czekolada - 27946 przepisów (strona:171/1864)

Czekoladowa finezja z galaretką jagodową 161

przełamania smaku jagodowa galaretka! Ciasto idealne dla czekoladowych łasuchów. Ciasto do popołudniowej kawy! Biszkopt Brownie: ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g masła lub margaryny 100 g mlecznej czekolady ¾ szklanki cukru 2 jajka 2,5 łyżki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 100 g mlecznej czekolady 100 g białej czekolady(...)przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Do garnka przelewamy mleko i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki margaryny lub masła oraz połamaną mleczną czekoladę. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do ciepłej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka

VioletoweKucharzenie
Ciasto brzoskwiniowa delicja 283

świątecznych wypiekach pachnących przyprawami czas wrócić do tradycyjnego wypiekania. Zapraszam was na proste ciasto z galaretką i kremem z gorzkiej czekolady. Smakuje wybornie i nie jest za słodkie. Talerzyk Porcelana Bogucice z kolekcji Venezia. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej T500 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  Galaretka: 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml wrzątku(...)puszka brzoskwiń Krem czekoladowy: 500 ml kremówki 30% 200 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: dżem brzoskwiniowy czekolada gorzka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową

Ala piecze i gotuje
Jak poradzić sobie z uzależnieniem od słodyczy? 121

cukrowym apetytem, jeśli nie popracujesz nad sobą i swoim myśleniem.  Pamietaj,  że masz wolną wolę i nie ma takiej siły która sprawiałaby, że MUSISZ objadać się czekoladami. Nastaw się pozytywnie – sukces nie zaczyna się od słów „na pewno mi się nie uda” . Nie użalaj się, nie traktuj tego jako karę, a jako wyzwanie, które prowadzi(...)prostocie i – uwierzcie – niesamowicie skuteczny. KROK 3. WYRZUĆ SŁODYCZE Z DOMU Nie lubię radykalnych kroków, ale tu akurat takie rozwiązanie sprawdza się idealnie. Nie trzymaj w domu czekolad na czarną godzinę – to znacznie podnosi ryzyko powrotu do nałogu. Mniejsza dostępność = mniejsza pokusa, więc opróżnij szufladę wstydu Do sklepu wchodź zawsze z listą zakupów, i choćby się waliło

Powiedz dietom nie
Podwójnie czekoladowe ciastka z migdałami 177

Dzisiaj łatwo, słodko i przyjemnie ;). Podwójnie czekoladowe ciastka, podwójnie, bo z gorzką i białą czekoladą z dodatkiem posiekanych migdałów.  Każde ciacho inne, bo nakładane łyżką. Kształt jest tu mało istotny, liczy się smak! A żeby się przekonać jak smakują, trzeba je upiec, więc do dzieła! ;) Składniki: (na ok. 9 sztuk) 60 g miękkiego masła 40 g cukru trzcinowego(...)jajko kilka kropel aromatu śmietankowego 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g migdałów 40 g gorzkiej czekolady 40 g białej czekolady Przygotowanie: Obydwie czekolady oraz migdały posiekać (nie za drobno). Mąkę przesiać, a następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz

Nastoletnie Wypiekanie
Pierniko-brownie z batatów 109

pragnąć kolejnego jeszcze bardziej... a w cieście nie ma ani grama cukru i ani mąki! :) Pierniko-brownie: 200g suszonych daktyli 4 średnie bataty (ok. 500-600g) 80g gorzkiej czekolady 3 wiejskie jaja 7 łyżek oleju kokosowego 4 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżeczki kawy zbożowej np. Inka 4 łyżeczki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka(...)zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. W tym czasie obieramy bataty i ścieramy je na tarce na grubych oczkach do dużej miski. W małym rondelku umieszczamy połamaną czekoladę wraz z olejem kokosowym i rozpuszczamy na wolnym ogniu mieszając, tak by się nie przypaliła.   Po tym czasie odsączamy daktyle i przekładamy je do blendera, wbijamy jajka i blendujemy

Cooking Monster
Babeczki czekoladowe z mandarynką 161

ciasto. Odrywamy niewielkie fragmenty i wykładamy nimi spody foremek na babeczki. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 minut.  ciasto: 200 g jogurtu naturalnego 90 g czekolady gorzkiej 5 łyźek płatków ryżowych/jaglanych 1/2 szklanki mąki orkiszowej/lub innej pełnoziarnistej 1/2 szklanki kaszy manny  szczypta przyprawy do piernika i cynamonu cukier lub inne słodzidło do smaku odrobina(...)proszku do pieczenia i sody skórka starta z jednej większej mandarynki Płatki ryżowe zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Jogurt miksujemy na małych obrotach, stopniowo dodając rozpuszczoną czekoladę, płatki ryżowę, kaszę, mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, skórkę z mandarynki

Kuchnia Ellie
Reniferkowe brownie 117

brownie w formie reniferów. Jest to bardzo fajna propozycja na  przyozdobienie klasycznego ciasta brownie. Możecie skorzystać z naszego przepisu na ciasto lub zrobić swoje ulubione, następnie „przyklejacie” czekoladą kilka elementów i otrzymujecie niezwykle ciekawe wizualnie ciasto, które będzie ozdobą każdego stołu. Polecamy :) Ilość porcji: 2 małe okrągłe blachy o średnicy 18cm, z każdej 6 „reniferów” Składniki: Na ciasto: 100g(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Na przybranie: 24 precelki 12 małych biszkoptów 24 ciemne gorszki np.: m&ms 12 czerwonych groszków Kostka białej czekolady Kostka ciemnej czekolady Ciepłe masło, cukier i ekstrakt waniliowy umieszczamy w misce miksera i ucieramy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Mąkę i kakao przesiewamy

Kolizje Smaków
Szybki piernik świąteczny z powidłami 140

wyobrażam sobie Świąt bez pachnącego, aromatycznego piernika. Szczególnie upodobałam sobie ten przekładany powidłami i oblany czekoladą. Cudowny zapach korzennych przypraw, kwaskowate powidła i ciemna czekolada - dla mnie połączenie doskonałe. Tradycyjny piernik świąteczny przygotowuje się na długi czas przed świętami. Ja jednak mam dla Was przepis zdecydowanie szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu , co wcale nie umniejsza jego smakowi. Piernik ten możecie(...)cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika Do przełożenia: 350 g powideł śliwkowych Do polania: 100 g czekolady deserowej 3 łyżki oleju roślinnego  Wykonanie: W rondelku umieścić miód, cukier i masło. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Masę miodową odstawić

kolorowotorcikowo
ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY Z ŻURAWINĄ I MASĄ PIERNIKOWĄ 139

żurawiny świeżej (może być mrożona) sok z 1/2 pomarańczy 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka przyprawy do piernika Masa piernikowa: 500 ml śmietany 36% 200 g czekolady gorzkiej  3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 op. cukru z prawdziwą wanilią Beza makowa: 4 białka 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka maku szczypta soli Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady(...)momentu aż żurawina zmięknie i konsystencją będzie przypominała dżem. Studzimy. Masa piernikowa: Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę i dodajemy przyprawę do piernika. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. Najlepiej masę przygotować sobie dzień wcześniej i schładzać całą

Kuchnia MagdaLeny
Markizy z kremem kokosowym i dżemem 207

mleka 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych 100 g masła 60 g cukru pudru Polewa: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej Dodatkowo: dżem truskawkowy Łowicz kokos do obtaczania Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić wszystkie składniki w misie miksera i zmiksować(...)wykrawać kółka o średnicy maksymalnie 4 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady. Połowę ciasteczek z wierzchu posmarować czekoladą. Ja smarowałam pędzelkiem. Krem kokosowy: Z mleka odlać pół szklanki i rozmieszać mąki. Resztę mleka zagotować z wiórkami kokosowymi i cukrem waniliowym. Wlać mleko

