Lekki - dzięki ubitej pianie z białek, a na dodatek stosunkowo niskokaloryczny - śmietanka kremówka została zastąpiona jogurtem naturalnym i serkiem wiejskim Składniki (na 3 porcje jak na zdjęciu): - 2 paski czekolady mlecznej (30 g) - 3 batoniki Milky Way minis lub 1,5 batona Milky Way - 250 g jogurtu naturalnego (szklanka) - 100 g serka wiejskiego (1/2 opakowania) - białko jaja kurzego - łyźeczka żelatyny(...)czubata łyżka cukru pudru - łyżka zagęszczonego mleka słodzonego - łyżeczka ciemnego kakao - trochę mleka do rozpuszczenia czekolady + pół batonika Milky Way / kilka kostek czekolady do wykończenia deseru Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody (np. w mikrofali), odstawić do przestudzenia. Batoniki rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, tak samo czekoladę, również odstawić do przestudzenia. Serek wiejski zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem
Kuchnia Elliesię uśmiechać i aż ciężko mi uwierzyć, że nie śnię - chodzę do szkoły piec chleb! Żyć, nie umierać , jak mawia Tato. W ogóle mój plan lekcji wygląda niezwykle kusząco: czekolada , zdrowe ciasta , dekoracje kremem cukierniczym (to już jutro!), a do tego kilka godzin teorii z pierwszej pomocy, higieny pracy, co nieco o zdrowiu i produktach (dzisiaj na przykład dowiedziałam się(...)szybkiego, prostego, a jednocześnie pysznego i niezawodnego. Muffinki, oczywiście. U mnie w stylizacji świątecznej, ale ich neutralny, czekoladowy smak sprawdzi się przez całą zimę. C. zapragnął muffinek z kawałkami czekolady, ja chciałam, żeby ładniej wyglądały, więc dorobiłam im kremu z nutelli i serka kremowego. Wyszło bosko! Czekoladowo i pysznie. Idealne na każdą okazję, a i bez okazji spiszą się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto dedykuję wszystkim, którzy uwielbiają kokosy i czekoladę. Ciasto genialnie smakuje, a do tego nie wymaga pieczenia. SKŁADNIKI (na formę 28cm) 40 ml śmietany kremówki oraz 50 g czekolady (lub 1/2 opakowania gotowego czekoladowego kremu do tortu) herbatniki biszkopty (opcjonalnie) niesolone orzeszki ziemne (opcjonalnie) Masa kokosowa: 300 ml mleka 40 g masła 4 łyżki kaszy manny 4 łyżki cukru(...)wiórek kokosowych Masa czekoladowa: 300 ml mleka 40 g masła 4 kaszy manny 2 łyżki cukru 100 g czekolady (luz zamiennie 2-3 łyżki kakao) posiekane orzechy (opcjonalnie) WYKONANIE Masa kokosowa: gotujemy mleko z masłem, cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe, kaszę i gotujemy, aż zgęstnieje. Masa czekoladowa: Mleko gotujemy z masłem i cukrem. Dodajemy czekoladę lub kakao, a potem
ZofianaSłyszelim, że czekolada w zimowe wieczory humor poprawia. No to upieklim se ciasto czekoladowe i wypróbowalim. I co? I bujda – bimberek humor poprawia zdecydowanie lepiej. Jak hto nie wierzy, niech na sobie samym weźmie i wypróbuje. Składniki: Ciasto: 50 g mąki 150 g cukru 3 zółtka 6 białek 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej 60 g kakao 1 ½ łyżeczki proszku(...)pieczenia 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, o wysokiej zawartości kakao 20 ml whisky sól Polewa: 150 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki 36% 2 łyżki miodu Sposób przygotowania: W rondelku zagotowujemy kawę z cukrem (100 g), dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy whisky i kakao i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichałyżeczki proszku do pieczenia Masa: 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru czubata łyżka mąki ziemniaczanej czubata łyżka mąki pszennej cukier waniliowy 150 g masła Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 20 g białej czekolady (opcjonalnie) 20 ml białej czekolady (opcjonalnie) ok. 150 g powideł śliwkowych Ciasto "Królewiec" - Sposób przygotowania: Kruche Ciasto: Mąkę przesiewamy. Masło ścieramy na tarce(...)kruchy placek smarujemy od dołu powidłami i umieszczamy na reszcie ciasta. Polewa Czekoladowa: 100 ml kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną gorzką czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia oraz otrzymania gładkiej konsystencji. Aby uzyskać efekt "białych zygzaków" tak samo postępujemy z białą czekoladą. Po całkowitym zastygnięciu ciemnej polewy strużkami białej czekolady wykonujemy "zygzaki
