brzoskwinie w puszce 1 puszka budyń śmietankowy 1 opakowanie sok z cytryny 2-3 łyżki cukier 1 łyżeczka Mus czekoladowo nugatowy: wafelki o smaku nugatowym Lusette 2 opakowania czekolada mleczna 200 gram śmietana kremówka 36 % 200 gram mleko 200 mililitrów żelatyna 2 łyżeczki + woda do pokrycia żelatyny Dekoracja: czekolada mleczna 50 gram wafelek o smaku nugatowym Lusette(...)zacznie gęstnieć. Ciepły krem wylać na zimny odwinięty biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia. Mus czekoladowo nugatowy: W rondelku zagrzać mleko, doprowadzając prawie do wrzenia.Wyłączyć gaz. Dodać zmiksowaną blenderem czekoladę i wafelki. Mieszać, aż wszystko rozpuści się. Odstawić. W kubeczku wymieszać żelatynę z zimną wodą. Odstawić do spęcznienia. Do miseczki lub większego kubka wlać gorącą wodę i wstawić kubeczek
Kuchnia Paulettescukinii startej wiórka 150 g cukru pudru ( dałam 250) 400 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki błonnika kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta proszku do pieczenia czekolada mleczna lub gorzka jaka lubicie tak gdzieś tartej 50 g( dałam mleczną bo taka lubię) pół szklanki oleju 2 jajka( dałam 4 bo to za mało 2) śmietana 18% pół szklanki(...)dałam 12% i też wyszło) Dodatkowo: 150 g białej czekolady (lub lukru)( dałam 200 g czekolady białej dodatkowo starłam 100 g na wiórka i posypałam kiedy zastygła) Przygotowanie: Jak wiecie najpierw obieramy cukinie i wycinamy środki potem ścieramy na wiórka (mamy już przygotowaną więc zabieramy się za dalszą cześć). Cukier oraz jaja miksujemy na puch ( masa potraja
Różowa kuchniaJako, że dziś mamy Walentynki zapraszam Was na prawdziwą czekoladową rozkosz :D Miękkie, wilgotne muffinki z kawałkami czekolady i czekoladową polewą… niebo w gębie w małym rozmiarze. Doskonałe na co dzień i od święta. Z okazji Dnia Zakochanych ozdobiłam je dodatkowo cukrową posypką oraz odpowiednimi do okazji pikerami :) Muffinki są bardzo szybkie w przygotowaniu, wręcz na ostatnią chwilę, także(...)zwlekajcie długo i upieczcie te pyszności specjalnie dla bliskiej Waszemu sercu osoby :) Smacznego! Składniki (na 12 sztuk): Muffinki: 200 g mąki pszennej 70 g gorzkiej czekolady 100 g cukru 2 czubate łyżki kakao 3 łyżki masła 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 150 ml mleka (w temperaturze pokojowej) 1 płaska łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
MyCookBook.plmini serniczki na Moich Wypiekach nie mogłam się im oprzeć i namówiłam dzieci by odpowiedziały TAK na pytanie czy upiec je w weekend :) Wilgotne, pełne smaku, lekko kwaskowe. Smak czekolady jest intensywny i wyrazisty. Smakują mało serowo co u nas jest zdecydowanie plusem! Serniczki czekoladowe 300 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 125 g gęstej kwaśnej śmietany(...)nieduże jajka 100 g drobnego cukru do wypieków 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy do temperatury pokojowej (powinna pozostać płynna). W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki oprócz czekolady i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia
Dzieje kuchennej Wiewióryjeśli eklerki jeszcze nie będą dopieczone dodać jeszcze kilka minut. Wyjąć eklerki z piekarnika i ostudzić. Przygotowanie kremu – na garnuszku z parującą wodą postawić miseczkę z pokruszoną białą czekoladą i odrobiną śmietany, zmniejszyć ogień. Woda powinna delikatnie parować. Czekolada musi się rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać łyżkę cukru pudru. Wymieszać. Do ubitej śmietany dodać letnią czekoladę, wymieszać(...)Wykonanie końcowe – zimne eklerki przeciąć na pół. Posmarować śmietaną i przykryć drugą częścią eklerka. Dekoracja -na garnuszku z parującą wodą rozpuścić mleczną czekoladę i polać nią eklerki
Kuchnia Pokoleńprzygotowania ciasta potrzeba nam: 2 opakowania ciasteczek oreo (32 szt * 25 ciasteczek do ciasta 7 do dekoracji) 3 jajka 100 g cukru 1 łyżka kakao 1 roztopiona gorzka czekolada 1 kostka roztopionego masła 200 g mąki pszennej Do przygotowania kremu : Krem z ciasteczek oreo (25 szt * ciasteczka do ciasta a nadzienie do kremu) 1 biała czekolada 250 g serka(...)mascarpone szczypta soli gruboziarnistej Przygotowanie ciasta to nic specjalnie trudnego, jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystego kremu, dodajemy masło ciągle ubijając i roztopioną czekoladę, następnie przesiana mąka i kakao. Na sam koniec dodajemy pokruszone na małe kawałeczki ciasteczka oreo (bez kremu, ten przyda się do kremu z czekolady). Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni
Kuba GotujeSkładniki na biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 5 czubatych łyżek mąki pszennej typ 500 Składniki na krem 300 ml śmietany kremówki 36% 200 g białej czekolady 400 g serka mascarpone Dodatkowo: jagody 500 g( miałam zamrożone) cukier żelujący na 500 g owoców wiórka żółte z czekolady wiórka różowe z czekolady- znajdziecie je na Wykonanie Więc(...)wyjmujmy z formy i kładziemy go do góry nogami( zdejmując papier) teraz z 10 minut postoi i się wyrówna ( będzie równy).Kroimy go na cztery krążki. Krem do tortu Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do lekkiego schłodzenia. Ubijamy śmietanę na sztywno do której dodajemy serek mascarpone i ostudzoną czekoladę. Przekładamy dwa krążki kremem.Trzeci krążek jagodami ( jakieś
Różowa kuchniadwoje. Lekko chrupiący na zewnątrz, wilgotny w środku, rozpływający się w ustach i mocno czekoladowy...💗 Takim deserem z pewnością traficie do serca ukochanej osoby. Czekolada to niesamowity afrodyzjak, po którym mamy większą ochotę na seks oraz mamy lepsze samopoczucie. Płatki migdałowe, którymi posypałam Brownie są również afrodyzjakiem(...)niezwykle prosty do zrobienia deser, który przygotujemy w zaledwie 5 min, a smak jest naprawdę genialny. Szczęśliwych walentynek! Składniki na 1 porcje: ciasto: czekolada mleczna 100 g, masło 50 g, cukier 4 łyżki, jajko 1 szt, m ą ka pszenna 2 łyżki, polewa: czekolada mleczna 50 g, mleko 2 łyżki, dodatkowo: płatki migdałowe
kulinarne odsłony patilubię, ale w cieście czasem mi smakuje. W tym smakowała mi bardzo, zwłaszcza, że całość miała coś z sernika na zimno. Budyń kawowy i masa z serków z czekoladą fajnie razem pasują. Można użyć serków homogenizowanych z kawałkami czekolady, one mają charakterystyczny smak i na pewno w tym zestawieniu też świetnie się sprawdzą. *foremka 25*34 cm Składniki(...)kawową: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 5 łyżek cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kostka masła na wierzch: paczka herbatników kakaowych 600 g serka homogenizowanego 200 g czekolady deserowej 200 ml kremówki 30% 2,5 łyżki żelatyny Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier a później żółtka. Na końcu wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatacę nie sprawiło mi żadnego problemu. Nawet cena formy jest całkiem przyjemna, zresztą sami sprawdźcie. Masa jasna: 200 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady ekspandowane ziarna pszenicy 16 szt ciastek Oreo (8 szt do masy i 8 szt na wierzch) Masa ciemna: 200 ml śmietanki kremówki 30 % 200 g mlecznej czekolady Dodatkowo(...)herbatników maślanych białych i kakaowych Sposób przygotowania: Na początku dno formy wyłożyłam jasnymi ciastkami maślanymi ( zazwyczaj kupuję Bonitki w Biedronce). Białą czekoladę połamałam na kawałeczki i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną postawiłam na blacie kuchennym aby lekko przestygła. W tym czasie 200 ml śmietanki kremówki i serek mascarpone umieściłam w misce i wszystko razem ubiłam na sztywno. Na końcu cienkim
