Pamiętacie wyborną tartę Pasikonik ? Babeczki nawiązują do właśnie takiego połączenia smakowego. Orzeźwiająca mięta i całe mnóstwo czekolady... Puszyste, mocno czekoladowe ciasto z dużą ilością kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady. Całość przykrywa soczyście miętowy, bardzo pobudzający, smakowity krem. Babeczki doskonale nadają się na letnie przyjęcia. Polecam! Składniki na 12 babeczek: 250 g mąki pszennej 350 g gęstego jogurtu greckiego(...)cukru trzcinowego 80 ml oleju 2 jajka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Krem miętowy: 250 g schłodzonej śmietany 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 30 g świeżej mięty (zwykle wystarcza 1 duża doniczka) 2 łyżeczki miętowych kropli* * Dobre i niedrogie
maniapieczeniaNastępnym przystankiem w projekcie „Palcem po mapie” jest Teksas i czekoladowe słodkości. Zapraszam na teksańskie czekoladowe krowy Składniki: - 1 czekolada mleczna - 2-4 tabliczek białej czekolady - pisaki cukrowe - wykałaczki Najpierw roztapiamy mleczną czekoladę na parze a następnie przelewamy do foremek (połówki kulek) i pozostawiamy do zastygnięcia. Potem rozpuszczamy białą czekoladę i na foli formułujemy rogi. Niestety biała czekolada ciężko(...)się topiła i nie zrobiłam takich rogów jak chciałam ale i tak wyszło nie najgorzej. Jak mamy gotowe części czekolady to tworzymy krówki. Dwie połówki kulek łączymy razem wkładając do środka wykałaczkę. Rogi przytwierdzamy za pomocą pisaków. Pisakami robi też pyszczki i oczy i gotowe. Z podanych wyżej składników robimy dwie głowy krówek. Smacznego
Kuchenne Wariacjewyjątkowe w smaku. Składniki: - 180 g mąki pszennej - 150 g cukru - 125 g masła - 50 g kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 50 g orzechów włoskich - 50 g czekolady deserowej posiekanej lub startej - 3 jajka - 1 mango - 50 ml wody - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Polewa: - 50 g czekolady deserowej - 50 g czekolady mlecznej - 50 g śmietanki(...)Gotową masę pozostawiamy do wystudzenia. Do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i paprykę i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Potem dodajemy orzechy, czekoladę i mango. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Masę przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu
Kuchenne Wariacjewykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki) 4-5 kostek białej czekolady 4-5 łyżek miodu 1 łyżka przyprawy do piernika tabliczka mlecznej czekolady (lub gorzkiej - jak kto woli) do obtaczania: kolorowa posypka, rozdrobnione orzechy Przygotowanie: W malakserze (lub blenderze(...)drobno kruszymy ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, następnie miód, a na koniec przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić to dodajemy więcej miodu). Kuleczki chowamy na 5 min. do zamrażalnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Schłodzone kuleczki maczamy w czekoladzie
Domowa Cookierenka Agiprawda nie obchodzę Walentynek...Nie planowałam więc też zamieszczać na bloga czegoś specjalnego na tę okazję, ale zostałam o to poproszona, a dla czytelników wszystko! :)) W blogosferze ostatnio pełno czekolady i serduszek. U mnie dziś bez serduszek, ale z czekoladą. Muffinki. Szybkie i łatwe - każdy poradzi sobie z ich przygotowaniem :) English version: (makes aboout 7-8 muffins) KAKAOWE MUFFINY(...)CZEKOLADĄ I MALINAMI przepis autorski // 7-8 muffinek ~120g mąki pszennej ~30g naturalnego kakao ~3/4 szklanki cukru ~jajko ~szczypta soli ~180ml mleka (u mnie sojowe) ~4 łyżki oleju rzepakowego ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ~100-150g malin (mrożonych nie rozmrażamy) ~40g groszków z gorzkiej czekolady do wypieków (lub drobno posiekanej czekolady w tabliczce) Mleko, jajo
chili & sugarsernik to mistrzostwo :) Osobiście jestem bardzo sernikową osobą i uwielbiam to ciasto nawet w najprostszym wydaniu, jednak sernik daje dużo możliwości do kombinowania z jego smakami. Sernik "śliwka w czekoladzie" jest idealny dla osób, które są fanami cukierków o takiej samej nazwie - zwłaszcza mojej mamy dla której to głównie ten sernik został upieczony, ale wszystkim posmakował tak bardzo, że musiałam(...)upiec go drugi raz :) Baaardzo polecam Wam ten przepis! SERNIK ŚLIWKA W CZEKOLADZIE źródło przepisu: White Plate (z drobnymi modyfikacjami) // tortownica o śr. 22cm ~200g cukierków śliwka w czekoladzie (chcąc nie chcąc muszę zaznaczyć, że Nałęczowskie najlepsze :)) ~100g masła ~50g brązowego cukru (w oryginale 100g) ~100g mąki pszennej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~jajko ~szczypta soli Cukierki (wcześniej je posiekać
chili & sugarCzasem przychodzi ochota na "coś słodkiego". Bliżej nieokreślone "coś". Po co wtedy sięgacie? Pewnie macie jakichś swoich faworytów, ale musicie wypróbować te ciasteczka! Smakują jak...czekolada w formie ciastek! :) Są przepyszne, bardzo, baaardzo czekoladowe. Wyglądają uroczo, uwielbiam tę popękaną skórkę :) Jedno takie ciacho spokojnie zaspokaja ochotę na te "coś" :) Polecam x100! CIASTECZKA CZEKOLADOWE źródło przepisu: Kuchnia Bazylii // ok. 10 ciastek(...)180g czekolady gorzkiej (użyłam takiej z 64% kakao) ~1/4 szklanki cukru ~1/3 szklanki mąki pszennej ~jajko ~łyżka masła ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~spora szczypta soli W kąpieli wodnej (lub garnuszku) rozpuszczamy 140g czekolady i masło. Pozostałą czekoladę siekamy. Ucieramy jajko z cukrem, następnie ciągle ucierając wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę, później przesiewamy mąkę z proszkiem oraz dodajemy sól. Na koniec
chili & sugarwypiek. O jego strukturze już pisałam. Smak jest równie wspaniały! W dodatku marmurkowe wzorki dodają mu uroku :) Najlepiej smakuje gdy postoi trochę czasu w lodówce :) SERNIK MARMURKOWY Z CZEKOLADĄ NA SPODZIE BROWNIE lekko zmodyfikowany przepis z książki Moje Wypieki i Desery na Każdą Okazję // tortownica 22-26cm wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ~50g mąki pszennej ~50g masła(...)szklanki cukru ~1 duże jajko ~40g gorzkiej czekolady (uzyłam 70% kakao) ~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, nie zastępujcie aromatem) W garnuszku topimy masło i czekoladę cały czas mieszając, do momentu aż składniki się połączą i powstanie gładki "sos". Lekko studzimy. Jajko ubijamy z cukrem na puszystą, jasną pianę. Stopniowo, ciągle ubijając dodajemy "sos czekoladowy" (może być ciepły), miksując do połączenia
chili & sugartygodniu jeszcze projekt, w następny poniedziałek egzamin, ale wczoraj po raz ostatni mieliśmy zajęcia w piekarni. Było ciasto duńskie i francuskie, birkes i croissanty, tarty z truskawkami i temperowanie czekolady. A potem siedzieliśmy na ławkach przed szkołą, piliśmy colę i rozmawialiśmy o planach na przyszłość. Na końcu opróżniłam szafkę, i tak jakoś mi się ckliwie zrobiło... Te dwadzieścia tygodni(...)wszystkich romantyków, idealnie nada się poniższa tarta. Ma wyjątkowy, prostokątny kształt, i odpowiednio przycięty rabarbar wygląda tutaj po prostu pięknie. Podtrzymuje go puszysta chmura delikatnego kremu z białą czekoladą, a pod nią skrywa się warstwa konfitury z lilaka. Tej samej, o której niedawno pisałam, a która nas po prostu zachwyciła. Jej lekko gorzki smak świetnie komponuje się z kwaśnym rabarbarem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojego M zrobiłam takie. Tak się składa, że ja uwielbiam takie nadziewane cudeńka a on delikatnie mówiąc, nie przepada za nimi. Za to jeśli podstawić mu pod nos czekoladę z orzechami to rozpracuje ją w kilka minut, niczym odkurzacz. Stąd mój wybór padł by nadziać słodkości orzechami i migdałami. W końcu czegóż to się nie robi, aby komuś dogodzić....:) Składniki(...)jedną foremkę silikonową: tabliczka mlecznej czekolady tabliczka białej czekolady garść siekanych orzechów garść siekanych migdałów Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciemnej dodać orzechy a do jasnej migdały, wymieszać. Foremki napełnić czekoladą w jednym kolorze do połowy i pozostawić do wystygnięcia. Następnie uzupełnić czekoladki do pełna drugą czekoladą i również odstawić do wystygnięcia. Gotowe czekoladki wyjąć z foremek
My simple kitchenDzisiaj będą lody. Bo M ma na nie ochotę. I ja też tej ochoty nabrałam. To nic, że wczoraj opendzlowaliśmy prawie całą czekoladę z orzechami. I przez ostatni tydzień nie zaliczyliśmy żadnego treningu. Na płakanie i ubolewanie już za późno. Ale stop. Czy ktoś będzie płakał? Bo ja nie :P M też nie :P Czasami warto mieć gdzieś całą dietę(...)Wyznaję tę zasadę, że po co się głodzić, skoro można jeść normalnie. Zdecydowanie wolę sobie zjeść kawałek ciasta czy czekoladę i pójść pobiegać czy pojeździć na rowerze niż patrzeć się na słodkości błagającym wzrokiem i bić się z myślami pt. zjeść czy nie zjeść. Można wszystko. Byle z rozsądkiem. Dlatego moim jedynym problemem na dzisiaj jest, jakie lody wybrać
My simple kitchenkremu będzie także bardziej okazała. Ja ciasto rozłożyłam na dużą blachę, przez co jest nieco niższe. Ale w smaku nic mu nie ujmuje. Gruszki zatopione w cieście z kawałkami czekolady, do tego krem czekoladowy i jeszcze czekolada z wierzchu. Słodka propozycja na pierwsze jesienne dni :) Zamiast gotowego kremu w proszku możecie zrobić krem budyniowy aczkolwiek ten w proszku sprawdza się(...)masła 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki mleka 375 g mąki 125 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 duży słoik gruszek z kompotu 1 krem czekoladowy w proszku 300 ml mleka 75 g czekolady siekamy na drobne kawałki, pozostałe 25 g odkładamy na później. Masło ucieramy z cukrem
My simple kitchentakie danie dla odważnych i dla tych, którzy nie boją się ciekawych połączeń smakowych. Przygotowałam moją ulubioną, białą rybę – dorsza , którego połączyłam z fantastycznym sosem zrobionym z dwóch czekolad – białej i gorzkiej Goplana oraz sera gorgonzoli, który idealnie przełamał słodko-gorzki smak czekolad. Do tego estragon, biały pieprz , odrobina soku z cytryny i voila – pyszne danie gotowe(...)kolację. Gwarantuję, że druga połówka z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Polecam! Ps. Taki sos jest też idealny do królika! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza – 300 g * biała czekolada – 30 g * czekolada Klasyczna gorzka Goplana – 30 g * ser gorgonzola – 50 g * oliwa z oliwek – 1 łyżka * masło – 1 łyżka * mąka pszenna – 1 łyżka
Ostra na Słodkokrwiotwórcze, wzmacniają organizm. Poleca się je chorym na wątrobę, nerki, reumatyzm. A 100g ma tylko 28 kcal! Dziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik z truskawkami i białą czekoladą . Sernik bez pieczenia … na kruchych ciasteczkach. Tak delikatny , że swoją konsystencją przypomina mus , a biała czekolada i soczyste truskawki nadają mu iście królewskiego charakteru. Taki sernik z truskawkami(...)białą czekoladą jest idealnym pomysłem np. na randkę – gwarantuję , że traficie prosto do serca przez żołądek! SKŁADNIKI: SPÓD: * herbatniki – ok. 2 szkl * masło – 90 g * cukier puder – 2 łyżki MASA SEROWA: * ser biały 3x mielony – 300 g * jogurt grecki – 200 g * cukier puder – 60 g * wanilia – 1 laska * żelatyna – 3 łyżeczki
Ostra na Słodkozmiksowane truskawki) 3 łyżeczki mąki zmiemniaczanej 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru pudru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jakie słodkie są truskawki) +truskawki i czekolada do dekoracji Jajko ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt, więc warto poświęcić na to przynajmniej 5 – 7 minut (idealnie(...)masę z cukrem pudrem. Kiedy kisiel jest już zupełnie zimny, dodajemy go po łyżce do masła i dokładnie miksujemy na gładką masę. Do ozdobienia truskawek potrzebna będzie rozpuszczona gorzka czekolada. Najlepiej włożyć ją do małego pojemnika – nieco większego niż pojedyncza truskawka. Truskawki zamaczamy w czekoladzie i kładziemy na papierze do pieczenia. Jeśli mamy na tyle czasu możemy jeszcze dorobić wzorek
Ciastkozercy