czekolada - 27946 przepisów (strona:158/1864)

Czas na brunetkę. Brownies 170

już zmniejszyłam ilość cukru. Efekt? Przeszedł moje oczekiwania. Uwielbiam ciężkie, lepkie brownies - i to właśnie takie jest. Najlepsze dwa dni po upieczeniu, bo staje się jeszcze bardziej gliniaste . Pełne czekolady - całe dwieście gram, co dla niektórych jest ilością zjadliwą w minimalnych ilościach - ja jednak bez problemu pochłaniam dwa kawałki. Niezbyt słodkie, raczej wytrawne, wspaniale przełamane słodko-kwaśnym smakiem curdu. Wszystko(...)wygląda - moim zdaniem - całkiem przyzwoicie. Już wiem, jak wykończę mój następny sernik... Orzechowe brownies z cranberry curd Składniki: (na formę 25x25 cm) 180 g masła 200 g ciemnej czekolady (70%) 175 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 g mąki pszennej 60 g mielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g ciemnego kakao dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pudding, czyli budyń w wersji luksusowej 191

potrzebowałam czegoś szybkiego, łatwego, najlepiej czekoladowego na poprawienie nastroju nadszarpniętego przed silny wiatr, który rzucał mi autem w drodze do pracy (a auto mam duże i ciężkie). Sięgnęłam po Czekoladę. 50 łatwych przepisów wydanej przez Academię Barilla, którą wygrałam jakiś czas temu w bardzo przyjemnym konkursie. No a skoro już ją wygrałam, to warto by było zacząć ją testować(...)trzeba puddingu pilnować - powinien mieć konsystencję sernika - ścięty wierzch, ale przy poruszeniu blaszką powinien lekko drżeć. Ostudzony i dobrze schłodzony, z dodatkiem bitej śmietany smakuje rewelacyjnie - bardzo czekoladowy, choć czekolady jest tam niewiele, trochę słodki, w dużych ilościach mógłby być zamulający. Trochę jak budyń, ale gęstszy, bogatszy. Myślę, że dobrze smakowałby w sezonie ze świeżymi truskawkami. Idealny jednak na mroźne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zagospodarować resztki rabarbaru 178

mnie czas się wydłużył przez chłodzenie ciasta, ale dzięki temu o wiele łatwiej je formować. Moje ciasteczka nie są tak idealnie okrągłe, ale smakują obłędnie! Połączenie kruchego ciasta, czekolady i rabarbaru jest wspaniałe, w dodatku można je sobie wziąć w łapkę tuż przed wyjściem z domu i rozkoszować się smakiem w drodze do pracy. Jeśli więc macie jakieś smętne resztki(...)rabarbaru, zamiast wyrzucać, koniecznie zróbcie takie ciastka! Ciasteczka z rabarbarem i czekoladą Składniki: (na 25-30 sztuk) 90 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka mleka 100 g ciemnej czekolady (72%) 140 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g rabarbaru Rabarbar pokroić na 0,5-1 cm kawałki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze lody truskawkowe 767

pomieszało. Mamy bowiem listopad, za oknem jest ciągle ciemno, pada z małymi tylko przerwami, wieje straszliwie i ostatnie, na co mamy teraz ochotę, to lody. Wszędzie pachnie cynamonem i czekoladą, pieczemy puchate, cieplutkie drożdżówki, ewentualnie ciasta pełne gruszek i jabłek; jesienne, a może już nawet zimowe.  No tak. W zasadzie to ja się z tym wszystkim zgadzam, i też(...)delikatne, obłędnie truskawkowe. Zakochałam się w nich od pierwszego liźnięcia , że tak powiem. Już sobie wyobrażam, jak będą smakowały latem, przygotowane ze świeżych truskawek... Lody truskawkowe z wanilią i czekoladą Składniki: (na 1,8 l lodów) 250 ml mleka 250 ml śmietany kremówki (38%) 6 żółtek 200 g cukru 500 g truskawek, świeżych lub mrożonych sok z 1 cytryny nasionka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Smak dzieciństwa: ciepłe lody 352

jako dzieciaki zajadaliście się ciepłymi lodami, murzynkami, całuskami? Ja tak. Uwielbiałam je. Stanowiły wyjątkowy rarytas - chrupiący wafelek, a w środku ta puszysta, delikatna, słodko-lepka masa... Całość oblana czekoladą. Mmm... Dziadek kupował mi te w kubeczkach, od Mamy dostawałam całuski - prawie sama pianka, i tylko wafelkowy spód. Zawsze kombinowałam, jakby tu zjeść najpierw wafelek, a dopiero potem masę... Jak możecie(...)Cytrynowe ciepłe lody Składniki: (na 10 sztuk) 80 ml soku z cytryny 40 ml wody 330 g cukru 3 białka żółty barwnik spożywczy w paście polewa: 150 g ciemnej czekolady (70%) 1 łyżka oleju dodatkowo: 10 wafli do lodów Sok z cytryny, wodę i cukier umieścić w garnuszku. Gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 118 st. C. Białka ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort na Pierwszy Dzień Lata 215

radosnej okazji mam dla Was dzisiaj torcik. Pyszny, delikatny, leciutki. Lżejszy już by chyba być nie mógł. Na spodzie pyszne czekoladowe ciasto, na które przepis wzięłam ze Złotej księgi czekolady , lekko go zmieniając. Musy przygotowałam na podstawie musu Ani , który zachęcił mnie delikatną strukturą na zdjęciach. Najpierw jagodowy, najciemniejszy, potem truskawkowy, a na wierzchu słodki waniliowy. Całość przykryta chmurą bitej(...)obwiązana błękitną kokardą pojechała do koleżanki. Muszę przyznać, że ciasto zrobiło odpowiednie wrażenie - wygląda ślicznie, a smakuje wybornie - lekkie, niezbyt słodkie, rozpływa się w buzi. A w dodatku z czekoladą! Idealny wakacyjny tort. Owocowy ogródek Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto czekoladowe: 3 jajka 1/4 łyżeczki soli 80 g cukru 80 g czekolady (80%) 55 g mąki pszennej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dlaczego uważam, że Duńczycy są szczęśliwym narodem. I muffiny z jeżynami i nie tylko 180

proste i szybkie w przygotowaniu. Za to dobór kilku specjalnych składników sprawia, że smakują bardzo ciekawie.  Połączyłam w nich własnoręcznie zebrane, lekko kwaskowate jeżyny z obłędnie słodką białą czekoladą i kardamonową nutą, która do tejże czekolady pasuje wyśmienicie. Całość wyszła pyszna - mięciutkie, słodkie, z owocową nutą nadającą charakteru. Kardamon nadaje im wyjątkowego, oryginalnego smaku. Nas ratowały w drodze powrotnej(...)Kopenhagi, gdy już się można było odprężyć, i nagle człowiek poczuł, jaki jest głodny. Wszystkim degustatorom bardzo smakowało. Kardamonowe muffiny z białą czekoladą i jeżynami Składniki: (na 12 sztuk) suche: 340 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru trzcinowego 4 ziarenka kardamonu mokre: 2 jajka 250 ml mleka 70 ml oleju 1 łyżeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowy sernik na zimno 206

Chocolate cheesecake cold Składniki. Spód. 20 dag pierników korzennych 2 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka spirytusu Masa serowa. 20 dag czekolady gorzkiej 25 dag serka homogenizowanego waniliowego 200 ml śmietany kremówki 1 opakowanie Śmietan-fix 2 łyżki płatków czekolady do dekoracji Wykonanie. Pierniki korzenne pokruszyć i wymieszać z powidłami i spirytusem. Masą wyłożyć dno tortownicy - 18 cm. Do rondelka(...)grubym dnie wsypać połamaną czekoladę i wlać 2 łyżki kremówki. Mieszając stopić czekoladę. Odstawić. Ubić kremówkę i połączyć z serkiem. Do masy serowej wmieszać czekoladę niezbyt dokładnie, zostawiając grudki. Wstawić do zamrażalnika na 1 h. Wyjąć ,wierzch polać czekoladą i ozdobić płatkami czekoladowymi. Sernik można wstawić do lodówki ,jeżeli nie spieszy się nam i mamy mały apetyt

Kulinarny karnet Christophera
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 199

delektować. SKŁADNIKI: Piernik Bezglutenowy: - Masło, kostka, - Cukier trzcinowy, szklanka, - mód naturalny, 5 łyżek, - powidło śliwkowe własnej roboty, słoik 100 ml - Cynamon, pół opakowania, - Przyprawa piernikowa, 3/4 opakowania - Gorąca czekolada (skworcu) 5 łyżek - Cykoria instant 3 łyżki - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - mleko, szklanka, - jajka, 2, - 2 szklanki mąki bezglutenowej razowej  - Skórka pomarańczowa robiona w domu, garść Do przełożenia(...)słoik (100 ml) powidła śliwkowego (my miałyśmy własnej roboty, z własnej śliwy) Polewa: - Pół kostki masła - cukier trzcinowy 1/3 szklanki - tabliczka gorzkiej czekolady imbirowej WYKONANIE: W dużym garnku, na bardzo małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cały czas mieszając, następnie dodajemy miód, przyprawę piernikową, cynamon, gorącą czekoladę, cykorię instant i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia

Wypisz Wymaluj
Kaki z parowaru w naleśniku :) 216

pszennej  1 szklanka mleka 0,5% 2 łyżki oliwy z oliwek  2 jajka  1 kaki  1 banan  2 łyżeczki miodu wielokwiatowego  4 kostki czekolady gorzkiej  4 kostki czekolady białej  łyżka wiórków kokosowych  Naleśniki pewnie każdy robi po swojemu. Ja zrobiłem je z 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajek, 1 szklanki(...)kogo nie :) U mnie były, więc je wyjąłem. Wrzuciłem je na tackę z folii aluminiowej do parowaru, obok zrobiłem drugą tackę i wrzuciłem banany pokrojone w plasterki. Czekoladę białą kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do małego plastikowego pojemnika do żywności , obok do drugiego wrzucamy czekoladę gorzką, tak samo rozdrobnioną, a do nich wlewamy po łyżeczce miodu. Pojemniki plastikowe

Parowar Faceta
Lody czekoladowe z nadzieniem orzechowo-miodowym 159

lepsze od kupnych, warto więc poświęcić odrobinę czasu i je przygotować Składniki: Lody czekoladowe: 300 ml śmietany kremówki 200 ml mleka 4 żółtka 1/3 szklanki cukru 100 g mlecznej czekolady 50 g czekolady deserowej Nadzienie: 100 g orzechów ziemnych (obranych) 1 łyżka miodu 1 łyżka lodów (z wydrążenia dziurki) Przygotowanie: Lody czekoladowe: Do rondelka wlać śmietanę, mleko i doprowadzić(...)wrzenia. Wyłączyć gaz. Czekolady połamać na mniejsze kawałki i dodać do rondelka. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Rondelek z czekoladą ustawić na malutki ogień i pomału dodać ubite żółtka z cukrem, cały czas mieszając. Podgrzewać mieszając, aż masa lekko zgęstnieje (nie zagotować!). Ostudzić i wstawić do zamrażarki. Mniej więcej co godzinę lody

Oryginalny smak
Pyszne Ciasto Imbirowo Czekoladowe 378

Coraz bliżej święta…coraz bliżej święta. W zawiązku z tym moją głowę zaprzątają myśli o ciastach z dużą ilością czekolady, ciężkie, wilgotne, przekładane, a wszystkie podrasowane świąteczną nutką imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków, pomarańczy. Czytając przepis na czekoladowo-imbirowe ciasto od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. I choć mój mąż prosi się od dłuższego czasu o sernik, a ciasta(...)ustach, co jest zdecydowanie zasługą wina korzennego. Imbir jest bardzo lekko wyczuwalny natomiast dodatek pomarańczowej konfitury podkreśla smak i charakter ciasta. Składniki: 250 g masła 350 g ciemnej czekolady (min. 50% kakao) 4 łyżki wina korzennego 140 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego (muscovado lub demerara) 5 jaj 75 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 czubata łyżka

Made By Mom And Son
Piernik staropolski dojrzewający 268

bardziej nie przywodzi na myśl Świąt, jak pięknie pachnący piernik, przełożony powidłami śliwowymi, oblany gorzką czekoladą. Pyszności! Jeżeli chcecie zdążyć przed Wigilią, radzę zacząć przygotowania już dziś :) Masa piernikowa powinna być zrobiona na 4-6 tygodni przed pieczeniem (stąd powiedzenie "stary jak piernik").  Poniżej znajdziecie pełny przepis oraz zdjęcia ze wszystkich etapów przygotowań :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki(...)łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika Do przełożenia:  ok. 1 kg powideł śliwkowych Polewa czekoladowa twarda: 100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej 40 g masła Polewa czekoladowa miękka: 100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej 100 ml śmietany kremowej Glazura czekoladowa: przepis znajdziecie TUTAJ Dodatkowo: orzechy włoskie, posiekane

My Culinary Art
Mega baton bounty. 157

Coś co jest tak fenomenalne nie potrzebuje zbytniej reklamy. Połączenie kokosa i ogromnej ilości czekolady to to, co większość z Nas kocha najbardziej! Z tego przepisu wychodzą 2 półlitrowe keksówki. Czyli jemy do woli! Składniki 400 g wiórek kokosowych 7 płaskich łyżek cukru (lub mniej, jak dla mnie dośc słodkie, ale nie za bardzo) 200 ml śmietanki(...)tabliczek czekolady ( ja zużyłam 7 tabliczek. Powód? Mąż łasuch) 100 g masła kilka kropel zapachu waniliowego, bądź cukier waniliowy Wsypujemy wiórki do miski. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 2-3 tabliczki czekolady ( w zależności ile chcemy jej mieć). Ja pomieszałam gorzką i mleczną. Do osobnego garnka wlewamy kremówkę, dodajemy cukier, masło i zapach. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się składników. Gorące wlewamy

Malinowe Pocałunki
Gorąca czekolada z chili 194

Mocno rozgrzewająca, pyszna czekolada na gorąco z dodatkiem chili. Moje ulubione połączenie <3 Idealna na zimowe poranki (wówczas do czekolady dodajemy trochę kawy) lub na ciemne i chłodne wieczory pod kocykiem z dobrą książką:) Składniki (na 2 filiżanki): 200 ml mleka 1 mała suszona papryczka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka dobrego kakao 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki kawy(...)mielonej (opcjonalnie) 2 łyżeczki cukru waniliowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie:  Czekoladę łamiemy w kostki; wszystkie składniki umieszczamy w garnku i cały czas mieszając gotujemy, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Przecedzamy przez sitko i podajemy :) Jeżeli chcemy, żeby czekolada była ostrzejsza, papryczkę chili kruszymy przed gotowaniem. Możemy również podać z bitą śmietaną. Smacznego

My Culinary Art