Ala piecze i gotuje
Czekoladowa i potrójnie orzechowa tarta bożonarodzeniowa 195

każdym zakamarku, w domu, czuć Święta Bożego Narodzenia, zapach igliwia jedyny w swoim rodzaju, który od razu powoduje, że chcesz ubrać ciepłe skarpety i usiąść z kubkiem gorącej czekolady przy choince, w którą ja mogę wpatrywać się godzinami.  Zapach gorzkich pomarańczy, orzechów i czekolady zwiastuje w kuchni coś pysznego. Każdy z Nas ma ten swój wyjątkowy zapach(...)smak, związany z tym magicznym czasem oczekiwania.  Dla mnie - to właśnie połączenie orzechów, gorzkiej czekolady i żurawiny. Na takie idealnie wyważone połączenie smaków dzisiaj Was zapraszam! #beko #ciastojakzobrazka PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNĄ TARTĘ: CIASTO SKŁADNIKI: - 100 g zmielonych orzechów laskowych - 150 g maki pszennej typ 450 - 80 g mąki krupczatki - 140 g zimnego masła - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka

SMYKWKUCHNI
Kokosowe naleśniki a’la rafaello 192

waniliowego 100 ml oleju 20 ml wody gazowanej 1 łyżeczka smalcu aromat migdałowy krem 250 g serka mascarpone 50 g wiórków kokosowych 50 g migdałów w płatkach 50 g czekolady białej 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) dekoracja 50 g czekolady białej 50 g wiórków kokosowych Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja,aromat, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy(...)Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy gotowe naleśniki. Czekoladę rozpuszczamy. Serek mascarpone łączymy z wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami, cukrem waniliowym. Wąskim strumieniem dodajemy przestudzoną czekoladę. Całość łączymy ze sobą. Naleśniki smarujemy masą kokosowo-migdałową. Zawijamy w rulon. Czekoladę rozpuszczamy

Ciasta z tradycjami
DOMOWA GORĄCA CZEKOLADA 135

DOMOWA GORĄCA CZEKOLADA Mmm...domowa gorąca czekolada. Zawsze piłam kupną, ale ta domowa o wiele lepsza i mniej słodka. Pachnąca świątecznym klimatem, dzięki cynamonowi i goździkom <3  Prosta w przygotowaniu z prostych składników.  ~~PRZEPIS~~ mleko 0.5 l. śmietana kremówka 30 % 1/2 szkl.  czekolada mleczna 100 g.  kakao prawdziwe 1 łyżka goździki(...)cynamon 1/2 łyżeczki bita śmietana do dekoracji Mleko przelewamy do garnuszka ( należy je zagotować, ale tak by nie wykipiało ). Dodajemy połamaną czekoladę, cynamon, kakao i goździki. Mieszamy na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Wyciągamy goździki i czekoladę przelewamy do szklanek. Ozdabiamy bitą śmietaną

Kuchnia Paulettes
Tort z dżemem i mango 159

zrobiłam z dżemu i konfitury Łowicz . Idealna sprawa kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, a skraca nam też czas zrobienia tortu. Krem o smaku mango, a tort udekorowany czekolada białą. Jest naprawdę prosty do zrobienia. Kremu nie słodzę bo dżem już jest słodki. Lekki , puszysty mocno truskawkowy.  biszkopt: 6 jajek wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki(...)szklanki wina białego 1 słoiczek dżem truskawkowy Łowicz galaretka truskawkowa: 120 g  extra konfitury z  truskawek Łowicz 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szklanki wody obręcz tortu: 100 g czekolady białej Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż się rozpuści. Kolejna łyżka cukru po około minucie

wesoła kuchnia
Piernik z kremem pomarańczowym 430

bliżej ;) Składniki na blaszkę 28x19cm   Ciasto: 240g miodu 240g cukru 2 jajka 2 żółtka ½kg mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem pomarańczowy: 5 dużych pomarańczy 1 tabliczka czekolady białej 2 budynie śmietankowe 2 galaretki pomarańczowe 150g masła Dodatkowo: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych 1 pomarańcza do dekoracji Polewa czekoladowa: 100g masła 100g cukru pudru 3 łyżki mleka(...)sobie ok 1 szklankę. Gotujemy. W pozostałym napoju rozpuszczamy budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się soku. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia kremu. Studzimy. Przełożenie: Blat piernikowy – rozsmarowana połowa powidła- połowa kremu pomarańczowego- drugi blat piernikowy- reszta powideł- reszta kremu pomarańczowego- ostatni blat piernikowy- polewa czekoladowa- cieniutkie plastry

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania