czekolada - 27946 przepisów (strona:190/1864)

Białka? I co dalej? 161

niezadowolenia z przepisu a z własnych ułomności tzn nie posiadam rozdrabniacza aby zmielić orzechy na pył ;-( więc zastąpiłam orzechy - siekanymi migdałami, figi daktylami, i dałam tylko gorzką czekoladę - torcik i tak jest bardzo słodki. Wyszło przepysznie!  Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe więc może służyć jako awaryjne bo robi się je dosłownie 1 h - masa to czysta formalność(...)białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych - zastąpiłam siekanymi  migdałami 50 g posiekanych suszonych fig - użyłam siekanych daktyli 50 g żurawiny suszonj 50 g siekanej gorzkiej czekolady 50 g siekanej mlecznej czekolady - stanowczo stwierdzam, że 100 g gorzkiej czekolady stanowczo bardziej mi tu pasuje krem 250 g serka mascarpone 6 łyżek nutelli 2 łyżki likieru cytrusowego

sierotka maRysia w kuchni
Ciastka czekoladowe z konfiturą dyniową dla Joasi 94

Moja wariacja czekoladowo - dyniowa przygotowana na specjalną okazję, czyli 1 urodziny bloga Joasi  Kuchnia w czekoladzie . Są powalająco słodkie i pyszne, trzymam je w pudełku i po otwarciu zapach jest tak intensywny, że przyciąga moje dzieci jak magnes. Mam nadzieję, że moje jesienne zestawienie czekolady przypadnie Wam do gustu.  Składniki: 40 dag czekolady, u mnie 20 dag gorzkiej(...)jaja 2 kopiaste łyżki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 1 mały słoik  konfitury dyniowej Jak zrobić ciasteczka? 1. W kąpieli wodnej roztapiam 20 dag czekolady z masłem, odstawiam do przestudzenia. Jajka miksuje z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaje roztopioną masę czekoladową, miksuje, a następnie przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie wszystko

Apetyczna babeczka
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 5434

mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego około 3/4 szklanki migdałów 40-50g polewy z białej czekolady lub samej białej czekolady czerwony barwnik spożywczy (można zastąpić zielonym lub pominąć)   1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie(...)funkcji termoobieg przez około 15-17 minut (na funkcji góra-dół 180oC), aż troszkę się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Polewę z białej czekolady lub czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Dodać do niej barwnik spożywczy i wymieszać. 7. Z ostygniętych ciasteczek wyjmować migdały maczać je z jednej strony w czekoladzie i wkładać

Mała Cukierenka
Konkurs na pierwsze urodziny bloga 165

50zł  A także dodatkowo za zajęcie IV miejsca czeka na zwycięzcę nagroda niespodzianka, którą przygotuję ja i wyślę bezpośrednio pod wskazany adres. Co trzeba zrobić? Tematem konkursu będzie CZEKOLADA. Czekam na przepisy wraz ze zdjęciem na pyszności zawierające w swoich składnikach czekoladę. Zaznaczam, że nie tylko słodkości mam na myśli. Chciałabym, żebyście troszkę zaszaleli i zasypali mnie propozycjami

Kuchnia w czekoladzie
NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY 145

robię sama. Wiem co jem i to jest najważniejsze. Zero masła, tłuszczu i wyrzutów sumienia! Poniższe składniki można modyfikować. Zamiast orzechów laskowych można użyć innych np.pistacjowych,ziemnych lub migdałów. Czekoladę gorzką zastąpić może mleczna. Krem jest idealny do kanapek, naleśników albo jedzenia go łyżką.;-) Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 75%-80% kakao szklanka orzechów laskowych (bądź innych ulubionych(...)czystą ściereczkę i pocierałam aż łuszcząca skórka poodpadała. Zmiksowałam je w blenderze.   Zalałam je połową podgrzanego mleka. Odstawiłam na chwilę, żeby masa orzechowa napęczniała i namiękła. Czekoladę pokroiłam na małe kawałki. W małym garnuszku podgrzałam resztę mleka. Dodałam do niego czekoladę. Mieszałam, aż czekolada się rozpuściła. Masę orzechową przelałam do blendera. Wlałam rozpuszczoną czekoladę. Na koniec wsypałam cukier. Wszystko

potrawyregionalne
CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI i CZEKOLADOWO-KAWOWĄ POLEWĄ 176

Propozycja dla osób lubiących czekoladę. Ja jej słodycz przełamałam śliwkami. Można wykorzystać inne ulubione owoce np. maliny  lub podawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową. Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera.  Składniki na ciasto:  175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta(...)soli   Składniki na polewę: 175 g gorzkiej czekolady 6 łyżek mocnej czarnej kawy 150 g cukru pudru firmy Kupiec  Czekoladę połamałam na mniejsze części i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Można też w mikrofali. Utarłam masło z połową (75 g ) cukru. Stopniowo dodawałam żółtka i dalej ucierałam. Wlewałam rozpuszczoną czekoladę i dalej mieszałam.  Następnie wsypałam przesianą mąkę

potrawyregionalne
CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI 145

Proste i szybkie ciasto czekoladowe. Nie ma w nim mąki, są za to zmielone migdały. Szybkie w wykonaniu i jeśli lubicie czekoladę to koniecznie musicie go upiec.   Składniki: 300g gorzkiej najlepiej 70%  czekolady ( trzy tabliczki ) 250g masła (jedno opakowanie) 160g cukru (ja użyłam trzcinowego) 7 szt. jajek 100g migdałów 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 laska(...)wanilii szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżki cukru pudru szczypta soli masło i mąka do tortownicy   Zacznijmy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej rozkruszonej czekolady.   Mieszałam aż pięknie się rozpuściła.   Dodałam do rozpuszczonej czekolady masło.   Zdjęłam miskę z kąpieli wodnej, wymieszałam masło z masą   i odstawiłam do ostygnięcia.   Doprawiłam ją cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową

potrawyregionalne
czekoladowy tort na chrzest 156

Tort dla wielbicieli czekoladowych smaków. Nie chciałam żeby był za słodki więc krem zrobiłam pół na pół z deserowej i gorzkiej czekolady a czekoladowy smak przełamałam powidłami śliwkowymi. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru na przełożenie: 600 ml śmietanki 36% 2 tabliczki dobrej(...)gorzkiej czekolady 2 tabliczki dobrej czekolady deserowej 300 g powideł śliwkowych  do nasączenia: szklanka zaparzonej i wystudzonej słodkiej kawy na dekorację: krem maślany  masa cukrowa  Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem. Białka ubić z cukrem na pianę, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodać do masy jajecznej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
domowe kawowe ptasie mleczko 159

sztuk (foremka 29*34 lub odrobinę mniejsza) 5 białek 140 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 100 g masła 180 g cukru 25 g żelatyny duża łyżeczka kawy sypkiej 300 g czekolady deserowej 50 g białej czekolady Foremkę wyścielić papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Mleko, masło i kawę umieścić w rondelku. Podgrzewać aż masło się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.  Żelatynę(...)masłem i kawą. Zmiksować na jednolitą masę. Masę przelać do przygotowanej wcześniej foremki i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z foremki i pokroić w prostokąty. Czekoladę połamać, przełożyć do miski i rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem.  Kawałki pianki smarować czekoladą za pomocą pędzelka i układać na kratce. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Tak samo rozpuścić białą czekoladę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kokosek 161

delikatne ciasto na pewno zasmakuje amatorom koksu i ciast z alkoholem. Kremowy warstwa kokosowa doskonale łączy się z lekką advocatową pianką i wiórkami białej czekolady. Po prostu rozpływa się w ustach.  *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kokosowy: 700 ml mleka szklanka kokosu(...)łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 duże łyżki cukru kostka masła na piankę: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 70 ml likieru jajecznego 1 tabliczka białej czekolady dodatkowo: 2 małe paczki herbatników 2 łyżki kokosu kilka kostek białej czekolady 1/2 szklanki posłodzonej herbaty kieliszek wódki Białka ubić z cukrem, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Na końcu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
czekoladowe śliwki otulone krówkową masą 97

oblanych czekoladową masą, nie zostanie przywitany uśmiechem na twarzy. A jeżeli nasze śliwki, prócz czekoladowej polewy, będą miały dodatek krówkowej masy, to uśmiech będzie dwa razy szerszy. składniki tabliczka czekolady (u mnie gorzkiej) 12-13 suszonych śliwek (kalifornijskich lub podwędzanych wg tego  przepisu ) 50 ml koniaku na masę krówkową 150 ml słodkiej śmietany 30% 50 g masła 1/2 szklanki(...)wyjmujemy owoce, układamy na pergaminie ( lub aluminiowej folii) i odkładamy w chłodne miejsce, czekając by masa na śliwkach zastygła.  Teraz w niewielkim naczyniu, w kąpieli wodnej, roztapiamy tabliczkę czekolady gorzkiej, lub mlecznej. Śliwki pojedyńczo wkładamy do naczynia, pokrywając je z każdej strony czekoladą. Wyjmujemy pokryte czekoladą śliwki i pozwalamy by ta,  zastygła na śliwkach.  Aby ułatwić sobie

Miód i pieprz
Czekoladowa tarta z malinami i czekoladowym kremem 177

Pyszna, uzależniająca tarta o niesamowitym smaku. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Ciasteczkowy spód: 220 gram ciastek Oreo 120 gram herbatników kakaowych lub oblanych czekoladą 100 gram gorzkiej czekolady Czekoladowy krem (ganache): 200 gram gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki wody (lub wody kokosowej lub wody różanej dla podbicia smaku) 100 gram masła(...)śmietanki 30% Ponadto: masło do wysmarowania formy 500 gram malin Ciasteczkowy spód Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ciasteczka Oreo i herbatniki miksuję w malakserze na piasek. Dodaję rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksuję. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia wypuszczając boki na zewnątrz. Całość dodatkowo smaruję masłem (dno i boki). Dopiero do tak przygotowanej formy wykładam ciasteczkowy spód, mocno dociskając

Mango Papaja
Serniczki dyniowe na czekoladowo-orzechowym spodzie z orzechami i karmelem 202

sposób im się oprzeć. W dwóch słowach: deser bajka! Umieśćcie go koniecznie na swojej jesiennej liście "must do". Składniki na 12 sztuk: Spód czekoladowo-orzechowy: 100 g ciemnej czekolady 50 g masła 50 g cukru 1 jajko 100 g mielonych orzechów laskowych Masa serowo-dyniowa: 125 g serka mascarpone 75 g serka typu philadelphia 100 g białej czekolady 1/2 szklanki(...)łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru Karmel: 100 g cukru 1 łyżka wody 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła szczypta soli morskiej Dodatkowo: orzechy włoskie Przygotowanie: Spód:  Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż się połączą. Masę wlewamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami i pieczemy

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z czekoladowym kremem z ricotty, borówkami i polewą czekoladową 144

Pyszna i lekka tarta na orkiszowym spodzie z kremem z ricotty i mlecznej czekolady oraz duużą ilością borówek i dodatkową porcją polewy czekoladowej. Niepowtarzalnego smaku całości nadaje dodatek... oleju z orzechów włoskich, który powoduje iż polewa ma smak czekoladowo-orzechowy i jest przepyszna. Niebo w gębie. Składniki (na formę o średnicy 16 cm): Kruchy spód: 110 gram mąki orkiszowej(...)gram zimnego masła! 1 żółtko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru Krem: 200 gram ricotty 50 gram rozpuszczonej mlecznej czekolady Dodatkowo: 150 gram borówek amerykańskich 50 gram mlecznej czekolady 3 łyżki oleju z orzechów włoskich Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy, tworzymy kulę i umieszczamy w lodówce na minimum pół godziny. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy i umieszczamy

Mango Papaja
Karmelowo-czekoladowe placuszki z kawałkami bananów 167

kawałkami bananów. Idealne na śniadanie, słodki obiad czy deser, a nawet (tak jak w moim przypadku) kolację. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na około 10 sztuk) 1 szklanka mąki 6 kostek czekolady białej karmelowej 30 g 3/4 szklanki mleka 1 jajko klasy M 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 średniego banana odrobina oleju Przygotowanie: Do 3/4 szklanki mleka dodajemy 6 kostek(...)czekolady białej karmelowej i podgrzewamy 1 minutę w mikrofalówce do "płynności" czekolady. Możemy również podgrzać mleko z czekoladą w garnuszku. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy całe jajko, proszek do pieczenia i wlewamy mleko z płynną czekoladą. Wszystko dokładnie mieszamy (ja używam zwykłej łyżki). Pół banana tniemy na cienkie plasterki, które dzielimy na 4 części (kosteczki). Tak przygotowanego banana dokładamy

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania