 30 g 3/4 szklanki mleka 1 jajko klasy M 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 średniego banana odrobina oleju Przygotowanie: Do 3/4 szklanki mleka dodajemy 6 kostek(...)czekolady białej karmelowej i podgrzewamy 1 minutę w mikrofalówce do "płynności" czekolady. Możemy również podgrzać mleko z czekoladą w garnuszku. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy całe jajko, proszek do pieczenia i wlewamy mleko z płynną czekoladą. Wszystko dokładnie mieszamy (ja używam zwykłej łyżki). Pół banana tniemy na cienkie plasterki, które dzielimy na 4 części (kosteczki). Tak przygotowanego banana dokładamy
Słodkie okruszkiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasteczka czekoladowe z orzechami – to pyszne, moooocno kruche ciasteczka o intensywnym smaku gorzkiej czekolady, z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych. Idealnie smakują ze szklanką mleka! :) Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, to możecie podmienić proporcje i dać 100g mlecznej czekolady, a gorzkiej tylko 50g. Inspirację zaczerpnęłam z książki pt. „Ciasta i desery czekoladowe”. Ciasteczka(...)pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki kakao 1 opak. cukru wanilinowego 150g brązowego cukru 50g orzechów laskowych 50g orzechów laskowych 1 jajko 100g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 100g masła Ciasteczka czekoladowe z orzechami – Wykonanie: Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski. Masło utrzeć na puszystą masę
Kulinarne PrzebojeTarta z białą czekoladą i malibu będzie stanowić idealny deser na każdą uroczystą okazje. Zawsze znajdzie się powód do świętowania, by skosztować tej przepysznej tarty. Składniki na kruche ciasto: 140 g masła o temperaturze pokojowej pół łyżeczki soli 35 ml mleka o temperaturze pokojowej 175 g mąki pszennej 5 łyżeczek cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem malibu(...)serka mascarpone, schłodzonego 25 ml malibu 100 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej Ponadto: 6 łyżek konfitury z czarnej porzeczki startej białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto należy zmiksować. Następnie ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Formę na tartę
Podróż w kulinariadobry, słodki początek tygodnia, c udne połączenie smaków - słodka czekolada i kwaskowa żurawina. Nie wiem jak Wam ale mnie już na myśl przychodzą święta :) Składniki: 1 kg półtłustego twarogu, 150 g cukru, 3 jajka, 3 żółtka, 2 łyżki budyniu śmietankowego (może też być waniliowy), 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2/3 szklanki żurawiny (użyłam świeżej, ale może też być mrożona lub suszona(...)dekoracji, 100 g (tabliczka) czekolady z nadzieniem żurawinowym (może być bez nadzienia), Spód: 200 g jasnych herbatników, 2 łyżki kakao, 100 g rozpuszczonego masła Polewa: 100g (tabliczka) białej czekolady, 25 g masła lub 25 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Herbatniki i kakao dokładnie zmiksować. W rondelku rozpuścić masło, przestudzić, dodać do zmiksowanych herbatników i dokładnie połączyć na jednolitą masę. Wyłożyć
Nie tylko w kuchnidopiero później dobierałam składniki. Wyszło super. Nie ma tu cukru, jedynie odrobina miodu. Słodzenie "załatwiają" owoce zawarte w smoothie, którego dodałam do masy serowej. Koniecznie też użyjcie prawdziwej gorzkiej czekolady. Po pierwsze, to jedyna właściwa czekolada. Po drugie jest dużo zdrowsza od mlecznej. Po trzecie z mleczną czekoladą ten deser po prostu będzie mdły i nijaki. Składniki na 4 porcje(...)180C. Kruszonkę rozsypać po blasze. Piec ok. 20 minut, odsatwić do przestygnięcia. Tuż po upieczeniu masa może wydawać się miękka, ale stwardnieje podczas studzenia. Serniczki 250 g gorzkiej czekolady 350 g śmietankowego serka zmielonego trzykrotnie 100 ml smoothie Marwit owocudo Happy miód według smaku (u mnie niecała 1 łyżka) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Serek zmiksować
Pełny talerzpomysły na torcik dla mamy to serdecznie polecam ten mój.Jest przepyszny.Niesamowicie delikatny,nie za słodki,taki w sam raz.Moja mamusia była nim zachwycona. Biszkopt z kawałkami czekolady: 5-6 jajek szczypta soli 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki pr do pieczenia 3/4 szkl startej na dużych oczkach czekolady gorzkiej(...)Ubić białka ze szczyptą soli,dodać cukier,następnie przesianą mąkę z pr do pieczenia,mąkę ziemniaczaną oraz czekoladę i delikatnie wymieszać.Piec w 180st C ok 30 Masa śmietankowo-serowa: 1/2 litra śmietany 30 lub 36 % 300 g serka homogenizowanego naturalnego lub śmietankowego 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Dodatkowo: truskawki czekolada gorzka galaretka truskawkowa biszkopty podłużne Ubić
Niespełnione zdolności kulinarneuśmiech(i piętnaście uścisków) The Black Forest Cake źródło przepisu: 1.SPODY składniki na 1 spód(a my pieczemy 3 więc potrój składniki) 2 jajka 50g mąki pszennej 50g gorzkiej czekolady 50g masła 50g cukru 1/3łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie 1.Roztop czekoladę w kąpieli wodnej (czyli w dużym garnku zagotuj wodę, na nim umieść kolejny garnek(...)garnku mniejszym czekoladę. uważaj by do czekolady nie dostała się ani kropla wody!) Gdzieś w okolicy umieść masło by się lekko ociepliło ALE go nie roztapiaj. 2. Ubij pianę z białek i soli na sztywno mikserem (albo podłap chłopaka/kumpla/współlokatora i zbajeruj by ubił Ci pianę ręcznie) Żółtka zostaw w szklaneczce niech czekają na swoją kolej. 3.Masło zmiksuj
Fiolka w kuchnipszennej (ok 2.5 szklanki) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 gr dyni 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju rzepakowego Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 4 łyżki pestek dyni Sposób przygotowania: 1. Dynię obieramy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C ok 30 minut. Miękką miksujemy na gładkie puree. Studzimy. Białka(...)temp. 180st C. przez ok 50 minut. Po upływie 30 minut ciasto możemy przykryć folią aluminiową by zbytnio się nie spiekło z wierzchu. Jeszcze ciepłe polewamy roztopioną z mlekiem czekoladą i posypujemy pestkami dyni. Smak dyni wcale nie jest wyczuwalny
Kuchnia w czekoladzieinnego "suchego" ciasta 3/4 szkl. mleka 2 łyżki masła 70ml rumu 4 łyżki nutelli 0,5 szkl. żurawiny 0,5 szkl. rodzynek 0,5 szkl. orzechów laskowych 100g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe, orzechy, kolorowa posypka Biszkopt rozdrobnić w palcach na drobne okruszki, dodać mleko, masło, nutellę i rum, zagnieść. Masa powinna być lepka na tyle, by kawałek po ściśnięciu się(...)mnie wyszło ich ok. 15 sztuk, były nieduże, tak na 3-4 kęsy. Do rondelka nalaż wody i umieścić na nim miskę, zacząć podgrzewać, a do miski wrzucić połamaną czekoladę, poczekać aż się zupełnie rozpuści, od czasu do czasu mieszając. Żeby czekolada była bardziej leista, razem z połamaną czekoladą wlać do miski trochę mleka (uwaga, przy wrzucaniu do miski czekolada
