kawa to prawdziwe małe dzieło sztuki. Wygląda niczym z włoskiej nadmorskiej kawiarni, a smak? Pozostawia w tyle wiele profesjonalnych propozycji od baristów. Trudność wykonania? Żadna. Dodajemy do Inki kawałek czekolady, spienione mleko, a wierzch przyozdabiamy szczyptą czekolady, karmelu i orzechów. Całość nieziemsko pyszna, ale i sycąca dzięki zawartemu w Ince błonnikowi. Można się uzależnić. Ja przepadłam :-) Kawa Inka z orzechami(...)karmelem i gorzką czekoladą. Składniki na 2 porcje: 200 ml wrzątku 2 łyżeczki Inki z błonnikiem 200 ml schłodzonego mleka 3,2 % sos karmelowy (może być domowy, przepis podawałam tutaj ) 3 kostki gorzkiej czekolady garść orzeszków laskowych. Wykonanie: Orzechy rozłupać, włożyć w moździerz i rozdrobnić lub posiekać nożem. Do szklanek wsypać po łyżeczce Inki, zalać po 100 ml wrzątku
Poezja Smaków - blog kulinarnyMasa śmietanowa: 400ml śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru 1 op. śmietan-fix Dodatkowo: Ok 100g ciemnych herbatników 200g masy krówkowej 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki ½ tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki posiekanych płatków migdałów 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Biszkopt- Białka oddzielamy i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy(...)czarnych porzeczek. Masa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietanfixem, a następnie z cukrem pudrem. Wykładamy na posmarowane konfiturą herbatniki. Posypujemy posiekanymi bakaliami i polewamy cieniutkimi strumykami czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Ciasto przed podaniem chłodzimy kilka godzin w lodówce
Kuchnia w czekoladzieuśmiech(i piętnaście uścisków) The Black Forest Cake źródło przepisu: 1.SPODY składniki na 1 spód(a my pieczemy 3 więc potrój składniki) 2 jajka 50g mąki pszennej 50g gorzkiej czekolady 50g masła 50g cukru 1/3łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie 1.Roztop czekoladę w kąpieli wodnej (czyli w dużym garnku zagotuj wodę, na nim umieść kolejny garnek(...)garnku mniejszym czekoladę. uważaj by do czekolady nie dostała się ani kropla wody!) Gdzieś w okolicy umieść masło by się lekko ociepliło ALE go nie roztapiaj. 2. Ubij pianę z białek i soli na sztywno mikserem (albo podłap chłopaka/kumpla/współlokatora i zbajeruj by ubił Ci pianę ręcznie) Żółtka zostaw w szklaneczce niech czekają na swoją kolej. 3.Masło zmiksuj
U Fiolkiokazji rozpoczęcia roku szkolnego. I na chandrę w pochmurny, mokry dzień. Wilgotne, cudowne, pachnące czekoladą ciasto ze śliwkami. Śliwka w gorzkiej czekoladzie Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Składniki 700 g śliwki 150 g masło 100 g erytrol lub inne słodziwo 300 g mąka 4 szt jajko 100 g gorzka czekolada 1 łyżeczka proszek do pieczenia czubata 2 garść orzechy włoskie Sposób(...)przygotowania Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. Śliwki drylujemy i kroimy w kostkę. Orzechy siekamy lub kruszymy. Mieszamy suche składniki, dodajemy mokre. Dodajemy śliwki, czekoladę i orzechy. Mieszamy masę. Przelewamy do formy. Pieczemy ok. 50 minut
KucharzycaPrzepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie i doskonale nadają się na "zdrowszą" przekąskę - nawet do pracy, czy szkoły. Co prawda mają dwa rodzaje czekolady, ale możecie zamienić je na gorzką. Dodam, że mąka gryczana posiada szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm oraz jest bogata w mnóstwo witamin i minerałów. Nie zawiera też glutenu (*). Wracając do ciastek... Są kruche, delikatnie(...)waaarto! (około 17 sztuk) 100g masła 100g cukru trzcinowego (można dodać mniej) 1 jajko 200g mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku o pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 40g czekolady mlecznej 40g czekolady białej Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Połowę czekolady posiekać (nie na drobno; użyłam groszków czekoladowych), a resztę zmielić np. w młynku do kawy. Całość wmieszać
