piątek wieczorem młodsza córa domagała się ciasta, z którego wypływa czekolada. Pojęcia do teraz nie mam skąd ta nagła potrzeba, bo wyjaśnić nie raczyła. A dzisiaj rano, gdy myślałam, że jednak mi się upiecze, pierwsze o czym wspomniała to o robieniu ciasta z wypływającą czekoladą. Jakby więc rady nie było. A ponieważ moja 3-latka ma całkiem niezły dryg(...)pieczenia, to poczyniłyśmy fondant z przepisu Gordona Ramsay’a. Składniki na 4 porcje: 1 tabliczka gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao 100 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki 1/2 szklanki drobnego cukru trzcionowego 2 jajka i dodatkowo 2 żółtka 3/4 szklanki mąki pszennej (u nas tortowa, bo zwykła wyszła) Dodatkowo: 25 g rozpuszczonego masła kakao naturalne do posypania wnętrza
gutfutobciążenia. Upieczone ciasto dokładnie ostudź. Składniki na krem i całą resztę: 250 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 130 ml śmietany kremówki 30% (prosto z lodówki) 100 g białej czekolady 5 łyżek dżemu z borówki (może być jagodowy) 300 ml śmietany kremówki 30% (prosto z lodówki) 2 łyżeczki cukru pudru 400 g borówki Wykonanie: 130 ml śmietany ubić na sztywno(...)Dodać serek mascarpone i wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (dodaję do kąpieli wodnej łyżkę śmietany 30% i mieszam z czekoladą, wtedy jej konsystencja po roztopieniu jest bardziej płynna i jednolita). Lekko przestudzić i dodać do ubitej śmietany. Mieszać delikatnie szpatułką. Spód przestudzonego ciasta posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć krem z białej czekolady
gutfutbiałego cukru 2 łyżki cukru z wanilią 5 jajek ok 350-400g mąki tortowej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50g suszonej żurawiny Polewa: 1 tabliczka czekolady deserowej 20ml mleka np 3.2% 30g płatków migdałów tłuszcz oraz mąka do wysmarowania formy Sposób przygotowania: 1. Szpinak myjemy i osuszamy. Blendujemy go z olejem oraz sokiem z cytryny. Jajka(...)żurawiną i szczyptą soli. Dodajemy do masy i mieszamy całość aż do połączenia składników. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C ok godzinę- do suchego patyczka. 2. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Polewę rozprowadzamy na całym cieście i posypujemy płatkami migdałów. By ciasto nie obeschło najlepiej trzymać je pod szklanym kloszem lub przykryte folią spożywczą
Kuchnia w czekoladzieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 160 g herbatników kakaowych 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady białej ok. 120 – 160 g prażonej pszenicy w miodzie wykonanie: Blaszkę (20×25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy 1/2 cz. herbatników. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy o miseczki i umieszczamy(...)garnuszku z gotującą się wodą). Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Serek rozmiksowujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej czekoladę i ponownie ubijamy. Taką masę dodajemy do serka i miksujemy na jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy prażoną pszenicę i mieszamy szpatułką. Gotową masę równomiernie wykładamy na herbatniki i przykrywamy ją pozostałą częścią ciastek. składniki na polewę
Domowy Smak Jedzeniaksylitolu 150g musli z suszonymi owocami 8 łyżek płatków kukurydzianych 8 łyżek płatków owsianych 1 banan garść rodzynek garść suszonej żurawiny 2 łyżki jagód goji 3 łyżki płatków białej czekolady Sposób przygotowania: Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, ksylitol oraz ziarenka z laski wanilii. Wszystko razem mieszamy. Musli łączymy z płatkami owsianymi oraz kukurydzianymi. Do każdego słoika dajemy na spód po łyżce(...)ponownie posypujemy musli. Banana kroimy na plasterki i tworzymy z niego kolejną warstwę, którą przykrywamy ponownie kremem. Wierzch posypujemy resztą musli połączonej z bakaliami i posypujemy płatkami białej czekolady. Taki deser spokojnie możemy przechować w lodówce do dnia następnego, choć u mnie nie było takiej potrzeby
Kuchnia w czekoladziejajka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 kostka (250) masła, lub ewentualnie margaryny 3 budynie (2 czekoladowe, 1 śmietankowy lub waniliowy) 1 szklanka mleka kilka rodzynek Pół tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej Opakowanie orzechów włoskich Puszka kajmaku lub skondensowanego słodzonego mleka w puszcze Jeżeli nie masz gotowego kajmaku należy gotować mleko w puszcze w kąpieli wodnej przez około(...)wcześniej przygotowane herbatniki. Wygładzamy i szybko przykrywamy gorącą masę kolejną warstwą herbatników. Kolejną warstwą jest kajmak, który delikatnie smarujemy całe ciasto. Kolejno na kajmak sypiemy posiekane orzechy oraz startą czekoladę. Ciasto musi wystygnąć w temperaturze pokojowej, po wystudzeniu wkładamy do lodówki. Sernik czekoladowy z kajmakiem i orzechami
Kocham Czekoladęmusicie spróbować. 1 kg twarogu 1 puszka masy krówkowej 3 lub 4 jajka (w zależności od wielkości) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 200g herbatników + starta czekolada do posypania Herbatniki kruszymy, część kruszę na pył a kilka kawałków zostawiam większych, aby wypłynęły do wnętrza ciasta. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy tortownicę. Twaróg(...)temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Sernik smarujemy pozostałą masą krówkową i posypujemy startą czekoladą. Inspirację zaczerpnęłam z bloga szefowa-kuchni.blogspot.com
Kocham Czekoladęsuchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową. Ciasto wyjąć i wystudzić, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem lub oblać polewą. Polewa: 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła Śmietankę i masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie
Kocham CzekoladęNastępnie nałożyć łyżeczką porcje nadzienia budyniowego, i przykryć masą kakaową. Piec w 180 stopniach C, około 25 min. Babeczki można udekorować polewą czekoladową albo cukrem pudrem Polewa: 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła Śmietankę i masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie
Kocham Czekoladęduże jajka (lub 5 mniejszych) 1/2 puszki masy krówkowej (250 g) 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 140 g solonych orzeszków ziemnych 125 g czekolady (mleczna i gorzka) 1 budyń waniliowy Dodatkowo do dekoracji: pozostałe pół puszki masy kajmakowej 3 batony Snickers Sernik Snickers Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier(...)mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dłonią). Tortownicę wstawiamy do lodówki na 20 minut. Orzeszki bardzo drobno siekamy, a czekoladę ścieramy na najgrubszych oczkach tarki (lub rozdrabniamy w blenderze kielichowym/robocie kuchennym). Wszystkie składniki masy serowej (które powinny mieć temperaturę pokojową) łączymy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się
Kocham Czekoladętwarogu 1 puszka masy krówkowej 3 lub 4 jajka (w zależności od wielkości) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 100g herbatników + 100g wafelków czekoladowych, starta czekolada do posypania Herbatniki i wafelki kruszymy na pył. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy tortownicę. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej(...)temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Sernik smarujemy pozostałą masą krówkową i posypujemy startą czekoladą
Kocham CzekoladęZdrowsza wersja, prosta w wykonaniu i szybka. O tym, że smakują jak te oryginalne i są nieziemsko dobre, chyba nie musimy pisać :) Kokosowy smak miesza się z rozpływającą czekoladą - to musi być pyszne! Jaglane batoniki Bounty Przepis na ok. 25-30 sztuk Potrzebujemy: 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej 3/4 puszki mleczka kokosowego (400 ml) 200 g wiórków kokosowych + 2 łyżki(...)posypania 100 g płatków migdałowych lub miazgi migdałowej 4 łyżki ksyliotolu/ cukru 1 gorzka czekolada na polewę Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajmy, aby przelać ją na sitku wrzątkiem, dzięki temu pozbędziemy się goryczki. Do ugotowanej ciepłej kaszy dodajemy około 4-5 czubatych łyżek mleczka kokosowego (stałej części i/lub płynnej). Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, płatki
Bananowe PoleZawsze w sklepie, gdy przechodzę koło półki z waflami ryżowymi mam ochotę kupić gotowe wafle oblane czekoladą. Zawsze biję się z myślami...przecież przygotowanie takich wafli to chwilka, a nie tylko będę dokładnie wiedziała czy je smaruję, ale też będzie trochę taniej. W końcu zmobilizowałam się, by przygotować je samodzielnie. Czas przygotowania: 10 minut! Polecam! Dla kogo: dla szukających lekkiej(...)przekąski do zabrania do pracy/szkoły dla bezglutenowców dla lubiących samodzielnie wykonywać sklepowe smakołyki Składniki: paczka wafli ryżowych 100g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wafle rozłożyć na desce i nakładać po 1 łyżeczce czekolady na wafel. Rozsmarować. W zależności od tego jak grubą warstwę czekolady chcecie otrzymać, na tyle wafli
Mania Wypiekaniastary przepis na kruche ciasto - piekę same tarty, serniki i różne owocowe pleśniaki. Tak więc w ramach równowagi dla kwaśnego rabarbaru dzisiaj totalnie na słodko i z moją ukochaną czekoladą z Wedla! Do przygotowania tarty potrzeba nam: 300g mąki pszennej 200g zimnego masła 100g cukru + 3 łyżki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 3-4 gruszki(...)jajka 1 tabliczka gorzkiej czekolady E.Wedel 1 tabliczka mlecznej czekolady E. Wedel 2 łyżki śmietany 36% Na początku musimy zrobić spód do ciasta. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier i masło dodajemy do miski, dodatkowo dwa żółtka i dwie łyżki śmietany 18%. Z tych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim blaszkę do tarty na grubość około
Kuba Gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pamiętacie mój puszysty mus czekoladowy ? Teraz "pobawiłam się" białą czekoladą, którą zresztą baaardzo uwieeelbiam. Oczywiście efekt wyszedł rewelacyjny! Mus charakteryzuje się niezwykłą delikatnością i wprost rozpływa się w ustach. Co prawda dodatek cynamonu podkreśla jego kremowy smak, ale możecie go pominąć. Spróbujcie obu wersji! 150g białej czekolady(...)śmietanki 30% 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Śmietankę przelać do rondelka (z grubym dnem) i dodać połamaną czekoladę. Całość podgrzewać na małym ogniu - do momentu, aż czekolada całkowicie się roztopi. (Nie wolno dopuścić do zagotowania się masy i należy ją często mieszać, aby się nie przypaliła). Odstawić do ostygnięcia. Masę schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. (Można też w zamrażarce
Di gotuje