ciasta chodziło już za mną od dawna. Pomyślałam, że zbliżająca się Wielkanoc jest idealnym momentem by go w końcu zrobić. Postawiłam na połączenie migdałów i wanilii a także gorzkiej czekolady. Muszę Wam powiedzieć, że wyszedł na prawdę pyszny dlatego czym prędzej chcę się z Wami podzielić moim przepisem - może kogoś zainspiruję. Poniższe składniki są na małą tortownicę o średnicy(...)formy:)) Wartości odżywcze w 100 g (bez polewy) 208 kcal w tym: B: 9 g; W: 12, g; T: 14 g. Składniki Spód - 75 g gorzkiej czekolady - 40 g masła orzechowego - 75 ml mleczka kokosowego - 35 g syropu daktylowego lub innego słodzidła w płynnej postaci Masa - 360 - 400 g tofu naturalnego - 200 ml mleczka kokosowego
Health-Fit-Lifeciasto upieczone od świąt Bożego Narodzenia. Tak, tak, coraz rzadziej goszczą u mnie ciasta. Przyznaję się, to z lenistwa. Już prawie zapomniałam jak moje dzieci bardzo lubią ciast z czekoladą. Wczoraj upieczone, dziś został tylko kilkucentymetrowy kawałek... Do ciasta bananowo-czekoladowego dodałam posiekane orzechy laskowe i jagody goji. Składniki: 150 g gorzkiej czekolady (dałam 100 g gorzkiej(...)kakao 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 2 duże banany, najlepiej bardzo dojrzałe, rozgniecione widelcem 100 g posiekanych grubo orzechów laskowych 80 g sparzonych owoców goji Polewa: 80 g gorzkiej czekolady 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka cukru pudru Masło, jajka i banany należy wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Czekoladę rozpuścić z mlekiem i śmietanką
Czerwień i błękitUpiec brownie z podwójnej porcji, przekroić na pół i każdą połówkę posmarować powidłem ze śliwek i czekoladowym, budyniem jaglanym . Dekoracja: u mnie prażone orzechy ziemne i polewa z gorzkiej czekolady. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a ciasto jest pyszne! Najlepsze kolejnego dnia. Jeśli lubicie, można również nasączyć obie połówki ciasta mocniejszym alkoholem. P.S. Na cały deser (krem budyniowy, polewę(...)ciasto x2) zużyłam 2 gorzkie czekolady (powyżej 70%). Do ciasto dałam (przy podwojonej liczbie pozostałych składników): ok. ¾ szklanki cukru, ¾ tabliczki gorzkiej czekolady i 10 łyżek kakao. Pozostałą ¼ tabliczki zużyłam na polewę. Budyń dokładnie wg przepisu ugotowany na tłustym mleku kokosowym (z 1 całą tabliczką czekolady). Ciekawie było w Muzeum Inżynierii Miejskiej (stalowe figury, świetne!, wystawa o fiacie 125p i świetle
Qlinarnie i Qlinarniekońcu, według uznania) - 2 łyżeczki kakao - 2 łyżki wody różanej - niepełna garść orzechów włoskich - 2 łyżki rodzynek - 7 suszonych fig - 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej - 1 tabliczka białej czekolady - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 1 tabliczka czekolady karmelowej - 1 cytrynowa galaretka - 1 truskawkowa galaretka - 1 pomarańczowa galaretka - 1 malinowa galaretka - 3 łyżki mieszanki owoców egzotycznych w puszce. - 2 polewy krówkowe(...)galaretkę i odstawiamy w chłodne miejsce. Masło ucieramy z wodą różaną. Dodajemy partiami schłodzony budyń, wciąż miksując. Powstałą gładką masę dzielimy na 2 części. Orzechy, figi, czekolady i galaretki kroimy w niedużą kostkę. Owoce z puszki kroimy na mniejsze kawałki. Do 1 części (ciemnej) dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wsypujemy orzechy, rodzynki, 1/2 fig oraz po 1/2 tabliczki
DominikaDolciprzepis na pyszny i dobrze znany deser w nieco innej odsłonie. Jest to nieco "luźniejsza" wersja Panna Cotty. Idealna do podawania w pucharkach i wzbogacona malinową galaretką oraz białą czekoladą. Składniki: 200 ml mleka 3,2% 250 ml śmietanki 36% duża laska wanilii 1 tabliczka białej czekolady cukier do smaku (opcjonalnie) 2 łyżki żelatyny w proszku 1 galaretka malinowa klej(...)spożywczy 350 g mrożonych malin cukier szczypta kardamonu świeże maliny koła z białej czekolady i malinowych kamyczków Sposób przygotowania: Galaretkę malinową rozrabiamy w 1 szklance wody. Wlewamy na duży, płytki talerz i odstawiamy do zastygnięcia. Do niedużego garnka wlewamy mleko i śmietankę. Dodajemy czekoladę i ziarenka wanilii. Podgrzewamy i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.Wrzucam również laskę waniliową, którą
DominikaDolciszklanka pokruszonych ciasteczek Digestive (ok. 100 g), 3 łyżki roztopionego masła, 150 g czekolady mlecznej, 250 ml śmietanki 30%, 500 g serka mascarpone, 6 żółtek, 4 łyżki cukru pudru, 1 puszka gotowej masy kajmakowej, 1 szklanka wiórków kokosowych, 50 g starkowanej mlecznej czekolady. Nieodzowny drobiazg na poprawę humoru - czyli deser :) Dzisiaj zaproponuję dosyć słodki deser kokosowo-kajmakowy, którego bazę stanowi(...)pyszny krem z serkiem mascarpone i koglem-moglem, a dodatki w postaci kajmaku, czekolady i wiórków kokosowych - doskonale uzupełniają całość. Z podanych składników wychodzi 6 porcji deseru. Pokruszone na "piasek" ciasteczka wymieszać dokładnie z roztopionym i wystudzonym masłem. Przygotować pucharki do deserów. Na dno każdego z nich wsypać po około 2 łyżek ciasteczek. Wyrównać warstwę. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli
Świat Domowej Kuchniłyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany 30 lub 36% ¾ szklanki cukru pudru 4 pełne łyżeczki żelatyny ⅓ szklanki zimnej wody Poncz: ⅓ szklaki wódki ½ szklanki wody Polewa: 2 tabliczki czekolady deserowej 150ml słodkiej, 30% śmietany Dekoracja: 200ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy naprzemiennie(...)przestudzoną, ale płynną żelatynę i ponownie krótko ubijamy- tylko do połączenia składników. Gotowym kremem przekładamy naponczowane blaty biszkoptowe. Polewa: Śmietankę mocno podgrzewamy, do gorącej wsypujemy połamane kosteczki czekolady i pozostawiamy na ok 2 minuty. Po tym czasie mieszamy i smarujemy wierzch ciasta. Gdy polewa zastygnie- dekorujemy bitą śmietaną ubitą z pozostałej śmietanki (200ml) i 4 łyżek cukru pudru
Kuchnia w czekoladzieKlasyczny domowy słodki sernik z duża ilością czekolady z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów ciasta na bazie sera oraz dla wielbicieli czekolady w każdej postaci. Składniki: Spód: 130g masła 180g mąki pszennej 3 łyżki kakao 50g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo-czekoladowa: 1,20kg białego sera ( trzykrotnie mielonego) 100g masła(...)jajek 260g cukru 300g gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200g śmietany 30% Polewa: 200g czekolady mlecznej 1 łyżka masła 7 łyżek śmietanki 30% płatki czekoladowe do dekoracji Wykonanie: 1. Spód: Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, cukier i żółtka. Wszystkie składniki połączyć mieszając mikserem
Szalona Kuchnia EwelinyInna wersja tradycyjnego bloku z herbatnikami lub orzechami – ciasta z mojego dzieciństwa. Biała czekolada zastąpiła kakao, płatki kukurydziane herbatniki, a zamiast orzechów dodałam żurawinę. Efekt końcowy zaskoczył wszystkich. Składniki: 500g mleka w proszku 200g masła extra 100g białej czekolady 1 szklanka cukru 1 szklanka suszonej żurawiny 200g płatków kukurydzianych 40g gorzkiej czekolady olej Wykonanie: 1. Białą czekoladę rozpuścić(...)szklanki wody dodać pokrojone w kawałki masło i cukier. Całość rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji. Do miski wsypać mleko w proszku, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz czekoladę. Całość wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Następnie do masy dodać 150g płatków oraz drobno pokrojoną żurawinę, wszystko ponownie wymieszać. 2. Masę wylać do keksówki o wymiarach
Szalona Kuchnia Ewelinycukierków było kakao. Zamiast cukru możesz użyć miodu lub syropu klonowego, które są pełne witamin i innych wartościowych składników. Zabieganym rodzicom polecamy słodycze marki Vobro , produkowane z wysokiej jakości czekolady. Firma posiada także w ofercie pyszne cukierki owocowe z nadzieniem zawierającym sok owocowy, wzbogacony ważnymi dla rozwoju dziecka witaminami. Taki cukierek to doskonała przekąska dla całej rodziny! Przepis na zdrowe(...)jeszcze raz wymieszaj. Wylej uzyskaną masę do foremek lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do zamrażarki na około 20 minut. Jeśli zdecydowałaś się na użycie blaszki, stężałą czekoladę połam lub pokrój na kostki. Następnie podziel na porcje, zapakuj w foliowe torebki i przechowuj w zamrażarce. Czekoladowe cukierki w kolorowej posypce Składniki: – czekolada gorzka min. 70% kakao
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneAromatyczny krem paprykowy z białą czekoladą – moja propozycja kolacji na Walentynki dla lubiących niebanalne połączenia smakowe Zupa, która zaskakuje prawdziwą fuzją smaków i aromatów – podsmażana papryka i kokos, a do tego niesamowitą słodycz wprowadza czekolada, a pikanterii dodaje pikantny olej z chili. Jeśli szukasz dania pod tytułem „co ugotować na romantyczną kolację?” to zapewniam(...)wrzuć do niego posmażoną paprykę i gotuj kolejne 10 minut. W innym garnku zagotuj wodę, połóż na niej metalową miseczkę lub mniejszy garnek i wrzuć połamaną na kostki białą czekoladę. Wyłącz ogień i zamieszaj kilkukrotnie czekoladę, żeby jej ułatwić roztapianie Do garnka z papryką wlej 150 ml mleczka kokosowego. Wyłącz ogień. Całość zblenduj na gładki krem. Przelej zupę do miseczek
Eat me! Fit me!Przygotowałam dzisiaj mojemu dziecku pyszne śniadanie, placuszki z twarogiem i czekoladą. Aromat smażonych placuszków wzbudził poruszenie w domu. Każdy zaglądał do kuchni i pytał co tak pachnie…Użyłam twarogu z wiaderka, z którego zazwyczaj wypiekam serniki. Placuszki są bardzo delikatne w smaku i puszyste. Do masy dodałam białą czekoladę i sporo waniliowego ekstraktu. Nic więc dziwnego, że były takie(...)około 20 placuszków 2 jajka 250 ml mleka 150 g twarogu 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ łyżeczki soli 200 g pszennej mąki 100 g białej czekolady + 2 łyżki do posypania olej do smażenia syrop klonowy do polania W misce wymieszaj mleko, jajka, wanilię i twaróg na jednolitą masę. Dodaj suche składniki i wymieszaj lub zmiksuj masę. Czekoladę
codojedzeniaOmlet to także świetny pomysł na szybki deser z bitą śmietaną i świeżą pomarańczą. Idealnym uzupełnieniem tego wyjątkowego omletu jest zastygająca czekolada, która jeszcze bardziej podkreśla jego mocno czekoladowy, słodki smak. Składniki: Omlet 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej 8 kostek mlecznej czekolady 1 łyżka cukru pudru olej 100ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru pudru 1 pomarańcza 50g mlecznej czekolady(...)łyżki mleka posiekane orzeszki ziemne do posypania Wykonanie: 1. Omlet Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić. Następnie zmiksować żółtka z cukrem na puch, dodać rozpuszczoną czekoladą, mąkę i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać mikserem. 2. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem usmażyć omlet. 3. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pomarańczę obrać
Szalona Kuchnia Ewelinykokosowy smak kremu można wzmocnić dodając do niego wiórków kokosowych. Ja z tego zrezygnowałam, ale następnym razem chyba nie pominę, bo uwielbiam kokos :). Wierzch eklerków udekorowałam zygzakami z białej czekolady, która świetnie komponuje się z całością. Można też oczywiście taką polewą pokryć całą powierzchnię górnej części ciastek. Polecam w trwającym jeszcze karnawale ( ale poza nim też ;) ). Budyń do kremu warto(...)mleka kokosowego * 1 budyń śmietankowy ( na 500 ml mleka, opakowanie 40 g ) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 100 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa z białej czekolady: 60 g białej czekolady 20 g masła Dodatkowo: wiórki kokosowe do oprószenia Wykonanie: Ciasto parzone: W niedużym garnku ( najlepiej z grubym dnem ) umieścić wodę i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia masła
Opowieści z piekarnikaprzełamania smaku jagodowa galaretka! Ciasto idealne dla czekoladowych łasuchów. Ciasto do popołudniowej kawy! Biszkopt Brownie: ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g masła lub margaryny 100 g mlecznej czekolady ¾ szklanki cukru 2 jajka 2,5 łyżki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 100 g mlecznej czekolady 100 g białej czekolady(...)przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Do garnka przelewamy mleko i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki margaryny lub masła oraz połamaną mleczną czekoladę. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do ciepłej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka
VioletoweKucharzenie