Blondynka GotujeDzisiaj na osłodę proponuję jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową. Chciałam trochę „podkręcić” :) jabłecznik, stąd tyle pysznych dodatków. Ciasto ciekawie wygląda, jest smaczne, aromatyczne i na jednym kawałku nie można poprzestać. Gościom bardzo smakowało. Na zimowe wieczory jak najbardziej polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą(...)soku z cytryny Polewa: 150g masła 3 łyżki kakao bez cukru 3 łyżki cukru pudru 7-8 łyżek wody Dodatwoko: 1 puszka masy krówkowej = kajmakowej (około 500g) 100g mlecznej czekolady 2 kopiaste łyżki masła Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 2. Z mąki odsypać
Mała CukierenkaBardzo szybka i smaczna propozycja małego co nieco. Rodzaj czekolady i bakalii możemy dowolnie zmieniać w zależności od gustu. Jeśli użyjemy gorzkiej czekolady i ziaren orkiszu zamiast ryżu uzyskamy słodką, fit przekąskę ;) Składniki : 250g czekolady gorzkiej około 50g ryżu preparowanego lub zamiennie innych preparowanych ziaren np. orkiszu, prosa itp 100g orzechów włoskich 80g suszonej żurawiny Sposób przygotowania : Czekoladę roztapiamy(...)kąpieli wodnej. Orzechy łupiemy i dodajemy do czekolady wraz z żurawiną. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dosypujemy ryż preparowany i mieszamy tak aby każde ziarno ryżu było dokładnie pokryte czekoladą. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i mocno dociskamy. Pozostawiamy w lodówce do stężenia (wystarczy około 30 minut). Kroimy na batoniki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku
Pyry na GazKawa Caprissimo Belgique to mieszanka ziaren 80% Arabica i 20% Robusta. Jeśli przyrządzimy ją prawidłowo, powinna mieć konsystencję syropu i powinna posiadać silny aromat. Kawa pozostawia długotrwały posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu. Jest po prostu pyszna, tyle mogę dodać od siebie :-) Mój młody jak to przy weekendzie poprosił o deser, dla niego zrobiłam wersję z czekoladą(...)wersję z czekoladą i kawą, a co. Do tego mus z mrożonych malin :-). Udanego dnia Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 1/2 szklanki mocnego/ostudzonego naparu kawy u mnie Caprissimo Belgique 250 g serka mascarpone 350 g śmietany kremówki 30 % 80 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru mrożone maliny - mogą być inne owoce Do miski blendera dajemy serek mascarpone
kruche babeczkiGranola z pomarańczą i czekoladą Po wyjeździe do Warszawy wzięło mnie troszkę na eksperymentowanie większe ze smakami. Zrodziło się w tej chorej głowie kilka fajnych, jak i „mniej fajnych” pomysłów. Pora część z nich wprowadzić w życie. Na pierwszy ogień pomyślałem, że fajnie byłoby przygotować coś, co jest wszystkim znane, ale z inną, trochę szaloną nutą(...)właśnie powstała granola z pomarańczą i czekoladą – do tego momentu brzmi klasycznie i znajomo – z domieszką papryki chilli. Jeśli jesteś uprzedzony, to się naprawdę nie dziwię, bo też byłem. W ogóle do tego typu łączenia smaków nie byłem przekonany. Okazało się jednak, że przy samodzielnym tworzeniu połączeń słodkiego z ostrym, można stworzyć coś niesamowitego. Nie lubisz sklepowej czekolady
Blendmanpiekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić, ściąć górkę, przekroić na 2 blaty. Krem: 250ml śmietanki 30% 100g mascarpone 100g czekolady (deserowa, gorzka albo wg uznania) Czekoladę połamać, zalać śmietanką, ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Śmietankę ostudzić i dobrze schłodzić (najlepiej wstawić na noc do lodówki). Śmietankę ubić(...)pokroić w większą kostkę, gotować aż puszczą sok i będą miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Wsypać galaretkę, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Ostudzić do konsystencji syropu. Polewa: 50g czekolady (deserowa, gorzka) 2 łyżki mleka do nasączenia: kilka łyżek likieru migdałowego (można zastąpić naparem herbaty z cytryną) do dekoracji: kulki czekoladowe, posypka czekoladowa, kandyzowane plasterki gruszki Do przygotowania polewy posiekać
Obiad gotowy