Di gotujeswoim rodzaju, każdy kto chociaż raz był w tym mieście, przywiózł ze sobą na sto procent chociaż jedną paczkę oryginalnych pierników. Moje ulubione to te ze zdjęcia oblane białą czekoladą z przepysznym nadzieniem. I to właśnie one zainspirowały mnie do stworzenia tego obłędnego ciasta! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - 4 jajka - 6 czubatych łyżek cukru - szczypta soli - 5 łyżek mąki tortowej - 1 czubata(...)Wstaw do piekarnika na 35 minut, temp. 170 stopni C. Biszkopt studzimy całkowicie na kratce. MASA CZEKOLADOWA: - 300 ml śmietany kremówki - 2 łyżeczki żelatyny w proszku - 150 g gorzkiej czekolady - 100 ml likieru czekoladowego Biszkopt nasącz likierem czekoladowym. Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej bądź w mikrofali. Przestudź. Dodawaj małym strumieniem do bitej śmietany ciągle
SMYKWKUCHNItortownica – 16-18 cm ) MASA SEROWA: * ser biały 3-krotnie mielony – 1 kg * sok cytrynowy – 4 łyżki * drobny cukier – ok.1,5 szkl * wiejskie jajko – 4 szt CIEMNA MASA : * czekolada ( ja użyłam gorzkiej + mlecznej ) – 3 szt x 100 g * pierniki Serca w czekoladzie oraz Katarzynki (Kopernik) – 150 g * masło – 400 g * jajko – 6 szt * cukier – 1,5 szkl * mąka(...)duże, soczyste pomarańcze – 4 szt * galaretka pomarańczowa – 2 op * cukier – do smaku Ps. pieczenie pomarańczy sprawia, że smak staje się bardziej intensywny! DEKORACJA: * pierniki serca w czekoladzie i listki waflowe – KOPERNIK SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Serniki najlepiej upiec wieczorem i zostawić przez noc do wystudzenia! MASA SEROWA: Ser biały mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami
Ostra na Słodkopodwajamy składniki 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30 lub 36 % 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego do kokosowej masy 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 2 i 1/2 łyżki mąki kokosowej około pół paczki herbatników okrągłych lub prostokątnych do dekoracji wiórki kokosa i czekolady 1. Śmietankę ubijamy prawie na sztywno, pod koniec(...)ubijania dodajemy cukier puder i partiami serek mascarpone. Masę dzielimy na dwie części. 2. Nad gorącą kąpielą roztapiamy czekolady (gorzką i mleczną). Kiedy czekolady staną się płynne, zdejmujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia następnie wlewamy do jeden części masy i mieszamy dokładnie (można zmiksować) następnie wykładamy na spód z herbatników i chowamy do lodówki. 3. Do drugiej części masy dodajemy
Gotowanie...to proste !szklanka mąki pszennej tortowej ( nieubita ) 3 płaskie łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 5 łyżek wody 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady, startej Beza czekoladowa: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g gorzkiej czekolady Warstwa truskawkowa: 3 galaretki truskawkowe 3 szklanki gorącej wody truskawki ( ilość zależy(...)niskich obrotach miksera. Do masy jajecznej wlać wodę i zmiksować. Następnie powoli wlewać olej i miksować ( w dalszym ciągu na niskich obrotach ). Wsypać przesiane suche składniki oraz startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia się składników. Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej
Opowieści z piekarnikapowstał gdy myślałam nad tym jakby tu wykorzystać serek homogenizowany, który zalegał w lodówce, a którego termin przydatności do spożycia dobiegał końca. No i wymyśliłam - krem na bazie białej czekolady i właśnie tegoż serka :). A co pasuje do takiego kremu? Oczywiście truskawki i galaretka :). Ale inne sezonowe owoce ( a także te z puszki ) również świetnie się tu odnajdą. Wszystko zależy(...)pucharki*: truskawki ( lub inne owoce ) 1 galaretka truskawkowa ( lub inna, w zależności od użytych owoców ) biszkopty, okrągłe lub podłużne 400 g serka homogenizowanego naturalnego lub smakowego 100 g białej czekolady Wykonanie: Przygotować 4 pucharki. Galaretkę truskawkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu, odstawić do wystudzenia. Truskawki umyć, usunąć szypułki, osuszyć. Na spód każdego pucharka włożyć pokrojone w plasterki truskawki ( warstwa
