czekolada - 27946 przepisów (strona:169/1864)

Pyszne ciasto ambasador-z masą orzechowo-czekoladową i cytrynową. 1003

gości na stole podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Jest pyszne, aromatyczne i nie trudne w wykonaniu. Składa się ono z cienkiego biszkopta, kremy kakaowego z orzechami, migdałami i kawałkami czekolady oraz z masy cytrynowej.  Polecam gorąco i zapraszam. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę ok 10x35cm-duża keksówka BISZKOPT -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej(...)cukru po 40g -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -3/4 szkl cukru -300g masła lub margaryny DODATKOWO -150g obranych migdałów -200g orzechów włoskich -1 tabliczka czekolady mlecznej 90-100g -olejek rumowy -olejek cytrynowy -pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny -1,5 łyżki kakao BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babeczki "Kopiec kreta" 120

cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kakao 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli Dodatkowo: 1 banan 200ml słodkiej śmietanki 30% ½ tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Przesiewamy składniki sypkie do większej miseczki. W mniejszej łączymy ze sobą składniki mokre, a następnie dodajemy je do suchych. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę na babeczki(...)przestudzonych babeczek ścinamy wierzch i delikatnie wydrążamy środek. Do środka nakładamy pokrojone w plastry lub kostkę banany. Przykrywamy kremem z ubitej śmietany z dodatkiem roztopionej i przestudzonej białej czekolady. Całość posypujemy rozdrobnionymi pozostałościami z babeczek. Chłodzimy min. 1 godzinę przed podaniem

Kuchnia w czekoladzie
Pieczony sernik tiramisu (składniki na dużą blaszkę). 966

Jedno z lepszych ciast, jakie zrobiłam kiedykolwiek, a robiłam ich już naprawdę sporo. Jest idealny, począwszy od kawowego posmaku biszkoptów, przez długo pieczony słodki ser biały i mascarpone, po czekoladę z intensywnym, alkoholowym nadzieniem (którą znajdziemy nie tylko na wierzchu, ale i w spodzie ciasta). Całość niezwykle elegancka i sycąca. Fenomenalnie komponuje się z filiżanką ulubionej kawy.  Bardzo polecam(...)Pieczony sernik tiramisu (składniki na dużą blaszkę 27x37 cm). Cukier z powodzeniem można zastąpić ulubionym słodzikiem.  Składniki: Na spód: 150 g czekolady z nadzieniem amaretto (lub innym wyraźnym o alkoholowym posmaku np. truflowym) łyżka kawy rozpuszczalnej 4 łyżki mleka 150 g masła (lub kostki do pieczenia) 1 jajko pół szklanki mąki opakowanie biszkoptów na jedną warstwę (około

Poezja Smaków - blog kulinarny
Mazurek wielkanocny 223

kajmakowej *ja dodałam też pod koniec ubijania szczyptę soli by masa nie była bardzo słodka - powstanie nam taki lekko słony karmel :) ale nie dużo Do zrobienia ptasich gniazd z czekolady: 2-3 tabliczki czekolady gorzkiej Przygotowanie: SPÓD: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Zagniatamy na jednolitą kulę ciasta. Zawijamy(...)koniec możemy dodać szczyptę soli, która złamie słodycz masy, ale jeśli nie chcecie dodawać to nie trzeba. Gotową masą smarujemy mazurek i na koniec dekorujemy. PTASIE GNIAZDKA: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego o wąskiej końcówce (użyłam do tego rękawa z papieru do pieczenia) i "rysujemy" gniazda, co 2-3 warstwy wkładamy na 3-4 minut

Gotuj z Mąką
WIELKANOCNY TORT 189

dekoracji 400 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody „Cętki” Łyżka kakao 3-4 łyżki wody łyżeczka cukru parę kropel ulubionego aromatu pędzelek „Koszyczek” 10 dag białej czekolady balon SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka(...)lodówki. „Cętki” Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak aby kakao niemiało grudek. Pędzelek zanurzyć w płynie kakao i mokrym „włosiem strzelać” na schłodzony tort. Ponownie tort wstawić do lodówki „Koszyczek” Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić aby przestygła. Balon „delikatnie” nadmuchać umieścić go np. w filiżance i wylewamy powoli na balon czekoladę, i odstawiamy na 15 minut aby delikatnie stężała. Następnie

RAROSSA
SERNIK Z MASCARPONE I MUSEM Z CZEKOLADY 120

mascarpone 1 i 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 400 g śmietany gęstej kwaśnej 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego starta czekolada mleczna i biała Mus z czekolady: 2 łyżeczki żelatyny 300 g gorzkiej czekolady 750 ml śmietanki kremówki 36%  (350 ml dobrze schłodzonej) Ciasteczka zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu. Dodać masło(...)ostudzony sernik wyłożyć mus. Mus przygotować w czasie gdy piecze się sernik. Żelatynę wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia na około 15 minut. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. 400 ml śmietanki zagotować w rondelku. Resztę śmietanki wlać do miski i wstawić do zamrażarki do szybkiego schłodzenia . Namoczoną żelatynę podgrzewać

KuchcikoweLove
Tort Kinder 161

orzechy i lekko mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia, po czym pieczemy ok. 35 min w ok. 175 stopniach. KREM: Składniki: 400 ml śmietanki 30% 2,5 tabliczki mlecznej czekolady 1 opakowanie serka mascarpone Wykonanie: Śmietankę podgrzewamy z czekoladą, pogrzewamy ją tylko do momentu zagotowania, następnie zdejmujemy z gazu i studzimy. Ostudzoną śmietankę z czekoladą ubijamy (powstanie puszysta masa(...)koniec dodajemy mascarpone i całość ubijamy. Polewa :  0,5 tabliczki czekolady 4 łyżki śmietanki 30% Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy śmietankę i całość mieszamy (konsystencja ma być dosyć gęsta, ale lejąca). Nasączenie biszkopta: gorzka herbata Dodatkowo: 1 galaretka rozpuszczona w 1 szklance wrzątku Do dekoracji: opakowanie kinderków, kinder bueno, jajko kinder niespodzianka, cukierki maltesers

psgotujemy
Top 5 najlepszych przepisów na paschę – pascha wielkanocna 170

toną bakalii. Wolę jednak nowocześniejsze wersje. Najlepsze z nich znajdziesz tutaj. Niech się wszystkie przesłodzone mazurki schowają! 1. Pascha wielkanocna czekoladowa ze śliwkami Jedyne czego brakowało klasycznemu przepisowi to czekolada. Na szczęście udało się to nadrobić! Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła pół szklanki cukru pudru 7 żółtek opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g) 500 g sera twarogowego (takiego(...)kardamonem – u mnie Kamis 3 czubate łyżki miodu 3 czubate łyżki masła orzechowego garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki garść kropelek czekoladowych do pieczenia lub pół czekolady drobno posiekanej (zostawić odrobinę do dekoracji) gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku orzeszki ziemne solone do dekoracji czekoladki w kształcie jajek (lub inny wielkanocny akcent) do dekoracji

Ugotowane pozamiatane
Tarta szpinakowo jaglana 163

12x30cm   Tarta szpinakowa: 200g mąki 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 50g szpinaku rozdrobnionego Hortex Szczypta soli Krem jaglany, czekoladowy: ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 tabliczka czekolady deserowej 150ml mleka 2% 2 łyżki masła orzechowego 2 pełne łyżki kakao Kilka kropel soku z cytryny Szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki orzechów włoskich Dodatkowo: Ozdoby zrobione z masy(...)przykrywamy i pozostawiamy do napęcznienia i przestudzenia. Gotową kaszę łączymy z mlekiem i blenderujemy na gładką masę. Następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki: kakao, masło orzechowe, płynną, ale przestudzoną czekoladę, sok z cytryny oraz cukier i orzechy. Miksujemy ponownie do uzyskania pożądanej konsystencji i od razu wykładamy na naszą tartę. Wyrównujemy lub tak jak ja tworzymy grządkę, którą posypujemy pokruszonym