Przepysznik - BLW i nie tylkoodpowiadał ....tzn.znalazłam sporo i mam sporo zapisanych do wypróbowania..ale jakoś brak czasu..więc wybrałam ciasteczka szybkie do zrobienia..piekłam je w piątek...ponoć wtedy było święto czekolady ..no i czekolada była...w ciasteczkach ..biała...Pomysł na takie ciasteczka znalazłam tutaj. Ciasteczka możecie zobaczyć także u .. Joasi , Asi , Danusi , Marzenki , Agnieszki , Iwonki , Danusi(...)mąki pszennej 1 jajko 1/2 kostki miękkiego masła 40 g (torebka) budyniu karmelowego [ u mnie śmietankowy] 1 łyżeczka syropu do deserów -czekolada rum 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka (100g) białej czekolad y Czekoladę posiekać nożem , zetrzeć na tarce na drobne kawałki. Mąkę wymieszać z budyniem (sypkim) i proszkiem do pieczenia, wsypać czekoladę
Moje domowe kucharzenieDziś najsmaczniejszy dzień w roku, czyli Międzynarodowy Dzień Czekolady :) Z tej okazji u mnie bardzo czekoladowo. Zapraszam na muffinki z czekoladą :) Są wciągające :) Składniki: 150 g masła 2 jajka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Sposób przygotowania: 1. Obie(...)czekolady drobno siekamy. Masło roztapiamy i studzimy. Jajka miksujemy z mlekiem i cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, kakao oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane czekolady i delikatnie mieszamy (masa będzie dość gęsta). Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżkę masy (do wysokości 3/4 papilotki). Mnie wyszło 18 sztuk. Pieczemy
Na Ciasteczkowych PapierachJest tyle pomysłów na muffinki, że często trudno jest się zdecydować, który z nich spróbować. U mnie tym razem są muffinki z kawałkami czekolady i rodzynkami. Składniki: (ja mam foremki silikonowe i mam ich dwie wielkości - duże i małe. Zawsze z takiej ilości składników wychodzi mi 12 dużych muffinek i 10 małych - także można powiedzieć, że jest to przepis(...)pszennej (najlepiej tortowej), 1 szklanka cukru pudru - niepełna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 90g roztopionego masła, 2 jajka, 16g cukru waniliowego, szklanka mleka (250ml), 2. Ponadto: 60g rodzynek, 50g czekolady pokrojonej w drobną kostkę, 50g roztopionej czekolady do polania muffinek, cukier puder do posypania muffinek. Przygotowanie: Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce. Gdyby
W kuchni u MonikiSkładniki: 1-2 gorzkie czekolady ( w zależności ile miseczek się robi), bita śmietana (można samemu ubić śnieżkę, śmietankę 30% lub użyć gotowej), truskawki, wafelki. Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić. Najlepiej rozpuścić najpierw jedną, a w razie potrzeby dopiero drugą. Przygotować silikonowe foremki do muffinek. Pędzelkiem wysmarować czekoladą foremkę. Włożyć do lodówki do zastygnięcia czekolady. Gdy czekolada zastygnie nanieść drugą warstwę (już(...)grubszą) czekolady. Ponownie włożyć do lodówki. Dwie warstwy powinny wystarczyć by wyciągnąć gotową miseczkę (kubeczek) na deser. Przy wyciąganiu delikatnie najpierw odchylić boki, następnie wypychać od spodu. Gdyby warstwy były zbyt cienkie nanieść kolejną. Do środka szprycą nałożyć bitą śmietanę. Udekorować wafelkami i truskawkami - oczywiście mogą to być zupełnie inne składniki. łanie wyglądają podane na złożonej serwetce w kwiat lotosu
W kuchni u Monikiwaniliowy kilka kropel olejku waniliowego Dr Oetker 3 łyżeczki miodu wielokwiatowego Polewa: kostka margaryny 7 łyżek kakao 7 łyżek rumu 1/3 olejku rumowego 5 łyżek cukru pudru 1/2 białej czekolady posiekane orzechy do posypania wierzchu Sposób przygotowania: Orzechy siekamy na drobno i prażymy na patelni.Masło, cukier waniliowy i olejek topimy na niewielkim ogniu ciągle mieszając, aż się wszystko ładnie(...)Cały czas mieszamy na małym ogniu, żeby się nie przypaliło. W ciepłej polewie zanurzać przygotowane wcześniej i schłodzone wafelki. Pozostawić na stojąco do stężenia polewy, po czym rozpuścić białą czekoladę, polać z jednej strony i posypać orzeszkami
Kuchnia w czekoladzie