czekolada - 27946 przepisów (strona:188/1864)

Francuskie à la donuty w czekoladzie 180

idealne rozwiązanie! :) Szybkie, łatwe, bez wyrabiania ciasta czy formowania à la pączki z ciasta francuskiego, z charakterystyczną dla amerykańskich doughnuts (w Polsce zwane donutami czy donatami) dziurką, oblane mleczną czekoladą i posypane posypką- by nie tylko smakowały, ale i cieszyły oko :) Wszak nie jest to tradycyjny pączek, ale liczy się fakt, iż jest tłusto i słodko! Przygotowanie ich zajmuje niecałe(...)minut- z wykrojeniem, upieczeniem i polaniem czekoladą, czyli ekspresowo- a tyle czasu na pewno wygospodarujecie, nawet po pracy :) Aaa, zapomniałabym- smakują tak wyśmienicie, że kupcie od razu 2 arkusze ciasta francuskiego :))) 12-15 szt.: * ciasto francuskie- 1 arkusz * czekolada biała- 100 g * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * ewentualnie barwnik spożywczy i posypki Z ciasta francuskiego wykroić szklanką

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto czekoladowe 105

Składniki (na 8 porcji) na ciasto: - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g), - 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej (ok. 180g), - 2 łyżki kakao (20g), - 1 łyżeczka sody, - ¼ łyżeczki soli, - 4 łyżki oleju rzepakowego (ok. 40g), - 2 jajka (ok. 120g), - 15 suszonych daktyli (ok. 75 g), - ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - ½ szklanki wrzącej wody. na polewę: - ½ tabliczki gorzkiej czekolady(...)łyżki mleka (ok. 20ml), - 2 kostki czekolady startej na tarce. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z kakao, sodą i solą. 2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. 3. Miksujemy daktyle na gładką pastę 4. Miksujemy jaja z pastą daktylową. 5. Do masy dodajemy olej i mleko. 6. Wlewamy wrzącą wodę i mieszamy. 7. Ciasto pieczemy w 180ºC przez

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Muffinki czekoladowo-orzechowe 202

Często dodaję banana do muffinek czekoladowych. Zyskują dzięki niemu nie tylko wilgoć, ale także ciekawy smak. Składniki: ( na około 15 muffinek ) 4 jajka 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 1 łyżka masła 1 szklanka mielonych orzechów laskowych lub innych 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 banan Wykonanie: Czekoladę połamać, umieścić(...)plastikowej misce, dodać masło. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą - poczekać aż czekolada się rozpuści. rozpuszczoną czekoladę. Rozpuszczona czekoladę odstawić do wystygnięcia. W tym czasie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Banana pognieść widelcem i wymieszać z jogurtem. Ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodawać czekoladę, mieszając na najniższych obrotach.  Następnie

kolorowotorcikowo
Czekoladowo- śliwkowe tartaletki z malinami i pistacją! Terravita zawsze ze mną! 113

wspólną chwilę przyjemności i czekoladowej rozpusty! Tartaletki czekoladowo- śliwkowe z malinami i pistacjami powstały podczas niespodziewanej wizyty przyjaciół u nas w domu. Jak to dobrze mieć schowaną tabliczkę czekolady w szafce! W domu nie było ciasta, więc szybko przygotowałam takie o to tartaletki całość robi się maksymalnie 15 minut! Smakują obłędnie! Koleżanka stwierdziła, że jakby nie widziała jak powstają(...)zrobić takie pyszności! Dlatego zachęcam i Was do wspólnego słodkiego smakowania! Terravita zawsze ze mną i w mojej kuchni! ;-))) TARTALETKI ŚLIWKOWO- CZEKOLADOWE Z MALINAMI I PISTACJAMI! WYKONANIE: - 1 tabliczka czekolady Terravita 70% kakao - 6-8 sztuk pierniczków - 2 łyżki oleju kokosowego - 20 śliwek kalifornijskich - zamrożone maliny W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę Terravita, dodaj do niej kilka malin, tak aby się

SMYKWKUCHNI
Fondant czekoladowy 140

życzę Wam i nieskromnie sobie, spełnienia wszystkich naszych marzeń, bo warto je mieć i spełniać! Dzisiaj z kolei zaczynamy słodko i czekoladowo, czyli tak jak lubię najbardziej, cudowne, pachnące czekoladą, płynne w środku w stu procentach czekoladowe fondanty. Moim zdaniem najcudowniejszy czekoladowy deser na świecie! Chrupiący z zewnątrz i płynny w środku fondant to wbrew pozorom bardzo prosty deser(...)przygotowania 4 fondantów w kokilkach o średnicy około 10cm. potrzeba nam: 100g gorzkiej czekolady 10-20g czekolady mlecznej 4 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżeczka kakao 1 czubata łyżka mąki pszennej 50g masła (1/4 kostki i odrobina do wysmarowania kokilek) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej masło i łączymy. W misce ucieramy dwa jajka z cukrem

Kuba Gotuje
Wafle w czekoladzie 139

karnawałowe przyjęcie, na podwieczorek, do pracy, na wycieczkę albo jako prezent. Błyskawiczne w przygotowaniu, bardzo smaczne - wręcz uzależniające :) Wafle ryżowe z gorzką czekoladą i bakaliami to pomysł mojego Męża. To on stoi za wieloma ciekawymi przepisami, które pojawiają się na blogu, jest najlepszym inspiratorem i motywatorem. Dziś zapraszam więc Was na bezglutenowe smakołyki w jego wykonaniu. Składniki: - wafle ryżowe(...)sztuk) - 100 g gorzkiej czekolady - 2 łyżki słodu (syropu z agawy/klonowego/miodu/cukru) - skórka starta z 1/2 pomarańczy - ok. 100 ml soku z pomarańczy - dowolne bakalie (np. żurawina, figa, płatki migdałów i orzechy nerkowca) Startą skórkę pomarańczy (ścieramy nie za dużo, tak aby lekko prześwitywała biała warstwa), sok i słód mieszamy i podgrzewamy w rondelku. Do rondelka dodajemy czekoladę pokruszoną na kawałki

Smakuje zdrowo
BROWNIE 163

ciasto to pełnia smaków czekolady. Wszyscy lubiący czekoladę z pewnością zasmakują w tym cieście. Muszę też przyznać, że to ciasto jest tak proste w wykonaniu, że może go zrobić każdy nawet ktoś komu nie wychodzi pieczenie:) SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady 100 g deserowej czekolady 200 g masła 6 jaj 100 g cukru 100 g mąki 1 szklanka obranych orzechów(...)lody waniliowe- opcjonalnie Na garnek z gorącą wodą kładziemy miskę i wrzucamy do niej czekoladę i masło. Jak wszystko ładnie się rozpuści odstawiamy aby wystygło. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i zmniejszamy obroty, dodajemy mąkę i rozpuszczoną czekoladę, cały czas miksując dodajemy potłuczone orzechy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st ok 30 minut. Bardzo dobrze smakuje z lodami

harrisa
Ciasto czekoladowe z kremem 265

Mocno czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany, mascarpone i czekolady. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne dzięki dodatkowi śmietany. Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 190 g śmietany 18% 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 250 g cukru Krem: 330 ml zimnej śmietany 30% 250 g sera mascarpone 1 łyżka(...)cukru pudru 100 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo: 20 g gorzkiej czekolady (do posypania wierzchu) Ciasto: Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając. Jajka wymieszać widelcem, dodać do masy i zmiksować. Kakao rozpuścić w wodzie i również dodać

Bullio
Muffinki piernikowe z powidłami 179

mięciutkie i co tu dużo mówić rozpływają się w ustach, a te powidła mmm. Zapraszam... Przepis z "Moje wypieki" Skala trudności - proste Stopień smaku 10/10 ja dałam polewę z czekoladą biała i taką wam polecam. Składniki na 12 babeczek: 2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g gorzkiej czekolady, posiekanej pół szklanki kakao 2 duże jajka 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół szklanki kwaśnej śmietany 18% 3/4 - 1 szklanka powideł śliwkowych Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć. W garnuszku umieścić masło

Kubki smaku
Keks czekoladowy ze śliwką i orzechami 96

Kiedy robi się zimno na dworze mam ochotę usiąść wtedy z kubkiem gorącej kawy i zjeść coś czekoladowego. Poszukując ciekawych połączeń natrafiłam na keks właśnie z czekoladą,który został połączony ze śliwką mmm pysznie to się czytało a jeszcze pyszniej jadło. Zapraszam... Skala smaku 10/10 keks jest wilgotny,mocno czekoladowy i wcale nie za słodki. Od siebie mogę dodać(...)śliwkę po pokrojeniu w kawałki zalałam likierem amaretto i odstawiłam na 30 min. Keksu już nie polałam czekoladą oszczędzając zwyczajnie sobie kalorii;)   Źródło "Moje wypieki" Składniki: 120 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła, w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Kubki smaku
Tarta śmietanowa z białą czekoladą, borówkami i bezą 191

piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę lub tacę - niekoniecznie Krem z białej czekolady: z 500 ml. śmietanki tu zostawiamy pół szkl. 250 g serka mascarpone 125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36% 4 łyżki likieru z białej czekolady - ja dałam likier Baileys(...)białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być prosto z lodówki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, by się nie zważyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać likier, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu. Ponadto: 4 łyżki

Kubki smaku
Wegańskie ciasto czekoladowe, powtarzam z czekoladą, a nie ze skromnym kakao 149

ciasto czekoladowe. Po raz pierwszy w tym roku zrobiłam je wegańskie. Jest wyjątkowe, niech was nie zmyli skromy wygląd, z dnia na dzień coraz lepsze, bo nabiera wilgoci i czekolada osiada na jego spodzie. Należy je jeść dosłownie jak lekarstwo, bo ma tyle czekolady w sobie, a jeśli zastosujecie się do zaleceń wytrzyma aż do Sylwestra (sprawdzone!). Składniki (tortownica(...)standardowa prostokątna blacha): 4 tabliczki po 100 g gorzkiej, minimum 6o % czekolady 300 g daktyli 320 g mąki pszennej tortowej (z czego 50 g może stanowić mąka pełnoziarnista) 150 g masła kokosowego 100 g syropu daktylowego (może być z agawy, klonowy) 200 g wiśni kandyzowanych lub w syropie (u mnie pół na pół) Przygotowanie: Czekoladę pokrusz i wraz z całym

greenscarf
Świąteczne Warsztaty z E.Wedel 111

Piątek przed Mikołajkami spędziłam bardzo czekoladowo. Miałam okazję uczestniczyć w warsztatach E.Wedel, które prowadził Maestro Czekolady Janusz Profus .  Zostały przetopione kilogramy czekolady, a wszystko dlatego, że budowaliśmy domy. Tak, prawdziwe czekoladowe domy, spawane czekoladą. Do naszego domu dodatkowo dekorowaliśmy własny ogród. Konstrukcje były przeróżne, każda inna i każda piękna. Pierwszą atrakcją była budowla choinki, słodkiej, czekoladowej(...)łasuchowania. Przyznam szczerze, że pierwszy raz miałam okazję wybudować czekoladowy dom i muszę powiedzieć, że nie jest to takie trudne jak zakładałam na początku. Całą konstrukcję sklejaliśmy czekoladą ale żeby była od razu stabilna pomagał nam spray z sprężonym powietrzem, dzięki któremu błyskawicznie wszystko się sklejało. Dekorowaliśmy pralinami, mieszankami Wedlowskimi i ptasim mleczkiem, no i oczywiście czekoladą

Niezły Młynek
Delikatne trufle ze śmietanki kokosowej 138

odkąd zobaczyłam przepis na lody ze śmietanki kokosowej, chodził za mną pomysł wykorzystania jej do trufli. Postanowiłam dodać nieco orzechów, wiórków oczywiście. Na koniec amarantus ekspandowany i odrobina czekolady, które wszystkie składniki połączyły na tyle, że można podawać te delikatne trufelki w temperaturze pokojowej. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  15 minut(...)łyżek ksylitolu** ª       30 g amarantusa ekspadowanego ª       30 g białej czekolady ª       50 g migdałów blanszowanych Przygotuj: melakser Podaj z: ·          dobrą kawą lub herbatą Zobacz jak szybko się je przyrządza :) *Puszkę z mlekiem kokosowym (polecam

Bazując na smaku
Tort ŁOŚ (bezglutenowy z masą czekoladową) 161

Forma półkula o śr. 16cm: 3 jajka 100 g cukru 1/4 szklanki mąki kukurydzianej +1 łyżka 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej   Masa czekoladowa z pomarańczową nutą: 150 g gorzkiej czekolady z nadzieniem pomarańczowym (użyłam tej ) 2 łyżki mleka 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego triple sec 200 g schłodzonej śmietany kremówki(...)Masa maślana: 200 g miękkiego masła 35-40 g gorzkiej czekolady z nadzieniem pomarańczowym 1 łyżka mleka 3/4 szklanki cukru pudru Do nasączenia: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, można dodać 2-3 łyżki likieru pomarańczowego triple sec Przygotowanie: Biszkopty: Blaszka o wym: 24x24 cm: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania