podwajamy składniki 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30 lub 36 % 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego do kokosowej masy 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 2 i 1/2 łyżki mąki kokosowej około pół paczki herbatników okrągłych lub prostokątnych do dekoracji wiórki kokosa i czekolady 1. Śmietankę ubijamy prawie na sztywno, pod koniec(...)ubijania dodajemy cukier puder i partiami serek mascarpone. Masę dzielimy na dwie części. 2. Nad gorącą kąpielą roztapiamy czekolady (gorzką i mleczną). Kiedy czekolady staną się płynne, zdejmujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia następnie wlewamy do jeden części masy i mieszamy dokładnie (można zmiksować) następnie wykładamy na spód z herbatników i chowamy do lodówki. 3. Do drugiej części masy dodajemy
Gotowanie...to proste !szklanka mąki pszennej tortowej ( nieubita ) 3 płaskie łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 5 łyżek wody 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady, startej Beza czekoladowa: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g gorzkiej czekolady Warstwa truskawkowa: 3 galaretki truskawkowe 3 szklanki gorącej wody truskawki ( ilość zależy(...)niskich obrotach miksera. Do masy jajecznej wlać wodę i zmiksować. Następnie powoli wlewać olej i miksować ( w dalszym ciągu na niskich obrotach ). Wsypać przesiane suche składniki oraz startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia się składników. Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej
Opowieści z piekarnikapowstał gdy myślałam nad tym jakby tu wykorzystać serek homogenizowany, który zalegał w lodówce, a którego termin przydatności do spożycia dobiegał końca. No i wymyśliłam - krem na bazie białej czekolady i właśnie tegoż serka :). A co pasuje do takiego kremu? Oczywiście truskawki i galaretka :). Ale inne sezonowe owoce ( a także te z puszki ) również świetnie się tu odnajdą. Wszystko zależy(...)pucharki*: truskawki ( lub inne owoce ) 1 galaretka truskawkowa ( lub inna, w zależności od użytych owoców ) biszkopty, okrągłe lub podłużne 400 g serka homogenizowanego naturalnego lub smakowego 100 g białej czekolady Wykonanie: Przygotować 4 pucharki. Galaretkę truskawkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu, odstawić do wystudzenia. Truskawki umyć, usunąć szypułki, osuszyć. Na spód każdego pucharka włożyć pokrojone w plasterki truskawki ( warstwa
Opowieści z piekarnikamożna się pokusić o przygotowanie takiego deseru na świąteczny stół lub z okazji... jakiejś ważniejszej okazji ;) Polecam :) Spód: 250 g herbatników kakaowych 120 g masła Masa I: 200 g czekolady mlecznej ( lub pół na pół mlecznej i gorzkiej ) 1/4 szklanki mleka około 40 g ryżu preparowanego Masa II: 500 g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera(...)mleka skondensowanego słodzonego ( puszka o masie netto 530 g, resztę mleka wykorzystamy do polewy ) 3/4 szklanki mleka 20 g żelatyny ( 5 łyżeczek ) Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 50 ml mleka 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżka kakao 2 g żelatyny ( pół łyżeczki ) Wykonanie: Spód : Herbatniki zemleć w blenderze/malakserze na miał. Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać Powinna powstać
Opowieści z piekarnikaśliwek można wykorzystać inne suszone owoce albo w ogóle z nich zrezygnować; bez nich wcale nie będzie mniej smacznie :) Ciasto w sam raz na jesienną chandrę ( w końcu zawiera czekoladę ;) ), wspaniałe ze szklanką mleka lub filiżanką ulubionej herbaty/kawy. Bardzo bardzo polecam. Bo czasem tak niewiele potrzeba, by przegonić jesienne smuteczki... ;) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru trzcinowego(...)szklanki cukru białego ) 1 łyżka kakao 12 5 g masła 100 g czekolady deserowej 4 łyżki mleka 5 jajek 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 150 g suszonych śliwek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej ( u mnie pół na pół gorzka i mleczna ) 50 g masła Wykonanie: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej
Opowieści z piekarnikaRolada, która zawiera w sobie składniki mocno kojarzące się z Bożym Narodzeniem, dlatego ośmieliłam się nazwać ją świąteczną :) Mamy tu bowiem i orzechy, i czekoladę, i powidła śliwkowe, i przyprawę do piernika... Wszystkie te smaki doskonale ze sobą współgrają, tworząc bardzo smaczne, wilgotne, wyraziste ciasto. Do tego proste w wykonaniu i bardzo podzielne :) Polecam na stół świąteczny, ale oczywiście(...)duże jajka 100 g mąki pszennej 4 płaskie łyżki kakao 140 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 50 g czekolady gorzkiej, startej Krem orzechowy: 200 g orzechów włoskich 200 ml mleka 120 g cukru pudru 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1,5 łyżki likieru kawowego (lub łyżka świeżo zaparzonej i osłodzonej
Opowieści z piekarnikaSernik czekoladowy to jeden z moich ulubionych. Ser przygotowany z ciemną czekoladą, zapieczony na spodzie oreoo i polany czekoladą. Dodatkowo dekoruje się go maliami. Smakuje wybornie i pięknie się prezentuje. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 2 opakowania czekoladowego budyniu bez cukru 2 cukry waniliowe 3/4 szklanki cukru 3 jajka 200 ml śmietany 30 % 100 g ciemnej czekolady(...)POLEWA : 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietany 30 % 200 g świerzych malin cukier puder do posypania
Kulinarne Fantazje Marioliciasteczek 100 g płatków owsianych 140 g masła Masa czekoladowa: 200 ml mleka 60 g masła 260 g cukierków krówek mlecznych 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka 150 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Masa śmietankowa: 360 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 60 ml zimnego mleka Posypka owsiana: 20 g masła(...)wyłożyć do blaszki o wymiarach 24x24 cm, którą uprzednio wyścielić papierem do pieczenia. Masę dobrze podociskać w dno formy. Schłodzić w lodówce 30 minut. Masa czekoladowa: Krówki i obydwie czekolady drobno posiekać. Do garnuszka wlać mleko, dodać kawę i masło, podgrzewać na małym ogniu. Gdy mleko prawie się zagotuje, dodać krówki oraz czekoladę i podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki
Nastoletnie Wypiekaniemałą ilość cukru ;) Co z kolei dla innych może być zaletą :) Foremka na keks : 22 cm Składniki: 600 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szkl. cukru 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki żelatyny op. podłużnych biszkoptów Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby się(...)rozpuściła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Powstały krem dzielimy na 3 części: mieszamy z rozpuszczoną czekoladą mieszamy z czekoladą mleczną startą pozostaje biała Na dno foremki wykładamy białą masę , następnie czekoladową i straciatellę a na samej górze dociskamy biszkopty. Ptasie mleczko odstawiamy do lodówki , aby deser dobrze
Różne smaki w kuchniBAKALIOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ! Dzisiaj mam dla Was błyskawiczny i przepyszny pomysł na ciasto bakaliowe z czekoladą. Do ciasta dodałam dużą ilość tego co lubię najbardziej tj. suszone morele, daktyle, mak niebieski, białą czekoladę, gorzką czekoladę i całe serducho ;-) Spróbuj koniecznie! SKŁADNIKI: - 420 g mąki pszennej tortowej - 5 łyżek maku niebieskiego - 6 moreli suszonych (bez siarki!) - 6-8 daktyli(...)czekolady białej - 1/3 gorzkiej czekolady - posiekane blanszowane migdały (około 2 łyżki) - 2 jajka - 120 ml mleka 3,2% tłuszczu - 100 g masła - 1 łyżka miodu - 3 czubate łyżki cukru pudru - paczka drożdży instant (7 g) Wszystkie składniki oprócz bakalii umieść w misie automatu Panasonic , ustaw program ciasto bakaliowe. Postępuj według wskazań automatu. Ciasto pieczemy na złoty kolor. Całkowicie studzimy. program
SMYKWKUCHNIłyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Składniki na krem: 200ml słodkiej 36% (ewentualnie 30) śmietanki 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 200g zmiksowanych malin Dodatkowo: ½ tabliczki czekolady deserowej Cukier puder do posypania wierzchu Sposób przygotowania: Biszkopt- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukry, następnie żółtka i przesianą z kakao i proszkiem(...)dłuższego boku. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia. Krem- Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i zmiksowane maliny. Mieszamy do połączenia składników i wykładamy na biszkopt. Rolujemy i schładzamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polewamy roladę, a następnie posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladzieDeser który powstaje w kilka chwil…bez odpalania piekarnika, połączenie białek z gorzką i białą czekoladą, oraz kwasnymi owocami porzeczki i borówki daje smak któremu ciężko się oprzeć. Deser z klasą na leniwe słodkie letnie popołudnia….Do tego deseru polecam Wam żelatynę w listkach Dr.Oetker , jest dużo łatwiejsza w rozpuszczaniu i nie ma żadnych grudek w deserze. Składniki: Foremka(...)11/25cm ½ szklanki białek ½ szklanki cukru pudru ½ tabliczki gorzkiej 60% kakao czekolady ½ tabliczki białej czekolady 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka otartej skórki z limonki 2 łyżki wiórek czekoladowych różowych 4 listki żelatyny 10 dag masła 10 dag czerwonej porzeczki 10 dag borówki Dekoracja: Owoce lata(porzeczka i borówka) Wiórki czekoladowe różowe Sposób przygotowania: Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, podzielić
Wanilia i Kardamonszklankowy, który może zrobić każdy, bez względu na umiejętności. Krem na bazie serka mascarpone pasuje do wszystkich owoców. Tym razem proponuje połączyć czerwoną porzeczkę, bezpestkowe winogrona oraz chrupki w czekoladzie, które można kupić w prawie każdym markecie (bardzo często dostępne w dwóch wersjach – w białej i mlecznej czekoladzie). Całość wygląda bardzo kolorowo, a smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam sprawdzić(...)niezwykle świeży deser. Składniki 100 g czerwonej porzeczki Kilka winogron 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 40 g chrupki w czekoladzie Przygotowanie Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na dół szklanki wrzucamy kilka porzeczek, winogron i chrupki w czekoladzie. Kolejną warstwą jest przygotowany
Programista w kuchniCiasto z borówkami i białą czekoladą! Ostatnio dużo piekę ciast drożdżowych, lubię zapach pieczonego ciasta w domu. Powoduje, że wytwarza się miła i relaksacyjna atmosfera, wracam myślami do domu rodzinnego i zawsze, ale to zawsze poprawia mi się humor. Drożdżowe ciasto piekłam już wiele, wiele razy. Ale muszę Wam powiedzieć i to z nieskrywanym zaskoczeniem, że ciasto z wypiekacza(...)przypala ciasta, nie opada ciasto w trakcie pieczenia, można ustawić z dokładnością co do minuty czas pieczenia. Łapcie przepis na to pyszne ciasto drożdżowe z borówkami i białą czekoladą ;-)))) SKŁADNIKI: - 400 g mąki pszennej tortowej - 7 g drożdży instant - 2 jaja wiejskie - 4 łyżki cukru (jeśli lubisz słodkie ciasto dodaj 6 łyżek cukru) - 1/2 szklanki mleka - 125 g masła
SMYKWKUCHNInadaje się dla bezglutenowców ;) Wystarczy na spód pokruszyć ciasteczka bez glutenu lub je całkowicie pominąć :) SKŁADNIKI: 200 g herbatników 100 g masła 1 kg twarogu sernikowego 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70 %) 1 szklanka cukru 4 jajka 330 ml śmietany 30 % - duży kubek ulubiona czekolada na polewę - opcjonalnie Na samym początku wstawiamy czekoladę do kąpieli wodnej, aby się powoli rozpuszczała(...)piekarnika, aby spód się podpiekł. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy spód się podpieka, zabieramy się za przygotowanie masy. Do dużej miski wrzucamy ser. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy. W przeciwnym razie czekolada może stwardnieć. Wsypujemy cukier (odkładając 2 łyżki) i jajka i mieszamy na gładką masę. Do drugiego naczynia wlewamy śmietankę. Odlewamy 2 - 3 łyżki, które dodamy później
Kuchnia od dwojga