Chociaż latem staram się mniej używać piekarnika i częściej przygotowuję sernik na zimno to jednak pieczony sernik lubię najbardziej. Sernik straciatella z wiśniami to pachnący wanilią sernik z pokruszoną czekoladą i wiśniami. Użyłam rozmrożonych wiśni, pamiętajcie, że do sernika wszystkie produkty powinny być w pokojowej temperaturze. Do sernika zrobiłam spód z ciasteczek digestive. Jest to najszybszy sposób na prosty spód(...)stopionego masła 1 kg twarogu z wiaderka 250 ml śmietanki 4 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 250 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 250 g mrożonych wiśni 100 g czekolady, 60% kakao Ganache 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 1 łyżka golden syropu 4 łyżki masła 1 łyżka śmietanki kremówki 2 łyżki liofilizowanej posypki owocowej, u mnie malina Ciastka zmiksuj
codojedzeniatrząsł jak galaretka - tak ma być sernik nie jest surowy. Będziesz potrzebować (tortownica 24 cm) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 150 g ciasteczek owsianych (najlepsze będą z czekoladą) 50 g herbatników (najlepsze będą ekstra kruche lub ekstra twarde) 150 g białej czekolady (będzie potrzebna na spód oraz do masy serowej) 4 łyżki masła (płaskie) 800 g twarogu sernikowego(...)masy krówkowej ) albo słonego karmelu ( polecam mój przepis :) ) popcorn do dekoracji Krok I Ciasteczka oraz herbatniki zblenduj (albo ubij wałkiem na drobny proszek). W kąpieli wodnej rozpuść 100 g czekolady (do przygotowania spodu będziesz potrzebować tylko 50g, pozostałą część dodasz do masy serowej). W rondelku rozpuść masło. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Tortownice wyłóż papierem do pieczenia, zblendowane ciasteczka
Wylizany Rondeltrząsł jak galaretka - tak ma być sernik nie jest surowy. Będziesz potrzebować (tortownica 24 cm) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 150 g ciasteczek owsianych (najlepsze będą z czekoladą) 50 g herbatników (najlepsze będą ekstra kruche lub ekstra twarde) 150 g białej czekolady (będzie potrzebna na spód oraz do masy serowej) 4 łyżki masła (płaskie) 800 g twarogu sernikowego(...)masy krówkowej ) albo słonego karmelu ( polecam mój przepis :) ) popcorn do dekoracji Krok I Ciasteczka oraz herbatniki zblenduj (albo ubij wałkiem na drobny proszek). W kąpieli wodnej rozpuść 100 g czekolady (do przygotowania spodu będziesz potrzebować tylko 50g, pozostałą część dodasz do masy serowej). W rondelku rozpuść masło. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Tortownice wyłóż papierem do pieczenia, zblendowane ciasteczka
Wylizany Rondelwody 3 łyżeczki żelatyny szczypta soli Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) opcjonalnie: ok 50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka Polewa: 100g gorzkiej czekolady + 1/3 szklanki mleka 50g białej czekolady + 1/4 szklanki mleka *** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę *** *** Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując(...)Śmietanę wykładamy na wiśnię *** *** Całość przykrywamy delikatnie drugim nasączonym blatem i wkładamy do lodówki na około 30 minut do stężenia *** *** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki *** *** Aby uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej
Blog z Apetyteminspiracji kulinarnych i nadal będę się z Wami dzielić moimi przepisami. Z tej okazji, a także z okazji Nowego Roku mam dla Was pyszny sernik z białą czekoladą i granatem. SKŁADNIKI 600 g twarogu, 200 ml śmietany 18%, 3 jajka, 1 tabliczka białej czekolady, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 budyń waniliowy(...)Dodatkowo: kruche ciastka z nadzieniem chałwowym, 1 tabliczka białej czekolady, 3 łyżki śmietany 30% 1 owoc granatu WYKONANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, następnie jajka i po trochu twarogu, dodajemy resztę składników, dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy czekoladę. Wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm, do środka wciskamy ciastka. Tortownicę szczelnie owijamy folią, układamy
słodki bratekszklankowy, który może zrobić każdy, bez względu na umiejętności. Krem na bazie serka mascarpone pasuje do wszystkich owoców. Tym razem proponuje połączyć czerwoną porzeczkę, bezpestkowe winogrona oraz chrupki w czekoladzie, które można kupić w prawie każdym markecie (bardzo często dostępne w dwóch wersjach – w białej i mlecznej czekoladzie). Całość wygląda bardzo kolorowo, a smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam sprawdzić(...)niezwykle świeży deser. Składniki 100 g czerwonej porzeczki Kilka winogron 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 40 g chrupki w czekoladzie Przygotowanie Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na dół szklanki wrzucamy kilka porzeczek, winogron i chrupki w czekoladzie. Kolejną warstwą jest przygotowany
Programista w kuchniłyżki kakao 5 jajek masa orzechowo- kajmakowa 500 g masy kajmakowej 200 g masła 200 g prażonych orzechów ziemnych bez soli 80 g pokruszonych krakersów 300 g herbatników w czekoladzie ( typu Maltanki) masa budyniowa 600 ml mleka 2 budynie waniliowe ( po 40 g) 4 łyżki cukru kryształu 500 g serka mascarpone polewa 1/2 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady(...)gorzkiej czekolady 100 g drobno posiekanych prażonych orzechów ziemnych bez soli przepis ciasto Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy kakao i całość dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy olej, wsypujemy makę pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko łączymy miksujemy do momentu aż składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto przekładamy
Smakowite Daniałyżeczki (np. domowej ) przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200g orzechów 100g masła ⅓ szklanki cukru Masa budyniowa: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 biała czekolada Warstwa jabłkowa: 8 jabłek (reneta) ½ szklanki wody Sok z ½ cytryny 5 łyżeczek cukru 2 galaretki agrestowe Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą. Robimy wgłębienie i dodajemy posiekane masło oraz(...)budyniowym. Pozostałą część stawiamy na ogniu i łączymy z budyniem w momencie zagotowania. Gotujemy mieszając przez ok 1 minutę, po czym zestawiamy z ognia i dodajemy posiekaną drobno białą czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Ciepły, ale nie gorący krem rozsmarowujemy cienką warstwą na dwóch blatach (tych bez orzechów). Warstwa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skórek i gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę
Kuchnia w czekoladziepiernik w szklance ). Proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Cudownie pachną świętami: cynamonem, anyżem i kardamonem. Tutaj w najbardziej leniwej wersji, czyli po prostu pokruszone ciastka oblane gorzką czekoladą. Jeśli macie czas i ochotę pobawić się ciut dłużej to polecam zblendować ciasto z masłem orzechowym i odrobiną aromatu np. waniliowego, rumowego lub pomarańczowego bądź alkoholem. Następnie uformować kuleczki do oblania(...)czekoladą. Bajaderki piernikowe można posypać siekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi. Składniki – bajaderki piernikowe – ciasto: 2 jajka o temperaturze pokojowej 30 g mąki kokosowej 40 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła klarowanego (LCHF, keto, optymalna) 3/4 łyżki cynamonu 1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
Ola la LCHFCiacho na bogato. Wypiek dla amatorów czekolady i lekkich ciast o wielu warstwach. Czekolada i banan to smaczny duet, także w tym cieście zagrały ze sobą idealnie. Wbrew pozorom nie było za słodkie a wyraźny w smaku mus z deserowej czekolady grał tutaj główną rolę. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopty: 8 jajek 1 szklanka mąki pszennej(...)szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju łyżka kakao herbata do nasączenia na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki 30% 160 g czekolady deserowej dodatkowo: 3 banany 2 opakowanie galaretki bananowej 4 łyżki nutelli 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłodkie. Elementem świątecznym jest choinka ubrana w kolorowe bombki. Składniki: Salaterka Simple 60 ml grzańca w temperaturze pokojowej 1 jajko 50 g cukru 35 ml oleju 1 łyżeczka startej czekolady 25 g startej czekolady 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika DEKORACJA: białe kulki cukrowe kolorowe kulki cukrowe 1 tabliczka białej czekolady Przygotowujemy choinki: Białą czekoladę rozpuszczamy(...)kąpieli wodnej wraz z kilkoma kroplami barwnika. Przelewamy do szprycy i Wylewamy rozpuszczoną czekoladę na paluszki lub patyczki tworząc choinkę, posypujemy kulkami cukrowymi. Wkładamy do lodówki do wystygnięcia. Przygotowujemy babeczki: Grzaniec wymieszać z cukrem, jajkiem i olejem aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika oraz startą czekoladę. Masę wyłożyć
Kuchnia w oparachSPÓD : 300 g herbatników 80-100 g masła 1-2 łyżki ciemnego Kakao 100 g czekolady deserowej około 100 ml mleka MASA MLECZNA : 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 200 ml mleka z kartona 3/2 % 500 g mleka w proszku 200 ml śmietany + cukier waniliowy(...)POLEWA ; 100 g czekolady mlecznej lub deserowej 100 g orzechów laskowych 3 łyżki śmietany lub mleka do rozpuszczenia czekolady DODATKOWO ; 1 puszka kajmaku 400 g może być
Kulinarne Fantazje Marioliłyżka mąki ziemniaczanej Krem pomarańczowy: 300ml soku ze świeżych pomarańczy Skórka otarta z 1 pomarańczy ½ szklanki cukru 5 łyżeczek żelatyny 250ml słodkiej min. 30% śmietanki Dodatkowo: 1 tabliczka deserowej czekolady Wiórki kokosowe Sposób przygotowania Biszkopt makowy: Mak zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. Odciskamy z nadmiaru wody, mieszamy z miodem i orzechami. Żółtka oddzielamy od białek(...)Mieszamy powoli i dokładnie. Kremem przekładamy makowe blaty oraz smarujemy cienką warstwą cały tort z wierzchu. Obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy choinkami przygotowanymi z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady (uprzednio schłodzonymi w lodówce kilka godzin). Do stylizacji świątecznego tortu wykorzystałam czajnik Melody Pumpkin Oberżyna , który możecie znaleźć na stronie Ambition
Kuchnia w czekoladzieżółtko 3 łyżki soku pomarańczowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: Skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika ½ tabliczki białej czekolady Kolorowa posypka Foremka gwiazdka o śr ok 2cm Sposób przygotowania: Na stolnicy lub kuchennym blacie robimy kopczyk z przesianej mąki. Dodajemy posiekane drobno masło, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko oraz(...)Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 13-15 minut. Delikatnie przestudzone obtaczamy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie i dekorujemy kolorową posypką. Do stylizacji zdjęć użyłam talerzyka deserowego Ambition Palette Cream
Kuchnia w czekoladzie500g serka mascarpone Sok wyciśnięty z 4 pomarańczy 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka cukru trzcinowego 1 galaretka pomarańczowa 130g masła (82%) 1 gałązka świeżego rozmarynu 4 kosteczki czekolady deserowej (zmielone lub starte) Ok 12 sztuk pierniczków (lub więcej jeśli są bardzo małe) Sposób przygotowania: Jakieś 2 godziny przed przygotowaniem ciasta najlepiej zrobić krem pomarańczowy. Zdąży nam się przestudzić(...)namoczonych biszkoptów i wkładamy do lodówki, by krem pomarańczowy mocniej zastygł. Dopiero wtedy wykładamy na ciasto drugą część mascarpone i wylewamy resztę kremu pomarańczowego. Od razu oprószamy mieloną (startą) czekoladą i układamy pierniczki- jeden obok drugiego, zaznaczając tym samym ilość porcji ciasta
Kuchnia w czekoladzie