ciasto. Odrywamy niewielkie fragmenty i wykładamy nimi spody foremek na babeczki. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 minut. ciasto: 200 g jogurtu naturalnego 90 g czekolady gorzkiej 5 łyźek płatków ryżowych/jaglanych 1/2 szklanki mąki orkiszowej/lub innej pełnoziarnistej 1/2 szklanki kaszy manny szczypta przyprawy do piernika i cynamonu cukier lub inne słodzidło do smaku odrobina(...)proszku do pieczenia i sody skórka starta z jednej większej mandarynki Płatki ryżowe zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Jogurt miksujemy na małych obrotach, stopniowo dodając rozpuszczoną czekoladę, płatki ryżowę, kaszę, mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, skórkę z mandarynki
Kuchnia Elliebrownie w formie reniferów. Jest to bardzo fajna propozycja na przyozdobienie klasycznego ciasta brownie. Możecie skorzystać z naszego przepisu na ciasto lub zrobić swoje ulubione, następnie „przyklejacie” czekoladą kilka elementów i otrzymujecie niezwykle ciekawe wizualnie ciasto, które będzie ozdobą każdego stołu. Polecamy :) Ilość porcji: 2 małe okrągłe blachy o średnicy 18cm, z każdej 6 „reniferów” Składniki: Na ciasto: 100g(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Na przybranie: 24 precelki 12 małych biszkoptów 24 ciemne gorszki np.: m&ms 12 czerwonych groszków Kostka białej czekolady Kostka ciemnej czekolady Ciepłe masło, cukier i ekstrakt waniliowy umieszczamy w misce miksera i ucieramy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Mąkę i kakao przesiewamy
Kolizje Smakówwyobrażam sobie Świąt bez pachnącego, aromatycznego piernika. Szczególnie upodobałam sobie ten przekładany powidłami i oblany czekoladą. Cudowny zapach korzennych przypraw, kwaskowate powidła i ciemna czekolada - dla mnie połączenie doskonałe. Tradycyjny piernik świąteczny przygotowuje się na długi czas przed świętami. Ja jednak mam dla Was przepis zdecydowanie szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu , co wcale nie umniejsza jego smakowi. Piernik ten możecie(...)cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika Do przełożenia: 350 g powideł śliwkowych Do polania: 100 g czekolady deserowej 3 łyżki oleju roślinnego Wykonanie: W rondelku umieścić miód, cukier i masło. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Masę miodową odstawić
kolorowotorcikowożurawiny świeżej (może być mrożona) sok z 1/2 pomarańczy 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka przyprawy do piernika Masa piernikowa: 500 ml śmietany 36% 200 g czekolady gorzkiej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 op. cukru z prawdziwą wanilią Beza makowa: 4 białka 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka maku szczypta soli Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady(...)momentu aż żurawina zmięknie i konsystencją będzie przypominała dżem. Studzimy. Masa piernikowa: Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę i dodajemy przyprawę do piernika. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. Najlepiej masę przygotować sobie dzień wcześniej i schładzać całą
Kuchnia MagdaLenymleka 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych 100 g masła 60 g cukru pudru Polewa: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej Dodatkowo: dżem truskawkowy Łowicz kokos do obtaczania Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić wszystkie składniki w misie miksera i zmiksować(...)wykrawać kółka o średnicy maksymalnie 4 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady. Połowę ciasteczek z wierzchu posmarować czekoladą. Ja smarowałam pędzelkiem. Krem kokosowy: Z mleka odlać pół szklanki i rozmieszać mąki. Resztę mleka zagotować z wiórkami kokosowymi i cukrem waniliowym. Wlać mleko
Ala piecze i gotujekażdym zakamarku, w domu, czuć Święta Bożego Narodzenia, zapach igliwia jedyny w swoim rodzaju, który od razu powoduje, że chcesz ubrać ciepłe skarpety i usiąść z kubkiem gorącej czekolady przy choince, w którą ja mogę wpatrywać się godzinami. Zapach gorzkich pomarańczy, orzechów i czekolady zwiastuje w kuchni coś pysznego. Każdy z Nas ma ten swój wyjątkowy zapach(...)smak, związany z tym magicznym czasem oczekiwania. Dla mnie - to właśnie połączenie orzechów, gorzkiej czekolady i żurawiny. Na takie idealnie wyważone połączenie smaków dzisiaj Was zapraszam! #beko #ciastojakzobrazka PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNĄ TARTĘ: CIASTO SKŁADNIKI: - 100 g zmielonych orzechów laskowych - 150 g maki pszennej typ 450 - 80 g mąki krupczatki - 140 g zimnego masła - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka
SMYKWKUCHNIwaniliowego 100 ml oleju 20 ml wody gazowanej 1 łyżeczka smalcu aromat migdałowy krem 250 g serka mascarpone 50 g wiórków kokosowych 50 g migdałów w płatkach 50 g czekolady białej 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) dekoracja 50 g czekolady białej 50 g wiórków kokosowych Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja,aromat, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy(...)Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy gotowe naleśniki. Czekoladę rozpuszczamy. Serek mascarpone łączymy z wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami, cukrem waniliowym. Wąskim strumieniem dodajemy przestudzoną czekoladę. Całość łączymy ze sobą. Naleśniki smarujemy masą kokosowo-migdałową. Zawijamy w rulon. Czekoladę rozpuszczamy
Ciasta z tradycjamiDOMOWA GORĄCA CZEKOLADA Mmm...domowa gorąca czekolada. Zawsze piłam kupną, ale ta domowa o wiele lepsza i mniej słodka. Pachnąca świątecznym klimatem, dzięki cynamonowi i goździkom <3 Prosta w przygotowaniu z prostych składników. ~~PRZEPIS~~ mleko 0.5 l. śmietana kremówka 30 % 1/2 szkl. czekolada mleczna 100 g. kakao prawdziwe 1 łyżka goździki(...)cynamon 1/2 łyżeczki bita śmietana do dekoracji Mleko przelewamy do garnuszka ( należy je zagotować, ale tak by nie wykipiało ). Dodajemy połamaną czekoladę, cynamon, kakao i goździki. Mieszamy na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Wyciągamy goździki i czekoladę przelewamy do szklanek. Ozdabiamy bitą śmietaną
Kuchnia Pauletteszrobiłam z dżemu i konfitury Łowicz . Idealna sprawa kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, a skraca nam też czas zrobienia tortu. Krem o smaku mango, a tort udekorowany czekolada białą. Jest naprawdę prosty do zrobienia. Kremu nie słodzę bo dżem już jest słodki. Lekki , puszysty mocno truskawkowy. biszkopt: 6 jajek wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki(...)szklanki wina białego 1 słoiczek dżem truskawkowy Łowicz galaretka truskawkowa: 120 g extra konfitury z truskawek Łowicz 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szklanki wody obręcz tortu: 100 g czekolady białej Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż się rozpuści. Kolejna łyżka cukru po około minucie
wesoła kuchniabliżej ;) Składniki na blaszkę 28x19cm Ciasto: 240g miodu 240g cukru 2 jajka 2 żółtka ½kg mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem pomarańczowy: 5 dużych pomarańczy 1 tabliczka czekolady białej 2 budynie śmietankowe 2 galaretki pomarańczowe 150g masła Dodatkowo: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych 1 pomarańcza do dekoracji Polewa czekoladowa: 100g masła 100g cukru pudru 3 łyżki mleka(...)sobie ok 1 szklankę. Gotujemy. W pozostałym napoju rozpuszczamy budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się soku. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia kremu. Studzimy. Przełożenie: Blat piernikowy – rozsmarowana połowa powidła- połowa kremu pomarańczowego- drugi blat piernikowy- reszta powideł- reszta kremu pomarańczowego- ostatni blat piernikowy- polewa czekoladowa- cieniutkie plastry
Kuchnia w czekoladziemojemu panu mężowi, bo nie był w stanie uwierzyć, jak pyszne ciasto może wyjść z marchewką. Oczywiście, możecie je ozdobić tak jak lubicie. Ja wyjątkowo użyłam polewy z gorzkiej czekolady. Możecie przełożyć piernik powidłami, najlepiej takimi z nutką kwaskowości. Piernik w smaku nie jest zbyt słodki. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, to możecie dodać więcej cukru np. 1,5 szklanki(...)zdrowiej będzie dodać np żurawinę suszoną do środka. Możecie też zrobić polewę z mlecznej czekolady a nie gorzkiej. Kolejny plus, że ciasto naprawdę szybko się robi. W czasie kiedy mój mikser ubijał jajka z cukrem a potem mieszał pozostałe składniki, ja obrałam i starłam marchew. Cała produkcja piernika, bez pieczenia zajęła coś koło 7 minut. Jeśli najdzie Was na piernik
Mieszam w Garnkubyć foremki w każdym możliwym kształcie). Drugą ważną sprawą są odpowiednie proporcje – tak, aby czekoladki nie były zbyt miękkie, ani zbyt twarde. Przedstawiam Wam czekoladki na bazie gorzkiej czekolady, kokosu i bananów. Mimo braku cukru są bardzo słodkie i pyszne! Zapraszam // Składniki: 100 g czekolady 1 mały banan (zblendowany) 150 ml twardej części mleczka kokosowego 25 g kokosu(...)Dodatkowo: czekolada lub polewa kokos Sposób przygotowania: Do garnka daj wszystkie składniki i podgrzewaj do zagotowania, cały czas mieszając. Lekko ostudzoną masę przelej do silikonowych foremek i włóż do zamrażarki na około 2 godziny. Następnie czekoladki wyciągnij z foremek i oblej roztopioną czekoladą, całość posyp kokosem Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału
Via Gustoszkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 szklanka zmielonych orzechów włoskich, laskowych, migdałów (lub tylko włoskich) 35 g rozpuszczonego masła (nie margaryny) polewa: 100 g gorzkiej czekolady (dobrej, to ważne) 150 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła 3 łyżki dobrego kremu orzechowego 1 szklanka grubo krojonych orzechów włoskich, opcjonalnie laskowych, migdałów (lub tylko włoskich) Jaja ubić(...)wylać do formy keksowej (26 cm), wstawić do nagrzanego do 180 t C pieca, piec 40-45 min. Ostudzić. Przygotować polewę: śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, dodać drobno połamaną czekoladę, odstawić na 1-2 min. Mieszać do połączenia się składników, dodać zimne masło – ponownie wymieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać krem orzechowy i orzechy, wymieszać, polać babkę
Kocham Czekoladęwymaga specjalnych umiejętności. Smak domowej wersji bije na głowę jej sklepowe odpowiedniki, przede wszystkim nie zawiera w sobie żadnych sztucznych dodatków. Gotowe batoniki możecie, tak jak ja, oblać gorzką czekoladą lub pozostawić w formie masy, wtedy wymaga jeszcze mniej pracy – dosłownie 5 minut! Potrzebne są Wam jedynie płatki migdałów, olejek i jakieś słodzidło. Składniki na 3 batoniki: Masa marcepanowa: 100g(...)płatków migdałowych Radix-bis 30-50g erytrytolu Radix-bis (zależy jak słodko lubicie) 20 ml wody 1/2 łyżeczki olejku/ekstraktu migdałowego Polewa: 50g gorzkiej czekolady minimum 70% Opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego/rzepakowego Przygotowanie: Płatki migdałowe zblendować na mąkę (uważać, aby za długo nie blendować, aby nie powstało masło migdałowe). Erytrytol zmielić na puder np. w młynku do kawy
Fabryka pomysłówdodatkiem bananów i zatopionych w nim gruszek. Obłędny w smaku, aksamitny. Zrobiłam go na spodzie z biszkoptów. Gruszki użyłam nie za duże. Udekorowałam rurkami i daktylami. Dla miłośników czekolady i nie tylko. 1/2 opakowania biszkoptów okrągłych 70 dkg sera twarogowego 3 banany duże 6 gruszek 200 g czekolady gorzkiej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka 250 ml śmietany kremówki(...)budyń o smaku czekoladowym 1 cytryna gruszki wywar: 1 litr wody 3 goździki 3 ziarna kardamonu 2 laski cynamonu dekoracja: gorzka czekolada rurki mięta daktyle suszone Ser mielę dwukrotnie. Banany obieram, skrapiam sokiem z cytryny i też mielę. Do miski przekładam ser z bananami, dodaję jajka, cukier trzcinowy, śmietanę kremówkę i mieszam mikserem. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej, i lekko
wesoła kuchnia