Słodka StronaŚwięta, święta i po świętach teraz pozostało pełno mikołajków, bombek czekoladowych pełno czekolady. Ja z tego robię mocno czekoladowe brownie cudnie smakuję szybko znika z blachy a i w szafce nie zawadza. Jak wiadomo każda blacha do pieczenia jest inna ja zazwyczaj jak robię na więcej osób robię z półtora porcji a jeśli tak tylko dla nas i na szybkie(...)szybkie zjedzenie robię bardziej płynną a jak na dłużej do piekę do suchego patyczka. SKŁADNIKI : 1 szklanka mąki ( u mnie 250 ml) 200 g masła 200 g czekolady ( często mieszam gorzką z mleczną a po świętach daję to co mam :) ok 50 g pociętej w drobne kawałki czekolady 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku
Basia w kuchniskoro karnawał to i ciasto z procentami! Piwny bambo to poważna sprawa :) Prawie pół ciemnego piwa, pieczałowicie starta gorzka czekolada, cukier trzcinowy i dużo kakao. Jest to trzecia moja propozycja w akcji firmy Bielmar. Muszę napomnieć, że owa firma to 100% polski kapitał, smutno przyznać, ale już się często to nie zdarza. Z tego też powodu(...)wziąć udział w tym konkursie, pomimo iż margaryna nie do końca wpasowuje się w stałą tematykę bloga. Raz od święta nikomu nie zaszkodzi jak to mawiają :). Solidna porcja czekolady w zimne i chłodne dni to tak czy inaczej rzecz, bez której trudno czasem sobie poradzić. W tym cieście zasmakujecie czekolady w pysznej puszystej konsystencji, którą nadaje dodatek piwa . Ciasto
Kuchnia PROzdrowotnaprzekładamy do szklanej miski, którą ustawiamy na rondelku z gorącą wodą. Stale mieszając silikonową łyżką czekamy aż się rozpuści, następnie ją schładzamy, a potem znów ponownie podgrzewamy. Tak przygotowaną czekoladę nakładamy do foremek na pralinki za pomocą pędzelka, schładzamy w lodówce i ponownie nakładamy drugą warstwę, ponownie schładzamy aż czekolada stężeje. Do zastygniętych foremek z czekolady wkładamy łyżeczką odrobinę nadzienia(...)żurawiny, aby nie wystawało ponad foremkę, aby zostało miejsce na przykrycie spodu praliny czekoladą. Pozostałą czekoladę ponownie podgrzewamy i wylewamy na wierzch pralinek, tworząc ich spód. Powierzchnię wygładzamy nożem lub szpatułką. Tak przygotowane pralinki czekoladowe ponownie wkładamy do lodówki, aby czekolada stężała. Foremkę z zastygniętymi pralinami odwracamy do góry dnem i wyciskamy czekoladki z silikonowej formy. Smacznego! Jak na pierwszy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębakalii. Tym razem nadałam drugie życie pierniczkom, z których wyszły najlepsze bajaderki jakie jadłam do tej pory w życiu Zmiksowane Lebkuchen w połączeniu z odrobinką alkoholu, powideł, gorzkiej czekolady stworzyły smaczną całość. Bajaderki oblane zostały mleczną kuwerturą i obsypane dodatkami: migdałami, kolorową posypką, różowym cukrem i orzechami. Niebo w gębie! Bajaderki będą podane w sylwestrowy wieczór, są jak przystawki finger(...)Czekoladowe trufle. ten przepis również Wam polecam. Przepis na najlepsze Bajaderki piernikowe: Składniki na ok. 16 sztuk: 200 g pierniczki Lebkuchen 2 łyżki domowych powideł bez cukru 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka margaryny Palma w złotym opakowaniu lub masła 1 łyżka nalewki pomarańczowej 200 g Kuvertüre Volmilch (mleczna kuwertura) Siekane migdały, kolorowe posypki, różowy cukier, zmiksowane orzechy Przygotowanie: Pierniczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie urzekły, że wielkim szczęściem, w tym momencie, okazało się posiadanie w domu świeżych ananasów. Składniki na kwiaty: - 1 ananas Składniki na listki: - liście ananasa - 100g dobrej czekolady Ananasa obieramy, wycinamy „sęki” i kroimy na cienkie plasterki. Osuszamy na papierowych ręcznikach, układamy na papierze do pieczenia rozłożonym na ruszcie. Pieczemy, raczej suszymy, w piekarniku(...)piekarniku na noc. Przechowujemy zamknięte w szczelnym pojemniku przez minimum kilka dni (dłużej nie wytrzymają, bo… zostaną zjedzone). Z jednego ananasa wyszło mi 25 kwiatów. Do zrobienia listków z czekolady musimy bardzo dokładnie umyć i potem wypłukać liście ananasa, następnie je osuszyć. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali (lub na parze), przez 30 sek. Następnie mieszamy do rozpuszczenia. Przy użyciu pędzelka nakładamy
mojewypiekiinietylkopodaję za autorką, z moją drobną modyfikacją. Składniki bezy włoskiej: - 3 białka - 80 ml soku z cytryny - 40 ml wody - 330 g cukru + 2 łyżeczki (drobny kryształ) Polewa: - 100g czekolady deserowej - 100g czekolady mlecznej - 1 łyżka oleju arachidowego Dodatkowo: - 10 rożków waflowych Wodę i sok wyciśnięty z cytryny wlać do rondelka z grubym dnem. Wsypać(...)minut. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego (ja dałam z tylką nr 13) i wypełniamy rożki waflowe. Wstawiamy do lodówki na 15-30 minut. W tym czasie obie czekolady, z dodatkiem oleju, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Czekolada ma być zimna, ale płynna. Wyjmujemy lody i… albo zanurzamy je bardzo szybkim ruchem
mojewypiekiinietylkonogi. Przedstawiam wam autorski przepis na krem czekoladowy o idealnej konsystencji i naturalnym smaku. Czas przygotowania: 15minut + schładzanie w lodówce na noc Składniki: 1,5 tabliczki czekolady deserowej bądź gorzkiej 100gr 1 tabliczka czekolady białej 100gr Łyżka miodu 3 łyżki oleju kokosowego Śmietana kremówka 30% tł. 330ml Przygotowanie: 1/ Łamiemy na kostki do osobnych miseczek czekoladę gorzką(...)białą, podgrzewamy na kuchence kremówkę 2/ Gdy kremówka zacznie wrzeć wrzucamy czekoladę gorzką i na małym gazie chwilę gotujemy cały czas mieszając 3/ Ściągamy z kuchenki czekoladę gorzką z kremówką i dodajemy czekoladę białą aż do rozpuszczenia następnie dodajemy olej kokosowy i miód. 4/ Przelewamy do słoików, a po ostygnięciu wkładamy do lodówki na noc. 5/ Wyjmujemy z lodówki
Kuchnia PROzdrowotnaNależę do grona ludzi, którzy kochają czekoladę:)! Najlepiej gorzką… Każdy przepis z czekoladą kusi mnie ale przecież nie samą czekoladą człowiek żyje… Na taką rozpustę pozwalam sobie jak już absolutnie nie mogę się powstrzymać. Jak zobaczyłam ten przepis na mus czekoladowy z suszonymi śliwkami, to oczywiście musiałam go wypróbować… Źródło: Lesley Waters, „Healthy” Mus czekoladowy(...)suszonymi śliwkami – składniki: 100 g gorzkiej czekolady 175 g suszonych śliwek bez pestek 2 łyżki koniaku (opcjonalnie) 3 białka 1 łyżeczka cukru kakao do posypania Śliwki wkładam do rondelka i podlewam 150 ml wody, gotuję na wolnym ogniu mieszając co chwilę aż śliwki będą miękkie. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu blenduję dodając alkohol (ja akurat dodałam porto
UgotujmyTo.plkolejny zapraszam na muffinki, tym razem gruszkowo-czekoladowe Oczywiście wyszły obłędne, połączenie dojrzałych, soczystych gruszek i czekolady będzie smakowało każdemu! Może wyglądem nie zwalają z nóg, ale wspaniale smakują, a to najważniejsze Muffinki gruszkowo-czekoladowe przygotowałam aby dołączyć do jesiennej akcji „ Jak gruszki na wierzbie ” w której ponad 20 blogerek proponuje swoje pomysły na dania z gruszką. Jestem(...)pewna, że będzie można znaleźć na Ich blogach wiele ciekawych propozycji dlatego zapraszam również do odwiedzin… Muffinki gruszkowo-czekoladowe Składniki: 400 g dojrzałych gruszek 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła (niesolonego) 200 g drobnego cukru 200 g kremowego serka 2 jajka 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 100 g czekoladowych
UgotujmyTo.plBardzo lubię awokado. Bardzo lubię gorzką czekoladę. Jednak z bardzo dużą nieśmiałością podchodziłam do połączenia obu produktów. Już wcześniej spotkałam się z przepisami na mus czekoladowy z awokado…. ale mimo, że zawsze musy apetycznie wyglądały, to jakoś nie mogłam się przełamać do ich wypróbowania… Awokado ma specyficzny smak i nie przemawiało do mnie łączenie go z czekoladą(...)zobaczyłam trufle czekoladowe u Amber , to stwierdziłam, że od razu się na nie skuszę Okazało się, że połączenie awokado i czekolady w truflach jest wyśmienite. Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu. Może tylko zamiast porto dodam rumu albo obtoczę je w orzechach… No i następnym razem zrobię je z podwójnej porcji Trufle czekoladowe z awokado Składniki (na około
UgotujmyTo.pl