Kuchnia w czekoladzie
Jogurtowy sernik na daktylowo figowym spodzie 162

kawałka zdrowego sernika nie można ominąć obojętnie! Spód: 10  daktyli  Radix-bis 5 suszonych fig 240 g czerwonej fasoli (z puszki) 2 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki masła kokosowego ¾ szklanki mąki owsianej 2 łyżki rozpuszczonej kawy ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo-jogurtowa: 250 g półtłustego twarogu 250 g jogurtu greckiego 1,5 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 2 łyżki budyniu śmietankowego ¾ szklanki  ksylitolu  (Radix-bis) 2 jajka Polewa czekoladowa: 70 g gorzkiej czekolady Kilka łyżek mleka Spód: Daktyle oraz figi zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zlewamy wodę. Czekoladę oraz masło kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeżeli nie mamy mąki owsianej, wystarczy, że zmielimy płatki owsiane na drobny pył. Do wysokiej

VioletoweKucharzenie
Tarta orzechowa z kawałkami czekolady 146

Tarta orzechowa to takie moje kombinowanie kulinarne, które zakończyło się genialnie. Ciasto kruche, wnętrze kremowe, bardzo orzechowe, z czekolady kawałkami, zachwyca smakami. Jeszcze ciepłą próbowałam i od razu w niej się „zakochałam”, ale jak w lodówce mocno schłodziłam, to od razu stwierdziłam, że jest wprost znakomita, słodka, chrupka, po prostu PYCHA! Na ciepło czekolada się rozpływała, a po schłodzeniu twardszą(...)serka mascarpone, ·                   70 g gorzkiej czekolady, ·                   2 łyżki cukru trzcinowego

Moniki Smakołyki
Ciasto czekoladowe 95

Składniki : 80 g masła  100 g czekolady deserowej (ciemnej słodzonej) lub po 50 g gorzkiej i mlecznej  1/2 szklanki mleka  2 jajka  150 g cukru  150 g mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Polewa: 100 g czekolady deserowej  50 g masła plus powidła śliwkowe Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć(...)papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175*C  W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać na gładką masę. Można czekoladę i masło rozpuścić w łaźni wodnej - to bezpieczniej by masa się

Proste Potrawy
Wielkanocne pyszności 2018 688

jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi(...)migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo     Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto

karmelowy
Mazurek kakaowo- kokosowy 165

cukru pudru 40g kakao Szczypta soli Krem: 100g margaryny zwykłej typu „Palma”, „Kasia” 100g cukru pudru Łyżka zimnej wody 50g mleka w proszku 50g kokosu Dodatkowo: Kilka kostek deserowej czekolady Kilka małych czekoladowych jajeczek Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pozostałe składniki prócz kakao. Siekamy ciasto, a następnie zagniatamy. Dzielimy w proporcji ⅓ i ⅔ . Do większej części dodajemy kakao(...)zimnej wody i przesiane mleko w proszku. Energicznie mieszamy by nie było grudek. Możemy również wspomóc się mikserem. Masę ściągamy z ognia i dodajemy wiórki kokosowe. Wierzch zdobimy rozpuszczoną czekoladą i jajeczkami. Schładzamy

Kuchnia w czekoladzie
Pomarańczowa babka 140

Klasyczna świąteczna babka z wyczuwalną pomarańczową nutą, oblana delikatną czekoladą i posypana kolorowymi kuleczkami to ciekawa propozycja tradycyjnego Wielkanocnego wypieku. Składniki: 6 jajek 340g mąki pszennej 2 łyżki miodu 180g cukru 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160ml likieru pomarańczowego skórka z 1 pomarańczy 9ml olejku pomarańczowego 4 łyżki kakao 60g gorzkiej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy(...)bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 120g mlecznej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 30% Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomarańcz sparzyć, a następnie zetrzeć skórkę. 2. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania