czekolada - 27946 przepisów (strona:177/1864)

Batoniki kinder country 219

Dziś coś bardzo prostego i smacznego. Łakocie domowej roboty,rodzina i znajomi zachwyceni :) Myślę, że częściej będę robić takie batoniki :)  Składniki: 200 g czekolady mlecznej 45 g margaryny lub masła 2 łyżki miodu 4 łyżki mleka 3,2% 80 g mix zbóż ekspandowanych - żyto,gryka i amarantus 35 g wiórków kokosowych   Dekoracja(...)białej czekolady 40 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Potrzebny nam garnuszek średni,do którego wkładamy: czekoladę mleczną,margarynę,mleko,miód.Rozpuszczamy do połączenia składników. Składniki nam się rozpuściły więc dodajemy kokos i mix zbóż. Mieszamy,blaszkę od babki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na dno foremki,równomiernie rozprowadzamy i do lodówki do schłodzenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Różowa kuchnia
Trufle czekoladowe z orzechami. 189

tymi truflami jest trochę tak, jak z Maćka  czekoladą różaną . W dalszym ciągu jest to tylko czekolada z dodatkiem orzechów, ale ciekawsza forma podania sprawia, że zyskuje na atrakcyjności. A jeśli zdecydujecie się na dodatkowy bonus w postaci alkoholu to zyska również na smaku ;) I idę o zakład, że jeśli na stole obok siebie postawić talerzyk z połamaną gorzką(...)czekoladą oraz drugi z truflami, to w pierwszej kolejności znikną te drugie ;) W moim domu te czekoladowe kuleczki są hitem! Zatem, polecam :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki 30% 100 g posiekanych orzechów 50 g cukru 2 łyżki masła 1 łyżka rumu (można pominąć) dekoracyjna posypka czekoladowa Wykonanie: Do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę, masło oraz

zadanie-gotowanie
Tiramisu z czekoladą 180

Zapraszam na pyszny włoski deser w mojej odsłonie. Zamiast mascarpone wykorzystałam ricottę a zamiast kakao dałam czekoladę. Lubię tak czasem sobie trochę poeksperymentować i zachęcam Was do tego. Można wtedy odkryć smaki które zapamiętamy na długo. Składniki: 250 g serka ricotta 20 g czekolady deserowej 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 całe jajko+ 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru(...)pieczemy 30 min w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Ostudzony biszkopt kroimy w kosteczkę. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy. Do miseczki przekładamy pokrojony biszkopt i zalewamy go ostudzoną kawą, mieszamy aż ciasto wchłonie płyn i odstawiamy. Żółtka ubijamy z cukrem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Wiosenna babka z jęczmieniem i nasionami chia 173

łyżeczki proszku do pieczenia 1½ szklanki mąki ¾ szklanki oleju 4 łyżki wody 2 łyżki kakao 1 kisiel malinowy 2 łyżeczki młodego jęczmienia ¼ szklanki nasion chia Dodatkowo: 1 biała czekolada 2 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka młodego jęczmienia Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy zrobi się sztywna piana dodajemy stopniowo cukier i przesianą mąkę wraz proszkiem do pieczenia(...)minut. W trakcie pieczenia wierzch możemy przykryć folią aluminiową, by zapobiec ewentualnemu, zbytniemu przyrumienieniu. Upieczoną od razu wyciągamy z formy i studzimy, a następnie dekorujemy białą czekoladą i zielonym proszkiem jęczmienia

Kuchnia w czekoladzie
Babeczki bananowo-czekoladowe bez glutenu i cukru 134

zanieczyszczone. Osoby na diecie bezglutenowej powinny poszukać takich, gdzie na opakowaniu będzie informacji, że nie są zanieczyszczone glutenem. Jeśli chcecie przygotować te babeczki dla maluszków poniżej roku to zamiast czekolady dajcie rodzynki, żurawinę lub świeże borówki. Dla kogo: dla bezglutenowców dla szukających babeczek dobrych także dla najmłodszych dla mających banany "na zbyciu" Składniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich 2 duże(...)łyżek miodu (można pominąć, jeśli mamy bardzo dojrzałe banany) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli pół szklanki czekolady pokrojonej na małe kawałeczki lub ulubionych bakalii (żurawina, rodzynki) Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki włożyć do dużej miski. Zmiksować blenderem na gładką masę (może to potrwać nawet 3 minuty). Wsypać połowę czekolady, wymieszać

Mania Wypiekania
Sernik kawowy z czekoladą 316

Sernik kawowy z czekoladą – Bardzo lubię kawę, a połączenie kawy i sernika to dla mnie poezja :). Zapraszam na pyszny, kremowy, wilgotny sernik na spodzie z ciasteczek. Aromatyczny, ze świetnie wyglądającą polewą czekoladową posypaną kakao, pychotka. W przygotowaniu jest prosty i szybki, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik kawowy z czekoladą(...)Składniki: Spód: 200g ciastek z czekoladą (użyłam pełnoziarnistych ciastek digestive) 50g masła – roztopionego Masa serowa: 400g gotowego sera na sernik 500g serka mascarpone 170-180g jasnego brązowego cukru (cukier trzcinowy nierafinowany) 1 kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 2 żółtka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach 1 espresso Polewa czekoladowa

Mała Cukierenka
Lizaki z krainy Nudzimisiów. 156

także można było zerwać z drzewa! Zapraszam na moje lizaki! Składniki na lizaki; 15 dag pokruszonych herbatników 2 łyżki kremu czekoladowego (nutelli) 3 łyżki serka mascarpone dodatkowo; pół tabliczki czekolady 2 łyżki śmietany 30% kolorowe posypki patyczki do lizaków Przygotowanie; Wszystkie składniki lizaków wymieszać ze sobą , tworząc zwartą masę. Wstawić do lodówki na około 20 min. a po tym czasie(...)formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki znów włożyć do lodówki na kilkanaście minut a w tym czasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na kostki, wrzucić do miseczki i rozpuszczać w kąpieli wodnej, dolać śmietankę i dokładnie wymieszać. Każdy patyk namoczyć w czekoladzie a następnie na niego nabić kulkę. Lizaki obtaczamy w czekoladzie, poczekać aż nadmiar czekolady spłynie i ozdobić cukierkami. Można

Radość kipiąca uśmiechem.
Bakaliowe chrupacze 199

Wpadam na chwilę, by podzielić się pomysłem na bardzo fajną przekąskę, która zadowoli miłośników słodkości. Do zrobienia tych chrupaczy z bakaliami potrzebujemy opakowania wafli ryżowych, tabliczki gorzkiej czekolady oraz ulubionych bakalii. Najpierw trzeba zatemperować czekoladę: siekamy ją, 1/3 odkładamy, a resztę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada osiągnie temperaturę 50stC, zdejmujemy z kąpieli, wsypujemy tę odłożoną część i mieszamy(...)uzyskamy gładką lejącą czekoladę. Wafle układamy na kratce, na każdy wylewamy łyżkę czekolady, rozsmarowujemy i posypujemy bakaliami. Zostawiamy na pół godziny, żeby czekolada zastygła. U mnie wśród bakalii znalazły się rodzynki, żurawina, morele, śliwki, migdały, prażone i obrane z skórki orzechy włoskie, miechunka peruwiańska oraz wiórki kokosowe. Proste, prawda?;) Można je zabrać na drugie śniadanie do szkoły albo do pracy

Obiad gotowy
Kostka cappuccino 282

Opis: Pyszna warstwa kremu Cappuccino połączona z dwoma biszkoptami, nieco przypominającymi Brownie i wszystko to połączone warstwą bitej śmietany. Całość uzupełnia starta czekolada. Składniki: Składniki na biszkopt: 130 g ciemnej czekolady 200 ml mleka 220 g mąki 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na bitą śmietanę: 100 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru Składniki(...)łyżeczki żelatyny Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Na początku jaja ubijamy z cukrem. W małym rondelku gotujemy mleko i doprowadzamy je do wrzenia. Do mleka dodajemy pokrojoną czekoladę oraz masło i mieszamy całość, aż masa będzie jednolita i gładka. Masę z mleka i czekolady stopniowo powoli dodajemy do ubitych jajek i dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia

Ciastka i ciasta
Tłusty czwartek 138

Mamy dziś tłusty czwartek, a więc na naszych stołach zawitają pączki faworki czy gniazdka. W  mojej kuchni powstały tradycyjne pączki w polewie i posypce z kolorowej czekolady. Dla każdego coś pysznego. Postanowiłam zjeść dwa pączki dziś sobie odpuszczam . Składniki: mąka pszenna 600 g mleko ciepłe 250 ml drożdże sypkie 16 g cukier 50 g cukier waniliowy 32 g masło(...)żółtka 4 szt spirytus 2 łyżki  Dodatkowo: czekolada gorzka czekolada biała wiórka kolorowe z czekolady Wykonanie: Wsypujemy mąkę przesianą do misy z drożdżami. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy.Wlewamy mleko rozpuszczone, letnie masło, spirytus i żółtka . Włączamy robot i wyrabiamy ciasto 15 minut. Po wyrobieniu wyjmujemy ciasto na stolnicę silikonową i przykrywamy je ściereczką na co najmniej 1.1/2 godziny

Różowa kuchnia
Tort z białej czekolady i truskawek 122

Cudowne połączenie białej czekolady z truskawkami, wykorzystałam w pewnym torcie urodzinowym :-) . Słodycz przełamana lekką kwaskowatością soczystych owoców to wspaniała fuzja smaku!!! Chciałam by tort był prosty, a smaki były dobrze wyczuwalne dlatego nie zrobiłam kremu z białej czekolady a po prostu rozsmarowałam rozpuszczoną czekoladę na biszkopcie. Po schłodzeniu genialnie chrupała pod zębami i rozpuszczała się w buzi. Składniki na biszkopt(...)jajek szklanka cukru szklanka mąki 50g masła Składniki na krem: śmietana 36% (500ml) cukier puder (1 czubata łyżka) Pozostałe składniki: truskawki (500g) biała czekolada (200g) Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 180 º C. Masło rozpuścić i odstawić. Jajka (całe) miksować razem z cukrem przez około 10 minut następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po łyżce mąki. Na koniec

wysmienity
Bomba czekoladowo – pomarańczowa 149

Połączenie czekolady z pomarańczą zawsze kojarzyło mi się z okresem świątecznym. Dlatego pojawia się na blogu akurat teraz. Pyszny biszkopt czekoladowy przełożony pomarańczową galaretką oraz kremem czekoladowym. Całość polana czekoladą i ozdobiona plastrami pomarańczy i paroma czekoladowymi paluszkami. Uwaga tort wyszedł bardzo duży:-) Składniki na biszkopt czekoladowy (2 okrągłe blaszki) 400g masła 400g cukru 340g maki pszennej 60g kakao(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 6 jajek Składniki na krem czekoladowy: 150g masła 220g cukru pudru 120g czekolady gorzkiej Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa 2 czekolady mleczne 100g masła mała pomarańcza parę czekoladowych paluszków Sposób przygotowania: Biszkopt czekoladowy przygotowujemy miksując masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz cały czas miksując

wysmienity
Czekoladki z orzechami i suszonymi owocami, prosta i słodka przekąska. 133

Przygotowanie takich czekoladek zajmuje dosłownie 10 minut. Możemy użyć dowolnej czekolady, ja użyłam czekolady gorzkiej 80% kakao, do tego ulubione suszone owoce i orzechy. Składniki na około 15 czekoladek: 200g czekolady gorzkiej 80% kakao garść suszonej żurawiny 6 suszonych śliwek garść migdałów garść orzechów pekan garść nerkowców łyżeczka wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli wodnej(...)mikrofalówce. Na blacie kuchennym rozłóż folię spożywczą i łyżką nałóż porcje czekolady. Na każdą czekoladkę ułóż suszone owoce oraz orzechy. Zostaw na 15 minut aż czekolada stężeje

wysmienity
ROLADA Z MUSEM CZEKOLADOWO NUGATOWYM I KREMEM BRZOSKWINIOWYM 149

brzoskwinie w puszce 1 puszka budyń śmietankowy 1 opakowanie sok z cytryny 2-3 łyżki cukier 1 łyżeczka Mus czekoladowo nugatowy: wafelki o smaku nugatowym Lusette  2 opakowania czekolada mleczna 200 gram śmietana kremówka 36 % 200 gram mleko 200 mililitrów żelatyna 2 łyżeczki + woda do pokrycia żelatyny Dekoracja: czekolada mleczna 50 gram wafelek o smaku nugatowym Lusette(...)zacznie gęstnieć. Ciepły krem wylać na zimny odwinięty biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia.  Mus czekoladowo nugatowy: W rondelku zagrzać mleko, doprowadzając prawie do wrzenia.Wyłączyć gaz. Dodać zmiksowaną blenderem czekoladę i wafelki. Mieszać, aż wszystko rozpuści się. Odstawić. W kubeczku wymieszać żelatynę z zimną wodą. Odstawić do spęcznienia. Do miseczki lub większego kubka wlać gorącą wodę i wstawić kubeczek

Kuchnia Paulettes
Cukiniowiec 159

cukinii startej wiórka 150 g cukru pudru ( dałam 250) 400 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki błonnika kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta proszku do pieczenia czekolada mleczna lub gorzka jaka lubicie tak gdzieś tartej 50 g( dałam mleczną bo taka lubię) pół szklanki oleju 2 jajka( dałam 4 bo to za mało 2) śmietana 18% pół szklanki(...)dałam 12% i też wyszło) Dodatkowo: 150 g białej czekolady (lub lukru)( dałam 200 g czekolady białej dodatkowo starłam 100 g na wiórka i posypałam kiedy zastygła)     Przygotowanie: Jak wiecie najpierw obieramy cukinie i wycinamy środki potem ścieramy na wiórka (mamy już przygotowaną więc zabieramy się za dalszą cześć). Cukier oraz jaja miksujemy na puch ( masa potraja

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania