mąki pszennej typ 550 100g cukru ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka obranych, umytych i osuszonych porzeczek 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: Składniki mokre dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy składniki suche, które później stopniowo dodajemy do wymieszanych z jogurtem i olejem jajek. Połowę porzeczek mieszamy z mąką i dodajemy(...)masy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy je do ¾ wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut. Przestudzone dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy pozostałymi porzeczkami
Kuchnia w czekoladzieSezon owocowy w pełni a ja zatęskniłam za czekoladą i wymarzyłam sobie brownie, ale żeby bardzo nie kusiło ukrojenie sobie większego kawałka niż nakazuje przyzwoitość to upiekłam ciasteczka, no dobra, wielkie ciacha brownie. Są nieprzyzwoicie wytrawnie czekoladowe z dodatkiem orzechów włoskich, mięciutkie w środku i cudownie pachnące. Składniki na około 16 sztuk: 200 g mąki pszennej(...)czekolady gorzkiej (ta dodatkowa tabliczka jeżeli chcesz dodać posiekaną) 100 g orzechów laskowych opakowanie cukru waniliowego 50 g kakao 100 g cukru (u mnie dark muscovado) 2 banany 120 g oleju kokosowego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem kokosowym. Na idealnie gładką masę zblenduj banany z cukrami i proszkiem do pieczenia
greenscarfDziś zapraszam Was na sernik, który jest lżejszy od tradycyjnego dzięki zastąpieniu twarogu włoską ricottą. Do masy dodałam skórkę z pomarańczy i gorzką czekoladę, a następnie zapiekłam w skorupce z ciasta filo. Powstał prosty do zrobienia, a jednocześnie elegancki deser, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach, szczególnie jeśli podacie go z idealnie dobraną kawą. Co oznacza "idealnie dobrana(...)jako aksamitne, zaś te o kwasowości wysokiej jako bardziej cierpkie. Coffee Masterzy ze Starbucks polecają Ethiopię do sernika oraz czekoladowego brownie, dlatego ja wymyśliłam sernik z nutą gorzkiej czekolady oraz pomarańczową skórką , która nawiązuje do cytrusowych aromatów tej kawy. Masę serową robi się bardzo szybko, bo wystarczy zmiksować kilka składników i dodać posiekaną czekoladę. Moglibyście upiec ją bezpośrednio
Chilli Czosnek i Oliwaprostych składników, a smakuje wybornie. Moja tarta jest z borówkami, ale można je zastąpić malinami, truskawkami lub innymi niezbyt kwaśnymi owocami. Spód do ciasta zrobiłam z herbatników, masła i czekolady w proporcjach, jak na mój gust idealnych, gdyż schłodzona tarta nie kruszy się i dobrze się kroi. Krem to połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną i wanilią. Pyszne ciasto(...)smakołyk bez trudu. Składniki: (forma do tarty o średnicy 28 cm, u mnie silikonowa) Spód do tarty: 150 g herbatników kakaowych 100 g masła 100 g czekolady deserowej z 50% kakao Krem do tarty: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% (schłodzić) 6 - 7 łyżek cukru pudru laska wanilii Dodatkowo
Kuchcik gotujebloku czekoladowego mam ogromny sentyment. I choć na sklepowych półkach można obecnie dostać wszystkie możliwe smaki czekolady, dla mnie ten smak z dzieciństwa chyba już na zawsze pozostanie numerem jeden. Ta oblepiająca zęby czekoladowa słodycz po prostu nie ma sobie równych. Ostatnio podczas wspólnych rozmów z Synem temat zszedł właśnie na słodkości i ogólny dostęp do nich. Opowiedziałam dziecku(...)domowej czekoladzie przygotowywanej z mleka w proszku, cukru, margaryny i kakao jaką dawniej, gdy niewiele słodyczy było w sklepach, raczyła nas Mama. Następnie, niewiele się namyślając, postanowiłam swoje opowieści wprowadzić w życie i przygotować taki blok dla Synka. Oczywiście miłe wspomnienia wróciły jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki – przypomniały mi się czasy dziecięcej beztroski, wakacji i zabaw na podwórku. Synek
Smaki Na TalerzuWłasnoręcznie napakowana różnymi pysznościami czekolada, to kolejny z szybkich i prostych przepisów na zdrowe słodycze. Gorzka czekolada osłodzona miodem, do tego bakalie np. rodzynki, żurawina, orzechy, a dla lekkości - ryż preparowany. Prosta historia - wszystko mieszamy, wlewamy do foremki i wkładamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc, aby nas nie kusiło(...)chwilę maczać tam palca w celu sprawdzenia, czy aby na pewno smak otrzymaliśmy ten, o który nam chodziło. SKŁADNIKI: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 0,5 szklanki oleju kokosowego 5-6 łyżek miodu pół szklanki żurawiny pół szklanki rodzynek pół szklanki posiekanych orzechów włoskich pół szklanki ryżu preparowanego WYKONANIE: rozpuszczam w kąpieli wodnej czekoladę dodaje olej i miód, mieszam
Upiecz sobie babeczkęCudowne, puszyste brownie z kawałkami czekolady, posypane kakaową kruszonką, idealne dla wszystkich wielbicieli nieoczywistych połączeń i eksperymentow kulinarnych. Dla miłośników czekolady wynoszacych ją ponad wszelakie smakowe uciechy - cukiniowe babeczki. Nic dodać, nic ująć. A dla przeciwwagi cytrynowo - cukiniowe blondi. SKŁADNIKI: 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii 3 jajka 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego(...)tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej) 1 i 0,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1 tabliczka posiekanej czekolady WYKONANIE: nastawiam piekarnim na 180 stopni C. mieszam mokre składniki, jajka ubijam trzepaczką z olejem i olejkiem waniliowym, dosypuję cukier dolewam przestudzoną, roztopioną czekoladę dosypuję wymieszane suche składniki: mąkę
Upiecz sobie babeczkęPyszne ciasto czekoladowo brzdącowe z nutą kokosu i truskawek. Ciężko jest mu się oprzeć i na jednym kawałku nie poprzestaniemy. Wbrew pozorom jest proste do zrobienia. Zalecam dodać czekoladę gorzką, ciasto ma lepszy smak. Nie dodaję już cukru do kremu bo rurki są słodkie, a czekolada też. biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki mąki pszennej(...)tortowej płaskie 1 łyżka kakao/ kakao i mąki w sumie razem 1/2 szklanki/ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia warstwa czekoladowa: 1 litr śmietany 30 % 250 g mascaropne 200 g czekolady gorzkiej 4 łyżeczki płaskie żelatyny 280 g rurek z nadzieniem kokosowym dekoracja: truskawki czekolada starta melisa Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno mikserem, dodaję cukier
wesoła kuchniasmaku orzechów włoskich, który jest unikalny dla regionu Narino w Kolumbii. Dla mnie to kawa typowo deserowa, które pięknie łączy się ze wszystkim, co ma w sobie dodatek orzechów, czekolady, karmelu, pestek dyni i migdałów. Pomyślcie o ciasteczkach karmelowych, ciężkim brownie, czekoladowych naleśnikach i orzechowych chlebku <3 Bogata w smaku Colombia Narino świetnie harmonizuje z tymi pysznościami i sprawia(...)przepis, z którego jestem naprawdę dumna. Udało mi się upiec zabójczo pyszne, mocno czekoladowe muffinki, które nie mają w sobie dodatku cukru (nie licząc tego znajdującego się ewentualnie w czekoladzie dodanej do babeczek). Słodycz zapewniają im miód oraz dojrzały banan, zaś dzięki dodatkowi cukinii są nadzwyczaj wilgotne i pozostają takie przez 2-3 dni po upieczeniu. Cukinia to świetny dodatek
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 5 jajek 100 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 160 g cukru szczypta soli Krem chałwowy 600 ml śmietany kremówki 350 g czekolady mlecznej 350 g chałwy waniliowej 250 g mascarpone Krem waniliowy 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Frużelina malinowa(...)kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nasączenie 250 ml wody mineralnej 2 łyżki cukru 2-3 łyżki soku z cytryny Ganache 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietany kremówki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do uzyskania gęstej
Wędrówki po kuchnimargaryny 2 łyżki cukru pudru Składniki na masę brzoskwiniową: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 0,5 litra wody Składniki na pszczółki: 1 puszka brzoskwiń 50g gorzkiej czekolady 1/5 szklanki śmietanki lub mleka płatki migdałowe *** W pierwszej kolejności robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, mieszamy, następnie cukier, dokładnie miksujemy. Dodajemy mąki przesiane wraz(...)sposób, że trzymam dużą łyżkę tuż nad masą i pomału wylewam na nią mus, który dzięki temu równo układa się na powierzchni. Ciasto wkładamy do lodówki *** *** W garnuszku rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką *** *** Brzoskwinie z drugiej puszki odsączamy z zalewy. Czekoladę przelewamy do woreczka. Na końcu woreczka robimy małą dziurkę i polewamy brzoskwinie czekoladą tworząc paseczki *** *** Małą łyżeczkę moczymy w czekoladzie
Blog z ApetytemKLIK *bananowiec z pianką-KLIK *na blaszkę 25*34 cm Składniki: 2 duże paczki herbatników (użyłam kakaowych i maślanych) 1 litr mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady + 2 kostki łyżka cukru 100 g masła 8 bananów 2 galaretki cytrynowe 300 ml śmietanki kremówki Dno i boki foremki wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie(...)cukier rozpuścić w odrobinie mleka. Do pozostałego mleka dodać 100 g masła i zagotować. Wlać rozrobiony budyń i gotować na małym ogniu mieszając. Kiedy zgęstnieje wrzucić połamaną mleczną czekoladę i mieszać aż się połączą. Gorącą masę wylać na herbatniki i przykryć warstwą ciastek. Wystudzić. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Sześć bananów zmiksować. Dodać galaretki i połączyć. Wylać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapszenna - 200g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki soda - 1/4 łyżeczki cynamon - 1/4 łyżeczki kakao - 3 łyżki jajko - 1 cukier brązowy - 175g olej - 100ml maślanka - 125ml banany - 3 większe Dodatkowo: czekolada mleczna - 60g czekolada gorzka - 40g śmietana 18% - 100g Wykonanie: W misce mieszamy ze sobą jajko, cukier, olej i maślankę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao. Wszystkie(...)widelca. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut (do suchego patyczka). Czekoladę i kwaśną śmietanę umieszczamy w misce i podgrzewamy. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej. Alergeny Alergeny jajka , mąka , mleko Jeśli szukasz przepisu na zdecydowanie najlepsze czekoladowe babeczki, wypróbuj
Pogotujmy.plJuż strasznie dawno nie piekłam krajanki korzennej a to jedno z moich ulubionych ciast. Tym razem upiekłam je w formie babeczkowej by ułatwić ich jedzenie :) Korzenne babeczki z czekoladą (proporcja na 18 szt.) ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 150 g cukru 65 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli po łyżeczce(...)cynamonu i gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 100 g gorzkiej czekolady 250 ml wody 125 g rodzynek 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki rumu 18 kawałków czekolady Czekoladę i rodzynki siekamy ostrym nożem lub blenderem. Wodę zagotowujemy, wsypujemy kawę, rodzynki i czekoladę. Gotujemy ok. 15 minut, studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Dodajemy miękkie
Dzieje kuchennej WiewióryDelikatne, mokre, mocno czekoladowe, czyli to co lubię najbardziej. Składniki: CIASTO: 220 g masła lub margaryny 220 g cukru 220 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM: 400 g białej czekolady 740 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 340 g żurawiny suszonej DO NASĄCZENIA(...)wody 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku malinowego 2 łyżki wódki POLEWA: 100 g masła 50 g kakao 120 g cukru pudru 2 łyżki mleka DEKORACJA: starta czekolada posypka CIASTO: Masło ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku cały czas ubijając. Dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i dodajemy. Mieszamy. Następnie
Kuchnia w oparach