czekolada - 27946 przepisów (strona:177/1864)

Tort orzechowy z kakaowym akcentem 215

jajka 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 400ml słodkiej 30% śmietanki 1 szklanka mleka w proszku 200g białej czekolady 50ml likieru orzechowego 250g serka mascarpone 200g orzeszków ziemnych niesolonych Poncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml przegotowanej, schłodzonej wody Masa maślana: 300g masła 82% 1 jajko 3/4 szklanki cukru(...)garnka z grubym dnem, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy najlepiej mikserem do połączenia składników. Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę oraz likier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, jeśli jest z tym problem możemy ponownie postawić na niewielkim palniku i delikatnie podgrzać. Taki krem studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Tort czekoladowy z owocową nutą 242

zaskocz wszystkich gości smakiem oraz niebanalnym wyglądem :) Upiecz 3 biszkopty z tych przepisów: Idealny biszkopt Kolorowy biszkopt idealny Idealny biszkopt kakaowy Składniki na krem czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao 330 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 400 g serka śmietankowego/twarogowego 2 łyżeczki żelatyny (8 g) Przygotowanie: Żelatynę namocz w minimalnej ilości wody i odstaw do napęcznienia(...)około 10 min). W tym czasie rozpuść czekoladę w około 50 ml śmietanki kremówki. Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofali, ustawiając najsłabszą lub średnią moc, podgrzej około 15 sekund, do jej całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną żelatynę i czekoladę wymieszaj z serkiem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj serek. Miksuj do uzyskania gęstego kremu. Składniki na krem

Kulinarna (nie)codzienność
Czekoladowy sernik z cynamonem 178

Masa serowa: 250 g sera sernikowego (z wiaderka) 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 3 jajka ¼ szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka cynamonu 100 g czekolady deserowej Polewa: 100 g czekolady deserowej Płatki czekoladowe do dekoracji Ciasteczka mielimy w blenderze lub malakserze. Masło rozpuszczamy w garnku. Przelewamy do ciastek i dokładnie mieszamy aby zrobiły się mokre(...)średnicy 20 cm. Tortownicę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy na chwilę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C z termo obiegiem. W czajniku gotujemy wrzątek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera przekładamy ser i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę oraz cukier. Cały czas miksując wbijamy kolejno jajka. Pomiędzy każdym czekamy

VioletoweKucharzenie
Fantastyczne, zdrowe i czekoladowe ciasto z cukinią 208

żurawiny i drobno posiakanej 1/2 szklanki posiekanych orzechów 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1/4 szklanki karobu lub kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 40 g startej czekolady gorzkiej 70% Dekoracja: 60 g czekolady gorzkiej 70% kilka orzechów włoskich W misce wymieszać cukinię z jajkami, czekoladą i żurawiną. W drugiej misce wymieszać mąkę, karob, solą i proszek(...)papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 30 min. Ciasto będzie wilgotne po włożeniu patyczka, ale tak ma być. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Pokroić na kwadraty. Czekoladę, rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do worka cukierniczego uciąć rożek rękawa, aby dziurka była bardzo mała lub założyć tylkę z 1 mm dziurką, robić spirale na każdym kawałku ciasta

moj przepis na
Ciasto czekoladowe z kremem 175

Mocno czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany, mascarpone i czekolady. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne dzięki dodatkowi śmietany. Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 190 g śmietany 18% 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 250 g cukru Krem: 330 ml zimnej śmietany 30% 250 g sera mascarpone 1 łyżka(...)cukru pudru 100 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo: 20 g gorzkiej czekolady (do posypania wierzchu) Ciasto: Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając. Jajka wymieszać widelcem, dodać do masy i zmiksować. Kakao rozpuścić w wodzie i również dodać

Bullio
Brownie z chałwą 204

Czekolada, dużo czekolady i chałwa <3 Słodka rozpusta, której trudno się oprzeć, ręka sama sięga po kolejny kawałek ;) Ciasto idealne na jesienną chandrę - słodkie, wilgotne, zakalcowate, jak to brownie ;) Polecam. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej(...)cukierni Ewy :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 4 łyżki masła 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 1/2 szklanki cukru 100 g chałwy Masło rozpuścić z czekoladami, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, połączyć. Do ubitych

Domowa cukiernia Ewy
Brownie z kawałkami czekolady 189

Mega czekoladowe brownie z kawałkami rozpływającej się czekolady- ciasto idealna na jesienną chandrę :) Składniki: 190 g gorzkiej czekolady, 100 g mlecznej czekolady, 180 g masła, 250 g cukru, 30 g kakao (bez cukru), 80 g mąki, 2 jajka, posypka Blask Pereł Dr. Oetker. Przygotowanie:  W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z połamaną gorzką czekoladą, ciągle mieszamy. W misce(...)ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodajemy ostudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie dosypujemy mąkę i kakao- miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dosypujemy posiekaną mleczną czekoladę. Mieszamy szpatułką i przelewamy masę do keksówki silikonowej lub blaszanej (wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Ciasto posypujemy posypką

Aga w kuchni
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 178

łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% Nadzienie: 100g śmietanki kremówki 36% 100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75-85 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem czekoladowy: 7. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi. 8. Masę czekoladową nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. 9. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Wierzch wyrównać i nożem wyciąć środek ciasta (patrz

Mała Cukierenka
Domowa nutella, lekko orzechowa 149

Uważajcie tylko, by jej nie przypalić w trakcie przygotowania. A o to nietrudno, zwłaszcza jak dosypiemy orzechy. Nie odchodźcie od garnka! Składniki: 1½ kg śliwek węgierek ½ tabliczki mlecznej czekolady 2 pełne łyżki kakao 400g cukru kryształu 100g orzechów włoskich Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, pestkujemy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu ok 2 godziny(...)często mieszając. Do wysmażonych, gęstych powideł dodajemy pokruszoną czekoladę, kakao oraz zmielone orzechy. Całość smażymy jeszcze ok 20 minut, a następnie przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dobrze zakręcone wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120st C i pasteryzujemy 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a słoiczki nutelli pozostawiamy w nim do całkowitego ostudzenia

Kuchnia w czekoladzie
Późne lato z czekoladą i malinami 178

Jakże pysznie jest delektować się wspaniałościami późnego lata zanurzonymi w czekoladzie! Co tu dużo pisać. Maliny na wyciągnięcie ręki, chociaż nie wiadomo, jak długo będą jeszcze dostępne, bo w powietrzu chłód ( mam wrażenie, że pogoda tego lata ma większe huśtawki nastroju, niż kobieta w ciąży) Kakao też na pewno gdzieś znajdziecie :) Jedyną ciekawostką jest to, że tłuszczem w tym cieście(...)jest majonez. Bez obaw! Jest absolutnie niewyczuwalny w smaku, a nadaje ciastu wilgotnej, kremowej konsystencji; do tego rozpuszczona czekolada i właściwie po upieczeniu,  w środku mamy czekoladowego zakalca....czyli, jak na brownie przystało! :D Do dzieła, niech koniec lata będzie bardzo malinowy! :) Brownie z malinami ( na bazie majonezu) z sosem malinowym Potrzebujesz: Na ciasto:  40 g mąki pszennej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Panna Cotta z białą czekoladą 271

niego i dopominał się takiej dla dzieci, bo jak to z kawą ???. No i trzeba było zrobić, jak zapytałam z czym chce, to oczywiście z białą czekoladą. Wszystko by jadł z białą czekoladą więc zaskoczenia nie było, a, że jada rzadko, stwierdziłam, niech mu będzie, zrobię. Deser wyszedł pyszny. Jest bardzo prosty, bo tylko śmietanka, żelatyna i czekolada , więc(...)napinki, a smakuje hmmm mniam :-))))). Udanego weekendu Wam życzę :-)))) Składniki: 300 ml śmietany 30% 80-90 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny  woda Żelatynę rozpuszczam w małej ilości wody, odstawiam, żeby napęczniała. W rondelku gotuję śmietanę, dodaję do niej połamaną białą czekoladę. Jak wszystko zacznie się nam leciutko gotować, to zdejmuję z gazu, dodaję żelatynę, mieszam, dopóki się

kruche babeczki
Kinder country batonik bez pieczenia 241

akcji  Ciasto na niedzielę . Wspólnie ze mną ciasto przygotowały:  Szóste niebo ,  Angelika  i .... Składniki: 400 ml kremówki 250 g mascarpone 250 g herbatników 2 czekolady białe 2 czekolady mleczne 4 szklanki płatków Nestle Kangus Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. 200 ml kremówki ubić na sztywno, stopniowo dodawać mascarpone, zmiksować i powoli wlewać ostudzoną białą(...)czekoladę. Wsypać 3 szklanki płatków i wymieszać łyżką. Kwadratową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. Białą masę przełożyć na herbatniki, wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wstawić do lodówki. Mleczne czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Pozostałe 200 ml kremówki ubić i dodać do ostudzonej czekolady, wymieszać, aż składniki się połączą. Masę przełożyć na drugą warstwę herbatników, posypać pozostałymi

Ewusiowe Smaki
Kinder Country 361

niby batoniku ..Razem ze mną kinder country robiły: Asa , Angelika , Ewa . 350 ml śmietanki słodkiej 30% 250 g serka mascarpone 250 g herbatników 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3 szkl. płatków Nestle Kangus + garść na wierzch Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno , do śmietany dodać serek mascarpone, zmiksować powoli dodając ostudzoną białą(...)czekoladę. Wsypać Kangusy (3 szkl.) i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać , aż składniki się połączą.Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia lub folią, ułożyć herbatniki , wlać jasną masę, wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Pyszne trufle czekoladowe 173

prezent, czy poczęstunek dla gości.  Są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Mowa tu o truflach. Przygotowując te pralinki możemy przez chwilę poczuć się jak Juliet Binoche w filmie Czekolada:-) Jeśli jest ktoś, kto nie widział filmu (w co szczerze wątpię) to POLECAM ogromnie :-) Moje trufle przygotowuję z czekolady mlecznej i gorzkiej. Te, które dziś chcę Wam przedstawić, mają 3 rodzaje(...)dość wstępu, zapraszam na trufle: No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -120ml śmietanki 30% (pół szklanki) -1/2 łyżki cukru pudru -1 płaska łyżka ciemnego kakao -1 tabliczka gorzkiej czekolady *zawartość kakao 60%  100g -1 tabliczka mlecznej czekolady  100g -1 płaska łyżka miodu -około 1/3 kostki roztopionego masła DODATKI: -orzechy włoskie posiekane na drobno -1 paczka herbatników (mała paczka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort Śmietankowy 197

rodziną i nie tylko.  Bardzo lubię robić torty a moja rodzina je zjadać ,długo nie zostaje w lodówce , i tu mamy tort z dżemem w połączeniu z czekoladą i śmietaną , smakuje bardzo fajnie dżem powoduje że tort nie jest za słodki i chce się go jeść cały czas. Składniki  1 litr śmietany 30 %  1 Serek mascarpone(...)Biszkopt ciemny trzy warstwowy  1 Tabliczka czekolady białej  1 paczka migdałów  1 tabliczka czekolady mlecznej  1 Słoik dżemu ,bądź powideł  Wykonanie  Rozpuszczamy białą czekoladę i mleczną w osobnych naczyniach  odstawiamy aby wystygła ,następnie do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywną masę ,kiedy śmietana będzie już ubita dodajemy serek mascarpone i wszystko

Mój Smak