Opowieści z piekarnikamożna się pokusić o przygotowanie takiego deseru na świąteczny stół lub z okazji... jakiejś ważniejszej okazji ;) Polecam :) Spód: 250 g herbatników kakaowych 120 g masła Masa I: 200 g czekolady mlecznej ( lub pół na pół mlecznej i gorzkiej ) 1/4 szklanki mleka około 40 g ryżu preparowanego Masa II: 500 g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera(...)mleka skondensowanego słodzonego ( puszka o masie netto 530 g, resztę mleka wykorzystamy do polewy ) 3/4 szklanki mleka 20 g żelatyny ( 5 łyżeczek ) Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 50 ml mleka 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżka kakao 2 g żelatyny ( pół łyżeczki ) Wykonanie: Spód : Herbatniki zemleć w blenderze/malakserze na miał. Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać Powinna powstać
Opowieści z piekarnikaśliwek można wykorzystać inne suszone owoce albo w ogóle z nich zrezygnować; bez nich wcale nie będzie mniej smacznie :) Ciasto w sam raz na jesienną chandrę ( w końcu zawiera czekoladę ;) ), wspaniałe ze szklanką mleka lub filiżanką ulubionej herbaty/kawy. Bardzo bardzo polecam. Bo czasem tak niewiele potrzeba, by przegonić jesienne smuteczki... ;) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru trzcinowego(...)szklanki cukru białego ) 1 łyżka kakao 12 5 g masła 100 g czekolady deserowej 4 łyżki mleka 5 jajek 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 150 g suszonych śliwek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej ( u mnie pół na pół gorzka i mleczna ) 50 g masła Wykonanie: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej
Opowieści z piekarnikaRolada, która zawiera w sobie składniki mocno kojarzące się z Bożym Narodzeniem, dlatego ośmieliłam się nazwać ją świąteczną :) Mamy tu bowiem i orzechy, i czekoladę, i powidła śliwkowe, i przyprawę do piernika... Wszystkie te smaki doskonale ze sobą współgrają, tworząc bardzo smaczne, wilgotne, wyraziste ciasto. Do tego proste w wykonaniu i bardzo podzielne :) Polecam na stół świąteczny, ale oczywiście(...)duże jajka 100 g mąki pszennej 4 płaskie łyżki kakao 140 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 50 g czekolady gorzkiej, startej Krem orzechowy: 200 g orzechów włoskich 200 ml mleka 120 g cukru pudru 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1,5 łyżki likieru kawowego (lub łyżka świeżo zaparzonej i osłodzonej
Opowieści z piekarnikaSernik czekoladowy to jeden z moich ulubionych. Ser przygotowany z ciemną czekoladą, zapieczony na spodzie oreoo i polany czekoladą. Dodatkowo dekoruje się go maliami. Smakuje wybornie i pięknie się prezentuje. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 2 opakowania czekoladowego budyniu bez cukru 2 cukry waniliowe 3/4 szklanki cukru 3 jajka 200 ml śmietany 30 % 100 g ciemnej czekolady(...)POLEWA : 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietany 30 % 200 g świerzych malin cukier puder do posypania
Kulinarne Fantazje Mariolimałą ilość cukru ;) Co z kolei dla innych może być zaletą :) Foremka na keks : 22 cm Składniki: 600 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szkl. cukru 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki żelatyny op. podłużnych biszkoptów Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby się(...)rozpuściła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Powstały krem dzielimy na 3 części: mieszamy z rozpuszczoną czekoladą mieszamy z czekoladą mleczną startą pozostaje biała Na dno foremki wykładamy białą masę , następnie czekoladową i straciatellę a na samej górze dociskamy biszkopty. Ptasie mleczko odstawiamy do lodówki , aby deser dobrze
Różne smaki w kuchni