czekolada - 27946 przepisów (strona:182/1864)

Brownie z kawałkami czekolady 173

Mega czekoladowe brownie z kawałkami rozpływającej się czekolady- ciasto idealna na jesienną chandrę :) Składniki: 190 g gorzkiej czekolady, 100 g mlecznej czekolady, 180 g masła, 250 g cukru, 30 g kakao (bez cukru), 80 g mąki, 2 jajka, posypka Blask Pereł Dr. Oetker. Przygotowanie:  W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z połamaną gorzką czekoladą, ciągle mieszamy. W misce(...)ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodajemy ostudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie dosypujemy mąkę i kakao- miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dosypujemy posiekaną mleczną czekoladę. Mieszamy szpatułką i przelewamy masę do keksówki silikonowej lub blaszanej (wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Ciasto posypujemy posypką

Aga w kuchni
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 158

łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% Nadzienie: 100g śmietanki kremówki 36% 100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75-85 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem czekoladowy: 7. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi. 8. Masę czekoladową nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. 9. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Wierzch wyrównać i nożem wyciąć środek ciasta (patrz

Mała Cukierenka
Domowa nutella, lekko orzechowa 132

Uważajcie tylko, by jej nie przypalić w trakcie przygotowania. A o to nietrudno, zwłaszcza jak dosypiemy orzechy. Nie odchodźcie od garnka! Składniki: 1½ kg śliwek węgierek ½ tabliczki mlecznej czekolady 2 pełne łyżki kakao 400g cukru kryształu 100g orzechów włoskich Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, pestkujemy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu ok 2 godziny(...)często mieszając. Do wysmażonych, gęstych powideł dodajemy pokruszoną czekoladę, kakao oraz zmielone orzechy. Całość smażymy jeszcze ok 20 minut, a następnie przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dobrze zakręcone wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120st C i pasteryzujemy 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a słoiczki nutelli pozostawiamy w nim do całkowitego ostudzenia

Kuchnia w czekoladzie
Późne lato z czekoladą i malinami 160

Jakże pysznie jest delektować się wspaniałościami późnego lata zanurzonymi w czekoladzie! Co tu dużo pisać. Maliny na wyciągnięcie ręki, chociaż nie wiadomo, jak długo będą jeszcze dostępne, bo w powietrzu chłód ( mam wrażenie, że pogoda tego lata ma większe huśtawki nastroju, niż kobieta w ciąży) Kakao też na pewno gdzieś znajdziecie :) Jedyną ciekawostką jest to, że tłuszczem w tym cieście(...)jest majonez. Bez obaw! Jest absolutnie niewyczuwalny w smaku, a nadaje ciastu wilgotnej, kremowej konsystencji; do tego rozpuszczona czekolada i właściwie po upieczeniu,  w środku mamy czekoladowego zakalca....czyli, jak na brownie przystało! :D Do dzieła, niech koniec lata będzie bardzo malinowy! :) Brownie z malinami ( na bazie majonezu) z sosem malinowym Potrzebujesz: Na ciasto:  40 g mąki pszennej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Panna Cotta z białą czekoladą 252

niego i dopominał się takiej dla dzieci, bo jak to z kawą ???. No i trzeba było zrobić, jak zapytałam z czym chce, to oczywiście z białą czekoladą. Wszystko by jadł z białą czekoladą więc zaskoczenia nie było, a, że jada rzadko, stwierdziłam, niech mu będzie, zrobię. Deser wyszedł pyszny. Jest bardzo prosty, bo tylko śmietanka, żelatyna i czekolada , więc(...)napinki, a smakuje hmmm mniam :-))))). Udanego weekendu Wam życzę :-)))) Składniki: 300 ml śmietany 30% 80-90 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny  woda Żelatynę rozpuszczam w małej ilości wody, odstawiam, żeby napęczniała. W rondelku gotuję śmietanę, dodaję do niej połamaną białą czekoladę. Jak wszystko zacznie się nam leciutko gotować, to zdejmuję z gazu, dodaję żelatynę, mieszam, dopóki się

kruche babeczki
Kinder country batonik bez pieczenia 222

akcji  Ciasto na niedzielę . Wspólnie ze mną ciasto przygotowały:  Szóste niebo ,  Angelika  i .... Składniki: 400 ml kremówki 250 g mascarpone 250 g herbatników 2 czekolady białe 2 czekolady mleczne 4 szklanki płatków Nestle Kangus Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. 200 ml kremówki ubić na sztywno, stopniowo dodawać mascarpone, zmiksować i powoli wlewać ostudzoną białą(...)czekoladę. Wsypać 3 szklanki płatków i wymieszać łyżką. Kwadratową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. Białą masę przełożyć na herbatniki, wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wstawić do lodówki. Mleczne czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Pozostałe 200 ml kremówki ubić i dodać do ostudzonej czekolady, wymieszać, aż składniki się połączą. Masę przełożyć na drugą warstwę herbatników, posypać pozostałymi

Ewusiowe Smaki
Kinder Country 341

niby batoniku ..Razem ze mną kinder country robiły: Asa , Angelika , Ewa . 350 ml śmietanki słodkiej 30% 250 g serka mascarpone 250 g herbatników 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3 szkl. płatków Nestle Kangus + garść na wierzch Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno , do śmietany dodać serek mascarpone, zmiksować powoli dodając ostudzoną białą(...)czekoladę. Wsypać Kangusy (3 szkl.) i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać , aż składniki się połączą.Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia lub folią, ułożyć herbatniki , wlać jasną masę, wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Pyszne trufle czekoladowe 150

prezent, czy poczęstunek dla gości.  Są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Mowa tu o truflach. Przygotowując te pralinki możemy przez chwilę poczuć się jak Juliet Binoche w filmie Czekolada:-) Jeśli jest ktoś, kto nie widział filmu (w co szczerze wątpię) to POLECAM ogromnie :-) Moje trufle przygotowuję z czekolady mlecznej i gorzkiej. Te, które dziś chcę Wam przedstawić, mają 3 rodzaje(...)dość wstępu, zapraszam na trufle: No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -120ml śmietanki 30% (pół szklanki) -1/2 łyżki cukru pudru -1 płaska łyżka ciemnego kakao -1 tabliczka gorzkiej czekolady *zawartość kakao 60%  100g -1 tabliczka mlecznej czekolady  100g -1 płaska łyżka miodu -około 1/3 kostki roztopionego masła DODATKI: -orzechy włoskie posiekane na drobno -1 paczka herbatników (mała paczka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort Śmietankowy 179

rodziną i nie tylko.  Bardzo lubię robić torty a moja rodzina je zjadać ,długo nie zostaje w lodówce , i tu mamy tort z dżemem w połączeniu z czekoladą i śmietaną , smakuje bardzo fajnie dżem powoduje że tort nie jest za słodki i chce się go jeść cały czas. Składniki  1 litr śmietany 30 %  1 Serek mascarpone(...)Biszkopt ciemny trzy warstwowy  1 Tabliczka czekolady białej  1 paczka migdałów  1 tabliczka czekolady mlecznej  1 Słoik dżemu ,bądź powideł  Wykonanie  Rozpuszczamy białą czekoladę i mleczną w osobnych naczyniach  odstawiamy aby wystygła ,następnie do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywną masę ,kiedy śmietana będzie już ubita dodajemy serek mascarpone i wszystko

Mój Smak
Brzoskwiniowiec bez pieczenia 543

puszka brzoskwiń 2 opakowania pustych rurek waflowych (ok 600g) 3 galaretki brzoskwiniowe 500ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (500g) 4 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Sposób przygotowania: 1. Formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę podłużnych biszkoptów po skosie, docinając odpowiednie długości w najmniejsze szczeliny. Smarujemy syropem z brzoskwiń, który jest w puszce. Posypujemy drobno(...)waflowe.  3. Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem i cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, a na końcu przestudzoną, tężejącą galaretkę. Krem wykładamy na rurki waflowe. Całość posypujemy startą czekoladą i schładzamy w lodówce

Kuchnia w czekoladzie
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 178

łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% Nadzienie: 100g śmietanki kremówki 36% 100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75-85 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem czekoladowy: 7. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi. 8. Masę czekoladową nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. 9. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Wierzch wyrównać i nożem wyciąć środek ciasta (patrz

Mała Cukierenka
Czekoladowe ciasto z wiśniami i malinami 114

dziś wiadomo, że owoce i czekolada to bardzo smakowity duet. Cudnie się komponuje ze wszystkimi owocami, ale ja szczególnie upodobałam sobie wiśnie i maliny. Lekko kwaskowe wiśnie, słodkie maliny i gorzka czekolada... Prawda, że brzmi wyśmienicie ? Do upieczenia ciasta wykorzystałam moje własnoręcznie zebrane ogrodowe maliny, soczyste, aromatyczne... Ciacho było pyszne, delikatne i bardzo puszyste. A poza tym robi się(...)ciesząc się smakiem domowego wypieku. Czekoladowe ciasto z wiśniami i malinami Proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 120 g oleju 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia maliny wiśnie cukier puder do posypania Wykonanie: Wiśnie drylujemy, umieszczamy

Kulinarne przygody Gatity
CZEKOLADOWE KOKOSANKI 169

Jeśli lubicie czekoladę i kokos to połączenie jest dla Was. Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku czekoladowe kokosanki to jedne z moich ulubionych słodyczy. Dzieciaki je uwielbiają. Spróbujcie a z pewnością również je polubicie. POTRZEBUJEMY: 200 g czekolady gorzkiej 60 % 2 białka (zimne) 1/2 szklanki drobnego cukru 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych szczypta soli 1/3 łyżeczki olejku waniliowego(...)kilka łyżek śmietany kremówki Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (góra-dół) . Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. 170 g czekolady roztapiamy na parze i studzimy. Białka miksujemy ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy aż piana będzie sztywna. Dodajemy płynną czekoladę, wiórki i olejek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę nakładamy łyżką na blachy. Ja pomagam sobie drugą łyżką

WYSPA SZCZĘSLIWA
CZEKOLADOWE CIASTO Z JAGODAMI 149

pyszne, mocno czekoladowe ciasto, przełożone masą czekoladową z dodatkiem jagód, a wszystko to wykończone białą czekoladą i czekoladowymi kuleczkami   SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka, 2 budynie czekoladowe, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietany 30%, 1 gorzka czekolada, ½ tabliczki mlecznej czekolady, 1 śmietan-fix Dodatkowo: jagody, czekoladowe kuleczki , biała czekolada WYKONANIE Biszkopt: Budyń, proszek(...)pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie przekrawamy na 2 biszkopty. Krem: śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy (ale nie dopuszczamy do wrzenia), dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę studzimy kilka godzin. Następnie ubijamy wystudzoną masę, dodajemy śmietan-fix. Biszkopt smarujemy ¾ kremu, posypujemy jagodami, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą kremu, posypujemy białą czekoladą

słodki bratek
Pralinki z masłem orzechowym 186

Pyszne, rozpływające się w ustach pralinki z białej czekolady z masłem orzechowym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 pralinek: 200 g białej czekolady (2 tabliczki) ok. 12 łyżeczek masła orzechowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN + chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 120 g białej czekolady, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Przy pomocy małego pędzelka (może(...)foremek na pralinki lub kostki lodu. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. 2. Do foremek wkładamy po około jednej łyżeczce masła orzechowego. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty czekolady. 3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy pozostałe 80 g białej czekolady, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Wylewamy na masło orzechowe tworząc spód pralinek. Wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. Gotowe

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania