dzieci. Jednak smakuje wszystkim. Ciasto przypomina smakiem batoniki Kinder Country. Składniki: (przepis na małą tortownicę) 400 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3,5 szklani Nestle Kangus (płatki z prażonej pszenicy) 4 paczki herbatników 3 łyżki roztopionego masła Dwie paczki herbatników kruszymy i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy roztopione masło(...)powstałą masą wykładamy dno tortownicy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. 250 ml śmietany ubijamy i dodajemy do niej serek mascarpone. Wlewamy rozpuszczona czekoladę i wsypujemy płatki z prażonej kukurydzy. To wszystko wykładamy na masę z herbatników. Pozostałe herbatniki drobno kruszymy i posypujemy białą masę. Mleczną czekoladę również roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy
Pyszności Słodkościprzepisami na jeszcze lepsze smakołyki. Dziś na blogu zagoszczą mistrzowskie babeczki przygotowane specjalnie na Euro 2016. Cała rodzina zajadała się nimi kiedy kibicowaliśmy naszym mistrzom. Idealne połączenie soczystych truskawek, czekolady i kokosa sprawia, że nie można się oprzeć kolejnej sztuce. Truskawki oczywiście można zastąpić innymi, ulubionymi owocami, wtedy smak będzie nieco inny. :) Składniki na 12 babeczek : 220 g miękkiego masła(...)daktyli 160 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja 4 płaskie łyżki kakao 50 g drobno posiekanej czekolady 150 g truskawek Daktyle namoczyć w gorącej wodzie (tak aby całe były przykryte wodą) ok.15 min. Po tym czasie zblendować je na jednolitą masę. Do daktyli dodać pozostałe składniki poza czekoladą i truskawkami
Banana Smilesgalaretka jabłkowo-miętowa 1 łyżeczka kropli miętowych garść rodzynek 200g brzoskwiń z syropu (mogą być świeże) 100ml syropu z brzoskwiń (ewentualnie woda) 1 galaretka pomarańczowa 1/2 tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Galaretkę jabłkowo-miętową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy ser, a na końcu wolnym strumieniem dodajemy galaretkę jabłkowo- miętową i rodzynki. Krem(...)samą ilość wody jeśli używamy świeżych owoców. Stawiamy na wolnym ogniu, a do gotujących się wsypujemy galaretkę pomarańczową. Studzimy, a następnie wykładamy na schłodzone serniczki. 3. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy po delikatnie stężonym musie z brzoskwiń. Schładzamy kilka godzin, a przed podaniem dekorujemy świeżą miętą i owocami
Kuchnia w czekoladzietylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim smakuje jak najlepszy deser. Przygotowałam go na spodzie z pokruszonych ciasteczek maślanych, na którym ułożyłam warstwę kremu z mascarpone i roztopionej gorzkiej czekolady. Całość udekorowałam bitą śmietaną wymieszaną z pokruszoną bezą oraz pokrojonymi, świeżymi figami, które dodatkowo skropiłam waniliowo-miodową polewą. SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18-20 cm SPÓD 190 g ciastek maślanych(...)deserowych 50 g rozpuszczonego masła KREM CZEKOLADOWY 500 g serka mascarpone (powinien być schłodzony) 1-2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady BITA ŚMIETANA 250 ml śmietany 30-36% (długo schładzanej) 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka pokruszonych bezików (można dać więcej) 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie) OWOCE I POLEWA 3-4 figi pokrojone na ćwiartki 3 łyżki płynnego miodu
cool and mintyMuffiny z czekoladą i czereśniami to świetny pomysł na łatwy deser, szczególnie teraz, gdy czereśni pojawia się na straganach coraz więcej. Jestem ogromną fanką czereśni, szczególnie tych czerwonych i chrupiących i bez lokatorów Muffiny z założenia mają być łatwe i szybkie w przygotowaniu i taki właśnie jest ten przepis. Słodkie, puszyste z kawałkami czereśni i czekolady, czego chcieć więcej? Poza(...)sezonem czereśniowym, można zastąpić je wiśniami i też będą pyszne, zapraszam! Scroll down for recipe in English Muffiny z czekoladą i czereśniami (12 muffinek) Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 1 duże jajko ½ szklanki cukru ¼ szklanki miodu 4 łyżki roztopionego masła 1 ¼ szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka świeżych czereśni
karmelowyinną,bez jajek i wychodzi znakomita,bardzo delikatna.Połączenie zaś czekoladowego ciasta z wiśniami w spirytusie powoduje,że ciasto zyskuje na smaku,jest bardziej wyraziste. Ciasto: 150 g czekolady gorzkiej bądź deserowej 150 g masła 5 jajek 175g cukru 1 łyżka kakao W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę oraz masło.Wystudzić. Oddzielić żółtka od białek(...)żółtka utrzeć z kakao,dodać wystudzoną czekoladę z masłem. Ubić białka na sztywno,dodać cukier i ubijać aż piana zrobi się sztywna i lśniąca.Delikatnie połączyć pianę z masą czekoladową i wylać do tortownicy ( u mnie serce) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 min w 180 st C,ostudzić w tortownicy.Ciasto dosyć mocno opadnie,ale tak ma być
Niespełnione zdolności kulinarnesmak i aromat. Te najsłodsze i najbardziej pachnące są właśnie teraz, malutkie, drobne niepozorne, skryte gdzieś pomiędzy liśćmi w środku truskawkowych krzaczków ;). My przygotowaliśmy lekki torcik z białą czekoladą i dużą ilością truskawkowego musu. Bez pieczenia, bo kto by w upały włączał piekarnik. Mówię My, bo ja tylko zmiksowałam co trzeba, a mój Narzeczony, poskładał to w całkiem zgrabną całość(...)Wyszło jak zwykle pysznie, nie za słodko, mocno truskawkowo ze smaczkiem białej czekolady. Składniki: 330 ml śmietany 30% 100 g dobrej jakości białej czekolady ok 0,5 kg truskawek galaretka truskawkowa 2 łyżeczki żelatyny 2-4 łyżek cukru opakowanie biszkoptów Śmietanę podgrzewamy w garnku i dodajemy do niej pokruszoną białą czekoladę, mieszamy cały czas podgrzewając do momentu aż czekolada się
Cynamonowe szczęścieSłodki tort z świeżymi truskawkami, puszystym kremem o smaku białej czekolady i słodką galaretką. Idealny do kawy w letnie popołudnie! Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 500 ml śmietanki 36% 100 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany 250 g serka mascarpone Dodatkowo(...)blaszką zrzucamy na podłogę (z wysokości około 50 cm). Wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty. Krem o smaku białej czekolady: Śmietankę przelewamy do garnka. Delikatnie podgrzewamy. Dodajemy połamaną drobno białą czekoladę. Wszystko delikatnie mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Musimy uważać aby śmietanka się nie zagotowała. Gdy czekolada się rozpuści śmietanę studzimy
VioletoweKucharzeniełatwością w wykonaniu. Koniecznie go zróbcie i przekonajcie się, że zasługuje na miano jednego z najlepszych ciast serowych! (Forma o wymiarach około 15 x 27 cm) Masa serowa: 100g czekolady (preferowana gorzka, ale może być dowolna) (*) 50g masła/margaryny 100g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 szczypta soli 500g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 700 ml śmietany(...)jajka (duże lub 3 małe) 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego 1,5 łyżki kaszy manny Dodatkowo: herbatniki do wyłożenia spodu kakao do posypania wierzchu Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. (Czekoladę połamać i umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu
Di gotujefanów batonika Kinder Country dla mających zepsuty piekarnik dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem Składniki: 350ml śmietanki 30 lub 36% 250g serka mascarpone 200g herbatników 2 białe czekolady (200g) 2 mleczne czekolady (200g) 3 szklanki ziaren pszenicy ekspandowanej lub płatków śniadaniowych Kangus + garść/dwie płatków do posypania (w sumie ok. 100g) 2 sztuki Śmietan Fixu (opcjonalnie) Wykonanie: Białe czekolady(...)roztopić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia. W drugim naczyniu roztopić czekolady mleczne w kąpieli wodnej i również odłożyć do ostudzenia. 200ml śmietanki kremówki ubić na sztywno (można dodać saszetkę śmietan fixu). Dodać serek mascarpone i ubijać dolewając powoli białą czekoladę. Gdy składniki się połączą wsypać płatki (3 szklanki) i wymieszać łyżką. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno (można
Mania Wypiekaniasmakują obłędnie. Jest prosty w przygotowaniu, spokojnie można go mrozić a do tego jest puszysty i nie za słodki. Polecam serdecznie, bo jest niezawodny :) Składniki: 330ml śmietanki kremówki 400g czekolady - pół na pół gorzka z mleczną* 250g mascarpone (w temperaturze pokojowej, u mnie Mlekoma ) Przygotowanie: Śmietankę umieścić w garnku, zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę, mieszać rózgą do połączenia(...)będzie dobrze napowietrzony i puszysty. Dodawać po łyżce serek mascarpone, miksować do połączenia składników. Przekładać tak przygotowanym kremem torty, ciasta czy użyć do gofrów. * jeśli zamiast klasycznej, gorzkiej czekolady wykorzystamy czekoladę smakową, np. pomarańczową, malinową, wiśniową to otrzymamy krem o delikatnym posmaku. Moim faworytem jest gorzka czekolada z pomarańczą, krem jest wtedy naprawdę pyszny. UWAGA! Nie mówię tu o czekoladzie
Cakes By Kejtszklanki płatków prażonej pszenicy, szklanka płatków kukurydzianych, szklanka płatków czekoladowe kulki, 250 g mascarpone, 660 ml kremówki (śmietana 30%), 150 g serka naturalnego, 3/4 szklanki cukru pudru, tabliczka białej czekolady, tabliczka gorzkiej czekolady, Wykonanie: Ciasto zaczynamy od poukładania herbatników na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Następnie przygotowujemy masę jasną: Pokruszoną czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy(...)kremówki ubijamy, dodajemy połowę cukru pudru, białą czekoladę i mascarpone. Całość dokładnie miksujemy a następnie dodajemy 1 szklankę płatków prażonej pszenicy, szklankę płatków kukurydzianych, 1/2 szklanki płatków czekoladowe kulki i dokładnie mieszamy łyżką aby składniki się połączyły. Jasną masę nakładamy na przygotowane wcześniej herbatniki a następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Nadszedł czas na przygotowanie masy ciemnej: Pokruszoną czekoladę gorzką rozpuszczamy
paapilotkaaDziś na deser mocno czekoladowe ciasto, idealne dla małych i dużych łasuchów. Kiedy piekłam to ciasto, to w całym domu pachniało czekoladą. Jest pyszne i dosłownie rozpływa się w ustach. Mniam mniam :) Jeśli ktoś obawia się cukini w cieście, to zapewniam, że ani jej nie czuć, ani nie widać :) Naprawdę polecam! Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 340g obranej, startej(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego 60g kakao 115g miękkiego masła pół szklanki oleju 250g cukru 2 duże jajka pół szklanki jogurtu naturalnego pół posiekanej gorzkiej czekolady Polewa: 100 ml słodkiej śmietanki 30-36% 100g czekolady mlecznej 50g czekolady gorzkiej min. 70% kakao Cukinię obieramy, ścieramy na dużych oczkach i po około 30 minutach odciskamy z soku
kuchnia doskiDzięki przepysznej czekoladzie od firmy SEMPRE przygotowałam muffinki z czekoladą. Muffinki z czekoladą Składniki: czekolada biała w wiórkach - 50 g czekolada gorzka w pastylkach - 50 g olej -1/3 szkl(...)szkl mleko -1 1/4 szkl Dodatkowo polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z sodą,cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Do wymieszanych składników z mąką dodać czekoladę. Jajko zmiksować z olejem i mlekiem, dodać do sypkich produktów, delikatnie wymieszać. Gotową masą wypełnić foremki do muffinek i piec ok.20 minut w 180 stop. Ostudzone muffinki polać polewą
Kuchnia Danusi